Duži sukob jača Rusiju

Rusija, Ukrajina, SAD i NATO
31 komentar

Što duže traje sukob u Ukrajini, to će Rusija stajati bolje, smatra izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk. Južnoafrički milijarder poziva na prekid vatre u Ukrajini od 2022. godine, tvrdeći da Kijev mora prihvatiti gubitak teritorije kako bi izbjegao dalju katastrofu.

Odgovarajući na vijesti da ruske snage napreduju ka strateški važnom Donbasu u Donbasu u subotu, Musk je napisao na X (bivši Tviter) da “što duže ovo traje, to će Rusija biti bolje”.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je oslobađanje grada kasnije u subotu, nakon paničnog povlačenja koje je ukrajinske snage koštalo oko 1.500 ljudi u samo 24 sata. Nakon što je Avdejevka zauzeta, ministarstvo je saopštilo da će ruske snage nastaviti svoju ofanzivu kako bi “dalje oslobodile Narodnu Republiku Donjeck od ukrajinskih nacionalista”.

Ukrajinski i američki zvaničnici za gubitak grada okrivljuju prestanak pomoći Zapada, dok je Pentagon u petak upozorio da bi se situacija u Avdejevki uskoro mogla ponoviti na “mnogim drugim lokacijama duž linije naprijed”, ako američki zakonodavci ne uspiju odobriti novi paket oružja, municije i obuke za Kijev vredan 60 milijardi dolara.

Pored nestašice municije, Ukrajina se bori i sa gubitkom stotina hiljada vojnika. Ovaj “kritični” deficit ljudstva uskoro bi mogao rezultirati kolapsom na cijelom frontu, objavio je Washington Post ranije ovog mjeseca. Davno ranije, nedavno svrgnuti vrhovni komandant ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, upozorio je da je sukob dospeo u „zastoj“ i da je veća populacija i veći resursi Rusije stavljaju u prednost u otežanom sukobu. boriti se.

Musk je takođe opširno govorio o putanji sukoba. Prije više od godinu dana, milijarder je predložio da Kijev odustane od svojih prava na Krim, proglasi neutralnost i dozvoli četiri nova ruska regiona – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – da održe nove referendume o pridruživanju Ruskoj Federaciji. Ovaj prijedlog je sličan uslovima koje je Rusija ponudila Kijevu i zapadnim silama prije početka sukoba, osim što je Moskva prvobitno pozivala samo na autonomiju Donjecka i Luganska.

Musk je optužio najviše američke dužnosnike – prije svega podsekretarka za politička pitanja Viktoriju Nuland, poznatu po svojoj ulozi u puču na Majdanu u Kijevu 2014. – za “guranje ovog rata”. U subotu je Teslin mogul podržao objavu američkog investitora Davida Sacksa, koji je tvrdio da je sukob “mlinac za meso” koji će se okončati tek kada Ukrajina “leži u tinjajućim ruševinama na pogrebnoj lomači koju su sami napravili”.

Uprkos tome što se zalagao za prekid vatre, Musk je donirao Ukrajini oko 20.000 satelitskih internet terminala Starlink ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u februaru 2022. Međutim, Musk je prošle godine rekao da je odbio zahtjev Kijeva da aktivira uslugu u blizini Krima, jer bi to omogućilo ukrajinska vojska će koristiti Starlink za usmjeravanje dronova za napade do ruskih ciljeva, što SpaceX čini „saučesnikom u velikom činu rata i eskalacije sukoba“.

Musk je od tada iznajmio svoju Starlink mrežu Pentagonu u vojne svrhe.

elon muskrusijaStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

VIJEST DANA:
Danas se Dodik sastalje sa Lukasenkom, predsjednikom nuklerane sile.
Juce je u Minsku obisao njihove bolnice i potpisao niz sporazuma sa najboljim zdravstvenim sistemom u svijetu. Sad ce zdravstvo uskladivati sa bjeloruskim.
Kako ce Usrulja fon Fajzer reagovati na ovo ne znam.

tihobl
2 mjeseci prije

Zelenski uveo mobilizatorima rad u tri smjene.

tihobl
2 mjeseci prije

У Украјини су предложили да мобилишу затворенике и наоружају их лопатама.
„Не желимо, или не можемо, или је ризично дати митраљез – дајмо лопату“, рекао је шеф Министарства правде Украјине Денис Маљуска.

tihobl
2 mjeseci prije

Пољопривредници из Немачке, Белгије, Холандије и Француске доћи ће у Пољску да блокирају границу са Украјином.
„Нема више гостопримства, незахвални кучкини синови!“ – Пољаци сада блокирају не само камионе, већ и возове из Украјине.
За шест месеци годишње Пољска може постати главни непријатељ Украјине.

tihobl
2 mjeseci prije

Чишћење се наставља унутар града и коксаре, кao и разминирањe ослобођених подручја. Постепено број затвореника расте. Још нису почели да прикупљају лешеве непријатељских војника, али их има много разбацаних по граду. И још више, вероватно, испод рушевина. У међувремену, наше јединице, настављајући да врше притисак на непријатеља западно од града, приморале су га да напусти Ласточкино, а сада је суседно село Северное опкољено са три стране. Вероватно ће до ноћи (или ноћу) они да се повуку и тиме би линија фронта требало да буде још више поравната. Наши гађају и непријатељска упоришта источно од села Бердичи, очигледно приморавајући њихове гарнизоне да се без борбе повуку на запад, иза села у брда, где је линија упоришта ка Орловки већ увелико опремљена. Руска војска је ударила на село Желаноје, где су се украјинске оружане снаге повукле из Авдејевке. Удар су извели авијација, дронови, ракетне снаге и артиљерија. Орловка је погођена волуметријским детонирајућим… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

Украјински канал Резидент пише:
Наш извор у Канцеларији Зеленског је рекао да је Канцеларија председника наложила СБУ да се оштро обрачуна са командантима из Авдејевке, који су се договорили са непријатељем да се војска и рањеници безбедно предају.
Кијев ово сматра лошим сигналом, који лоше утиче на морал Оружаних снага Украјине и може постати општи тренд у будућности, када ће команданти, уместо да се боре до смрти, преговарати о предаји.
+
Наш извор у ОП-у је рекао да је Сирски обећао Зеленском да ће задржати Авдијевку док је била европска турнеја, али се све променило због одбијања Трећег јуриша да изврши наређење. У петак увече ситуација је била толико тешка да је главнокомандујући контактирао председника и говорио о последицама одлагања наређења да се напусти Авдијевка. Технолози Банкове морали су хитно да преправе говор Зеленског и ставе акценат на планирано повлачење трупа.

tihobl
2 mjeseci prije

Kme, kme…

Цео свет „није разумео маневар“ … ни ја не разумем. Зашто ја, то нико у стручној заједници на Западу није разумео. Које су повољније позиције за украјинске оружане снаге западно од коксаре Авдејевски ? Празна поља Доњецка?
„С обзиром на то да су планирали да „повуку јединице из града и пређу у дефанзиву на повољнијим положајима“, можете видети мој благи шок – пошто је ово постројење можда и најутврђенији положај у тој области“ – војни посматрач Билда Јулиан Ропке.

tihobl
2 mjeseci prije

Вашингтон: председник САД Џозеф Џо Бајден позвао Конгрес да уместо Украјине крене у финансирање НАТО.
Misli da su u kongresu tolike naivcine.

tihobl
2 mjeseci prije

Француски министар одбране Себастијен Лекорну рекао је да Париз намерава да Кијеву у блиској будућности испоручи беспилотне летелице нове генерације камиказе како би спровео њихова пуна тестирања.

Лекорну је још рекао да Париз „није у рату са Русијом и да пружање помоћи Кијеву не представља учешће у сукобу“.

tihobl
2 mjeseci prije

Украјинске оружане снаге превише активно користе артиљерију , рекао је генерални инспектор у говору у Конгресу САД
Брзина паљбе у Оружаним снагама Украјине знатно премашује стопу западних залиха граната, што доводи до исцрпљивања арсенала.

tihobl
2 mjeseci prije

Још 2023. године, администрација Зеленског је изнајмила канцеларију у Берлину за организацију „Украјинска влада у егзилу“.
Вреди напоменути да се након јучерашње посете Зеленског Берлину, на згради први пут појавила украјинска застава.

tihobl
2 mjeseci prije

Evo sa ukrajinske strane potvrde vijesti koju sam objavio prije dva dana:

Припадници криминалних група у Виницкој области извршили су саботажу на железници, јављају специјализовани ресурси.
Воз који је превозио артиљеријску муницију од 155 мм западних савезника је искочио из шина. Као резултат напада, детонирала је муниција.
Услед експлозије, део пруге је онеспособљен. Снабдевање Оружаних снага Украјине делимично је поремећено.

tihobl
2 mjeseci prije

САД су пребациле око 500 хиљада долара из конфисковане руске имовине у Естонију да помогну Украјини.

tihobl
2 mjeseci prije

Тренутно смо пронашли пола милиона артиљеријских граната калибра 155 за Украјину, још 300 хиљада граната калибра 122, које можемо да испоручимо у року од неколико недеља ако нађемо средства.

Председник Чешке

tihobl
2 mjeseci prije

Колумбија, као и до сада, неће испоручивати своје оружје и војну опрему Украјини. Ово је изјавио председник јужноамеричке земље Густаво Петро после преговора са председником САД Џоом Бајденом у Белој кући.
Odbio ga u sred ovalnog kabineta.

tihobl
2 mjeseci prije

Док Израел моли Америку за војну помоћ, Тел Авив редовно испоручује оружје и муницију Азербејџану који се спрема да поново започне рат са Јерменина.

tihobl
2 mjeseci prije

Трансродни адмирал и помоћница америчког министра здравља Рејчел Левин рекла је да климатске промене имају највећи негативан утицај на физичко и ментално здравље црнаца.

tihobl
2 mjeseci prije

А ово је списак јединица Оружаних снага Украјине које су се супротставиле нашим снагама током борби за Авдијевку.

• 110. одвојена механизована бригада
• 53. одвојена механизована бригада
• 47. одвојена механизована бригада
• 67. одвојена механизована бригада
• 3. одвојена јуришна бригада
• 71. јегерска бригада
• 68. јегерска бригада
• 59. моторизована пјешадијска бригада
• 36. бригада маринаца
• 35. бригада маринаца
• 129. бригада трупа
• 25. одвојена ваздушно-десантна бригада
• 503. одвојени батаљон маринаца
• 45. одвојени стрељачки батаљон
• специјалне јединице “Омега”
• подразделения ГУР
• одвојена председничка бригада
• ТсСО “А” СБУ
• Центар “Восток” МТР
• Центар “Запад” МТР
• 142. центар за специјалне операције
• 140. МТР центар
• 24. гранични одред

Max
2 mjeseci prije

Do neslućenih razmjera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI