SAD i EU odbili zahtjev da sankcionirane zemlje mogu kupovati lijekove i medicinsku opremu

Jadno dijete
82 komentara

Sjedinjene Države, Velika Britanija i EU, te Ukrajina i Gruzija, odbacili su nacrt ruske deklaracije kojom se tražilo ukidanje jednostranih sankcija za borbu protiv Covida-19.

Stalna misija Moskve pri Ujedinjenim narodima objavila je priopćenje u kojem je pitala zašto su Ukrajina, Gruzija, Velika Britanija, Sjedinjene Države i EU odbacile njezin prijedlog, tvrdeći da su te države “odbile odbaciti politizirane pristupe i interese”, te da bi njihova odluka mogla negativno utjecati na veliki broj ljudi, posebno u zemljama u razvoju koje su trenutno pogođene jednostranim sankcijama, koje imaju učinka samo zbog činjenice da su međunarodne financijske organizacije i platni sustavi u okviru sustava Bretton Woods pod nadzorom Washingtona.

Odbačeni ruski prijedlog zahtijevao je opsežnu međunarodnu suradnju u borbi protiv širenja Covid-19, kao i “odbacivanje trgovinskih ratova i jednostranih sankcija usvojenih bez mandata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako bi se osigurao pravodoban pristup hrani i lijekovima”.

U trenutku kada  zemlje EU i SAD primaju rusku pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa Covid-19, rezolucija Moskve je pozvala države članice Ujedinjenih naroda da odbace „stigmatiziranje država, naroda i pojedinaca u vezi s pandemijom i na potrebu da se o njoj šire samo pouzdane i na znanju utemeljene informacije“.

Izjavu je podržalo 28 država članica,  potvrdila je misija Rusije pri Ujedinjenim narodima. Generalna skupština je na kraju usvojila drugačiju rezoluciju u kojoj se suzdržala na poziv na “međunarodnu suradnju” i “multilateralizam” u borbi protiv koronavirusa.

Kako postupa Washington u suzbijanju pandemije dovoljno govori podatak da doslovno otimaju medicinsku opremu namijenjenu drugim državama. To se čini pod krinkom ponude trostrukog iznosa kineskim trgovcima ili kompanijama koje su zadužene za transport kupljene medicinske robe, čime su, što je potvrđeno iz službenih izvora, doveli u opasnu situaciju Francusku i grad Berlin i širu regiju njemačke prijestolnice.

„Ne“ popuštanju sankcija protiv „diktatora Assada“

Od svih zemalja, najveću bitku da održi medicinski sektor u životu vodi Sirija. Prošlo je devet godina od početka rata u Siriji, koji je utjecao na sve aspekte života, uključujući zdravstveni sektor.

Nakon devet godina rata u Siriji, zdravstvo je jedan od najugroženijih sektora. Stotine bolnica i zdravstvenih domova nisu u funkciji zbog napada terorističkih skupina i njihovih sponzora, što je izazvalo kritičnu situaciju u ovom sektoru.

Sankcije koje su nametnuli Zapad i Sjedinjene Države, te neke arapske zemlje, utječu na sve aspekte života u Siriji, a proširene su i na farmaceutski i zdravstveni sektor. Učinci su se negativno odrazili, što je dovelo do pogoršanja scenarija i pristupa sirijskim građanina svim zdravstvenim uslugama.

Sirijska vlada se, nakon širenja novog koronavirusa u nekoliko zemalja svijeta i dokumentiranih nekoliko desetaka slučajeva u zemlji, suočava s ozbiljnim izazovom od izbijanja pandemije, što zahtijeva hitnu potrebu ukidanja sankcija nametnutih ovom sektoru, što bi olakšalo  zadatak vlade u spašavanju života svojih građana.

Ovaj scenarij i kritična situacija u kojoj se zdravstveni sektor trenutno nalazi u Siriji poruka je svima o potrebi globalnog ukidanja sankcija farmaceutskom i zdravstvenom sektoru.

Kina je pozvala UN na ukidanje sankcija protiv Sirije, naglasivši da će one opstruirati napore zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kineski se stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima, Zhang Jun, obratio se Vijeću sigurnosti putem videokonferencije, rekavši da “Kina poziva na potpuno i trenutno ukidanje jednostranih prisilnih mjera protiv Sirijske Arapske Republike”.

Zhang se osvrnuo na to da je slobodan pristup tržištu medicinske opreme i lijekova jedno od temeljnih ljudskih prava, tvrdeći da je Kina „ozbiljno zabrinuta zbog negativnog utjecaja jednostranih sankcija na sposobnost zemalja da odgovore na pandemiju, posebno za ugrožene zemlje poput Sirije u kojoj civili i nedužni ljudi teško trpe nametnute sankcije”.

Zhang je također govorio o situaciji u Siriji u vezi s devetogodišnjim ratom i pohvalio značajna poboljšanja na sjeverozapadu Sirije nakon sporazuma o prekidu vatre koji je postignut između Turske i Rusije u prvom tjednu ožujka.

“Cijenimo njihove diplomatske napore i ohrabrujemo relevantne stranke da nastave provoditi primirje”, rekao je i naglasio da o budućnosti zemlje mora odlučivati sirijski narod, bez stranog uplitanja.

Što se tiče širenja koronavirusa unutar Sirije, Zhang je rekao “kako potencijalni utjecaj Covida-19 na Siriju sve više zabrinjava, iako je trenutni broj potvrđenih slučajeva u Siriji razmjerno ograničen”.

Iako su zemlje koje su blokirale rusku rezoluciju, koja bi sankcioniranim zemljama osigurale slobodan pristup tržištu lijekova i sve potrebne opreme, i same teško pogođene pandemijom za Iran, Siriju, Venezuelu, Kubu i Sjevernu Koreju, uključujući Rusiju, nema milosti. Te su nacije u Sjedinjenim Državama dehumanizirane i sukladno nacističkoj praksi to nisu ljudi, već „Untermenschen“, čiji životi vrijede manje od životinjskih.

No, Moskva i Peking su pokušali. Možda su na trenutak povjerovali da će izvanredne okolnosti s pandemijom potaknuti zapadne vođe i njihove sluge iz Kijeva i Tbilisija da olabave sankcije barem u dijelu u kojem bi se u pogođenim zemljama jamčio brz oporavak zdravstvenog sektora.

„Napominjemo da je sirijska vlada poduzela niz mjera predostrožnosti kako bi spriječila širenje virusa. Svjetska zdravstvena organizacija aktivno je angažirana. Cijenimo njihove napore. Kina je već dostavila seriju kompleta za testiranje Siriji. Spremni smo nastaviti pružati pomoć Siriji u okviru svojih mogućnosti. Pozivamo ostale zemlje da isto urade”, rekao je kineski predstavnik.

Otkako je prvi put virus potvrđen u zemlji, Damask je tijekom posljednjih tjedana uveo su stroge mjere, uključujući zatvaranje škola, parkova, restorana i drugih javnih objekata i zabranu javnog prijevoza početkom ovog tjedna, zajedno uz državnu satnicu.

Pojas Gaze

Kao odgovor na humanitarni apel kojeg je uputilo palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi za dobivanje hitne pomoći od 23 milijuna dolara, uz medicinu opremu, uključujući 250 respiratora radi suočavanja s koronavirusom u opkoljenoj enklavi, izraelski ministar obrane Naftali Bennett je rekao da nikakva humanitarna pomoć neće biti dozvoljena Gazi, sve do puštanja izraelskih vojnika, odnosno njihovih posmrtnih ostataka, zarobljenih od strane palestinskog pokreta otpora Hamas.

Za Venezuelu: Prvo vlast Guaidou, tek onda slabljenje sankcija

Američki predsjednik Donald trump je poručio Venezueli da će Bijelka kuća sankcije ukinuti istog trenutka kada Nicolas Maduro i vlada u Caracasu sve ovlasti preda u ruke „tranzicijske vlade“ na čelu s uličarskim predsjednikom Juanom Guaidóom.

Svaki komentar je suvišan.

RT / Middle East Monitor

COVID-19euKoronavirusSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
asdfgh
4 godine prije

Mali off-topic ali moram primjetiti … fenomenalna fotografija !

basso
4 godine prije

Zlocinci!

Adriana
4 godine prije

Molim Europljane, bez cmizdrenja kada vam izuzetni maznu zdravstveni materijal koji ste već i platili. Vi niste izuzetni. A vaše jaukanje ometa i uznemirava izuzetne. Riskirate sankcije.

varjag
4 godine prije

Naftni rat treba nastaviti u interesu oslobođenja čovječanstva!!!!!!!!!!!!!!!!!!Putine samo udri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Helena
4 godine prije

Šta sprečava bilo koga da prekrši sankcije i pošalje pomoć sankcionisanima, naročito ako si i sam pod sankcijama? Pomozite drugima, ionako ste popili sankcije bez veze i popićete ih opet, jer njima razlog ne treba. Nemojte im dozvoliti da naprežu mozak i smišljaju nove razloge, dajte im ga i onda ih jednostavno kršite. Međunarodnu zajednicu koja vedri i oblači ostatkom sveta, čini svega jedna trećina zemalja. Ostaje dve trećine za solidarnost i saradnju. Ili ćete to shvatiti i oduzeti im moć, ili ste idioti koji im svojim stavom daju moć “izuzetnima”, jer niste ništa bolji.

Nije bitno tko
4 godine prije

Zločinci pokvareni, debilni, moronski, kretenski, fašistični……
Ne daj bože rata. Ima da vas tamanim ko vaške…..

Ad astra
4 godine prije

Nitko Rusima ne brani da pomognu tim zemljama. Samo naprijed.

odisea
4 godine prije

Pravda je spora ali dostižna,koje zemlje najviše pate od Korone a šta su im aferimi prošlosti.
Đavo se nikad ne predaje pa ni sada, ali ni Korona!!!!

Red Dog
4 godine prije

I tako dolazi posteni covek do zakljucka da zna da ce biti gore posle pada Rima, ali ta arogancija je nepodnosljiva. Srusiti ga, pa sta bude, bude. Crknuce nasa krava, ali i njihova. Drugi nacin ne postoji. Sada crkavaju samo nase.

konrad
4 godine prije

Rusija i Kina uopće ne žele vladati kao što to želi zapad koji nameće svima pravila ponašanja i određuje što treba a što ne treba da se radi.
Zapad poznaje samo pravila, zakone, legalizam i birokraciju, koji sve sagledava parcijalno i čija paradigma je vječna borba za resurse, pljačka i otimanje.

Mucke
4 godine prije

Prvo pitanje koje se odmah namece svakom zdravog razuma je ,zasto Rusi i Kinezi ne preusmjere svoju pomoc prema tim drzavama a ne prema zapadu ,umjesto ove predstave u kazalistu zvanom UN.

Mikula
4 godine prije

Zasto MI dopustamo ovim kretenima da rade to sto rade? Narode, cilj ovog virusa je prvo i osnovno da nas razdvoji pa da se ne možemo skupljati u velikim grupama i prosvjedovati odnosno reci DOSTA!!! Pa ako treba i uzeti oruzje u ruke jer ovo je preslo svaku granicu. Ponasamo se kao zidovi ’40. Ajmo svi u vlakic na jedno putovanje do incineratora. Jga, trebali su se prije pobuniti, zar ne! Tako se i mi sada Ponasamo. Sutimo ko pizde… DO KADA??? Kada dode “vlak” biti ce prekrasno. Lakse nas je kontrolirati a potom i PRISLINO vakcinirati kao ovce kakve i jesmo. Sve vodi ka prisilnom cijepljenju. Polako. Vec se o tome lagano prica. Prvo treba senzibilizirati javnost. Zar stvarno zelite da nama vlada 1%??? Da, NWO. Novi svjetski poredak. Ovo je zavrsni cin. Tu smo gdje smo. U svojim stancicima bojezljivi nekakvog virusa koji je napuhan do iznemoglosti. Brojke… Čitaj više »

Pi-zdro
4 godine prije

Sad i EU su faši tvorevine, samo glume demokraciju. Ziva farsa – par familija odlucuje hohes li zivjeti il umrjeti, fuj..

čoban
4 godine prije

Cijeli život podnosim sankcije.Da vam malo opišem svoj život koji može pokazati kako se prkosi sankcijama i ostaje živ pritom i pametniji i zdraviji i neutralan .Svojevremeno u JUgi sam dobio kredit sa 2 % kamata za izgradnju farme koju danas izgrađuju mnogi stočari ,tada je to bio pilotprijekat Juge.Radilo se o 6 miliona maraka bez devizne klauzule.rok otplate 30 godina.Zbog zahvata na okolišu pobunili se seljani pa zajedno tri sela iste mjesne zajednice ,pa me i fizički maltretirali da sam odustao.Snimljena je na ti temu i poljoprivredna emisija kod mene.Kasnije sam bio proizvođač sjemena za Agraria-kop-zagreb i i Ljubljansku Sjemenarnu.Kasnije nakupac ljekovitog bilja za Krku -Novo Mjesto,borba za život.Sada sam iz iskustva pao na ČOBANA država me Hrvatska zove komunjarom ,ali ostao je ponos da nikome nisam uzvratio mržnju.Ojačao od napada i osnažio da sada provodim život pišući o raju kojega vidim oko sebe.E tako će osnažiti i ti… Čitaj više »

Stjepan Cuković
4 godine prije

Tobožnji demokratsko svijet pokazuje svu svoju nemilosrdnost.Zbog toga će doći na Božji sud bez milosti.

Ringo10
4 godine prije

Eto Rusi i Kinezi pa im pomazite i dalje

Budale

Ringo10
4 godine prije

Trla baba lan .. uvijek jedno te isto sranje kad se treba opravdati USA globalna hegemonija

KAo bilo bi gore da je umjesto Amerike Kina ili Rusija … a ko uopce spominje da bi bilo ko trebao uzjahati umejsto Amerike

Amerika je zlocinacka tvorevina koju treba unistiti bez milosti

A blesavi Rusi i Kinezi joj pomazu … e budala ljudi moji

puki
4 godine prije

Sjećate li se onog američkog glumca, koji je glumio oca obitelji Tanner, Willyja, u popularnoj obiteljskoj seriji “Alf”? Zvao se Max Wright i navodno je umro preklani. Međutim, ja mislim da je to “fake news”, da on nije umro, već se prerušio kao dr. Alemka Markotić…
I evo ga sada naša Alemkica već nam reklamira spasonosno cjepivo, koje, je gle čuda, naravno “uspostavljeno” (tako kaže prerušeni “Max Wright”) u SAD-u, gdje drugo..

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/izgleda-da-je-u-sad-u-uspostavljeno-jedno-cjepivo-alemka-markotic-donijela-odlicne-vijesti-ali-i-naglasila-da-samo-zajedno-mozemo-uspjeti/10172266/

puki
4 godine prije

zanimljivo, Bob Dylan je nedavno upravo objavio svoju novu pjesmu o ubojstvu Kennedyja, dugu 17 minuta. Da pjesma nije slučajno objavljena baš sada u doba histerije koronevirusa, to kaže i glazbeni kritičar JL-a Aco Dragaš. Zanimljiv, jedan odlomak iz te duge pjesme, kojega navodi Dragaš, preveden na hrvatski/srpski/bosanski/crnogorski: “Predsjednik Kennedy u punom će sjaju ujahati, bijaše to dobar dan za živjeti i dobar dan za mrijeti, a u njega će uletjet’ k’o žrtveno janje na klanje… Ustrijeljen poput psa iz sela, usred dana bijela, to pitanje trenutka bješe, a i trenutak pravi bješe… Imade on neplaćene račune koje dođosmo naplatiti, ubismo ga mržnjom kojoj on ne uspije izmaknuti… Rugat ćemo ti se i u lice smijati, već imamo drugoga za tu tvoju fotelju posjesti… Na stražnjem sjedalu uz svoju ženu, uletjeh u smrtnu sjenu, stjeran poput žrtve u kut, ubijen prvi put, a onda i drugi put… Bijaše lako, netko… Čitaj više »

puki
4 godine prije

– Sveučilište John Hopkins University (kojega sufinancira Gates), koje je danas “gospodar statistika” i svakodnevno objavljuje statistiku o broju zaraženih i umrlih za cijeli svijet, još je u siječnju, napravilo aplikaciju i pripremilo sve ostalo, za brojanje i računanje žrtava u pandemiji koronevirusa. Iako tada u siječnju, još nije uopće nije bilo pandemije. Tada je korona bila jedino u Kini, u ostalim državama, još uopće nije bilo slučajeva. Dakle JHU je već bio spreman na to da će pandemija izbiti. Kao što su oni i Gejts, već “prorekli” u svom probnom scenariju u listopadu 2019. – lihvari trljaju ruke i zarađaju na histeriji korone, kockanjem na burzama Milijarder i špekulant Bill Ackman (pripadnik izabranog naroda), na američkim tv kanalima i medijima je danima širio paniku od koronevirusa, da bi ona špekulacijama na burzi, zaradio 2 milijarde eura, – što je sam objavio na fejsbuku. – khazarski investicijski koncern BlackRock, najveća… Čitaj više »

puki
4 godine prije

– njemački financijski stručnjak Werner Rügemer u intervjuu za Sputnik, na njemačkom jeziku, rekao je: “Svjetska zdrastvena organizacija WHO na žalost se razvila u istom smjeru kao i UN. Za vrijeme dok je glavni tajnik bio Kofi Annan (1997-2006), tada su oko 1000 zapadnih koncerna uključeni u UN, kao donatori za UN i čimbenici (koji imaju utjecaj u suodlučivanju). To traje do danas pod pojmom “Global Compact”. „United Nations Global Compact“ je cjelosvjetski pakt, koji su 2000. godine sklopili UN i ovi veliki koncerni i aktivirali ga da bi, prema vlastitom iksazu,– napravili globalizaciju više “socijalnom i ekološkom”. Istovremeno, tada je postepeno preoblikovan i WHO. Kao što je zdravstveni sustav u zapadnim zemljama privatiziran i organiziran po kriteriju dobitka i zarade, na isti način je preoblikovan i WHO. Koji je tada faktički privatiziran. Tako da danas, najveći dio financija za budžet WHO-a, dolazi od privatnih koncerna, ponajviše od farmaceutskih koncerna.… Čitaj više »

puki
4 godine prije
Nije bitno tko
4 godine prije

Dabogda USA propala i raspala na sto djelova. Nek dožive na svojoj koži svo zlo što su ga sto godina činili drugim narodima i državama.
A vama amerofilima želim, da pojedete moje smrdljivo govvno. Dobar tek.

indy
4 godine prije

Iste odma eskomunicirati iz svih vjerskih zajednica,jer sve vjere propovjedaju pomoč,koju isti odbijaju pružiti.Nadalje konvencije un-a,nata bivšeg varšavskog ugovora,nesvrstani svi imaju potpisano da se treba pomoči.Žalosnožalosno.Večina tvz.naprednih država bi same sebi trebali uvest sankcije,zbog kršenja protokola,jer ljudskosti jedan dio nemam.Ma vrag,šejtan i kako se več zove,daj više da ih odnese.A nas koji imamo ljudskosti,da pomognemo jedni drugima.Toliko o ljudskosti,kod neljudi.Žalosno,žalosno.Na ovo se nema šta puno dodat.

Ive
4 godine prije

Sramotna odluka USA, EU i saveznika. Ovo sto su odbili zahtijev direktno se kosi sa lijecnickom ili Hipokritovom zakletvom; “Kunem se Apolonom liječnikom, Asklepijem; Higijejom i Panakejom, svim bogovima i božicama…” Isto tako dokaz je da su to odbila samo dehumanisticka ili antihumanisticka drustva. WHO i sve lijecnicke asocijacije svijeta se moraju pobuniti, suprostaviti ovoj odluci i upozoriti osobe imenom i prezimenom koje stoje iza ove odluke.

ventilator
4 godine prije

ŠTO TREBA DA SE DOGODI DA TA GOSPODA AGLOSAKSONCI I GERMANI UVIDE ŠTO REDE OVOM SVIJETU, PRVENSTVENO SIROMAŠNIM ZEMLJAMA I RATOM OPUSTOŠENIM ZEMLJAMA KOJE SU UPRAVO ONI INICIRALI I DOVELI DO TOTALNOG KOLAPSA. UPRAVO SADA KADA SE KUGLOM ZEMALJSKOM VALJA TA POŠAST KORONE VIRUSA DOBILI SU ŠANSU DA NAPOKON SHVATE ŠTO ZNAČI RIJEČ EMPATIJA I DA SAHVATE DA ĆE U TIM ZEMLJAMA UMRIJETI NA HILADE DJECE ŠTO DIREKTNO ŠTO INDIREKTNO UMIRANJEM NJIHOVIH HRANIOCA RODITELJA, ONI OPET PO STAROME TJERAJU MAK NA KONAC I BEZOSIJEĆAJNO STAVLJAJU SANKCIJE U VEZI NABAVKE MEDICINSKIH POTREPŠTINA TIM ZEMLJAMA.PA TO JE DA TI PAMET STANE..NEMOJTE MI ZAMJERITI ALI HVATAM SEBE DA IM ZAŽELIM DA IM SE SVO TO ZLO VRATI I DA PATE GLEDAJUĆI SVOJU DJECU KAK IM GLADUJU,A ONDA DA VIDE KAKO ONE DRUGE ZEMLJE KOJE NISU BILE U NJIHOVOM KOLU POMAŽU TU NJIHOVU DJECU DA NE UMRU OD GLADI. VJEROJATNO BI TEK TADA SHVATILI… Čitaj više »

Jadranko Cvrković
4 godine prije

Ooo, razbiće im se to o multi -kulti nos. Hrvatska poslovica: “Ne lovi medvjeda ako nisi u stanju uloviti vuka.”

Alex
4 godine prije

“Umrite sluge kada miste vjerno služili!”
Umjesto što su razvijali konzumerizam, ugroženi su trebali razvijati medicinu, poput Kubanaca, npr. Sada bi lijekove prodavali.

Mikula
4 godine prije

Jebo vam pas mrtvu mater. Zar se tako odnosi prema drzavama i ljudima kojima je pomoć najpotrebnija! Picka vam mazerina bezobrazna. Dao bog da ova GRIPA uroka cijeli Izrael i Ameiku, slugu izraela. Jebote pa ne mozes jebeno vjerovati!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI