Kazna bičevanja konačno ukinuta u Saudijskoj Arabiji

Javno bičevanje - Saudijska Arabija
16 komentara

Saudijska Arabija je ukinula je javno bičevanje iz kaznenog pravosudnog sustava, što je kazna koju su međunarodne nevladine organizacije često kritizirale kao evidentan čin kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji. Kazna se može zamijeniti zatvorom ili novčanom kaznom.

Službeni i provladini mediji izvijestili su 24. travnja da je Saudijska Arabija ukinula kaznu javnog bičevanja. Ultra-konzervativno kraljevstvo redovito je optuživano od strane nevladinih organizacija za kršenje ljudskih prava jer je kazna javnog bičevanja često primjenjivana u slučaju ubojstva, kršenja “javnog reda” ili čak izvanbračnih odnosa.

“Povjerenstvo za ljudska prava pozdravlja nedavnu odluku Vrhovnog suda da eliminira javno bičevanje kao potencijalnu kaznu”, navodi Al-Awad, predsjednik Povjerenstva u izjavi 24. travnja. “Prema ovoj odluci, prethodnu kaznu javnog bičevanja zamijenit će zatvorske i novčane kazne”, dodao je.

“Ova je reforma značajan korak naprijed u pogledu ljudskih prava”. Točan datum odluke o ukidanju nije naveden. O ovome je izvijestilo nekoliko lokalnih medija, uključujući vladine novine Okaz. Prema ovom saudijskom dnevnom listu, Vrhovni sud nametnuo je sudovima da ne primjenjuju kaznu zlostavljanja “ni u kojem slučaju” i da se zadovolje “drugim kaznama”, poput zatvora ili novčane kazne.

Saudijska Arabija još uvijek ima smrtnu kaznu

Osim udaraca bičem, nevladine organizacije kritiziraju i masovnu upotrebu smrtne kazne u Saudijskoj Arabiji. “Saudijska Arabija je tijekom 2019. godine pogubila rekordan broj ljudi, unatoč općem padu pogubljenja širom svijeta”, navodi Amnesty International u svom izvješću o smrtnoj kazni u svijetu objavljenom ovog tjedna.

“Saudijske vlasti prošle su godine pogubile 184 osobe, što je najveći broj ikad zabilježenih smrtnih kazni u jednoj godini i zemlji”, priopćila je nevladina organizacija. Otkako je Mohammed bin Salman postao prestolonasljednik 2017. godine, Saudijska Arabija je predmet kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava. Ekonomsku i socijalnu otvorenost koju je promicao princ Mohammed pratila je pojačana represija protiv otvorenih kritika, unutar kraljevske obitelji kao i među intelektualcima i aktivistima.

Njegov imidž reformatora uvelike je narušen ubojstvom saudijskog novinara i vladinog kritičara Jamala Khashoggija koji je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu 2018. godine. Zločin koji je izazvao međunarodni skandal.

24. travnja nevladine organizacije informirale su javnost o smrti u zatvoru u Saudijskoj Arabiji od moždanog udara, istaknutog saudijskog borca ​​za ljudska prava Abdallaha al-Hamida koji je izdržavao 11-godišnju kaznu za “nevjernost kralju”, “poticanja nereda” i “destabilizacije državne sigurnost”. Slučaj saudijskog blogera i pisca Raifa Badawija najizrazitiji je posljednjih godina. Branitelj slobode izražavanja, 2014. godine osuđen je na 1.000 udaraca bičem i 10 godina zatvora zbog “vrijeđanja” islama i “otpadništva”.

Bičevanjesaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
3 godine prije

Sada ce prijeci na tajno bicevanje.
U Srbiji zlotvor silovao i ubio trogodisnu djevojcicu a sada mu Srbija mora platiti 6000 eura jer su ga navodno dtrugi zatvorenici propustili kroz sake.

Davor drugi
3 godine prije

Zbog nedostatka počinjenih kaznenih djela za takvo kažnjavanje, postala je nepotrebna. Svi kandidati za takav oblik kažnjavanja, već su odavno u EU.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Jos imaju na raspolaganju samo kamenovanje, odsjecanje glava, vjesanje i odsjecanje udova…Tesko ce se s tim snaci njihovo pravosude! Hahahaa

Lucija
3 godine prije

Pa sad…ja kao umjerena osoba…za svako ” djelo” pretvorbe i privatizacije…par desetaka udaraca bičem na glavnom trgu. I za one lupeže ministre. Pored druge kazne. 😁

Ali bicevanje nije ukinuto
3 godine prije

Treba napomenuti da ce bicevanja i dalje biti u zatvorima.
A ta slika nije iz Saudijske Arabije vec iz Indonezije

Alex
3 godine prije

Znači samo tranširanje i kiselina?😁

Max
3 godine prije

Takve kazne i treba ukinuti jer su barbarske.

Pravda
3 godine prije

Retoricko pitanje svima koji su protiv smrtne kazne ili bilo kakvog fizickog kaznjavanja; pouzdano se utvrdi da ti je netko silovao dijete,zenu,majku, itd pa ih onda ubijo i je li grijrh,nepravda ili bilo sto drugo takovu osobu kazniti blego receno izvrsenjem smrtne kszne nad njim/njom ili je poslati u zatvor da tamo radi ima tr obroka dnevno gleda tv i zbog dobrog vladanja izadje iz zatvora nakon nekih 7 do 10 godina zatvora ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI