fbpx

Kazna bičevanja konačno ukinuta u Saudijskoj Arabiji

Javno bičevanje - Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je ukinula je javno bičevanje iz kaznenog pravosudnog sustava, što je kazna koju su međunarodne nevladine organizacije često kritizirale kao evidentan čin kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji. Kazna se može zamijeniti zatvorom ili novčanom kaznom.

Službeni i provladini mediji izvijestili su 24. travnja da je Saudijska Arabija ukinula kaznu javnog bičevanja. Ultra-konzervativno kraljevstvo redovito je optuživano od strane nevladinih organizacija za kršenje ljudskih prava jer je kazna javnog bičevanja često primjenjivana u slučaju ubojstva, kršenja “javnog reda” ili čak izvanbračnih odnosa.

“Povjerenstvo za ljudska prava pozdravlja nedavnu odluku Vrhovnog suda da eliminira javno bičevanje kao potencijalnu kaznu”, navodi Al-Awad, predsjednik Povjerenstva u izjavi 24. travnja. “Prema ovoj odluci, prethodnu kaznu javnog bičevanja zamijenit će zatvorske i novčane kazne”, dodao je.

“Ova je reforma značajan korak naprijed u pogledu ljudskih prava”. Točan datum odluke o ukidanju nije naveden. O ovome je izvijestilo nekoliko lokalnih medija, uključujući vladine novine Okaz. Prema ovom saudijskom dnevnom listu, Vrhovni sud nametnuo je sudovima da ne primjenjuju kaznu zlostavljanja “ni u kojem slučaju” i da se zadovolje “drugim kaznama”, poput zatvora ili novčane kazne.

Saudijska Arabija još uvijek ima smrtnu kaznu

Osim udaraca bičem, nevladine organizacije kritiziraju i masovnu upotrebu smrtne kazne u Saudijskoj Arabiji. “Saudijska Arabija je tijekom 2019. godine pogubila rekordan broj ljudi, unatoč općem padu pogubljenja širom svijeta”, navodi Amnesty International u svom izvješću o smrtnoj kazni u svijetu objavljenom ovog tjedna.

“Saudijske vlasti prošle su godine pogubile 184 osobe, što je najveći broj ikad zabilježenih smrtnih kazni u jednoj godini i zemlji”, priopćila je nevladina organizacija. Otkako je Mohammed bin Salman postao prestolonasljednik 2017. godine, Saudijska Arabija je predmet kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava. Ekonomsku i socijalnu otvorenost koju je promicao princ Mohammed pratila je pojačana represija protiv otvorenih kritika, unutar kraljevske obitelji kao i među intelektualcima i aktivistima.

Njegov imidž reformatora uvelike je narušen ubojstvom saudijskog novinara i vladinog kritičara Jamala Khashoggija koji je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu 2018. godine. Zločin koji je izazvao međunarodni skandal.

24. travnja nevladine organizacije informirale su javnost o smrti u zatvoru u Saudijskoj Arabiji od moždanog udara, istaknutog saudijskog borca ​​za ljudska prava Abdallaha al-Hamida koji je izdržavao 11-godišnju kaznu za “nevjernost kralju”, “poticanja nereda” i “destabilizacije državne sigurnost”. Slučaj saudijskog blogera i pisca Raifa Badawija najizrazitiji je posljednjih godina. Branitelj slobode izražavanja, 2014. godine osuđen je na 1.000 udaraca bičem i 10 godina zatvora zbog “vrijeđanja” islama i “otpadništva”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
BanOvan
Gost
BanOvan
4 mjeseci prije

Sada ce prijeci na tajno bicevanje.
U Srbiji zlotvor silovao i ubio trogodisnu djevojcicu a sada mu Srbija mora platiti 6000 eura jer su ga navodno dtrugi zatvorenici propustili kroz sake.

Nole
Gost
Nole
4 mjeseci prije

Da je rastopio novinara bio bi princ Conchita Wurst. Osim toga to je propisano u arapskim svetim knigama. Oni su takva poplacija da im trebaju takve kazne, divlje horde su uvijek dolazile iz aziije, uostalom vidjeli smo što su sve činili siriji i sirijskom narodu.

Dawor
Gost
Dawor
4 mjeseci prije

Wooow,ljudovi….kakva “civilizirana” & “napredna” vukojeb…..ovaj….”država” ,zar ne??….Svi bi se na njih trebali ugledati (hahaha)

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije

Zbog nedostatka počinjenih kaznenih djela za takvo kažnjavanje, postala je nepotrebna. Svi kandidati za takav oblik kažnjavanja, već su odavno u EU.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Jos imaju na raspolaganju samo kamenovanje, odsjecanje glava, vjesanje i odsjecanje udova…Tesko ce se s tim snaci njihovo pravosude! Hahahaa

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije

Emiliano Zapata,
i ti kandidati već odavno uživaju u blagodatima neospornih i neograničenih ljudskih prava EU-zajednice. Takva kažnjavanja u arpskom svijetu postati će pravi raritet i atrakcija, tek toliko da se ne zaboravi slavna prošlost i tradicija.

Nole
Gost
Nole
4 mjeseci prije

Ugledali se na perzijance.

nessy
Gost
nessy
4 mjeseci prije

Za kradju, ide odsjecanje uda. zanima me, sto odsjecaju nakon pete kradje?

Lucija
Gost
Lucija
4 mjeseci prije

Pa sad…ja kao umjerena osoba…za svako ” djelo” pretvorbe i privatizacije…par desetaka udaraca bičem na glavnom trgu. I za one lupeže ministre. Pored druge kazne. 😁

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije

Lucija,
bez obzira na cijenu, rezerviraj jedno mjesto u prvom redu.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije

Davore, zamisli uhvate pijanca za volanom i dobije 20 udaraca bičem, na licu mesta…da li bi ikada više seo pijan u auto? Sada kako stoje stvari kod nas ‘ladno opet sedne. To je samo jedan primer

Davor drugi
Gost
Davor drugi
4 mjeseci prije

Mlata,
alkohol je porok i tu bič ne može biti od neke veće pomoći.
Ali ovi naši, nadobudni, pošteni, dušobržnici, oni koji ni zašto drugo nisu u životu čuli osim za “Boga, domovinu i obitelj”, oni kojima suza zaiskri u oku (kada primjete kameru u blizini) tijekom intoniranja hrvatske himne, svi oni PROFESIONALNI hrvati, vjernici i domoljubi koji našim povjerenjem u to ime milione pokradoše, njima Mlata, njima treba kožu oderati. Vrijedim također za odmjerenog i umjerenog čovjeka.

Mlata
Gost
Mlata
4 mjeseci prije

Plus od mene za sve mada o onom o alkoholu možemo još razgovarati

Ali bicevanje nije ukinuto
Gost
Ali bicevanje nije ukinuto
4 mjeseci prije

Treba napomenuti da ce bicevanja i dalje biti u zatvorima.
A ta slika nije iz Saudijske Arabije vec iz Indonezije

Alex
Gost
Alex
4 mjeseci prije

Znači samo tranširanje i kiselina?😁

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Takve kazne i treba ukinuti jer su barbarske.

Pravda
Gost
Pravda
4 mjeseci prije

Retoricko pitanje svima koji su protiv smrtne kazne ili bilo kakvog fizickog kaznjavanja; pouzdano se utvrdi da ti je netko silovao dijete,zenu,majku, itd pa ih onda ubijo i je li grijrh,nepravda ili bilo sto drugo takovu osobu kazniti blego receno izvrsenjem smrtne kszne nad njim/njom ili je poslati u zatvor da tamo radi ima tr obroka dnevno gleda tv i zbog dobrog vladanja izadje iz zatvora nakon nekih 7 do 10 godina zatvora ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x