Kazna bičevanja konačno ukinuta u Saudijskoj Arabiji

Javno bičevanje - Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je ukinula je javno bičevanje iz kaznenog pravosudnog sustava, što je kazna koju su međunarodne nevladine organizacije često kritizirale kao evidentan čin kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji. Kazna se može zamijeniti zatvorom ili novčanom kaznom.

Službeni i provladini mediji izvijestili su 24. travnja da je Saudijska Arabija ukinula kaznu javnog bičevanja. Ultra-konzervativno kraljevstvo redovito je optuživano od strane nevladinih organizacija za kršenje ljudskih prava jer je kazna javnog bičevanja često primjenjivana u slučaju ubojstva, kršenja “javnog reda” ili čak izvanbračnih odnosa.

“Povjerenstvo za ljudska prava pozdravlja nedavnu odluku Vrhovnog suda da eliminira javno bičevanje kao potencijalnu kaznu”, navodi Al-Awad, predsjednik Povjerenstva u izjavi 24. travnja. “Prema ovoj odluci, prethodnu kaznu javnog bičevanja zamijenit će zatvorske i novčane kazne”, dodao je.

“Ova je reforma značajan korak naprijed u pogledu ljudskih prava”. Točan datum odluke o ukidanju nije naveden. O ovome je izvijestilo nekoliko lokalnih medija, uključujući vladine novine Okaz. Prema ovom saudijskom dnevnom listu, Vrhovni sud nametnuo je sudovima da ne primjenjuju kaznu zlostavljanja “ni u kojem slučaju” i da se zadovolje “drugim kaznama”, poput zatvora ili novčane kazne.

Saudijska Arabija još uvijek ima smrtnu kaznu

Osim udaraca bičem, nevladine organizacije kritiziraju i masovnu upotrebu smrtne kazne u Saudijskoj Arabiji. “Saudijska Arabija je tijekom 2019. godine pogubila rekordan broj ljudi, unatoč općem padu pogubljenja širom svijeta”, navodi Amnesty International u svom izvješću o smrtnoj kazni u svijetu objavljenom ovog tjedna.

“Saudijske vlasti prošle su godine pogubile 184 osobe, što je najveći broj ikad zabilježenih smrtnih kazni u jednoj godini i zemlji”, priopćila je nevladina organizacija. Otkako je Mohammed bin Salman postao prestolonasljednik 2017. godine, Saudijska Arabija je predmet kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava. Ekonomsku i socijalnu otvorenost koju je promicao princ Mohammed pratila je pojačana represija protiv otvorenih kritika, unutar kraljevske obitelji kao i među intelektualcima i aktivistima.

Njegov imidž reformatora uvelike je narušen ubojstvom saudijskog novinara i vladinog kritičara Jamala Khashoggija koji je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu 2018. godine. Zločin koji je izazvao međunarodni skandal.

24. travnja nevladine organizacije informirale su javnost o smrti u zatvoru u Saudijskoj Arabiji od moždanog udara, istaknutog saudijskog borca ​​za ljudska prava Abdallaha al-Hamida koji je izdržavao 11-godišnju kaznu za “nevjernost kralju”, “poticanja nereda” i “destabilizacije državne sigurnost”. Slučaj saudijskog blogera i pisca Raifa Badawija najizrazitiji je posljednjih godina. Branitelj slobode izražavanja, 2014. godine osuđen je na 1.000 udaraca bičem i 10 godina zatvora zbog “vrijeđanja” islama i “otpadništva”.

17
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
9 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
17 Komentatori
PravdanessyMlataMaxAlex Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
BanOvan
Gost
BanOvan

Sada ce prijeci na tajno bicevanje.
U Srbiji zlotvor silovao i ubio trogodisnu djevojcicu a sada mu Srbija mora platiti 6000 eura jer su ga navodno dtrugi zatvorenici propustili kroz sake.

Nole
Gost
Nole

Da je rastopio novinara bio bi princ Conchita Wurst. Osim toga to je propisano u arapskim svetim knigama. Oni su takva poplacija da im trebaju takve kazne, divlje horde su uvijek dolazile iz aziije, uostalom vidjeli smo što su sve činili siriji i sirijskom narodu.

Dawor
Gost
Dawor

Wooow,ljudovi….kakva “civilizirana” & “napredna” vukojeb…..ovaj….”država” ,zar ne??….Svi bi se na njih trebali ugledati (hahaha)

Davor drugi
Gost
Davor drugi

Zbog nedostatka počinjenih kaznenih djela za takvo kažnjavanje, postala je nepotrebna. Svi kandidati za takav oblik kažnjavanja, već su odavno u EU.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Jos imaju na raspolaganju samo kamenovanje, odsjecanje glava, vjesanje i odsjecanje udova…Tesko ce se s tim snaci njihovo pravosude! Hahahaa

Davor drugi
Gost
Davor drugi

Emiliano Zapata,
i ti kandidati već odavno uživaju u blagodatima neospornih i neograničenih ljudskih prava EU-zajednice. Takva kažnjavanja u arpskom svijetu postati će pravi raritet i atrakcija, tek toliko da se ne zaboravi slavna prošlost i tradicija.

Nole
Gost
Nole

Ugledali se na perzijance.

nessy
Gost
nessy

Za kradju, ide odsjecanje uda. zanima me, sto odsjecaju nakon pete kradje?

Lucija
Gost
Lucija

Pa sad…ja kao umjerena osoba…za svako ” djelo” pretvorbe i privatizacije…par desetaka udaraca bičem na glavnom trgu. I za one lupeže ministre. Pored druge kazne. 😁

Davor drugi
Gost
Davor drugi

Lucija,
bez obzira na cijenu, rezerviraj jedno mjesto u prvom redu.

Mlata
Gost
Mlata

Davore, zamisli uhvate pijanca za volanom i dobije 20 udaraca bičem, na licu mesta…da li bi ikada više seo pijan u auto? Sada kako stoje stvari kod nas ‘ladno opet sedne. To je samo jedan primer

Davor drugi
Gost
Davor drugi

Mlata,
alkohol je porok i tu bič ne može biti od neke veće pomoći.
Ali ovi naši, nadobudni, pošteni, dušobržnici, oni koji ni zašto drugo nisu u životu čuli osim za “Boga, domovinu i obitelj”, oni kojima suza zaiskri u oku (kada primjete kameru u blizini) tijekom intoniranja hrvatske himne, svi oni PROFESIONALNI hrvati, vjernici i domoljubi koji našim povjerenjem u to ime milione pokradoše, njima Mlata, njima treba kožu oderati. Vrijedim također za odmjerenog i umjerenog čovjeka.

Mlata
Gost
Mlata

Plus od mene za sve mada o onom o alkoholu možemo još razgovarati

Ali bicevanje nije ukinuto
Gost
Ali bicevanje nije ukinuto

Treba napomenuti da ce bicevanja i dalje biti u zatvorima.
A ta slika nije iz Saudijske Arabije vec iz Indonezije

Alex
Gost
Alex

Znači samo tranširanje i kiselina?😁

Max
Gost
Max

Takve kazne i treba ukinuti jer su barbarske.

Pravda
Gost
Pravda

Retoricko pitanje svima koji su protiv smrtne kazne ili bilo kakvog fizickog kaznjavanja; pouzdano se utvrdi da ti je netko silovao dijete,zenu,majku, itd pa ih onda ubijo i je li grijrh,nepravda ili bilo sto drugo takovu osobu kazniti blego receno izvrsenjem smrtne kszne nad njim/njom ili je poslati u zatvor da tamo radi ima tr obroka dnevno gleda tv i zbog dobrog vladanja izadje iz zatvora nakon nekih 7 do 10 godina zatvora ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik