79 % demokrata podržava poslodavce koji prisiljavaju radnike da prime vakcinu Covid-19

Vakcinisanje
20 komentara

Nova anketa pokazuje da su demokrate i republikanci približno jednako podijeljeni oko prava zaposlenog da izabere da li će se vakcinisati protiv Covida-19, kao oko prava žene da odluči da li će pobaciti svoje nerođeno dijete.

Gotovo 80 % demokrata složilo se da bi poslodavci trebalo da budu u mogućnosti da prisile svoje radnike da prime vakcine Covid-19, prema anketi CBS News-You Gov objavljenoj u nedjelju. Suprotno tome, samo 39 % republikanaca odobrilo je davanju takvih ovlaštenja poslodavcima nad medicinskim izborima njihovih zaposlenih. Ukupan odgovor bio je 56-44 u korist prisilnih vakcina.

Pristalice dvije glavne stranke više su podijeljene oko izbora vakcine, nego oko vakcinacije Covid-19 uopšte. Dok je 95 % demokrata već vakcinisano ili barem razmišlja o tome, 71 % republikanaca je vakcinisano ili razmišlja o tome, pokazala je anketa.

Taj rezultat sugeriše određeno poboljšanje u prihvatanju vakcina u protekla dva mjeseca. Anketa Univerziteta Monmouth objavljena sredinom aprila pokazala je da 43 % republikanaca ne namjerava da se vakciniše protiv virusa. U istraživanju CBS News-YouGov, 29 % republikanaca izjavilo je da odbija vakcinu. Sveukupno, samo 18 % ispitanika je reklo da se neće vakcinisati, dok je 71 % reklo da su ili već dobili vakcinu ili to planiraju. Ostalih 11 % je neodlučno.

Pitanje vakcinacije koju nameće poslodavac zahuktava se, pošto je teksaški sudija u subotu donio prvu saveznu presudu u državi o tome da li se radnicima može narediti da prime vakcine Covid-19.

Sudija je odbacio tužbu protiv bolničkog sistema Houston Methodist, u kojoj su zaposleni tvrdili da se suočavaju sa nepravednim prestankom posla zbog odbijanja da prime vakcine Covid-19. Odluka na koju će se vjerovatno uložiti žalba potvrdila je pravo bolničkog sistema da nalaže vakcinaciju, iako su tri vakcine dostupne u SAD dobile samo odobrenje za hitnu upotrebu, a ne potpuno odobrenje FDA.

Ironično, dok su demokrate naklonjene abortusu, republikanci favorizuju individualni izbor vakcinacije. Anketa istraživačkog centra Pew objavljena prošlog mjeseca pokazala je da je 80 % demokrata i 35 % republikanaca reklo da bi abortus trebao biti legalan.

Amerikanci su sve opušteniji za razne aktivnosti kako se zemlja izvlači iz pandemije Covid-19. Na primjer, 72 % ispitanika reklo je da im je ugodno da idu na radno mjesto, u poređenju sa 57 % u martu. I 71 % je reklo da im odgovara druženje sa prijateljima, u poređenju sa 43 % prije tri mjeseca.

Oni koji se neće vakcinisati najsmjeliji su u povratku prijepandemijskim aktivnostima, sa 59 % koji kažu da im je ugodno da idu na velike događaje, u poređenju sa 45 % svih ispitanika. Među onima koji su potpuno vakcinisani – i zbog toga su vjerovatno najzaštićeniji od infekcije – samo 42 % je bilo spremno da rizikuje zbog gužve na velikom događaju.

Iako je 56 % podržalo vakcine koje je odobrio poslodavac, još više ih je željelo prisilne vakcine kada je njihova bezbjednost u opasnosti. Upitani šta bi trebalo da rade velika mjesta okupljanja, avio kompanije i brodovi za krstarenje, 65 % ispitanika zatražilo je obavezno vakcinisanje radnika, a 57 % se složilo da korisnike usluga treba natjerati da se vakcinišu ili budu isključeni.

anketaCOVID-19vakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Simon
2 godine prije

Prisilno cijepljenje podržava njih i viśe, tako je slično i s republikancima. U Hrvatskoj SDP ili Možemo bi još više ucjenjivali s cijepljenjem nego što trenutno HDZ radi
Neozbiljno je razmatrati statistiku unutar stranaka u tipu demokracije današnjeg zapada. To vodi samo u umnu retardaciju.

2 godine prije zadnji put uredio Simon
nepoželjni
2 godine prije

Blago onome tko vjeruje u ove “ankete” !

(S. Filipoviću, zar ničeg drugog normalnog nemaš za objavu osim ovog američkog smeća koje truje zdrav mozak ?)

Zagten
2 godine prije

Nema neke razlike, teza i antiteza koja sluzi istom gazdi.

NeBudiOvca
2 godine prije

Naravno… a Biden je dobio 81 milijun glasova…😂😂😂

Žvuž
2 godine prije

Da ankete… Tko još vjeruje u tu prevaru. Tzv. ankete su alat za ispiranje mozga, a ne nekakav objektivni pokazatelj raspoloženja populacije baziran na reprezentativnom uzorku.

Šele
2 godine prije

Ako se korona uskoro ne završi, prisile će morati biti, šta poslije prvih doza, kad istekne pasoš, kako će se nastaviti agenda, pitanje je vremena kad će vlade donijeti zakon o obaveznom cijepanj

Abe 04
2 godine prije

100% mene daje na znanje poslodavcu da se ne cijepim niti testiram. Spreman sam umrijeti od gladi, zadnja opcija.

2 godine prije zadnji put uredio Abe 04
Praetorian
2 godine prije

Ljevicari koliko god pokusavali se prikazati progresivnim i liberalni su zapravo sve suprotno. Sam naslov kaze, podrzavaju prisilu. Samo bi se njih trebalo prestati nazivati demokratima, jer su sve samo to nisu. Kao i antife, koje su sve samo ne antifasisti.

Sasa
2 godine prije

Ove ankete su verovatno pouzdane najmanje koliko i americki izbori.

057
2 godine prije

Don’t wanna be an American idiot
One nation controlled by the media
Information age of hysteria
It’s calling out to idiot America

Evo i linka, istina 🙂
https://youtu.be/Ee_uujKuJMI

2 godine prije zadnji put uredio 057
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI