80% Kineza krivi SAD za sukob u Ukrajini

Kina i Rusija
18 komentara

Oko 80 posto kineskog stanovništva smatra da su SAD i zapadne zemlje u konačnici odgovorne za sukob u Ukrajini, pokazalo je novo istraživanje. Manje od 10% krivi Rusiju za početak ofanzive.

Istraživanje koje je u srijedu objavio Centar za međunarodnu sigurnost i strategiju Univerziteta Tsinghua, pokazalo je da 80,1% ispitanika krivi za sukob “SAD i zapadne zemlje”, dok 11,7% krivi Ukrajinu, a 8,2% Rusiju.

Oko 34,1% je označilo „uticaj rata na civilni život” kao najvažnije pitanje koje proizilazi iz sukoba, dok je 20,9% navelo sigurnost Kineza i njihove ekonomske interese u Ukrajini, a 15,6% je ukazalo na „uticaj na globalno snabdevanje energijom.”

Većina Kineza ne vjeruje Washingtonu, pokazalo je istraživanje, a 59,1% ima “veoma nepovoljno” ili “donekle nepovoljno”  mišljenje o SAD-u. Samo 7,8% ima isto mišljenje o Rusiji, a 58,4% na svog susjeda gleda „donekle“ ili „veoma“ povoljno.

Kineska vlada zauzela je neutralan stav prema Ukrajini, a Peking je odbio pozive Washingtona da osudi ili sankcioniše Moskvu zbog sukoba. Zvanične izjave kineskog ministarstva vanjskih poslova identificirale su širenje NATO-a na istok kao ključni uzrok neprijateljstava, dok su kineski zvaničnici osudili SAD i njihove saveznike zbog toga što nastavljaju da ubacuju oružje u Ukrajinu bez traženja diplomatskog rješenja za sukob.

U međuvremenu, Kina se pozicionirala kao potencijalni mirotvorac, objavljujući svoj ‘Stav od 12 tačaka o političkom rješavanju ukrajinske krize’ u februaru. Ovaj mirovni plan pozdravio je ruski predsjednik Vladimir Putin, ali je naišao na mlak prijem u Kijevu i odmah su ga odbacile SAD i EU.

Odnosi između Pekinga i Washingtona su trenutno zategnuti, a američki predsjednik Joe Biden je nametnuo ograničenja kineskoj industriji poluvodiča i nekoliko puta tokom prošle godine izjavio da će vojno intervenirati ako Kina napadne Tajvan. Shodno tome, 83% ispitanika u anketi Univerziteta Tsinghua smatra da SAD imaju najveći utjecaj na sigurnost Kine. Ipak, skoro 50% je reklo da očekuje poboljšanje odnosa između dvije supersile u narednih pet godina.

Urađeno u novembru 2022. godine, istraživanje Univerziteta Tsinghua uzorkovalo je 2.622 državljana kontinentalne Kine starijih od 18 godina, ravnomjerno podijeljenih između muškaraca i žena.

kinarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Bit će to i 99,9% kada počne ratno njesra na Tajvanu u režiji izuzetnih.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Preostalih 20% sada mora donirat krv inace nece moci u kino

hiber
10 mjeseci prije

Naravno da je USA kriva. Trebala se odmah predati i prepustiti Ukrainu ruskoj čizmi i kineskoj “trgovini”.

Tako treba
10 mjeseci prije

Praksa je pokazala da kada podrska nekim vladaru, nemoj ideji prijedje 60 posto, to u stvari znaci da iza toga stoji diktatura, manipulacija….

Max
10 mjeseci prije

A koga drugog?

10 mjeseci prije

Ovi koji daju te minuse bez ikakvog razloga žive u nekom drugom svijetu koji se zove “La-La Land”!

Samo U Prolazu
10 mjeseci prije

Haha. Pa dovoljno je citati wikipediju, zna se tko radi obojene revolucije zadnjih 70 godina. Tko je upetljan u svaki sukob…i tko debelo svaki put na tome zaradjujue! Treba samo citati. Sve je dostupno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI