95% saudijskih prinčeva i milijardera platilo za slobodu princu Mohammedu

Mohammed bin Salman
7 komentara

Kako javlja Asharq Al-Awsat, saudijski krunski princ Mohammed bin Salman je rekao da je većina uhićenih saudijskih prinčeva, dužnosnika i bogatih poduzetnika optuženih za korupciju pristala na predraspravnu nagodbu i dati novac ili dionice tvrtki u državnu riznicu. Navodno je riječ o ukupno 100 milijardi dolara, iako se procjenjuje da je iznos puno veći

“95% ih je pristalo na predraspravnu nagodbu. Oko 1% je uspjelo dokazati svoju nevinost i optužbe protiv njih su odbačene. Oko 4% ih je reklo da nisu korumpirani i zajedno sa svojim odvjetnicima se spremaju za suđenje”, rekao je krunski princ Mohammed bin Salman.

Američki novinar Thomas Friedman je saudijskog princa pitao što se događa u Hotelu Ritz u Rijadu, gdje su u kućnom pritvoru zatočeni prinčevi i saudijski bogataši?

Mohammed bin Salman je odgovorio: “Smiješno je da netko sugerira da je ova antikorupcijska kampanja bila kako bi se dokopao vlasti. Mnogi istaknuti članovi u Hotelu Ritz su javno iskazali odanost meni i mojim reformama, a većina kraljevske obitelji je već iza mene.”

“Naša je zemlja mnogo patila od korupcije, od 1980. do danas. Prema izračunu naših stručnjaka je otprilike 10 posto ukupne državne potrošnje ranih ’80-ih otišlo na korupciju, na vrhu i na nižim razinama. Tijekom godina vlada je pokrenula više od jednog rata protiv korupcije i svi su propali. Zašto? Jer su svi počeli odozdo”, rekao je Mohammed bin Salman.

Kada je njegov otac kralj Salman došao na prijestolje 2015. godine, što je bilo u vrijeme pada cijena nafte, obećao je da će sve to zaustaviti.

Moj otac je vidio da ne možemo ostati u G-20 i rasti s ovom razinom korupcije. Početkom 2015. godine je jedna od njegovih prvih naredbi svom timu bila prikupiti sve informacije o korupciji, ali u vrhu. Ovaj tim je radio dvije godine, dok nije sakupio i najsitnije detalje i podatke, a potom smo došli do oko 200 imena”, rekao je princ Mohammed.

Kad su svi podaci bili spremni, državni odvjetnik Saud Al-Mojib je pokrenuo akciju, rekao je krunski princ, objašnjavajući kako je svaki osumnjičeni i uhićeni milijarder ili princ imao izbor.

“Pokazali smo im sve dosjee koje imamo i uskoro ih se oko 95 posto složilo oko nagodbe, što znači prebacivanje gotovine ili dionica njihovih poslova u saudijsku državnu riznicu. Oko 1 posto ih je uspjelo dokazati da su nevini i njihov slučaj je odbačen. Oko 4 posto kažu da nisu korumpirani i da s njihovim odvjetnicima žele ići na sud. Prema saudijskom zakonu, državni odvjetnik je neovisan. Ne možemo se miješati u njegov posao. Kralj ga može smijeniti, ali on vodi proces”, dodao je saudijski krunski princ Mohammed bin Salman.

KorupcijaMohammed bin Salman
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Sami su po naredjenju amerike spustili cijenu nafte i sad nemaju dovoljno para u budzetu.Ovo je nacin da napune budzet.

Stribor Panov
6 godine prije

Evo gdje su Tuđmanovih 200 obitelji, kod nas je rodbina.

igi
6 godine prije

…neće ovaj upoznati starost.

Ivo
6 godine prije

Tko o čemu, kurva o poštenju. Smeće je tatinim ukazom proglašeno vrhovnim gazdom i taze milijarderom, i sad priča o korupciji. Ima li ta parazitska gamad ogledala po tim palačama?? Ili ostatke zdravog razuma u šupljim glavama?

Zvrk
6 godine prije

sad se priča da je uhićen njegov stric Ahmed, punokrvni brat aktualnog kralja. Ondje se obično punokrvna braća najbolje slažu.

Kerum
6 godine prije

posudite nam tog princa na par dana da pohapsi našu bandu u rh …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI