fbpx

Ako EU preživi do kraja godine, to će bit čudo, tvrdi njemački politolog Alexander Rahr

Propast Europe

Iako postoji veliki broj relevantnih tema koje će se baviti tijekom šest mjeseci njemačkog predsjedavanja EU-om, koje započinje 1. srpnja, prvo će mjesto zauzeti ekonomski oporavak i “spas” europskog projekta koji je na dnevnom redu EU, tvrdi njemački politolog Alexander Rahr u intervjuu za ruski medij.

1. srpnja 2020. Njemačka je preuzela predsjedavanje Europskom unijom i stoga će biti odgovorna za utvrđivanje političkih prioriteta EU-a u sljedećih šest mjeseci. Unatoč mnogim aktualnim pitanjima, gospodarski “spas” bit će u središtu političkog dnevnog reda tijekom ovog predsjedanja, rekao je njemački politolog Alexander Rahr.

“Vjerujem da će njemačko predsjedništvo već imati uspjeha ako na kraju godine Europska unija, kao gospodarski blok, kao ekonomska organizacija, opstane i ne napusti mjesto događaja, ali tko zna, možda postne jača?”

Prema njegovim riječima, tijekom narednih šest mjeseci, EU mora “pod svaku cijenu” spasiti europski projekt i neke od zemalja članica koje su se zbog zdravstvene krize našle na rubu bankrota. Iako se na početku pandemije Angela Merkel nije htjela odazvati za pomoć ugroženoj zajednici, mogućnost bankrota eurozone natjerala ju je da se predomisli, smatra Mr. Rahr.

Usredotočite se na ekonomiju

Dakle, Njemačka će tijekom svog predsjedanja morati osigurati “drugu fazu pandemije” i oživjeti europsko gospodarstvo, ozbiljno pogođeno krizom Covid-19. Budući da će ekonomski problem biti prioritet , “neće biti dovoljno vremena” da se bavi drugim temama koje je Njemačka prije obećala: odnosi s Kinom, Rusijom, Afrikom, migrantsko pitanje, situacija s Turskom ili libijska kriza i sukob u Siriji, rekao je specijalist.

“Zaustavljanje ekonomske katastrofe”

Pojasnio je da je manevrski prostor EU-a u tom pogledu ograničen, jer je nestao financijski potencijal Njemačke i mnogih europskih država koje su se obično bavile “popravljanjem rupa”. “Tiskanje” novca zauzvrat će samo oslabiti europsku ekonomiju, nastavlja Rahr.

“Trebamo naporne akcije, plan i solidarnost između svih europskih zemalja kako bismo učinkovito zaustavili ekonomsku katastrofu”, zaključuje Rahr, naglašavajući kako će s Njemicom Ursulom von der Leyen kao predsjednicom Europske komisije, “njemačka vizija spasenja Europe” biti “gurnuta” u prvi plan.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
80 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

Ekonomska katastrofa ili urušavanje EU je neminovno i neizbježno. Kad ste počeli primat u EU vukojebenie s brdovitog balkana i vjerovat da se brzo uz Vašu “pomoć” mogu priključiti visoko industrijaliziranim zemljama Europe to je bio Vaš kraj. A to nije bila samo zamisao EU birokrata nego i “izuzetnih” prekobarskih lopova koji su mislili na koji način još više pritisnuti Rusiju i približiti se njezinim granicama i tako započeti jedan novi hladni rat. EU je tu postala kolateralna žrtva kao što je i bila u prošlosti. Jedini način da se EU održi (kako -tako) je popuštanje napetosti s Rusijom i po mogućnosti smanjenja utjecaja “izuzetnih”. Apsolutno je nepredvidljiv opstanak EU u sljedećem desetlječu. Najbolje je to pokazala kvazi korona kriza. Unija koja nije u stanju politički i vojno obraniti svoje vrijednosti nije ni vrijedna da postoji.
LP

Željko
Gost
Željko
3 mjeseci prije

@Sparkling Te kako vi pišete ” vukojebenie s brdovitog Balkana ” NIKADA nisu imale kolonije i nikada nisu pljačkale diljem planete Zemlje kao ” civilizirane “: Njemačka, Belgija, Nizozemska, Španjolska, Portugal, Italija, Francuska, Danska, do skora članica Velika Britanija!

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

Željko
A šta smo to mi (narod) pristali da nas dobrovoljno pljačkaju po zakonu? Te iste zemlje (koje si naveo) uz pomoć njihovih Tkz. investitora i banaka. Naravno uz pomoć naših domoljubnih izdajnika od političara. I nemoj zaboraviti da za te iste zemlje i većina njihovih pripadnika nema pozitivno mišljenje o ljudima s “brdovitog balkana”. Trebaš pričat i živit s tim ljudima pa da vidiš kad “malo popiju” golu istinu što misle o nama. Za njih ćemo uvijek biti građani drugog reda. Mora još mnogo proljeća proći da se to njihovo mišljenje promijeni.

Ad astra
Gost
Ad astra
3 mjeseci prije

Željko, a znaš li zašto Balkanci nisu imali kolonije? Zato jer su bili siromašni i nerazvijeni pa nisu ni mogli imati kolonije. Inače, ne dao Bog biti kolonija Balkancima.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije

Sparkling, spae Eu je prijem RF u punopravno članstvo, raspuštanje NATO, izlazak iz svih “svjetskih” organizacina poput UN, WHO itd.. e tada ima šanse za opstanak.
Joše na shvaćaju da je največi neprijatelj EU onaj preko bare, velike i male (atlanski ocean i sredozemno more)

Opasnosti za ekonomiju
Gost
Opasnosti za ekonomiju
3 mjeseci prije

bild.de/bild-plus/ratgeber/2020/ratgeber/corona-catering-ist-essen-auf-raedern-nun-gefaehrlich-prof-zastrow-71624726

slom ekonomije zbog kovid krize

santa007
Gost
santa007
3 mjeseci prije

Sparking
Primanje “vukojebina” u eu je u interesu eu a ne tih vukojebina.
Uništava se proizvodnja u tim vukojebinama da ne bi smetala eu proizvodnji, najbolji kadrovi odlaze u eu da služe eu proizvodnji i eu banke i korporacije isisavaju prirodna bogatstva tih vukojebina.

santa007
Gost
santa007
3 mjeseci prije

https://www.youtube.com/watch?v=ZGFcBlEumQ0

Razlog propasti evrope pod eu je masonizirana birokratska struktura – najbolje je objasnio Mišak

santa007
Gost
santa007
3 mjeseci prije

Sparking
razlog propasti eu je nasonizirana birokratsska struktura-koja je PREUZELA NAJVEĆE GOSPODARSTVO SVIJETA A SADA?
iz intervjua prvog hr.mvp Mršića 16.10.2016za telegramhr

TELEGRAM: Kako u takvoj situaciji Europa i EU mogu zaštiti svoje interese?
MRŠIĆ: Europska unija je nesuverena politička tvorevina, koja nije u stanju proizvesti politiku i koja nema svoj sustav zaštite. To je pokazala izbjeglička navala na Europu. Unija je od Zajednice preuzela najveće gospodarstvo svijeta, ali se njezino gospodarstvo izgubilo u globalizaciji i u Velikoj recesiji. Zbrka u Uniji glede stava prema Rusiji, glede europske sigurnosti i glede navale izbjeglica pokazuje da je Unija izgubila i cjelovit i jedinstven sustav uvjerenja kakav je resio Zajednicu i kakav je Europa dugo njegovala. Vodstvo EU još nije spremno priznati i prihvatiti kakvo je stanje Unije.

TELEGRAM: Kakva je onda po vama budućnost EU?
MRŠIĆ: Europsku Uniju očekuje velika preobrazba političkog sustava. U studiji koju sam nazvao „Europska zajednica mira i sigurnosti“ ocijenio sam da Europska unija propada, jer nije u stanju proizvesti politiku, uspostaviti gospodarski rast i zaštititi samu sebe te da joj se putem multikulturnosti rasuo sustav uvjerenja. Ključni problem Unije je nesposobnost stvaranja i vođenja politike.

Brave new world
Gost
Brave new world
3 mjeseci prije

Putinov čovjek u Njemačkoj i ne skriva to ni u medijima. Sve legitimno-lobist koji potiče njemačko rusku suradnju i normalizaciju odnosa.
Prema tome trebali ste to malo naznačiti u članku, a ovako je to samo napaljivanje naivnog dijela čitatelja.

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

Brave
Nisu potrebni nikakvi članci ni natpisi ako zdravo i realno sagledaš potrebe EU. Ne zaboravi da prekomorski “brat” gleda kako da oslabi moć EU a to čini već od WWII pa na ovamo. Sve se na kraju završava na ekonomiji, a EU ekonomija bez jeftinih energenata i sirovina koje može najednostavnije dobit iz Rusije je lutka na koncu kojom upravljaju razni vlasnici banaka “preko bare”. Pametni ekonomisti i političari koji misle dva-tri koraka unaprijed nisu zadojeni mržnjom kad se spomene Rusija kao ti Brave.
LP

Brave new world
Gost
Brave new world
3 mjeseci prije

Sparkling, gl…up si kao i inače! Po čemu zaključuješ da sam ja zadojen mržnjom prema Rusiji?
Ajde gl..upane odgovori! Inace sam ti davno rekao da ne želim ulaziti u rasprave s tobom jer tvoja vrsta ljudi, budući ste gl..upani, samo oduzima vrijeme ljudima koji promišljaju ( ne kažem pametnima).
Prema tome skini mi se s k…ca sa tvojim gl…upim dosjetkama!

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

Brave
Bravo. Reci mi, jesi li ti po prirodi uskračen za nešto ili ti je u djetinjstvu netko jako loše napravio?

miki
Gost
miki
3 mjeseci prije

sparklinze! ne mogu zamisliti da ste jos nakon 40 godina od smrti glavnog vodje mislioca svekolikih clanova SKJ
jos tako zadojeni.
Nije to veliki brat koji gleda na Evropu nego tata, otac , gazda koji je kad je Evropa billa doslobno gladna ukljucujuci moju malenkost pomogo , cak i ugljen su bacali padobranima da se zapadni Berlin ne smrzne, a o hrani da ne govorim.
Ako vas zanima mogu vam dostaviti konzerve sira , jaja u prahu i mlijeka u prahu, koji je moja majka pokojna spremila u podrum ili kako ti zagrebacki supu, to se sve odnosi i na Japan ,uostalom da je bilo poslusati generala S.C.Pattona
ne bi morali pisati traktate na portalima , nego bi se bavili sobom kako da si uljepsamo zivot.To je jedina stvar koju zamjeram USA od njenog postanka, a inace zelim da vas sve skupa u toj politicki truloj Evropi ,Mr president Trump stisne jace
pozdrav , hvala na prostoru

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

miki
Tvoja percepcija pogleda i shvaćanja svijeta današnjice je ustvari do bola iskrivljena. Možda ne tvojom krivnjom, ali sigurno su za to zaslužni MSM jer drugih podataka o svijetu koji te okružuje nemaš ili ne želiš prihvatiti stvarnost. A stvarnost je zahvaljujući slobodnim portalima, kao što je jedan između ostalih i ovaj portal Logično da možemo i mi obični smrtnici donekle spoznati laži koje šire razni CNN, Soroši i da ne nabrajam. Još svi arhivi nisu dostupni o WWII a možda radi propagande koju pišu pobjednici nikad se ni neće otvoriti jer bi to razjasnilo da i pobjednici “imaju putra na glavi”.
miki, ja te ne doživljavam kao protivnika nego kao sugovornika ali tvoji stavovi su mi upitni čim se vežeš za jednu ličnost i u svakom tvom komentaru spominješ i hvališ jednu te istu osobu. Tvoj odabir.
A kad smo već kod mlijeka u prahu, pa valjda to nije razlog da oni koje hvališ imaju preko 180 vojnih baza izvan svoga teritorija. Da nisu i tu pobacali s padobranima jaja i mlijeko u prahu pa ih je gladno stanovništvo objeručke prihvatilo. I nakon 70 god. mašu prema avionima misleći da će im baciti konzerve, sir, mlijeko, jaja. Kad ono teret u zrakoplovima se promijenio i sad dobivaju osiromašeni uran. Kakva ironija.
Hvala ti miki što ćeš pročitati moj komentar.
O da, skoro zaboravih. Nikad nisam pripadao ni jednoj partiji niti pokretu a najmanje kao što insinuirate KPJ.
Ali za razliku od Vas koji ne možete smisliti ništa što se ne podudara s slobodom (ma kakva god ona bila) u vrijeme one prošle države.

Coca Corona
Gost
Coca Corona
3 mjeseci prije

Spark, naklon za živce…
Evo 1. Od mene…
MUFFIN.
F.ZAPPA
WHERE EVER YOU ARE…

santa007
Gost
santa007
3 mjeseci prije

Sparking
EU je projekt američke duboke države-iz intervjua prvog hr.mvp Mršića 16.10.2016za telegramhr
TELEGRAM: Zašto smatrate da je EU pod američkom hegemonijom?
MRŠIĆ: Unija je američki projekt, nastala 1991. nakon raspada komunističkog bloka i Sovjetskog Saveza. Tada je Washington nametnuo svijetu postupak globalizacije, za koju se u SAD vjerovalo da će američkom kapitalu donijeti gospodstvo nad svijetom. Globalizacija je trebala pretvoriti cijeli globus u jedno, nepodijeljeno tržište za kapital nakupljen u SAD. Svrha nakupljanja slobodnog kapitala nije potrošnja, kojom se podiže potražnja za robom i uslugama koja potiče otvaranje radnih mjesta i proizvodnju. Nositelji kapitala smatraju, da je svrha nakupljanja kapitala, osvajanje svjetske vlasti

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije

santa
kajgod, Mršić ima dobar stav i od prilike govori istinu. Samo od 1991 je prošlo 30 god. i puno se toga promijenilo. “izuzetni” su mislili da će još jedan lutak na koncu poput Gorbačova ili Jelcina doći na čelo Rusije ali Putin a u novije vrijeme i Kina im je pomutila zamisao globalnog ugnjetavanja. Njemačka kao najjača (ekonomski) zemlja EU ne vodi samostalno vanjsku politiku i prema tome i sve ostale države su osuđene da u konačnici slušaju “velikog brata”. I dok se toga EU ne bude riješila, imat će problema o odlučivanju. I najžalosnije u cijeloj toj priči je što to EU političari (birokrati) znaju. Međutim razne tajne službe koje su zadužene da te iste političare drže na uzici i svako iskakanje izvan “dogovorene” priče prouzrokuje moguće pojavljivanje razno raznih terorističkih grupa spavača. Već viđeno.
LP

Dunja
Gost
Dunja
3 mjeseci prije

Pitanje je koliko je u pravu?!! samo to…

abopl
Gost
abopl
3 mjeseci prije

BNW
Dobro ti je i rekao da si glvpan
Po tome i svaki politicar u Hrvatskoj je americk covjek, to jest pro-americki ili americki lutak.
A to vrijedi jos jedno za 50-tak drzava.

miki
Gost
miki
3 mjeseci prije

tocno pravo u sridu, moli vidi my skromni prilog above

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 mjeseci prije

Šta je s Plenkijevim uvođenjem €?

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

To gura onaj žvaljavi guverner HNB-a i Marić, ministar financija.
Zakaj su uvek guverneri HNB-a žvaljavci?
Jel’ to ruganje naciji?
On topic: Neka ECB samo utipka eure u komp i sve će bit groovy…

valkira
Gost
valkira
3 mjeseci prije

Ukoliko doista uvedu €, ostati će jedino nostalgija za našom, nacionalnom valutom. U suštini, kuna ionako ne postoji – postoji Hrvatska narodna banka koja dug iz eura prevodi u kunu. Još ako se u obzir uzme i tendencija digitaliziranja novca i ukidanja papirnatog, sasvim je svejedno hoće li na računu pisati 3.800,00 ili 500,00 [napomena : prvi broj označava kune, drugi eure].

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Nostalgija je emocionalna kategorija i o nostalgiji se uopće ne radi, kao što se uz kunu, zastavu, grb i himnu ne radi o suverenitetu.
Mi neznamo što se sve u bližoj ili daljoj budućnosti može dogoditi tako da neznamo ni što će biti s eurom koji je bio glavni alat za pljačku južne i jugoistočne Europe.
U slučaju kraha eura kuna je easy way out iz sveopćeg kaosa koji bi zavladao.
Posada i putnici na brodu ne nose pojaseve na sebi, a u slučaju potonuća broda oblače pojaseve i ulaze u splavi za spašavanje kojih da memaju sigurno se utapaju.
Suština života je u preživljavanju.

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Ne odustajte od kuna, zapravo od domacih stamparija kuna.
Ciprasa su oborili na veoma primitivan nacin. Nije to bila neka visa skola.
Grcka je primala i Eure u gotovini iz inostranstva. „Obustavicemo posiljku fizickih Eura i za tri dana bez gotovine ces imati Revoluciju“. Tacka. Zavrseni pregovori.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Kako Plenki kaže ulazak u eurozonu i Schengen je pod kontrolom odnosno Hrvatska se nalazi u zadnjoj fazi uvođenja eura i ulaska u Schengen.
Interesantno je kako se u ovoj predizbornoj kampanji ulazak u eurozonu uopće ne spominje, kao od onih kojima bi ulazak u eurozonu bio uspjeh tako i od onih koji misle kako ulazak Hrvatske u eurozonu nije dobar. Svi glavni mediji imaju filtere na svim razinama kako se to pitanje nebi spominjalo i umjesto toga svim glavnim medijima su prva i glavna svijetonazorska pitanja. To bi trebao biti “red flag” svima koji uopće misle izaći na izbore isto kao i onima koji na izbore ne misle izaći.

corona idiot
Gost
corona idiot
3 mjeseci prije

valjda nece;)

Staljin
Gost
Staljin
3 mjeseci prije

EU je u svakom slučaju umjetna tvorevina i kao takva nije u stanju dugo opstati! Europa ima sve što joj je potrebno da bude najrazvijenije područje svijeta(klima, sigurno okruženje, kulturološka raznolikost i kakva takva tolerancija). Jedina pogreška EU je ta što ne želi trgovati s Rusijom i Kinom(mislim kolektivno, a ne kao Njemačka koja “na svoju ruku” kupuje plin od Rusije). Inače Europa niti ne treba trošiti previše novca na oružje i vojsku jer kako sam rekao dovoljno je daleko od stvarnih sukoba u svijetu(Afrika,BI, južna i istočna Azija). Znači, EU može biti faktor stabilnosti na gospodarskom planu i u tom području može puno postići! Ne moram niti govoriti koliko je Europa bogata različitostima i koliki potencijal ima… Mislim da se EU već polako sprema za ovaj scenarij jer su EU birokrati ako imaju i malo mozga već shvatili da Amerika nije prijatelj. Lp

Odisea
Gost
Odisea
3 mjeseci prije

Pa sad i Hrvatska ima predispozicije,ali ništa od toga.
EU je historijski najkonfliktnije geografsko područje,a vuk dlaku mijenja ali ćud nikad.

Staljin
Gost
Staljin
3 mjeseci prije

Odisea,
Da to je bilo točno kroz povijest međutim danas u Europi (osim na Balkanu) više ne postoji pravo neprijateljstvo između država(Francuska-Njemačka, UK-Francuska, Španjolska-Portugal…) osim između Njemačke i Poljske, ali to je zasebna priča. Uostalom u Europi sa njenom blagom klimom i visokom koncentracijom različitih naroda je i bilo za očekivati puno ratova zbog više zemlje (slično je i u Mezopotamiji gdje već 5000 godina svako malo budu ratovi oko plodne zemlje i danas oko nafte)

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije

@stalin,
bi trebao znati da je svaka država umjetna tvorevina kao isključivi konstrukt ljudskog uma. Od takvog konstrukta nije daleko ni Kina, ni RF ni USA.

Staljin
Gost
Staljin
3 mjeseci prije

hiber,
Svaka je država umjetna tvorevina sa svojom tradicijom, kulturom, gastronomijom, arhitekturom, materijalnom i ne materijalnom baštinom! To znači da svaka država već ima smisao (očuvanje svega gore navedenog)!

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije

@stalin,
Naravno, upravo si nabrojio sve karakteristike Europe. Cak je Kina daleko od toga. Više jezika, kuhinja, različite baštine, tradicije, religije. Jedino je ideologija zajednička.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

EU je stogodišnji projekt sila tame i uopće nije bitno hoće li se EU kao politička unija raspasti ili održati jer su sile tame već preuzele kontrolu nad državama koje čine unjiu. Stvaranje EU je bilo planirano i strogo kontrolirano od nama nepoznatih vladara. EU ima i svojevrsni ustav u vidu Lisabonskog ugovora, dokumenta na tisuće stranica kojeg je vrlo mali broj ljudi osim prevoditelja pročitao, također neke države imaju zadršku prema tom dokumentu. Još prije Lisabonskog donesen je Maastrichtski sporazum kojeg su potpisale sve članice današnie EU i tim su se sporazumom odrekle velike većine monetarnih alata što ih ograničava u vođenju politike koja ide u korist država i samim tim ostavlja veliku moć od građana nikad izabranim birokratima.
Tako će i eventualni raspad EU biti strogo kontroliran od onih koji su EU i stvarali jer sile tame imaju planove i kontroliraju sve političke opcije koje se pojavljuju i u tome se služe sa SAD koje još uvijek imaju veliku ekonomsku, financijsku, političku i vojnu moć.
EU je sofisticirani hibrid nacističke Njemačke i komunističkog SSSR-a.
Regulacija koja je zadnjih dvadesetak godina rasla geometrijskom progresijom dovela je sve EU građane u bezizlaznu situaciju i sile tame su u stanju izazvati sukobe po svim odredncama unutar EU, od međunacionalnih i međudržavnih do svijetonazorskih gdje većina građana nebi niti shvatila što se u stvari događa.

RoPe
Gost
RoPe
3 mjeseci prije

Točno, sve je pod kontrolom.

corona idiot
Gost
corona idiot
3 mjeseci prije

RoPe

a, kad nije bilo?

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Gresite.
Nije nista pod kontrolom.
U ovom slucaju je Nemacka jedina koja pokusava odrzati kakvu-takvu kontrolu. Ostali su curke bez glava.
Globalno… oli vam deluje da USA ima kontrolu nad Avganistanom i Irakom?
Oli bi svet bio multipolaran da se ima kontrola?
„Isti centar“, „pod kontrolom“ je kad se teoreticaru zavera pomuti sve u glavi pa dize ruke od svega i kaze samo „isti centar“, „pod kontrolom.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Pisao sam o mehanizmu kontrole procesa jer su svi veliki politički i ratni procesi kontrolirani. Nije valjda kako se revolucije i ratovi slučajno događaju.
Stanoviti Caudenhove Kalergi bio je tvorac paneuropskog pokreta prije oko sto godina i njegov projekt je financirala Rockefeller fondacija sve do 1939 godine, isti taj Rockefeller je opskrbljivao Hitlera naftom u WWII, da bi opet po padu Hitlera Kalergi nastavio s EU projektom i Kalergi je odabrao himnu EU, dio Beethovenove 9 simfonije i sudjelovao u dizajniranju EU zastave itd. Danas postoji nagrada Kalergi i pogledaj tko ju je sve dobio.
Za kreatora europske valute se drži kanađanina Roberta Mundella, također jednog od onih koji nije bio izložen javnosti u prvom planu.
Ništa se ne događa slučajno, a tebi nitko ne brani da misliš kako “Nije nista pod kontrolom”.
Što se Njemačke i SAD tiče na njih utiču iste sile kao i na ostale polove u “multipolarnom svijetu”. Korona ti je najnoviji i najbolji dokaz gdje se sve odradilo po WHO obrascu odnosno obrascu Bilka Gatesa, u svim polovima tog multipolarnog svijeta.
Vidi, da ti pojasnim na našem slučaju malo, Jugoslaviji se nudio ulazak u EU u komadu, kad nije išlo u komadu otišlo je u sastavnim dijelovima.
Ako te interesira “centar” onda prati kontrolu novca kad se vidilo kako se neće lako preuzeti NBJ, onda su se preuzimale jedna po jedna republička naroda banka, HNB 1994, NBS 2000-te, znaš li tko je Mlađan Dinkić, ako neznaš, on je sluga istih onih kao što je u Hrvatskoj bio Marko Škreb.
Jasno, po tebi ne postoji kontrola, ni centri jer se sve odvija onako, slučajno.

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
3 mjeseci prije

@guest_442853 Spacewoodoo

Djeluješ mi kao da ozbiljno vjeruješ u to što pišeš, ali od svega što si ovdje pod ovim člankom napisao – vodu drži jedino ovo za kontrolu novca svake republike pojedinačno jer nije išlo u sklopu Juge.. Eto..

anonymous
Gost
anonymous
3 mjeseci prije

sile tame…..sile tame…..sile tame…..sile tame…..sile tame…..sile tame…..sile tame…..sile tame…..
zvuci kao Heil NATO pakt.

Kora
Gost
Kora
3 mjeseci prije

@guest_442853

Složila bih se sa svime što ste o EU rekli, osim s tvrdnjom da su građani u bezizlaznoj situaciji. Naime, vjerujem da uvijek postoji riješenje tj. izlaz 😉

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Tvoja primjedba stoji. Nemam pregled napisanog na smarthoneu pa mi je promaklo napisati kako nema izlaza iz ovog sistema bez da ga se sruši, popravka ili promjena sistema nema.
Inače uvijek postoji alternativa osim kod političata na vlasti koji su nam trubili i još uvijek trube EU nema alternativu 😊😊😊

CAN
Gost
CAN
3 mjeseci prije

@space
..svaki dan promatram konflikte o kojima pišeš(jasno i kratko),u pravu si do zadnje slova.juče popodne dijed u vlaku …hebe m….svima(na moje iznenađenje koji nose masku),pun mu k… maske i laži….
Dan prije, kontrolor u podzemnoj na tragu nenositelja maski,(u međuvremenu sve više policije po stanicama i peronima-u borbenom izdanju)se skoro srušio bez zraka ostao???dok je ganjao onako debeo i star klince koji su zaboravili masku…dok sam ga promatrao,upalo mi je u oči da je zajampuren,crven oko očiju i znojnog rozog čela,maska na licu napuhavala se ko balon i ispuhavala pri svakom izdisaju (N⁹⁵),kolega ga uhvati srećom….još jedna koleteralna žrtva solidariteta.
Svijedok.

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Ne zna covek sta je gore; da propada ili da ne propada.
Zemlje juga ne mogu dobiti kredite, osim po ludackim kamatama. Ne kazu vam, ali pred propascu su.
Ne bi skrta Mutti delila novac da ne mora da spasi EU i Nemacku. Ali trazi zauzvrat da preuzme potpunu kontrolu nad zemljama juga. Jer ovo, da proseravaju i da ih celo vreme spasavaju ne ide vise. Da ne radi to ce skoro sigurno sjebati novac i traziti jos. Zato mogu dobiti kredite jedino uz velike kamate, posto su notorno nepouzdani.
A nece ni cetvorka severa da deli novac, iako profitiraju od eksploatacije Evrope sa Nemackom, jer kako objasniti to svom pucanstvu, koje isto cekaju teska vremena.
Nemacki nacin je najmanje bolan, ali znaci da ce se gubiti i zadnji tracak suverenitata i jos vise ovoga; jug su kolonije odakle se uzima jeftina radna snaga i prodaje im se skupo. Ali od sad i pod strogom nemackom fiskalnom kontrolom.
Odbiti nemacki nacin znaci zeleznu kupku, ali ko prezivi ce posle mozda imati suverenitet. S druge strane… cim vam politicari ne kazu kakvo je stanje, boli njih, oni su zbrinuti. Cim im neko mase novcem ponovo, odose oni tamo. Suvereniteta ipak nece biti.
Danke Korona sto si izazvala njavecu krizu kapitalizma do sada.
Da, sledecih 6 meseci su kljucni.

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Za neupucene: nemacki plan je da uzimaju 500 000 000 Eura kredita na ime Nemacke preko Evropske Komisije i da ih dele zemljama juga. Da, da ih dele, poklone, ne da ih prosleduju kao kredite. Dug ne mora biti vracen Komisiji/Nemackoj. Jer je nemacki kreditni rejting takav da moze dobiti kredite po negativnoj kamati, da dobija placeno da ih uzima. Od zemalja juga ce „kreditno trziste“ traziti i po 30 % kamate. Zauzvrat trazi Nemacka potpunu kontrolu. Novac ce vratiti eksploatacijom i oporezivanjem juga.
Cim oni poklanjaju novac da bi odrzali EU, bi trebalo biti jasno i slepome sta je EU. Ali toliko smo duboko u tome da alternative deluju gore.

corona idiot
Gost
corona idiot
3 mjeseci prije

ha, jedina je alternativa da nas opet neki balkanski heroj zavije u crno i ucini vecim slugama nego sto smo bili;)

Slavonac
Gost
Slavonac
3 mjeseci prije

Red Dodig,vidim dase i u banke razumis.Napisi unuku od kralja stoje pobjego ko stakor sa zlatom da vrati nazad.Mozda inama nesto pripada.Samo piskaras i radis propagandu,ja znam dasmo mi zavas pleme Avari.

Slavonac
Gost
Slavonac
3 mjeseci prije

Bravo,nece biti vise lazi i ujedinjenja regije.Svako neka kusa svoju kasu.Jos dase rjesimo crveni lopova i lazljivaca,Ljepa Nasa ce procvjetat.

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Zao mi je ljudi, inace bih stvarno hteo da ti se ostvari San o Neovisnosti.
Hoces istinu? Jeli mozes podneti istinu?
Vi niste u stanju vladati sobom. Samo biti protiv svega.
Vi trazite tutore i posle se profilirate kao „nacija“ time sto ste protiv tutora.
Da vas nisu vodili Bec, Pesta, Beograd i Brisel vi biste bili pustinja. Kao… kao Slavonija 🙂

Slavonac
Gost
Slavonac
3 mjeseci prije

Red Dodig,tvoji su lazima i lopovlukom unistili zadnji 102g ova podrucja.Kojim Bogom dalje osto Bec,pabi nesto i kulture i blagostanja ostalo.Nebeski narod i komunisti su napravili najvece zlo,Hrvati su trebali biti pobjijeni,dabi smrdoslavija zivjela.

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Pokrajina Slavonija i Hrvatska nije pripadala Becu, vec Budimpesti.
Isli ste u rat kao madari i izgubili. Jos ste dobro prosli ulaskom u Kraljevinu SHS kasnije, jer je Madarska bila gang-bangovana.
I eto vas ponovo u Mitteleuropi, u cemu je problem sada?

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Osim ako je velike sile ne trpaju na silu nece biti vise nikakve Jugoslavije. Jer su i srbi postali konjusari. Nema ko da je progura.
I zasto je progurati? Milenijski uticaj katolicanstva i pravoslavlja je ostavio utisak. Cast izuzecima, ali hrvati kao masa/narod teze uvek Mitteleuropi.
Zasto uvek motriti, zasto imati opoziciju koja ce uvek igrati na tu kartu? Neka su ljudi tamo, neka se usrece.

corona idiot
Gost
corona idiot
3 mjeseci prije

da, jos samo ta sitnica;)

Buco
Gost
Buco
3 mjeseci prije

“Naša” :)))))

puki
Gost
puki
3 mjeseci prije

ma na zalost nista od toga. kabalina tvorevina EU ce prezivjeti i ovu i jos vise godina—
tko ce je srusiti? pa vidimo da kabalini placenici u EU, von der Leyen, Macron, Merkelica, Conte, Rute…Plenkovic itd. rade sto ih je volja. ne samo po pitanju izmisljene korone i uvodjena buduce kabaline diktature, vec su radili sto su htjeli i ovih zadnjih 6-7n godina: pomaganje puca u Ukrajini, lihvarstvo i pljackanje, pumpanje truih kredita, masovna migracija, pomaganje kabalinog terorizma na Bliskom istoku, itd…itd.. Tko im se suprostavio? Nitko. Zato se nemaju koga i cega bojati.
Nista izbori, nista protesti tu i tamo, samo sila i oruzje, mogu nesto mijenjati, ali to vecina jos ne shvata..
Bez revolucije, ustanka, borbe, oruzja…. nijedna sila nikad nije pala, niti ce pasti… ali kada su ljudi, u cijeloj Europi ovako pasivni, i ne shvataju nista, nista od raspada EU

corona idiot
Gost
corona idiot
3 mjeseci prije

Nista izbori, nista protesti tu i tamo, samo sila i oruzje, mogu nesto mijenjati, ali to vecina jos ne shvata..

koliko god da si u pravu, sto se tice sile i oruzja bolje zaboravi, danas mogu da nas sprze ko cvarke;)

puki
Gost
puki
3 mjeseci prije

da se osvrnem na nekoliko članaka proteklih dana:

-članak https://www.logicno.com/zivotni-stil/kultura/film/hollywood-snimio-film-koji-prikazuje-isusazenu-lezbijku.html

sudeći po imenima, radi se o niskobudžetnom filmu. Paris Jackson, “kći” Michaela Jacksona koja glumi glavnu ulogu… Ako je ona kći Michaela Jacksona, onda sam ja sin Samuela L. Jacksona. M. Jackson je bio bolesni gej-pedofil, koji je bio napravio alibi brak, sa Lisa Marie Presley, kćeri Elvisa Presleya. Brak je trajo 1 godinu. Nakon toga Michael J. je naparavio sporazum sa bijelom ženom Debbie (prezime sam zaboravio) da mu bude surogat majka , koja je rodila dvoje “njegove” djece, sina Princea Michaela i kći Paris. Ustvari, tko zna tko je pravio to dvoje djece, ali impotentni Michael nije, jer oboje djece su potpuno bijeli, nemaju ni zrno crnačke krvi. Među produkcijskim imenima, navedenim u članku, nepoznata imena, osim Donovan Leitch, koje mi je upalo u oči. To je sin nekad poznatog britanskog pjevaca Donovana, iz 60-ih godins, iz vremena hipi pokreta.
Ustvari se radi o namjernoj provokaciji, “progresivno-napredno-lijevo-liberalnih-globalističko-humanističkih-totalitarističkih” snobova… Pade pi na pamet izvješće koje sam vidio prošle godine.. Neka makedonska redateljica, naravno također snob iz istih krgova, snimila je film o nekom pravoslavnom običaju u Makedoniji, nešto na Dana Sveta 3 kralja (po pravoslavnom kalendaru, negdje 19. siječnja).- da muškarci stavljaju križeve oko vrata , ili tako nešto… Glavni lik filma je jedna djevojka, koja je u filmu predstavljena kao “hrabri borac”, za “prava ugnjetenih žena”, protiv “okoštalih patrijarhalnih tradicija” i ona po svaku cijenu hoće da sudjeluje u tom običaju, koji je međutim rezerviran samo za muškarce… I na kraju se izvješća se prikazuje scena iz filma, gdje je ta djevojka se skinula potpuno gola i leži i stavila je sebi križ među sise i ona je kao sama za sebe, pobjednik nad tim “patrijarhalno-pravoslavnim tradicijama”, koje ugnjetavaju i tlače žene i slično.. Taj film je naravno bio sufinaciran sa parama sa Zapada, i ta je djevojka u filmu prikazana kao heroina, a svi ostali likovi, posebno muškarci i pravoslavni svećeici i narod- sve kao zatucana, zadrta, agresivna, primitvna plemena…

članak: https://www.logicno.com/zivotni-stil/socijalni-inzenjering-u-sluzbi-pretvorbe-ljudi-u-transhumana-bica.html

svugdje i kod nas i u drugim europskim državama, prodaju se maske po trgovinama, te maske nisu više samo privremena roba u trgovima koja se treba prodavati samo za vrijeme “pandemije”,, već su sada postale TRAJNA ROBA, TRAJNI ARTIKELI. Maske u trgovima su dakle postale kao kruh, mlijeko. bombone, čokolade i ostala trajna roba. Poznate ličnosti, režimski prdež iz šou biznisa, pjevači, glumci i ostali reklamiraju te maske. U reklamama Deutsche Bahna (njemačka željeznica) putnici u vlakovima nose maske . To ukazuje na to da kabala nema namjeru da ukine maske i da su one SIMBOL ROPSTVA, dok ne dođu Gatesove “narukvice” i “mikročpovi.

Ilumantica i članica elite, Madonna, lani na Eurosnogu u svom sotonističkom performansu, već je najavila brnjice kao simbol ropstva za sve nas “beskorisne izjelice”.
mozete vidjeti na jutjubu

članak: https://www.logicno.com/politika/ovo-je-razdoblje-ludila-sovjetski-velemajstor-anatolij-karpov-govori-o-sahovskom-rasizmu.html

– sjetih se 80-ih godina, kada su Karpov i Kasparov imali meč za svjetskog prvaka. Karpova su u zapadnim medijima tada prikazivali kao vjernog režimskog igrača, iza kojega stoji komunistički režim, a mlađanog Kasparova (koji je tada imao tek negdje 23 godine), prikazivali su kao hrabrog, naprednog demokrata, koji hrabro kritizira okoštali komunistički režim SSSR-a, Bilo je to vrijema baš uoči pojave “osloboditelja” Gorbačova, koji će krenuti sa “perestrojkom”. Kasparov je i kasnije, kasnih 80-ih, stalno kritizirao SSSR i bio ljubimaca zapadnih medija.
I mnogi od nas u Hrvatskoj i Jugoslaviji, su tada nasjeli na to i mislili da je to doista tako. Ono Kasparov-režimski smotanko, uvijek sa onom istom frizurom i zalizanom kosom, a Kasparov kao mlađani hrabri buntovnik… Ustvari, tada nitko nije znao da se Kasparov, pravim imenom i prezimenom, zove Garik Weinstein i da je khazar. I to objašnjava sve. Kasnije je Kasparov naravno postao veliki “putinov kritičar”… i sudjelovao je na skupu Bilderbergovaca 2012. I član je cio-khazarski think tank “American Enterprise Institute” , gdje u glavnom odbori sjedi etnički burazer, Henry Kissinger. Član ovog think tanka je i Radoslaw Sikorski, bivši poljski ministar vanjskih poslova, oženjen sa Anne Aplebaum, američkom khazarskom, poljskog podrijerla, članicom Bilderberga..

corona idiot
Gost
corona idiot
3 mjeseci prije

ok, i sta sad – nista!
to vec i vrapci na grani znaju, bolje smotaj dobar joint, otvori flasu vina i pusti pogled u nedogled;)

puki
Gost
puki
3 mjeseci prije

članak: https://www.logicno.com/politika/crnacko-stanovnistvo-prvo-je-na-meti-gatesovog-ispitivanja-cjepiva-protiv-koronavirusa-pitate-li-se-zasto.html

– naravno da Gates i kabala žele najprije cjepivo za crnce i sve ostale na siromašnim kontinentima. Pa to su i naglasili, da “cjepivo kofol treba najprije biti dostupno siromašnim državama, koje nemaju sredstava. Zna se da kabala i ranijih desetlječa , najviše ima na piku, stanovništvo u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, jer se tamo rađa puno više djece, nego u Europi i na Zapadu, gdje je natalitet jako nizak, odnosno sve niži.
Zato su Gates i ostali kabalisti zadnjih godina stalno vršljali po Indiji, Bangladešu, afričkim državama i tamo faktički vršili pokuse na ljudima, sa raznim cjepivima i sredstvima za sterilizaciju. Sve umotano u plašt “pomoći u razvoju”, “brige za zarazne bolesti” i slično.
U Bangladešu su Gatesove organizacije vršile cjepljenje djece i tamo su već isprobavale neke mikročipove kao “žig” za svu cjepljenju djecu.
Korumpirane vlade Indije, Bangladeša i drugih siromašnih zemalja, za kabaline pare, dopuštaju takve fašističko-sotonske pokuse Gatesu i njegovoj bandi… Kabala kupuje sve i svakoga sa lovom jer ona je gospodar love, ona štampa lovu i kontrolira cijei svjetski financijski sistem.
Jadnoj, neukoj sirotinji, u Indiji i sličnim zemljama, gdje je većina stanovništva nepismena, to se predstavlja kao korisno i nužno, da trebaju svoju djecu dati na cjepljenje, ljudima se palamudi, da će njihova djeca i svi oni biti 100% i zauvijek sigurni od raznih zaraznih bolesti u tim državama, ako dopuste da se cjepe…

Eugenika je zla fašistička podmukla ideja kabale, kojoj je cilj smanjenje svjetskog stanovništva i da se istrijebe i poubijaju svi oni, koji nisu “dostojni živjeti”, a prije svega sva ta silna sirotinja u Africi, Aziji, Latinskoj Americi. Svjetska globalistička elita, koja potječe eugeniku-to su oduvijek bili najgori rasisti…ali se pretvaraju da su humanisti. cijela angloamerička elita na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća, sve pristalice eugenike bili su žestoki rasisti. Takozvana “rasna higijena” bila je sastavni dio eugenike. Eugenika i rasizam nisu bile izum Hitlera i nacista, već izum anglosakonske i anglocionističke elite i bile su raširene davno prije Hitlera među cijelom britanskom i američkom elitom, u ranom 20. stoljeću. Hitler je kasnije provodio u praksi eugeniku, a u tome su ga zdužno financirali i pomagali oligarsi iz anglomeričke elite; Rockefeller, Carnegie, Ford, itd. cijelih 30-ih godina.

Najveća eugenička organizacija Planned Parenthood u SAD se upravo najviše okomila na crnce. Poznat je podatak, da PP rado financira pobačaje crncima, i da je u saveznoj državi New York, od 75 % od svih broja pobačaja, su pobačaji koje vrše crnkinje, a na to ih potiče PP, kojega financiraju Rockefeller, gates, Soros, Goldman Sachs… i mnogi drugi, kao i američka vlada.

Rockefeller, Carnegie i Ford od početka su financirali eugenučku organizaciju za propagiranje i provođenje pobačaja “American Birth Control League” (ABCL) -koju je 1921. Margaret Sanger.(bila je udata za khazara, odtuda nosi khazarsko prezime). Ona je 30-ih godina surađivala sa nacističkim eugeničkim isntitutima u Njemačkoj. Margarert Sanger se divila nacističkim programima eugenike i eutanazije, surađivaa je sa nacistima 30-ih godina u Njemačkoj i bila jednom na kongresu eugeničara u Berlinu. Rockefeller, Carnegie i Ford sufinancirali su eugenički institut “Kaiser Wilhelm” u Berlinu, na kojem je radio dr. Josef Mengele. M. Sanger je govorila, – najveća milost koju roditelji mogu učiniti za svoje djete, je da ubiju to dijete. Ona je bila teška rasistkinja, 1924. je bila na jednom skupu Ku Klux Klana gdje se zalagala za to da se smanji broj crnčuga u SAD. Rockefeller, Carnegie i Ford su cijelih 30-ih godina financirali te nacističke eugeničke institute. Cijela engleska kraljevska obitelj bila je 30-ih godina obožavatelj Hitlera i nacista (dok kasnije nije izbio 2. sv. rat), što je pokazala i prije 5 godina, otkrivena stara snimka iz 30-ih godina, kako tada sadašnja kraljica Elizabeta koja je tada bila još djevojčica i njena majka koja je tad bila kraljica, pozdravljaju rimskim pozdravom. Princ Filip, muž kraljice Elizabete izjavio je prije nekoliko godina: “kada bih se mogao ponovo roditi, najradije bih se rodio u obliku smrtosnog virusa, pa da tako pomognem u rješavanju prenapučenosti zemlje”
Nakon što je SAD ušao u rat sa Njemačkom krajem 1941. ABCL se preimenovala u “Planned Parenthood”- Planirano roditeljstvo-što zvuči ljepše i humanije.
William Gates Senior, otac Billa Gatesa, je dugo godina bio predsjednik PP-a. Danas ima 95 godina… Kissinger (96), Soros (90)… kraljica Elizabeta (94), njen muž princ Phillip (96)..itd.. Kraljičina majka živjela je 102 godine… kao i David Rockefeller… ANDROKROM??? (ono što Icke i ostali odavno sumnjaju da kabalska elita sebi ubrizgava krv djece)..

Mary Stopes Interenational, druga najveća eugenička organizacija nakon PP-a, sa sjedištem u Londonu, naziva se po njenoj osnivačici Mary Stopes, koja je živila početkom 20. stoljeća i koja je bila još radikalnija feministica i još luđa rasistkinja i fašistkinja nego Margaret Sanger. Mary Stopes je bila obožavateljica Hitlera i pisala mu pisma. Ona je Hitleru poslala 1939. jedan primjerak svoje knjige poezije “Ljubavne pjesme za mlade ljubavnike”, da on to ocijeni kako mu se sviđa i u pismu napisala slijedeće:
“Dragi gospodine Hitler,
Ljubav je najveća stvar na svijetu, i nadam se da ćete primiti ove pjesme od mene, da ih predočite mladim ljudima u Vašem narodu da ih čitaju. Mladež treba učiti voljeti zasebno, dok ne bude dovoljno mudra za univerzalno. Nadam se da ćete i Vi pronaći nešto u knjizi što Vam se sviđa.”
Margaret Sanger i Mary Stopes se danas slave kao važne ličnosti, kao navodni borci za prava žena, itd… Slave ih Obama, Hillary Clinton, američka elita, glavni mediji..- I dok prigupi ljevičari i Antifa, kojima je kabal napunila glavu govnima, zahtjevaju skidanje spomenika i ukidanje ulica Johnu Wayneu, i svima onima, koji su imalo bili desno, stvarni rasisti i fašisti u službi kabaline elite se slave kao zaslužne ličnosti, kao ove dvije, Sanger i Stopes…

sedban
Gost
sedban
3 mjeseci prije

Alexander Rahr?

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Današnja EU i jest nakazna tvorevina koja ne zaslužuje opstanak. Ali teško nama.

alex
Gost
alex
3 mjeseci prije

Eu je biobrak iz intetesa, koji se pretvorio u uhljebistan. Sada kada je ponestalo love, oni koij su financirali oslužene političare i svu tu uhljebničku bulumentu iz Bruxellesa, ne žele više plaćat ono što im je bilo beskorisno, a sada je već i štetno. Osim toga financiranje propalih ekonomija zemalja Mediterana je postalo preskupo za alimentiranje prisustva na tom tržištu. Bolje se okrenut Rusiji, Kini, Indiji…Pa i Turskoj, Iranu…
No, od raspada Eu do novog rata nije dug put. Historia magistra vitae…

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Jeste jug poseban.
Grk ce pre umreti nego platiti porez. Najnormalnija je stvar ne platiti porez. Ko placa porez je budala.
Kako onda imati balansirane budzete, kad su porezi glavni izvori prihoda drzava?
Drzavnih preduzeca nema vise, pa nema prihoda od dividendi. Ako se i oporezuje profit od kapitala, gde je teska lova, su matice na zapadu pa se oporezuje tamo…
Jug ce uvek biti u minusu.
Do sada su istiskali iz njih sta se je moglo, ali nema vise ni sta da se stiska.

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

A i Nemacka je na kraju puta.
Ne zele oni „pomoci“ zbog dobrote vec radi sebe, jer se finasiraju eksploatacijom juga. Izgleda da drugih ideja nemaju.

Alen
Gost
Alen
3 mjeseci prije

EU , dio projekta pax americane , niži pomoćnik , ujedinjena radi kontrole.. Čista umjetna tvorevina ..
Raspadom pax-a raspada se i eu.. Pax americana je u terminalnoj fazi..
Zbogom EU…

BTW , svijetu raspadom pax-a dilaze jako veliki zemljotresi , nije samo EU osudjena na jedan takav .. Azija , j.amerika , evropa , sve tamo gdje je pax vladao , tamo će da proključa.. Zamjene za pax nema , niti će biti…

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Pad Rima, Nemacke, Rusije… Jugoslavije. Mora krvi.
Ali da, sada pada svet uspostavljen posle WW I i cementiran posle WW II.
50 do 90 nije normalno stanje covecanstva. To je bila anomalija.

Alen
Gost
Alen
3 mjeseci prije

Da , figurativno to je bila odskočna daska u provaliju.. Mnogi to ne vide , da se skočilo s te daske… Udar od dno će sigurno osjetiti..

Red Dog
Gost
Red Dog
3 mjeseci prije

Poludeo nam je hegemon, USA.
„Zlatna milijarda je postala zlatni milion“.

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

Što je točno RH napravila za vrijeme predsjedanja eu om? 😊
A koje je sasvim sigurno bilo jedno od najgorih razdoblja u povjesti eu. Ekonomska kriza, zdravstvena, + dijametralno suprotna mišljenja članica o monetarnim alatima…

Da ne bi mislili da je to neka filozofija velika, npr:
– osnovati skupinu za planiranje ponovne aktivacije farmac.proizv. izmještene u Kinu. Precizni plan suočavanja sa mogućim opasnim epidemijama + zabranu izvoza lijekova u treće zemlje dok traje kriza. Iskoristit priliku i obnoviti Imunološki…

Sad sam se sjetila: rekla Katarina Peović da nas nepostojanje Imunološkog košta godišnje 1,4 MILIJARDE € uvoza.

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

ispravak:

“…Nekad smo proizvodili lijekove na bazi plazme, sada za lijekove koje su oni radili godišnje plaćamo 1,7 milijardi kuna. ” k.peović, sučeljavanje s huićem, index.hr

miki
Gost
miki
3 mjeseci prije

Gospodin Rahr ima duboke ruske korijene,cak je rodjen negdje u Kini ,ima President Trump pravo, svijet is full of lunatics ,and fake news.
Treba vidjeti tko moze i zna tko gospodina Rahr placa.

zgrl
Gost
zgrl
3 mjeseci prije

Hrvatska preuzela predsjedanje vijećem EU, šest mjeseci poslije – kolaps. Nismo ni sumnjali.

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
3 mjeseci prije

Ne samo da će se Europa održati nego će se jedina izvući iz ove krize.Još će se i proširiti najmanje do Izraela i Jeruzalem će postati svjetska metropola.Amerika će propasti i biti uništena. Europa će biti uništena kada dođe Isus.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
3 mjeseci prije

Točno kako je Varoufakis prognozirao,EU je dobar za Njemačku dok koristi Njemačkoj,kada bi trebali nešto i dati EU propada?

Miki
Gost
Miki
3 mjeseci prije

Propast svih zemalja su migracije neškolovanih ili primitivnih ljudi! Oni ne dodaju ništa ka gopodarskoj rasti te trošak su za socialnu i zdravstvenu blagajnu, koji bi se dodatni novac mogao inaće preliti u gospodarstvo.

Felix
Gost
Felix
3 mjeseci prije

Čitatelji i svi drugi ljudi moraju shvatiti jednu bitnu činjenicu o kapitalizmu. Najbitniju u stvari. Kapitalizam funkcionira kao obična piramida sreće. Bez širenja on ne može opstati na duže staze. Amerika je imala svoj zapad, zatim cijeli svijet, EU, tj. Njemačka ima istok i jugoistok. Zaustavi li se to, gotovi su. Pa sad vidite tko je bitniji kome.

Barba
Gost
Barba
3 mjeseci prije

EU da propadne?! Pa ljudi moji, kad vi mislite prestati s percipiranjem svijeta kroz “wishful thinking” obrasce?! Uvijek će se pronaći način da se održi nastavak ovakve hegemonije, na ovaj ili onaj način. Bar je to lako. Mislim, ovima “gore”.

Perun
Gost
Perun
3 mjeseci prije

Kako da EU preživi do kraja godine, to će bit čudno ako je u Francuskoj pala vlada… Ne vidim razloga da i Njemackoj vlada ostane u ovakvom sastavu jer je nesposobna zaustaviti ekonomsku katastrofu, poslije neće biti dovoljno vremena da se dovede u red stanje u EU , tvrdi useljenik sa prostora Balkana na o snovu pokazatelja iz realnog zivota ….P.S.Pjesma samo za Europljane iz Zagorja i strucnjake iz oblasti poljodjelstva i trgovine…..

Lepe ti je, lepe ti je,
Zagorje zelene.
Još je lepši beli Zagreb grad.
Čim se sedneš, čim se sedneš,
Već mašina fučka.
Pa te vozi v beli Zagreb grad.

Sira, putra, vrhnja, mleka,
Jajca i krumpira.
Sve to vozi v beli Zagreb grad.

Beži Jankec, beži Jankec,
Cug ti bu pobegel.
Ne buš videl beli Zagreb grad.
Naj pobegne, naj pobegne,
Karta mi je v’ žepu.
Pak bum videl beli Zagreb grad.

Nestabilnosti u Lj.
Gost
Nestabilnosti u Lj.
3 mjeseci prije

zurnal24.si/slovenija/policisti-pripravljeni-na-dva-protesta-349568

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
80
0
()
x