Ako EU preživi do kraja godine, to će bit čudo, tvrdi njemački politolog Alexander Rahr

Propast Europe
76 komentara

Iako postoji veliki broj relevantnih tema koje će se baviti tijekom šest mjeseci njemačkog predsjedavanja EU-om, koje započinje 1. srpnja, prvo će mjesto zauzeti ekonomski oporavak i “spas” europskog projekta koji je na dnevnom redu EU, tvrdi njemački politolog Alexander Rahr u intervjuu za ruski medij.

1. srpnja 2020. Njemačka je preuzela predsjedavanje Europskom unijom i stoga će biti odgovorna za utvrđivanje političkih prioriteta EU-a u sljedećih šest mjeseci. Unatoč mnogim aktualnim pitanjima, gospodarski “spas” bit će u središtu političkog dnevnog reda tijekom ovog predsjedanja, rekao je njemački politolog Alexander Rahr.

“Vjerujem da će njemačko predsjedništvo već imati uspjeha ako na kraju godine Europska unija, kao gospodarski blok, kao ekonomska organizacija, opstane i ne napusti mjesto događaja, ali tko zna, možda postne jača?”

Prema njegovim riječima, tijekom narednih šest mjeseci, EU mora “pod svaku cijenu” spasiti europski projekt i neke od zemalja članica koje su se zbog zdravstvene krize našle na rubu bankrota. Iako se na početku pandemije Angela Merkel nije htjela odazvati za pomoć ugroženoj zajednici, mogućnost bankrota eurozone natjerala ju je da se predomisli, smatra Mr. Rahr.

Usredotočite se na ekonomiju

Dakle, Njemačka će tijekom svog predsjedanja morati osigurati “drugu fazu pandemije” i oživjeti europsko gospodarstvo, ozbiljno pogođeno krizom Covid-19. Budući da će ekonomski problem biti prioritet , “neće biti dovoljno vremena” da se bavi drugim temama koje je Njemačka prije obećala: odnosi s Kinom, Rusijom, Afrikom, migrantsko pitanje, situacija s Turskom ili libijska kriza i sukob u Siriji, rekao je specijalist.

“Zaustavljanje ekonomske katastrofe”

Pojasnio je da je manevrski prostor EU-a u tom pogledu ograničen, jer je nestao financijski potencijal Njemačke i mnogih europskih država koje su se obično bavile “popravljanjem rupa”. “Tiskanje” novca zauzvrat će samo oslabiti europsku ekonomiju, nastavlja Rahr.

“Trebamo naporne akcije, plan i solidarnost između svih europskih zemalja kako bismo učinkovito zaustavili ekonomsku katastrofu”, zaključuje Rahr, naglašavajući kako će s Njemicom Ursulom von der Leyen kao predsjednicom Europske komisije, “njemačka vizija spasenja Europe” biti “gurnuta” u prvi plan.

Alexander Rahreunjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
3 godine prije

Ekonomska katastrofa ili urušavanje EU je neminovno i neizbježno. Kad ste počeli primat u EU vukojebenie s brdovitog balkana i vjerovat da se brzo uz Vašu “pomoć” mogu priključiti visoko industrijaliziranim zemljama Europe to je bio Vaš kraj. A to nije bila samo zamisao EU birokrata nego i “izuzetnih” prekobarskih lopova koji su mislili na koji način još više pritisnuti Rusiju i približiti se njezinim granicama i tako započeti jedan novi hladni rat. EU je tu postala kolateralna žrtva kao što je i bila u prošlosti. Jedini način da se EU održi (kako -tako) je popuštanje napetosti s Rusijom i po mogućnosti smanjenja utjecaja “izuzetnih”. Apsolutno je nepredvidljiv opstanak EU u sljedećem desetlječu. Najbolje je to pokazala kvazi korona kriza. Unija koja nije u stanju politički i vojno obraniti svoje vrijednosti nije ni vrijedna da postoji.
LP

Brave new world
3 godine prije

Putinov čovjek u Njemačkoj i ne skriva to ni u medijima. Sve legitimno-lobist koji potiče njemačko rusku suradnju i normalizaciju odnosa.
Prema tome trebali ste to malo naznačiti u članku, a ovako je to samo napaljivanje naivnog dijela čitatelja.

HEKPCT
3 godine prije

Šta je s Plenkijevim uvođenjem €?

corona idiot
3 godine prije

valjda nece;)

Staljin
3 godine prije

EU je u svakom slučaju umjetna tvorevina i kao takva nije u stanju dugo opstati! Europa ima sve što joj je potrebno da bude najrazvijenije područje svijeta(klima, sigurno okruženje, kulturološka raznolikost i kakva takva tolerancija). Jedina pogreška EU je ta što ne želi trgovati s Rusijom i Kinom(mislim kolektivno, a ne kao Njemačka koja “na svoju ruku” kupuje plin od Rusije). Inače Europa niti ne treba trošiti previše novca na oružje i vojsku jer kako sam rekao dovoljno je daleko od stvarnih sukoba u svijetu(Afrika,BI, južna i istočna Azija). Znači, EU može biti faktor stabilnosti na gospodarskom planu i u tom području može puno postići! Ne moram niti govoriti koliko je Europa bogata različitostima i koliki potencijal ima… Mislim da se EU već polako sprema za ovaj scenarij jer su EU birokrati ako imaju i malo mozga već shvatili da Amerika nije prijatelj. Lp

Spacevoodoo
3 godine prije

EU je stogodišnji projekt sila tame i uopće nije bitno hoće li se EU kao politička unija raspasti ili održati jer su sile tame već preuzele kontrolu nad državama koje čine unjiu. Stvaranje EU je bilo planirano i strogo kontrolirano od nama nepoznatih vladara. EU ima i svojevrsni ustav u vidu Lisabonskog ugovora, dokumenta na tisuće stranica kojeg je vrlo mali broj ljudi osim prevoditelja pročitao, također neke države imaju zadršku prema tom dokumentu. Još prije Lisabonskog donesen je Maastrichtski sporazum kojeg su potpisale sve članice današnie EU i tim su se sporazumom odrekle velike većine monetarnih alata što ih ograničava u vođenju politike koja ide u korist država i samim tim ostavlja veliku moć od građana nikad izabranim birokratima. Tako će i eventualni raspad EU biti strogo kontroliran od onih koji su EU i stvarali jer sile tame imaju planove i kontroliraju sve političke opcije koje se pojavljuju i… Čitaj više »

Red Dog
3 godine prije

Ne zna covek sta je gore; da propada ili da ne propada. Zemlje juga ne mogu dobiti kredite, osim po ludackim kamatama. Ne kazu vam, ali pred propascu su. Ne bi skrta Mutti delila novac da ne mora da spasi EU i Nemacku. Ali trazi zauzvrat da preuzme potpunu kontrolu nad zemljama juga. Jer ovo, da proseravaju i da ih celo vreme spasavaju ne ide vise. Da ne radi to ce skoro sigurno sjebati novac i traziti jos. Zato mogu dobiti kredite jedino uz velike kamate, posto su notorno nepouzdani. A nece ni cetvorka severa da deli novac, iako profitiraju od eksploatacije Evrope sa Nemackom, jer kako objasniti to svom pucanstvu, koje isto cekaju teska vremena. Nemacki nacin je najmanje bolan, ali znaci da ce se gubiti i zadnji tracak suverenitata i jos vise ovoga; jug su kolonije odakle se uzima jeftina radna snaga i prodaje im se skupo. Ali… Čitaj više »

Red Dog
3 godine prije

Zao mi je ljudi, inace bih stvarno hteo da ti se ostvari San o Neovisnosti.
Hoces istinu? Jeli mozes podneti istinu?
Vi niste u stanju vladati sobom. Samo biti protiv svega.
Vi trazite tutore i posle se profilirate kao „nacija“ time sto ste protiv tutora.
Da vas nisu vodili Bec, Pesta, Beograd i Brisel vi biste bili pustinja. Kao… kao Slavonija 🙂

corona idiot
3 godine prije

da, jos samo ta sitnica;)

puki
3 godine prije

ma na zalost nista od toga. kabalina tvorevina EU ce prezivjeti i ovu i jos vise godina—
tko ce je srusiti? pa vidimo da kabalini placenici u EU, von der Leyen, Macron, Merkelica, Conte, Rute…Plenkovic itd. rade sto ih je volja. ne samo po pitanju izmisljene korone i uvodjena buduce kabaline diktature, vec su radili sto su htjeli i ovih zadnjih 6-7n godina: pomaganje puca u Ukrajini, lihvarstvo i pljackanje, pumpanje truih kredita, masovna migracija, pomaganje kabalinog terorizma na Bliskom istoku, itd…itd.. Tko im se suprostavio? Nitko. Zato se nemaju koga i cega bojati.
Nista izbori, nista protesti tu i tamo, samo sila i oruzje, mogu nesto mijenjati, ali to vecina jos ne shvata..
Bez revolucije, ustanka, borbe, oruzja…. nijedna sila nikad nije pala, niti ce pasti… ali kada su ljudi, u cijeloj Europi ovako pasivni, i ne shvataju nista, nista od raspada EU

puki
3 godine prije

da se osvrnem na nekoliko članaka proteklih dana: -članak https://www.logicno.com/zivotni-stil/kultura/film/hollywood-snimio-film-koji-prikazuje-isusazenu-lezbijku.html sudeći po imenima, radi se o niskobudžetnom filmu. Paris Jackson, “kći” Michaela Jacksona koja glumi glavnu ulogu… Ako je ona kći Michaela Jacksona, onda sam ja sin Samuela L. Jacksona. M. Jackson je bio bolesni gej-pedofil, koji je bio napravio alibi brak, sa Lisa Marie Presley, kćeri Elvisa Presleya. Brak je trajo 1 godinu. Nakon toga Michael J. je naparavio sporazum sa bijelom ženom Debbie (prezime sam zaboravio) da mu bude surogat majka , koja je rodila dvoje “njegove” djece, sina Princea Michaela i kći Paris. Ustvari, tko zna tko je pravio to dvoje djece, ali impotentni Michael nije, jer oboje djece su potpuno bijeli, nemaju ni zrno crnačke krvi. Među produkcijskim imenima, navedenim u članku, nepoznata imena, osim Donovan Leitch, koje mi je upalo u oči. To je sin nekad poznatog britanskog pjevaca Donovana, iz 60-ih godins, iz vremena… Čitaj više »

puki
3 godine prije

članak: https://www.logicno.com/politika/crnacko-stanovnistvo-prvo-je-na-meti-gatesovog-ispitivanja-cjepiva-protiv-koronavirusa-pitate-li-se-zasto.html – naravno da Gates i kabala žele najprije cjepivo za crnce i sve ostale na siromašnim kontinentima. Pa to su i naglasili, da “cjepivo kofol treba najprije biti dostupno siromašnim državama, koje nemaju sredstava. Zna se da kabala i ranijih desetlječa , najviše ima na piku, stanovništvo u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, jer se tamo rađa puno više djece, nego u Europi i na Zapadu, gdje je natalitet jako nizak, odnosno sve niži. Zato su Gates i ostali kabalisti zadnjih godina stalno vršljali po Indiji, Bangladešu, afričkim državama i tamo faktički vršili pokuse na ljudima, sa raznim cjepivima i sredstvima za sterilizaciju. Sve umotano u plašt “pomoći u razvoju”, “brige za zarazne bolesti” i slično. U Bangladešu su Gatesove organizacije vršile cjepljenje djece i tamo su već isprobavale neke mikročipove kao “žig” za svu cjepljenju djecu. Korumpirane vlade Indije, Bangladeša i drugih siromašnih zemalja, za kabaline pare,… Čitaj više »

sedban
3 godine prije

Alexander Rahr?

Max
3 godine prije

Današnja EU i jest nakazna tvorevina koja ne zaslužuje opstanak. Ali teško nama.

alex
3 godine prije

Eu je biobrak iz intetesa, koji se pretvorio u uhljebistan. Sada kada je ponestalo love, oni koij su financirali oslužene političare i svu tu uhljebničku bulumentu iz Bruxellesa, ne žele više plaćat ono što im je bilo beskorisno, a sada je već i štetno. Osim toga financiranje propalih ekonomija zemalja Mediterana je postalo preskupo za alimentiranje prisustva na tom tržištu. Bolje se okrenut Rusiji, Kini, Indiji…Pa i Turskoj, Iranu…
No, od raspada Eu do novog rata nije dug put. Historia magistra vitae…

Alen
3 godine prije

EU , dio projekta pax americane , niži pomoćnik , ujedinjena radi kontrole.. Čista umjetna tvorevina ..
Raspadom pax-a raspada se i eu.. Pax americana je u terminalnoj fazi..
Zbogom EU…

BTW , svijetu raspadom pax-a dilaze jako veliki zemljotresi , nije samo EU osudjena na jedan takav .. Azija , j.amerika , evropa , sve tamo gdje je pax vladao , tamo će da proključa.. Zamjene za pax nema , niti će biti…

Lucija
3 godine prije

Što je točno RH napravila za vrijeme predsjedanja eu om? 😊
A koje je sasvim sigurno bilo jedno od najgorih razdoblja u povjesti eu. Ekonomska kriza, zdravstvena, + dijametralno suprotna mišljenja članica o monetarnim alatima…

Da ne bi mislili da je to neka filozofija velika, npr:
– osnovati skupinu za planiranje ponovne aktivacije farmac.proizv. izmještene u Kinu. Precizni plan suočavanja sa mogućim opasnim epidemijama + zabranu izvoza lijekova u treće zemlje dok traje kriza. Iskoristit priliku i obnoviti Imunološki…

Sad sam se sjetila: rekla Katarina Peović da nas nepostojanje Imunološkog košta godišnje 1,4 MILIJARDE € uvoza.

Buco
3 godine prije

“Naša” :)))))

miki
3 godine prije

Gospodin Rahr ima duboke ruske korijene,cak je rodjen negdje u Kini ,ima President Trump pravo, svijet is full of lunatics ,and fake news.
Treba vidjeti tko moze i zna tko gospodina Rahr placa.

zgrl
3 godine prije

Hrvatska preuzela predsjedanje vijećem EU, šest mjeseci poslije – kolaps. Nismo ni sumnjali.

Stjepan Cuković
3 godine prije

Ne samo da će se Europa održati nego će se jedina izvući iz ove krize.Još će se i proširiti najmanje do Izraela i Jeruzalem će postati svjetska metropola.Amerika će propasti i biti uništena. Europa će biti uništena kada dođe Isus.

Splitexpres
3 godine prije

Točno kako je Varoufakis prognozirao,EU je dobar za Njemačku dok koristi Njemačkoj,kada bi trebali nešto i dati EU propada?

Miki
3 godine prije

Propast svih zemalja su migracije neškolovanih ili primitivnih ljudi! Oni ne dodaju ništa ka gopodarskoj rasti te trošak su za socialnu i zdravstvenu blagajnu, koji bi se dodatni novac mogao inaće preliti u gospodarstvo.

Felix
3 godine prije

Čitatelji i svi drugi ljudi moraju shvatiti jednu bitnu činjenicu o kapitalizmu. Najbitniju u stvari. Kapitalizam funkcionira kao obična piramida sreće. Bez širenja on ne može opstati na duže staze. Amerika je imala svoj zapad, zatim cijeli svijet, EU, tj. Njemačka ima istok i jugoistok. Zaustavi li se to, gotovi su. Pa sad vidite tko je bitniji kome.

Barba
3 godine prije

EU da propadne?! Pa ljudi moji, kad vi mislite prestati s percipiranjem svijeta kroz “wishful thinking” obrasce?! Uvijek će se pronaći način da se održi nastavak ovakve hegemonije, na ovaj ili onaj način. Bar je to lako. Mislim, ovima “gore”.

Perun
3 godine prije

Kako da EU preživi do kraja godine, to će bit čudno ako je u Francuskoj pala vlada… Ne vidim razloga da i Njemackoj vlada ostane u ovakvom sastavu jer je nesposobna zaustaviti ekonomsku katastrofu, poslije neće biti dovoljno vremena da se dovede u red stanje u EU , tvrdi useljenik sa prostora Balkana na o snovu pokazatelja iz realnog zivota ….P.S.Pjesma samo za Europljane iz Zagorja i strucnjake iz oblasti poljodjelstva i trgovine…..

Lepe ti je, lepe ti je,
Zagorje zelene.
Još je lepši beli Zagreb grad.
Čim se sedneš, čim se sedneš,
Već mašina fučka.
Pa te vozi v beli Zagreb grad.

Sira, putra, vrhnja, mleka,
Jajca i krumpira.
Sve to vozi v beli Zagreb grad.

Beži Jankec, beži Jankec,
Cug ti bu pobegel.
Ne buš videl beli Zagreb grad.
Naj pobegne, naj pobegne,
Karta mi je v’ žepu.
Pak bum videl beli Zagreb grad.

Nestabilnosti u Lj.
3 godine prije

zurnal24.si/slovenija/policisti-pripravljeni-na-dva-protesta-349568

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI