fbpx

Ako Putinove reforme dokidaju “autokraciju“, zašto ga Zapad toliko mrzi

Vladimir Putin - Šala

Nakon povijesnog govora Vladimira Putina na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu 2007. godine, kada je priopćio da će se Rusija oduprijeti zapadnoj hegemoniji i unipolarnom svijetu na čelu sa Sjedinjenim Državama, mnogi ga u dvorani nisu shvatili ozbiljno. Onda se dogodila intervencija ruskih snaga, koje su odgovorile na napad gruzijske vojske i obranile mirovni kontingent i civile u Južnoj Osetiji i Abhaziji, danas de facto neovisnim republikama u nekoj vrsti „personalne unije“ s Ruskom Federacijom. Jednako tako je Zapad 2011. sa sumnjom čitao Putinov članak o projektu Euroazijske ekonomske unije, kada je Europljanima još jenom ponudio da s Rusijom stvore zajednički ekonomski prostor od Lisabona do Vladivostoka. Naravno, prijedlog Moskve je odbijen. Godinu dana poslije su unutarnja „peta kolona“, predvođena redikulom Navalnim, pokušala podići Obojenu revoluciju u zemlji, ali bez uspjeha. Rusi im jednostavno ne vjeruju i žele da zemlju vodi čovjek kojem su dali puni legitimitet na glasanju još u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Nakon toga je uslijedio „Projekt Ukrajina“, odnosno destabilizacija Rusije iz susjedne zemlje, ali ni to nije dalo nikakav rezultat, baš kao što zemlju nisu destabilizirale ni sankcije čiji je udar pretrpljen 2015. i Rusija se vratila ekonomskom rastu i prosperitetu, dok se u Siriji potvrdila kao vojna sila, pouzdan saveznik i uspješan posrednik u rješavanju gorućih problema međunarodne zajednice.

Sada je Vladimir Putin otišao korak dalje, jer se bliži kraj njegove vladavine. Usprkos apsolutno besmislenim navodima nekih kvazianalitičara, Vladimir Putin odlazi 2024. i zemlju želi ostaviti sređenu i u dobrim rukama, a za to su mu potrebne promjene ustava.
Nevjerojatno je da su zapadni mediji Putina ranije osuđivali da je autokrat, a sada opet „nešto smišlja“, iako predsjedničke ovlasti dijelom predaje vladi i parlamentu. Dakle, kako god bilo, Vladimir Putin je „utjelovljenje zla“.

Ovaj je udarac za „kolektivni Zapad“, kako zovu skupinu koju čine SAD, EU, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, možda najteži, jer im s novim promjenama u ruskom ustavu i novim zakonima najavljenim u jučerašnjem obraćanju o stanju nacije pred oba doma ruskog parlamenta čelnik Kremlja ne ostavlja prostor za bilo kakav politički manevar, nakon što se on povuče u zasluženu mirovinu.
Bez obzira kako stvari stajale, odgovor Zapada na najnovija zbivanja u Rusiji je neminovan. Kakav će on biti i kad će Zapad izvršiti najveći udarac, teško je reći, ali nas povijest odnosa između Washingtona i Moskve, u prvom redu, uči da će napad na Rusiju uslijediti prije ili kasnije.

Ranije su bili brojni zagovornici teze da je Washington krizu u Ukrajini namjerno uzrokovao kako bi unio raskol između Moskve i Bruxellesa, a da je američkim političarima Ukrajina sama po sebi apsolutno nevažna. Ovo je svakako istina, barem u dijelu u kojem se SAD boje zbližavanja Rusija i Njemačke, ali se kasnije pokazalo da se djelovalo i na stvaranju raskola unutar takozvanog „ruskog svijeta“.

S tim u vezi je zanimljivo obraćanje ruskog predsjednika koji je tek na početku svog novog mandata 25. listopada 2012. pred članovima Valdai kluba u Moskvi govorio upravo o jačanju veza Rusije u Europske unije i kada je potvrdio svoju želju o nužnosti ekonomskog i energetskog saveza između Rusije i EU, jer bi takvo zajedništvo moglo biti pobjednički potez na svjetskom tržištu. Isto tako je bio eksplicitan i oštar dajući odgovore na mnoga aktualna pitanja iz ekonomije i financija.

Ono što je tada izrekao su otprilike bile smjernice njegovog prošlog predsjedničkog mandata, a kako je bila posve sigurna pobjeda i na sljedećim predsjedničkim izborima, ukoliko bi se ostvarilo tada izrečeno, projekt jedinstva s EU je mogao u potpunosti minirati sporazum o slobodnoj trgovini kojeg su osmislili u Washingtonu, “Transatlantski trgovinski i investicijski sporazum” (TTIP).

SAD pod Obamom i Velika Britanija su ulagali ogromne napore kako bi došlo do takozvane „Euroameričke unije“, gdje bi Europa doslovno bila progutana od Sjedinjenih Država i Putinove namjere su morale biti osujećene. Iako je kasnije Trump odustao od sporazuma TTIP, politika prema Rusiji se nije promijenila.

“Neoprostivi grijeh” je učinio ruski lider kada je prije primijetio da se Ruska Federacija i EU nadopunjuju po pitanju energetskih resursa i u mnogim granama gospodarstva, te da su u trenutku tadašnje krize zajedno u stanju stvoriti jednu „realnu konkurentnost“.

Putin je tada izjavio i da mu je izuzetno žao što suradnja s Europom „ide naprijed, ali presporo“. Isto tako se pretvarao da ne zna koja je bila uloga tehnokrata iz Bruxellesa i frankfurtskih bankara u bojkotiranju ovog mogućeg saveza, ali je dobro znao da je to bilo i još uvijek je tako zbog njihove slijepe odanosti NATO paktu.

Govoreći o viznom režimu, tada je izjavio: „Ne možemo se dogovoriti oko viznog režima. Pa to je zaista smiješno“, te objasnio kako vizni režim i stopa kriminaliteta, što su neki naveli kao uzročno-posljedičnu vezu, nema nikakvog uporišta u činjenicama.

Bio je jasan: „Rusija ne može postati članica EU, jer to nije realno. Ni u teritorijalnom smislu, niti s ekonomske točke gledišta. Treba pronaći način da se približimo jedni drugima. Rusija posjeduje prirodne resurse u neograničenim količinama, a zemlje Europske unije bi mogli doprinijeti svojom tehnologijom. Iako postoji pomaka, sve to je još uvijek nedovoljno“.

O pravim uzrocima nepostizanja konkretnog dogovora nije htio govoriti, iza čega se već tada dala naslutiti želja nekih interesnih skupina da miniraju energetsku neovisnost Rusije i njenih kompanija, koje su najvećim dijelom u vlasništvu države, a vraćene su u posjed Kremlja zahvaljujući politici vođenoj upravo od strane Putina.

Tada je oštro kritizirao uspostavljanje monetarne unije unutar same EU. Po njemu je EU napravila „iskorak veći no što je mogla podnijeti, a eurozona se, prihvaćajući euro kao platežno sredstvo, nalazi u situaciji da ne zna što će činiti”.

Za krizu u Europi je rekao da je „kriza sustava, a ne samo pitanje nečijeg duga“, ali i da je euro svakako jedan od uzroka te krize.
„Prerano je i situacija je potpuno drukčija za ekonomsku uniju bivših sovjetskih država ili monetarnu uniju s Bjelorusijom po modelu EU. Najprije treba pronaći model, savršen, održiv i funkcionalan, a tek onda pristupiti njegovoj realizaciji. Europa je učinila suprotno, iz političkih razloga je ubrzala proces, te sada mora pribjeći starim i nepopularnim mjerama da bi uspjela oporaviti gospodarstva zemalja članica monetarne unije. Grčka se s drahmom mogla spasiti i oporaviti, a sada su bez ikakvih šansi i instrumenata za oporavak, samo s ogromnim dugom. Rusija će znati modernizirati i proširiti svoje gospodarstvo. Kupovina dijela British Petrola od strane Rosnefta ne znači da država želi povećati kontrolu na tržištu energenata. Naprotiv. Europa bi trebala naći način za zbližavanje, ali pokušaji Kremlja da se približi Europskoj uniji ne postižu željene ciljeve“, rekao je tada Vladimir Putin, ne skrivajući svoje namjere u pogledu stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora s EU, ali ako to ne bude moguće, Istok je vidio područje koje obećava.

„SAD i njihovi battleri u Bruxellesu i Strasbourgu se kreću samo sljedeći uputstva. Opiru se bilo kakvom trajnijem dogovoru od kojeg bi imali obostranu korist i zemlje EU i Ruska Federacija”, naglasio je tada Putin.

Potom je prešao na predstavljanje plana za svoj predsjednički mandat koji je počeo 2012. i govorio je o uspjehu svih postignutih reformi koje su u centar pozornosti stavile nacionalni suverenitet u svim segmentima, nasuprot “spletkarenjima i zavjerama oligarha i Borisa Jeljcina koji je bio vjeran Washingtonu”.

Ovaj nagovještaj je za Washington bio zvono za uzbunu, jednako kao njegov povijesni govor na Konferenciji za sigurnost u Münchenu 2007., kada je najavio “konačan kraj unipolarnog svijeta, te izgradnju jednog novog, pravednijeg svjetskog multipolarnog poretka”, koji je u velikoj mjeri i zaživio, te članak kojeg je objavio 2011. u kojem je najavio stvaranje Euroazijske ekonomske unije.

Multipolarni svijet je s ekonomskim savezima EEU, MERCOSUR, BRICS, UNASR, ALBA, PetroCaribe, te s onim sigurnosnim kao što su strateško partnerstvo s Kinom, Šangajska organizacija za suradnju, ostsovjetski“ugovor o kolektivnoj sigurnosti (ODBK), potom sigurnosni savez kojeg je 2013. najavio kineski predsjednik Xi Jinping, a kojeg bi činile Kina, Rusija i Iran, već nesporna činjenica. Tome treba dodati i brojne bilateralne strateške saveze koje je gradio, kao na primjer s Turskom, što je izgledala nemoguća misija, Egiptom, Kubom, Venezuelom, a kruna bilateralnih saveza je onaj sa Sirijom, kojeg su dio i Iran i Hezbollah.

Proteklih godina, iz dana u dana, SAD su samo mogle promatrati kako su bile u velikoj zabludi kada su nakon pobjede u Hladnom ratu sa Sovjetskim Savezom na sva zvona obznanili “kraj povijesti” i budućnost s Amerikom kao neupitnim svjetskim liderom.
Od Münchena 2007., preko najave Euroazijske ekonomske unije i najave jačanja partnerstva s Europskom unijom prošle su godine, a Washington je učinio sve kako bi barem osujetio bilo kakvo savezništvo Europe i Rusije, koji su konačno i prirodni saveznici. Moglo bi se reći da su SAD u ovom dijelu imale prilično uspjeha.

Međutim, možda je pregovore u Minsku o ukrajinskoj krizi trebalo promatrati u pozitivnom svjetlu, isključivo iz razloga što tamo nema predstavnika Sjedinjenih Država, a sami pregovori su dokaz da, čak i uz sankcije nametnute od strane EU, Rusija nije odustala od plana kojeg je Vladimir Putin iznio godinama ranije.

Hoće li se Europa i dalje ponašati kao američki “battler”, a eurobirokrati u Bruxellesu i Strasbourgu slušati diktat Washingtona, još nije poznato. Trenutno su s čelnih pozicija otišli Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, ali EU na čelu s Ursulom von der Leyen ne obećava pozitivan pomak u odnosima s Moskvom.

Ali Macron i Merkel se sve više protive politici koja bi vodila apsorbiranju Europske unije od strane Sjedinjenih Američkih Država. Ovdje se, prema riječima Macrona, iznova stvara prilika za zajednički ekonomski prostor “od Vladivostoka do Lisabona”, kako ga je svojevremeno nazvao Vladimir Putin.

Washington zna da može računati na režim u Ukrajini, ali se čini da se ovim adutom koristi sve manje.

Naravno, prostor “od Vladivostoka do Lisabona” ne podrazumijeva nikakvu monetarnu uniju, niti je zamišljen kao politički savez, ali i takav kakav jest minira američku hegemoniju u EU i europski narodi, iako ne i političke elite, sve su skloniji takvoj vrsti partnerstva.
Bliski istok

Vladimir Putin je počinio „smrtni grijeh“ i kada je intervenirao u Siriji. Tada je u tijeku bio pokušaj rušenja Assada, ali i destabilizacija Iraka, čime se trebao potkopati sigurnosni savez koji bi gravitirao oko Šangajske organizacije za suradnju. Podizanje ove suradnje na višu razinu izbacuje SAD iz regije, a osovina Moskva-Peking-Teheran bi se protezala od Arktika do Južne Azije i od Sredozemnog mora, odnosno od Sirije i Libanona, sve do Pacifika.

Za Washington, bilo pod Obamom ili sada pod Trumpom, to je nedopustivo i valjda je svima jasno da su svu potezi koje su SAD povukle bile obračun između dva koncepta globalizacije, koja je sama po sebi neminovna, ali ne nužno i loša. Naime, globalizacija može biti ona koja ne odustaje od unipolarnog svijeta, kojeg se, obzirom na milijune žrtava, cinično nazivalo “Pax Americana”, a s druge strane imamo lidere i zemlje koji teže regionalnim integracijama i savezima koji će zajedno činiti multipolarni svijet.

Ovi drugi u zapadnim medijima čine “Osovinu zla” i ne štede se riječi kojima bi ih se ocrnilo. Informacijski rat koji prati sukobe u svijetu, koji su namjerno pokrenuti kako bi se konačno znao pobjednik ova dva suprotstavljena koncepta, jednako je žestok. Dio ovog informacijskog rata je i apsolutno besmislena interpretacija jučerašnjeg Putinovog govora i ostavke vlade Dmitrija Medvedeva.
Svi oni koji prešućuju gore navedeno i ističu “autokratsku vladavinu Putina”, “nepodnošljiv život pod terorom kojeg provode iranski klerici i Revolucionarna garda”, “manjak političkog pluralizma, slobode i demokracije u Kini”, pišu o “diktatoru Assadu, Maduru ili Oretgi”, “diktaturi u Sjevernoj Koreji ili Bjelorusiji”, pa čak instrumentaliziranim prosvjedima u Hong Kongu ili nepostojećim u Iranu, ne čine to iz razloga zato što im je stalo do tih naroda, niti blagostanja u tim zemljama, nego zato što su naprosto odabrali stranu u ovom informacijskom ratu.

U tom ratu se sustavno prešućuju gore navedene činjenice, zbog kojih je Putinova Rusija postala “najveći neprijatelj” Sjedinjenih Država, ali i “neprijatelj slobodnom i demokratskom Zapadu”.

I sada, kada je ruski predsjednik četiri godine do isteka mandata odlučio smanjiti svoje ovlasti, on ne postaje manje „autokrat“, što bi bio logičan zaključak. Ne, on je uzrokovao šok i nevjericu na Zapadu i u Rusiji, iako se ne zna na koju to „Rusiju“ misle zapadni analitičari, jer je ovo sigurno „njegov podli plan da postane doživotni vladar Rusije“. Budući da 2014. nije tako daleko, lako ćemo se uvjeriti da će ruski predsjednik otići u mirovinu, a zemlju će pripremiti za tranziciju vlasti, ali će ona biti predana provjerenim ljudima iz njegovog okruženja. Tko će biti njegov nasljednik to ne znamo, ali ustavna reforma i novi zakoni su osmišljeni da Rusija i dalje funkcionira na najbolji mogući način, možda i bolje nego u postojećem sustavu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Putin i rusija su nebitni za zapad,u vecini zapadnih medija dogadjajima u rusiji se posveti
jedna do dvije recenice,zbilja totalno nebitni,dok s druge strane ,upravo je vasa mrznja i propaganda prema zapadu postala patoloska.Na pocetku je jos i bilo smijesno procitati vase pamfletice o trulom zapadu i bolesne komentare ispod teksta,medjutim sada to polako prelazi granice normalnoga i prelazi u opasnu bolest.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

LOL!!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

American_dreams Dreameru puno spavaš pa ne vidiš kako zapad luduje.
Sinoć na HRT posli dnevnika kad san vidija tipa sa grimasama koji lamata glavon i naginje se nad stolon u studiju pojača san ton i čuja kako tip “luduje” o Rusiji . . . govor njegovoga tijela je sve reka koliko je Buzinu i zapadnim medijima “nebitna” Rusija koja je jučer na HRT-u BTW bila u emisiji “Tema dana”.
Ne, neću opalit po tebi, ali tvoj komentar je nadprodsječno glup, jer i trolanje izgleda puno inteligentnije.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Kojoj ti inteligenciji pripadas,globalistickoj ili suverenistickoj.Jasam uzo sa zapada mirovinu,koja ide globalizmu,pa podrzava svaku zemlju ,koja ide suverinizmu.Nemoj samo vredjat,ovo je najdemokratskiji Portal.Omladina lupeta i ponasa SE navijanjem kao na stadijonu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

A koji ćeš racku sada u Hrvatskoj?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac Ko je reka da pripadan ikakvoj inteligenciji . . . nevolin sam sebe etiketirat, a još manje volin da me neko drugi etiketira. Ali eto kad već pitaš bliža mi je suverenistička nego ovakva globalistička opcija.
Ne vriđan nikoga osobno, ali da san posra komentar jesan. Vidin kako si i ti drug stariji omladinac ka i ja, pa mi stariji omladinci sa iskustvom mraka moramo pokazat našoj mladeži put u svijetlu budućnost koja je zaslijepljujuća od blještanja demokracije 🙂

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

😀😨

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, ZAPAD NE PODRZAVA NIKOGA, NEGO NASTOJI DA SVE RESOURSE JEDNE SUVERENE ZEMLJE STAVI POD SVOJU KONTROLU, a politiku doticne moze da vodi samo od njih samih postavljena i kontrolisana “Vlada”. poz

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Marko

Ali mije i mojoj Obitelji dao sansu.Apsurdno je uvjek ponavljati,zasto ljudi nisu na ove prostore se doseljavali.Ovi prostori su zatrovani korupcijom i prevarama od stari struktura.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Prvo je vekovima otimao tvojim precima, doveo do prosjačkog štapa, a onda samilosno otvorio vrata i uposlio tebe hromog i ubogog, bacajući ti mrvice sa svog kraljevskog stola. To je suština stvari.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Lazes, procitaj francuske novine pa ces vidjeti da pisu skoro svaki dan.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

AMERICKA SANJALICA
PUSTAJ VODU SANJALICE….

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Hahahhahaha,american brain?

mladen
Gost
mladen
1 godina prije

koje ti to medije pratiš da mi je znati, ja koji god zapadni portal da otvorim (NBC, Yahoo, NYT, CNN, +15 ostalih) svaki dan ih žulja Rusija. Stalno ta Rusija, skoro već i mene uvjerili da je najjača na svijetu kada iskače iz svake paštete i utječe na sve od nuklearnih silosa i električnih postrojenja do roka kvarenja peanut butter-a u frižideru američkog farmera, hahaha

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Troll malo gluplji

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sinoć na HRT posli dnevnika kad san vidija tipa sa grimasama koji lamata glavon i naginje se nad stolon u studiju pojača san ton i čuja kako tip “luduje” o Rusiji . . . govor njegovoga tijela je sve reka koliko je Buzinu i zapadnim medijima “nebitna” Rusija koja je jučer na HRT-u BTW bila u emisiji “Tema dana”.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, taj lik nije sav svoj. Koliko znam, zapad uopće ne mrzi Putina. Nevjerojatno koliko od samih amerikanaca podržavaju Putina u njegovoj mirotvornoj politici. O tome mediji ne pišu.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  x@y

Čovjek ide u lov gol do pasa. Naravno da će ga američki lovci podržavati.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y Nije bitan taj lik nego je bitno šta HRT radi i dovodi toga lika kako bi dežurni za hrvatski press u Buzinu nebi u log upisa kakvu primjedbu.
HRT oće pokazat kako su veći katolici od pape pa dovedu u studio vjerskog fanatika.
Šta se prosječnih američkih, ruskih, hrvatskih i ostalih građana tiče mislin kako bi se oni u dva dana sve dogovorili i trenutno bi prestali svi sukobi i bjesomučno naoružavanje.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jel to bio onaj bijedni buzinski psić Trkanjec?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Histrion

Histrion Nije, bija je neki glavatiji, ali ista je to pašta 🙂

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Histrion

Histrion, Z Trkanjec je redovni komentator na ovom portalu pod nickom-Burt!

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  x@y

Zavisi kako se definiše “zapad” . Zvanična politika i “dežurni” mediji svakodnevno “ispale bar jedan plotun mržnje” prema Putinu. Naravno, govorim o eliti koja vlada zapadom. Ovcoizirani stanovnici zapada se ionako ne pitaju (kao i na Balkanu) . Mržnja je odraz nemoći uspostavljanja kontrole nad Rusijom i pljačkanje njenih bogatstava. Putin je branik slobodne i nezavisne, a uz to i jake Rusije. Zapadu ostaje jedino da bira : saradnju, ili neprijateljstvo i mržnju. Izabrali su ovo drugo. To je dokaz njihove mizerije i zla kojeg imaju u sebi.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije
Reply to  Moreno

HRT je balkanjeroska zaplotnjacka televizija i nema niti jedne poveznice sa zapadnim privatnim ili drzavnim televizijama.HRT je jos miljama daleko od demokratskih televizija zapada,ona je nazalost jos uvijek umiruci mastodon ratno huskacke balkanjeroske propagandne televizije, no medjutim EU je sve glasnija po tom pitanju i ubrzo ce se pozabaviti i tim problemom,odnosno dovesti u red ratno huskacke i propagandne medije balkana.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

American_dreams Pa ravnatelje HRT-a postavljaju Ameri.
Imaš Gorana Radmana, zadnjega Titinoga omladinca koji je nosija štafetu i direktora TV Zagreb 1987 – 1990 i vidi vraga po dolasku zapadne demokracije Radman postane šef zastupništva Microsofta za Hrvatsku i jugoistočnu Europu. Jeli ti misliš kako neko more postat šef Microsofta u nekoj državi bez da to CIA ne provjeri i odobri. I onda takav dođe na misto ravnatelja HRT-a 2012 – 2016.
Normalnome čoviku te činjenice nešto govore, a budalama ionako nema pomoći.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno 👍 👏

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ne znaju oni Moreno tko je rovao po bivšoj državi i koja su mjesta ljudima obećana. U biti ne žele ZNATI.

Kako kaže ona pjesma : kako je lepo biti glup i sanjati danas američki san, nekada nekakvu drugu utopiju.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Busola

Ima ona jos bolje,kako je lepo umret budala i ne promjenili misljenje u zivotu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac Tako je, vidiš kako se mi drugovi stariji omladinci ipak u nečemu slažemo 🙂

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Slavonac

amercan dream prija bi umro nego si dream team promjenio. al se bori ko lav, mora se priznati

mladen
Gost
mladen
1 godina prije

” miljama daleko od demokratskih televizija zapada,ona je nazalost jos uvijek umiruci mastodon ratno huskacke…” hahahahaha, hvala na dobrom humoru! Da ne bi netko slučajno pomislio da zapadne televizijske kuće huškaju na ratove! Neee, oni samo svima žele dobro, prezentirajući ‘dokaze’ o WMD-u i ‘opasnostima za nacionalne interese’, hahahaha

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@American_dreams
Za boga miloga Gosp.dajte molim Vas pročitajte još jednom što ste napisali. Stvar s HRT je potpuno obrnuta. To je televizija podređenima MSM i vladajučoj hdz zločinačkoj organizaciji a danas sutra nekom drugom tko bude na vlasti. Niti malo slobodnog novinarstva ni uredništva nema na “javnoj TV” Ako nisi podoban nema posla tamo. A dali je ratno huškačka, možda sei o tome može raspravljati. Ali molim Vas još jednom ne pišite poneseni emocijama nego razumom.
LP

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Weteran Je, vira u Boga je snažna i moćna, ali samo kad se sa Bogom komunicira izravno odnosno bez posredništva katoličkih, pravoslavnih, islamskih . . . i ostalih agenata i agencija.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno danas si mi baš uljepšao jutro! …komentari su ti jutros briljantni

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije

Baš zato što je ukinuo autokraciju zapadni partneri su ludi, izbija im karte iz ruku . Rusija se mjenja u pozitivnom smijeru!!🇷🇺🇷🇺

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Pedro
Točno. Velike i močne države moraju imati kontrolu s jednog mjesta, ma kako je mi nazivali. Vrlo teško je bilo kome koji vlada balansirati između potpune autokracije i Tkzv. demokracije. Upravo to ako sam iz pročitanog dobro shvatio želi novo rukovodstvo Rusije na čelu s Putinom postiči. Želi izbiti karte iz ruku onih koji bi danas sutra uz pomoč nekog oligarha koji bi “došao u poziciju” da odlučuje o bitnim stvarima jedne zemlje mogao izazvati potrese (političke) i iz svega toga naštetiti u konačnici interesima države Rusije. Npr. kako bi zapadni “demonkrati” na brzinu rasturili Kinu da Kina nema CK i jednu partiju i jednu krovnu organizaciju koja odlučuje o svim bitnim stvarima. Bilo bi korupcije na sve strane. Pardon, lobiranja.
LP

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Točno to … zapadni partneri bi vise voljeli vidjet jeljcinovu Rusiju ali ih je Vladimir z….. b!!

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije

🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kad se već spominje povijest, nebi bilo loše poznavati i onu ruskih vladara…kako su lako skidali glave najbližima.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Alex

…a ti bi smrtnog neprijatelja pustio skroz blizu ?

shumadinac
Member
1 godina prije

Babić je baš siguran da će Putin otići sa vlasti 2024. Verovatno će otići sa mesta predsednika ali to ne znači obavezno i sa vlasti – već viđeno i kod nas i kod njih. Da pretpostavimo da Putin zaista napusti sve funkcije, njegov uticaj će i dalje ostati izuzetno jak kao što je bio jak uticaj onih koji su doveli Putina na vlast. Uticaj iz senke nije ništa novo ni čudno, to je normalan sveprisutan proces. Čak i Putin koji je jedan od najmoćnijih ako ne i najmoćniji čovek planete uzima u obzir savete i preporuke ljudi koji su sada “u penziji” a koji su bili na vrlo bitnim pozicijama ( malo je takvih jer Putin vlada već 2 decenije). Ono što Putin sigurno neće dozvoliti je da njegov odlazak započne burbu za vlast koja bi oslabila Rusiju. A to znači da neće otići dok ne bude kristalno jasno koga predlaže kao zamenika i dok taj zamenik nema veliku podršku populacije. Smena Medvedeva i njegovo postavljanje na marginalnu funkciju je prošla mnogo manje zapaženo nego što sam očekivao. Ja sam u nekoliko navrata pisao da mi on nije previše simpatičam, on je anemičan lik koji “niti smrdi nit miriše” bez… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

150 milion stanovnika u Rusiji, desetine naroda i manjina, najveća država na svijetu, najveći resursi na planeti, unutarnje devijacije u zoni sigurnosti i ekonomije, izuzetno agresivni napadi na Rusiju, izuzetno aktivno u vanjskoj politici, veoma opasni neprijatelji…..mislim da ćete se složiti da Putin nije toliki megaum da to sve sam stiže ili sam odlučuje o tome.
Želim reći…mislim da i posle Putina Rusija ide u pravom smjeru bez ometanja, mislim da će novi čovek na vlasti doneti samo novu energiju i mislim da nema problema za Rusiju.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Siniša

Razmisli o odnosu orkestar-dirigent.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Jasno i mislim tačno….međutim preveliko je ovo za jednog čoveka.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Puno je toga rekao a mene se je najviše dojmilo:

• Povećanje isplata obiteljima s djecom do njihove 7 godine života
• Kamate za stan za mlade obitelji s djecom ne smiju prelaziti 2%. Država pokriva pola troška za stan
• Besplatni topli obrok za SVU djecu od 1-4 razreda osnovne škole
• Temelj obitelji je ljubav između muškarca i žene , poštovanje , moral i djeca.
• Razrednici nisu samo nastavnici već i mentori i to je federalna funkcija ! Razrednici će dobivati bonus na plaću
• Državna sveučilišta moraju značajno povećati broj upisnih mjesta i omogućiti pošten pristup besplatnom visoko školskom obrazovanju
• Privući mlade stručnjake u znanstveni rad omogućujući im da rade s jedinstvenom opremom i na ambicioznim projektima. Težište staviti na projekte umjetne inteligencije ,genetike, novih matrijala, energetike i digtalnih tehnologija. Već polovinom ove dekade polovina ruskih znanstvenika biti će mlađa od 40 godina .

Zašto ga elite zapada mrze?
Možda zato što upravo pokazuje da se može i drukčije.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Kako zašto ima smeta. Normalno da smeta kada ne da da mu demokrati pljačkaju i zapovjedaju državom nego on sam upravlja s njom i njenim resursima.

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Ono sto meni upada u oci, a kada se pise o Ruskim odnosima sa drugim drzavama, je kako su oni mudro uskocili na mjesto SFRJ i pokupili “nesvrstane”. Eeee… gdje smo mi bili onda…i gdje bi bili da nije bilo sta je bilo. I da je bilo pameti. Napadi “Zapada” nisu napadi stanovnistva zapadnih drzava, a to zakljucujem poznavajuci situaciju u jednoj od tih drzava pa mislim da je slicno, ako ne i isto i u drugim, zbog par razloga: 1. Jedan dio je toliko ovcoiziran da nema pojma sta mu se desava kod kuce, a kamoli da misli na tamo neku Rusiju. Sta jedu i kako se oblace poznati je njihova hrana, a vazduh kada saznaju ko koga sexa. 2. Drugi dio, na osnovu infomacija koje dobija od alternativnih medija, a to su uglavnom ljudi skloni krajnjoj desnici, Rusiju vide kao “spasioca zapadnih, krscanskih vrijednosti”. Taj dio, doduse, kao spasioca vidi i one snage u USA (kako se zove onaj buzdovan sto je Trupa doveo gdje je sada, pa ubrzo nakon toga dobio nogu?) tako da je taj razlog jedan od mnogih zbog kojih 3. Treci dio nema snage, volje a pogotovu vremena da misli o Rusiji i politici… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Veli arhimandrit Nikodim da je ovo treći Putin.

LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije

Trebali bi i mi napraviti referendum, eu i nato odjebati i priključiti se Rusiji dok ne bude kasno.

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
Gost
sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
1 godina prije

A vidi i Babić spomenu dva puta trokut Moskva-Peking-Teheran, bravo Babiću.

fićo
Gost
fićo
1 godina prije

Zapadnjaci nisu emotivci,pre smo to mi i oni ne mrze kako mi to mislimo.Oni su nanišanili Sibir i nema veze ko je na vlasti u Rusiji i kakva je vladavina.Pa Rusi su naivno klonirali sebe prema zapadu,ali ništa se nije promenilo kod zapadnjaka,i dalje su loši momci.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ah, hah…izvrsna Babićeva analiza. U stvari – sinteza.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

gleda sam sad nedavno dokumentarac o kontrastima i suprotnostima u majčici rusiji; pa nije mi bilo bas ugodno i sve-svejedno! jer sam vidio plavokose dječake koji su prepusteni sudbini, ulici i poniženju zivota. gdje se naveče uz hladne noći uz briznost stariji bezkucnika grijanju uz vatru zapaljenoj u nekim metalnim buradima te prezivljavaju od milostinje, sitne kradje i ige sudbine….potežu za flasom i votkom da se zagriju i ohrabre od hladnoce i starijih “brižnika’ i beskucnika. sa raspalom i pocjepanom odjecom napušteni i prepusteni ulici i nemilosrdnoj sudbini. a na drugoj strani luksuzne kvartove moskve, st.petsrsburga tajkune po broju kojih samo u zemlji čuda i newyorku vise ima! novokomponovane od ničeg preko noći postale makro-kapitsliste po ruskim metropolama. bossove koji furaju auta i marke da bi imi najmocnije zapadne metropole pozavidule!
stare babetine, koje imaju kolekcije skupocjenih krznenih mantila uz blještavilo dijamanata dragog kamenja i nakita… sta sve nemaju, u svojim skupocjenim prostranim stanovima koje su perestrojkom i aparatčik sluzbom za poklon dobile! dok obicni ljudi i radnici skoro sastavljaj kraj s krajem jure trku da nebi postali socijalni slucajevi- boze me sačuvaj takve rusije, boze me sacivaj takve dekadencije i takvog napredka.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik