Moldavija može odustati od EU i pridružiti se Euroazijskoj uniji

Igor Dodon - Moldavija
8 komentara

Novi predsjednik Republike Moldavije, Igor Dodon, koji u Bruxellesu boravi u službenom posjetu, sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, te rekao da će podržati inicijativu parlamentarne većine i želju građana i odustati od Sporazuma o pridruživanju s EU.

Moldavski predsjednik je rekao da su prognoze za razvoj zemlje nakon potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s EU bili previše optimistične, te kako se u dvije godine situacija se pogoršala u mnogim aspektima – makroekonomskom, stanja života građana, indeks percepcije korupcije, slobode državnih institucija i medija.

“Potvrđeno je da je, kao rezultat redovnih ili prijevremenih izbora, bilo putem referenduma, odlučeno da se Sporazum o suradnji s EU mora otkazati, a ja ću, kao predsjednik, podržati ovu inicijativu”, rekao je Dodon.

Osim toga, skrenuo je pozornost europskim dužnosnicima na gubitak povjerenja u strukture EU, kao i smanjenje broja građana koji žele integraciju Moldavije i Europske unije. Naime, podrška ulasku u EU je sa 68% u 2009. godini pala na 38% u 2016. Kako zbog lošeg upravljanja zemljom tijekom tog razdoblja, tako i zbog dvostrukih standarda s geopolitičkim prizvukom kod važnih europskih dužnosnika na sve što se događalo u tim godinama u Kišinjevu.

Dodon u razgovoru s Tuskom također nije isključio mogućnost da će Moldavija podnijeti zahtjev za članstvo u Euroazijskoj ekonomskoj uniji, koju čine Armenija, Rusija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Također je Donaldu Tusku predložio pokretanje trilateralnih pregovora EU – Republika Moldavija – Ruska Federacija o pitanjima trgovine, što će od Europskog vijeća vjerojatno biti odbijeno.

“Za Moldaviju je bitno da obnovi odnose s Ruskom Federacijom”, rekao je Dodon.

Igor Dodon je također zatražio pomoć u istrazi oko prijevara u moldavskom financijsko-bankarskom sustava i nestanka milijardi dolara.

“Mi ćemo nastaviti dijalog, prije svega za dobrobit Moldavije i njezinih građana”, zaključio je predsjednik, prenosi moldavski NOI News.

Donald Tusk je na Twitteru napisao kako ostaje pri uvjerenju da je suradnja EU i Moldavije u najboljem interesu za reforme i budućnost te zemlje.

Donald TuskEuroazijska ekonomska unijaigor dodonodustajanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

U opstanak EU više nitko iskreno ne vjeruje, čak ni njeni ideolozi i vatreni zagovornici. EU danas postoji još samo i jedino zbog EU birokrata, kojima su sjedenje u kancelarijama, ispijanje kafe, čavrljanje, tračanje, putovanja, isprazno sastančenje, jedina poslovna referenca u njihovim CV-ovima.

subaru
7 godine prije

Nisis ni trebao ići u jewropu, što češ tamo među vampirima.

Osoba C
7 godine prije

Dodon je naredio da se s njegove rezidencije skine zastava Europske unije. Zastava EU još se nalazi iznad zgrade parlamenta i vlade. U Briselu, u sjedištu NATO-a tražio je od rukovodstva NATO-a da ne otvara svoj ured u Kišinjevu.To je učinio nakon razgovora sa zamjenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler. Ona je, međutim, rekla da plan NATO-a da otvori novi ured u Moldaviji „ostaje na snazi“. Gospođa se sama poziva u goste, praveći se da ne primjećuje da više nije dobrodošla. Dodon je ovu njenu izjavu nazvao provokacijom na koju je,,pristala koaliciona vlada proeuropskih stranaka u Kišinjevu,,. Rekao je da na teritoriji Moldavije u principu ne mogu postojati uredi bilo kakvih međunarodnih vojnih organizacija. Dodon je smijenio ministra odbrane Salarua zbog “flertovanja s NATO savezom”! Još je ukazao da je Salaru to radio “dobro znajući da je Moldavija neutralna zemlja”. Salaru je neprekidno inzistirao da Rusija povuče svoje mirotvorce iz… Čitaj više »

zlatan
7 godine prije

MARSE; pišeš da neka evropska zajednica ima smisla samo ako je zajednica iste ili slične ekonomske snage, ili tako nekako. Onda je po toj logici, bivša Jugoslavija definitivno bila osuđena na propast, jer je razlika između jedne Slovenije ili Kosova bila kao između Švedske i Albanije u evropskim relacijama.
Isto je važilo i za jedan SSSR, jer je razlika između npr.baltičkih republika i jednog Tadžikistan ili Kirgistana isto takva, a zapravo još veća razlika. Sadašnja Rusija je isto puna suprotnosti, jer npr.Centralni Federalni Okrug i jedna Autonomna Republika Saha (jakutija), hm, razlika…..udaljenost.
Evi čitam da se dravidske države južne Indije nekako bude. Jer su razvijenije i sve su bogatije od sjeveroindijskih država…Opet se možda budi ideja o DRAVIDA NADU? Ako ne znaš šta je to, pročitaj !
P.S. Ako ćemo tako neozbiljno razmišljati, slične razlike vidimo u mnogim svjetskim mega-gradovima, između slamova u predgrađima i neboderske raskoši centra!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI