UN traži povlačenje ruskih trupa iz Pridnjestrovlja – Tko je kako glasao i zašto?

http://news-front.info/wp-content/uploads/2016/05/prydnestrovie.jpeg
22 komentara

Opća skupština Ujedinjenih naroda je usvojila rezoluciju vlade Moldavije, kojoj se protivio predsjednik zemlje Igor Dodon, kojom se traži povlačenje ruskog mirovnog kontingenta iz Pridnjestrovlja, samoproglašene republike koja se od Moldavije odvojila 2. rujna 1990. godine, nakon čega je uslijedio kratki rat moldavske vojske i pridnjestrovskih oružanih snaga, kojima je pomogla stara sovjetska 14. divizija, smještena na području Pridnjestrovlja. Rat se završio na mrtvoj točki, jer moldavske snage nisu bile toliko jake da svladaju pobunjeničke naoružane skupine. Kasnije je 14. divizija postala dio ruske vojske i kao mirovni kontingent je raspoređena u Pridnjestrovlju do danas.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je neobvezujućom rezolucijom pozvala Rusiju da povuče postrojbe iz Pridnjestrovlja. O nacrtu rezolucije kojeg je predložila vlada Moldavije se glasovalo u petak.

Rezolucija je podržana od strane 64 država, a 14 ih je bilo protiv. 83 zemlje su se suzdržale od glasanja.

Dokument “izražava veliku zabrinutost zbog neprestanog raspoređivanja Operativne skupine ruskih snaga i naoružanja na teritoriju Republike Moldove bez suglasnosti ove države članice Ujedinjenih naroda”.

Nacrt rezolucije “poziva Rusku Federaciju da bez odgode i odugovlačenja povuče Operativnu grupu ruskih vojnika i oružja s područja Republike Moldavije”.

Moldavija Pridnjestrovlje
FOTO – Teritorij Moldavije i Pridnjestrovlja gdje je raspoređen ruski kontingent

Predsjednik Moldavije nije podržao dokument vlade, a vlasti u Pridnjestrovlju su odbacile dokumenti i poručile kako ne pristaju na povlačenje ruskog mirovnog kontingenta.

Detalji o glasovanju

1. 63 zemlje su glasale za, 15 glasova je bilo protiv, a 83 suzdržano. Dakle, deklarativna izjava Ujedinjenih naroda nije dobila ni polovicu glasova i za rezoluciju su glasale uglavnom zemlje  bliske Sjedinjenim Državama.

2. Sama rezolucija je nastavak kursa protjerivanja Rusije iz Pridnjestrovlja, kojeg uporno promovira prozapadna vlada Moldavije, koja sustavno vodi politiku sličnu onoj u baltičkim zemljama i Ukrajini.

3. Takve akcije i izjave, kako iz Kišinjeva, tako i na međunarodnoj razini, usmjerene su na povlačenje ruskog kontingenta i naknadnu likvidaciju Pridnjestrovlja, kroz potpunu blokadu ili izravnom vojnom invazijom. Na kraju bi ruske trupe na području Moldavije i Pridnjestrovlja trebale zamijeniti postrojbe NATO pakta.

4. Pokušaji Rusije s izgradnjom odnosa s predsjednikom Dodonom do sada nisu dali nikakve posebne rezultate, jer u aktualnoj konfiguraciji vlasti u Moldaviji predsjednik Dodon ne može utjecati na niz ključnih procesa, osobito u pitanjima vanjske politike i obrane.

5. Ako Dodon uspije osvojiti sljedeće parlamentarne izbore, situacija se može promijeniti. Ako pobijedi prozapadni blok, tada će se pritisak na Rusiju u Pridnjestrovlju i Moldaviji pogoršati. Općenito, predstojeći izbori imat će dalekosežne strateške posljedice za Moldaviju i poziciju Rusije i NATO pakta u toj zemlji.

6. Naravno, Rusija neće povući kontingent iz Pridnjestrovlja i zadržavajući postojeći status quo će računati na promjene u moldavskoj unutarnjoj politici, unutar koje se osjeti politička borba Moskve i Bruxellesa.

Ako pogledate bivše sovjetske republike na zapadnim granicama Rusije i Kavkaza, onda se može primijetiti sljedeće:

1. Baltičke države su već pretvorene u antiruski vojnu mostobran. Baltičke vlasti snažno izražavaju antiruski i rusofobni kurs.

2. Slično je u Ukrajini. Zemlja je, nakon državnog udara, pretvorena u vojnu bazu protiv Rusije i vodi snažan antirusku kurs u vanjskoj politici.

3. U Moldaviji se danas aktivno propagira nastavak prozapadnog kursa zemlje, što bi trebalo dovesti do pojave NATO trupa na području Moldavije, na primjer, po crnogorskom scenariju, a zatim bi unutarnja i vanjska politike u odnosu prema Rusiji poprimila oblik one u Ukrajini i baltičkim zemljama.

4. Gruzija redovito provodi vježbe s državama članicama NATO pakta i nastavlja slijediti put prema članstvu u NATO-u. Napredak u tom smjeru ometaju nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, jer po statutu zemlja ne može biti primljena u sjevernoatlantski savez s neriješenim pitanjem teritorijalnog integriteta.

5. U Armeniji je nedavno na vlast došla prozapadna vlada. Iako slaba, od nje je razumno očekivati akcije koje će potkopati ruski utjecaj u Armeniji, zemlje koja je u kompliciranoj i složenoj strateškoj situaciji.

Sve ovo je dio strategije “strateškog odvraćanja” Rusije. SAD i NATO u ovim bivšim sovjetskim republikama grade novi “sanitarni kordon” iz kojeg se pokušava implementirati strategija dugoročnog pritiska na Rusiju s ciljem unutarnje destabilizacije i uništenja.

Relativno normalna situacija za Rusiju je u slučaj Bjelorusije i Azerbejdžana. Donbas, Pridnjestrovlje, Karabah, Južna Osetija i Abhazija su tvrđave iz kojih Rusija pokušava omesti strategiju proširenja NATO pakta dublje na istok. U skladu s tim, SAD i NATO provode strategiju pritiska na te žarišne točke, koje sprečavaju NATO da Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju apsorbiraju u Sjevernoatlantski savez.

Ukidanje bilo kojeg od ovih entiteta jača položaj NATO pakta i istovremeno slabi položaj Rusije. U slučaju odluke Ujedinjenih naroda su primjetni diplomatski pritisci na Rusiju u okviru novog Hladnog rata. Takvi su djela bila, jesu i bit će dio nove ruske stvarnosti.

Sama po sebi, ova strategija se neće ograničiti samo na Kavkaz i istočnu Europu. Slični scenariji će se pokušati implementirati u republikama Središnje Azije. Za očekivati se stvaranje napetosti u tom području, razbijanje statusa quo ili  pokušaje destabilizacije ovih zemalja iz Afganistana. U ovom trenutku je strategija Rusije u tim stvarima isključivo obrambena i nedostaje joj agresivnosti, što je bilo vidljivo u slučaju Armenije. S druge strane, SAD i NATO stalno optužuju Rusiju da navodno želi iskoristiti svoje susjede, što se koristi kao izgovor za jačanje prisutnosti NATO snaga na granicama Rusije, a posljedica je eskalacija Hladnog rata.

UN glasanje Moldavija Pridnjostrovlje povlacenje ruskih vojnika
FOTO – Kako je koja zemlja glasala o rezoluciji o statusu ruske vojske u Pridnjestrovlju
igor dodonNATOPridnjestrovljePridnjestrovska Moldavska RepublikaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Đuro
5 godine prije

Greška

Venom
5 godine prije

A kako da nikako ne mogu izglasati, da se američke trupe povuku iz Sirije ?

DLM
5 godine prije

Korekcija ako se moze. Ovo je realna slika, Rezoluciju medjunarodne teroristicke organizacije su podrzali uglavnom VAZALI i KOLONIJE EUSA. Recimo za rezoluciju vidim da je glasala i Makedonija ili idiot koji tamo pretstavlja Makedoniju, ali istina je, da je 27 aprila 2017g. izvrsen drzavni udar a potom je instalirana kvislinska vlast, samim time Makedonija je pod okupacijom EUSA, pa kad se govori da je Makedonija podrzala rezoluciju govori se neistina jer ne moze kvislinska valst ili zemlja koja je pod okupacijom suvereno donositi odluke, ista nije suverena pa i ne donosi suverene odluke (isto situacija kao i Ukrajina, pa necete valjda reci da su to saveznici EUSA, a ne kolonije)!
Za ostale vazale i kolonije koje su podrzale rezoluciju ne znam detalje ali sem Kvinte mislim da su svi ostali vazali!

bbbb
5 godine prije

Rusi trebaju od Pridnjestovlja da naprave Kalinjingrad cvaj!!!

čitalac
5 godine prije

Pridnjestrovlje mi se čini ne osobito važan sa geopolitičkog gledišta.
Neka Rusi ponude Rumunjskoj pripajanje Moldavije (skupa sa prodnjestrovljem) u zamjenu da se odreknu američke PRO instalacije u Deveselu.
U stvari, trebali su im to već prije prdložiti. Rumunji bi prihvatli. Moldavija je itako nekad bila njihova.

shumadinac
5 godine prije

Da još jednom ponovim: statut NATO pakta je doneo NATo pakt i menjaće ga po potrebi čim mu to odgovara. “Prilagođavaju” međunarodno pravo a da su im problem sopstveni dokumenti?!?

Meni je interesantan drugi detalj – sve je više država gde su parlament i predsednik sukobljeni. To bi se čak i za SAD moglo reći. Trebalo bi da se ugledaju na Srbiju, ovde su po tradiciji parlament i predsednik jedno isto.

Protudemokratska obrana
5 godine prije

Naravno da se ruske trupe trebaju povući iz Pridnjestrovlja. To nije ruski teritorij. Isto tako se američke trupe trebaju povući iz Sirije, Kosova, Afganistana i tako dalje, da sad ne nabrajam.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

moldavija ? to su onih 5 nepravedno opjevanih partizana iz drugog svijetskog 🙂

Sarajevo
5 godine prije

Haha, Sudan i Juzni Sudan su glasale isto – protiv!
Sudan je dosta pod kontrolom Saudijaca, dok je juzni Sudan zona odgovornosti njihovih americkih partnera.
Jedni imaju naftu…ustvari pravo puno nafte, a drugi cjevovode.
US i Salmanska diplomatija je najslabija otkad postoje, kad nisu u stanju “ukrotiti” dvije africke zemlje koje su zarad sopstvenih interesa poderali na dva dijela i etnicki pocistili.

Siniša
5 godine prije

A postoji li Jermenija,kako dodje onaj brko/brada na vlast za Jermeniju se ne cuje!?
Elem,gdje god Rusija ima svoje trupe bukvalno vlada mir.

Jurišić maja
5 godine prije

nato je kriminalna organizacija a postala je očito kada su si pridružili Kolumbiju najvećeg proizvođača kokaina na svijetu

Sardelino
5 godine prije

Gledajući dugoročno rusija se samo može naći u nepovoljnijem položaju u odnosu na NATO odgovarujući refleksno na prijetnje koje dolaze od NATO a koje su strateški raspoređene u ruskom okruženju. Krajnje je vrijeme da rusija oformi recimo “obranbeni” savez sa zemljama koje u sadašnjem ustroju imaju dobrim dijelom zajedničke interese . A to Sirija, Iran I Irak. Za početak sasvim dovoljno. Ovaj savez bi u startu ostavio besmislenim aktivnosti koje NATO poduzima u malim muslimanskim državicama na I blizu granica rusije.
Radi svoje sigurnosti rusija nebi trebala uvažavati misljenje Izraela.

Ivan
5 godine prije

UN je probušeni kurton!
Treba ih raspustiti!

Lala
5 godine prije

Koji to UN i čiji to UN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI