Nakon tri godine pregovora Euroazijska unija i Beograd dogovorili sporazum o slobodnoj trgovini

Euroazijska unija
56 komentara

Prema izvješćima srbijanskih medija i službenoj stranici Euroazijske komisije, srbijansko izaslanstvo na čelu s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem doputovalo je u utorak u Moskvu na pregovore.

Očekuje se da će Ljajić potpisati  sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EEU), piše beogradski dnevnik Večernje novosti.

U smislu trgovine i izvoza, srpski interes je usmjeren na poljoprivredne proizvode. Ako se postigne dogovor, Srbija će dobiti kvote za bescarinski izvoz u zemlje EEU određene robe, posebno sira, cigareta i voćnih rakija.

Do sada ugovor nije bio potpisan jer posao nije odgovarao Bjelorusiji, koja se protivila kvoti za sireve iz Srbije od 1000 tona.

Rasim Ljajić je održao u utorak održao sastanak s ministricom trgovine EEU, Veronikom Nikišinom, a razgovarali su o završnom dijelu pregovora o slobodnoj trgovinskoj zoni.

Kasnije je rekao kako u dogovorenom sporazumu Srbija “nije dobila sve što je htjela, ali će imati više bescarinske robe nego prije”.

Rasim Ljajić je rekao da su odobrene kvote od 2000 tona cigareta, 87 000 litara vinjaka i 500 tona polukrutih i tvrdih sireva, dok su ostale vrste sireva već u bescarinskom načinu izvoza.

Članice EEU – Rusija, Kirgistan, Bjelorusija, Armenija i Kazahstan su suglasne za stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EEU). Među ostalim, obećava se oživljavanje međusobne trgovine i povećanje zajedničkih ulaganja. Valja napomenuti da, uz sve aspiracije Beograda da postane dio Europske unije, što bi značilo razbijanje trgovinskih ugovora s drugim udrugama, uključujući i sa zemljama Euroazijske ekonomske unije, Srbija još uvijek nije uvjerena u ekonomske koristi i svrsishodnost članstva u EU, prenose ruski mediji.

Vrijedi podsjetiti da su ovi pregovori počeli još 2016. i Beograd je tada rekao kako pregovore o trgovinskom sporazumu sa zemljama Euroazijske ekonomske unije pokreće iz čisto ekonomskih interesa, jer se tako otvaraju “bescarinska” vrata za izvoz srpskih proizvoda na tržišta zemalja članica EEU. Takav ugovor Srbija već ima s Europskom unijom.

Sada se postavlja pitanje reakcije Bruxellesa, koji bi svoja vrata mogao zalupiti Beogradu. No, još u vrijeme početka pregovora je predsjednik Srbije Vučić tvrdio kako to ne bi trebao predstavljati problem i “EU može da gleda na ovo kao na suradnju”.

“Pa, lijepo da gleda, kao što i mi lijepo gledamo na sve. Mi možemo da izvozimo sireve, druge mliječne proizvode, što je naš interes. Možemo izvoziti druge stočarske proizvode, također je značajno da možemo izvoziti i Fiat, da pomognemo kragujevačkim radnicima. To je ono što je za nas bitno”, rekao je Vučić u trenutku kada su to svi tumačili kao politički blef.

Rusija, Kazahstan i Bjelorusija već imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Srbijom, dok s Armenijom i Kirgistanom  Srbija ima povlašten trgovinski režim. Ali ako ili kada Srbija uđe u Europsku uniju, svi ovi ugovori o slobodnoj trgovini se moraju raskinuti.

“Ovo što se sada radi s Euroazijskom unijom je taktički, a ne strateški potez, da bi se dobila prilika za izvoz na cijelo to tržište od sada, pa do trenutka ulaska u Europsku uniju. To je horizont u kome se nešto uraditi može, poslije toga više ne, jer trenutkom ulaska Srbije u EU svi ostali trgovinski sporazumi, slobodna trgovina i slično,… sve se to gasi”, upozorio je prije tri godine Mihajlo Crnobrnja, profesor Ekonomskog fakulteta.

Neovisno o onome što će se dogoditi u budućnosti, službena stranica Euroazijske komisije je sredinom siječnja ove godine potvrdila da je treći krug pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Euroazijske ekonomske unije (EAEC) i Republike Srbije, održan u Beogradu 10.i 11 siječnja, završio.

Pregovarali su Veronika Nikišina, čelnica odbora za trgovinu EEU,te Rasim Ljajić, zamjenik premijera, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Tada je dogovoreno da će se novim trgovinskim sporazumom osigurati kvalitetne mogućnosti za poboljšanje trgovinske bilance Armenije i Kirgistana sa Srbijom, te ažurirati pravila trgovanja s partnerom svih pet zemalja EAU.

Nakon dva dana rada u siječnju je postignut značajan napredak u usuglašavanju teksta sporazuma, istaknula je Veronika Nikišina, čija je verzija sada konačna i spremna za ratificiranje od strane članica Euroazijske ekonomske unije i Beograda.

Anna News

 

EAECEuroazijska ekonomska unijaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
5 godine prije

Sve je to dobro samo triba vidit kako će funkcionirat ti sporazum i koliko će bit zloupotrebe sporazuma . . . a do jednoga dana kad u EU Srbija uđe triba preživit . . . inače u životu je najteže prvih sto godin, posli sve već nekako ide

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Da sam neko i nesto pa da imam moc…..kaznjavao bih u Srbiji dozivotnom robijom (prisilni rad u korist gradjana i drzave) glorifikaciju EU a smrtnom kaznom glorifijaciju NATO pakt.

čitalac
5 godine prije

Sjedenje na dva stolca.
Sad će im EU pokazati mrkvu i odma’ će zaboraviti EEU. Kao i Bugarska ono sa plinom ali obrnuto.
Nije mi samo jasno zašto su Rusi još uvijek tako naivni u vezi s Blakanom….

Tadmur Palmirović
5 godine prije

*Fala kur*..! Konačno nešto korisno od “vječnog” i neuništivog ministra Rasima Ljajića.Tri godine pregovora, tri izgubljene godine za srpsku ekonomiju. Otvara se tržište od blizu 200 mil. ljudi, s druge strane na policama EU trgovina imamo imamo 2metra kvadratna prostora za smoki, eurokrem i plazmu i poneku flašu Vranca… dok je Srbija u međuvremenu postala deponija evropskog otpada. Srbi jedu, piju, voze i oblače ono što EU baca na smeće.

kum
5 godine prije

Kakva je to jaka trgovinska unija ima Srbija da procvjeta kao što je procvjetala Armenija,Bjelorusija,Kazahstan i Rusija.Sve ekonomske velesile :-))))

Ive Oldtimer
5 godine prije

Samo principijelno pitanje gdije je vece trziste EU ili EEU. zasto bi netko iz velikog trzista izasao i usao u manje? Euroazijska unija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, Iranom, Vijetnamom a ocekuje se uskoro i sa Indijom te ostalim clanicama BRIX-a.dakle skoro polovina populacija na planetu. Osim toga Euroazijska Unije nije ni politicka ni vojna unija, vec cisto ekonomska

eu kolonija
5 godine prije

dakle eau potpisala sporazum sa srbijom iako srbija ima sličan sporazum sa eu a ako srbija uđe u eu onda će morati raskinuti sporazum sa eau. s druge strane jedna njemačka članica eu ima strateške sporazume sa kinom. neznam zašto bi srbija pod tim uvjetima uopće ulazila u eu kada ovako ima puno bolje trgovinske sporazume i mogućnosti

ps. najbolje je slijediti švicarski model političke I vojne neutralnosti I surađivati sa svima nego ulaziti u eu pa se odreći sporazuma sa 90% preostalog čovječanstva

nizzde
5 godine prije

Ako Srbija uđe u EU sve ovo šta izvozi u EEU bez carina morat če uvoziti iz EU kad ih lupe kvotama.Samo neka pogledaju Hrvatsku kako su uništili mljekare i poljuprivredu

Siniša
5 godine prije

Anarho: Sinisa, smanji dozivljaj ... ono sto te muci, mozes reci i bez arogancije i uvreda.

dane
5 godine prije

ne kaze se srbijansko nego srbsko

Riddick
5 godine prije

Au ! “Srbijanski mediji” sta li je sad to?!?
Kako si od imenice Srbija izveo prisvojni pridev srbijanski, pa zar ti ne para usi i ne zvuci nepravilno?
Koja je to gramatika?!?
Kako glasi genitiv od imenice Srbija Nermine?

Dečko sa ulice
5 godine prije

Nema ništa od Europe.
Istok kupuje istok prodaje, otvara se tržište.
Ima različitih mišljenja,
ali jedno je sigurno,
Srbija raste.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Zaboravljena epizoda. Hrvatska je imala šansu graditi i održavati veliki broj brodova za Iran. Pod pritiskom je popustila i propustila taj posao. Posao su zgrabila francuska brodogradilišta. Hrvatska je imala šansu graditi i veliki broj ribarskih brodova za Rusiju. Normalno, i od toga nije bilo ništa. Uz domaći lopovluk i nesposobnost, tu smo gdje smo. S brodogradnjom. I zato, susjedi zajebite ove @kumove i kumeke i trgujte gdje god možete. Nama stalno obećavaju neke strane investicije, pa…….. Ne mogu napraviti ni tvornicu usisivača. Ma kakvih usisivača. Ni radionicu. Pegli. P.S. Vučiću Nijemci obećavaju tvornicu. Dok Volkswagen istovremeno otpušta radnike. Samo da prizna Kosovo. A ako tvornica kojim čudom i dođe, nije je problem danas sutra zatvoriti. I Amerikanci su kupili željezare u Smederevu i Sisku. Dok nisu rastopili tenkove i topove. A onda su otišli. Jer čini mi se, nisam baš siguran, u takvim slučajevima Srbija investitoru plaća koješta i… Čitaj više »

Map
5 godine prije

Odakle taj mem kod Hrvata da kazu “Srbijanski” umesto “Srpski”, pa ne kaze se “Rusijanski” umesto “Ruski”. Jbg znam da nam sad navodno nisu isti jezici ali ovo je vec smesno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI