fbpx

Nakon tri godine pregovora Euroazijska unija i Beograd dogovorili sporazum o slobodnoj trgovini

Euroazijska unija

Prema izvješćima srbijanskih medija i službenoj stranici Euroazijske komisije, srbijansko izaslanstvo na čelu s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem doputovalo je u utorak u Moskvu na pregovore.

Očekuje se da će Ljajić potpisati  sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EEU), piše beogradski dnevnik Večernje novosti.

U smislu trgovine i izvoza, srpski interes je usmjeren na poljoprivredne proizvode. Ako se postigne dogovor, Srbija će dobiti kvote za bescarinski izvoz u zemlje EEU određene robe, posebno sira, cigareta i voćnih rakija.

Do sada ugovor nije bio potpisan jer posao nije odgovarao Bjelorusiji, koja se protivila kvoti za sireve iz Srbije od 1000 tona.

Rasim Ljajić je održao u utorak održao sastanak s ministricom trgovine EEU, Veronikom Nikišinom, a razgovarali su o završnom dijelu pregovora o slobodnoj trgovinskoj zoni.

Kasnije je rekao kako u dogovorenom sporazumu Srbija “nije dobila sve što je htjela, ali će imati više bescarinske robe nego prije”.

Rasim Ljajić je rekao da su odobrene kvote od 2000 tona cigareta, 87 000 litara vinjaka i 500 tona polukrutih i tvrdih sireva, dok su ostale vrste sireva već u bescarinskom načinu izvoza.

Članice EEU – Rusija, Kirgistan, Bjelorusija, Armenija i Kazahstan su suglasne za stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EEU). Među ostalim, obećava se oživljavanje međusobne trgovine i povećanje zajedničkih ulaganja. Valja napomenuti da, uz sve aspiracije Beograda da postane dio Europske unije, što bi značilo razbijanje trgovinskih ugovora s drugim udrugama, uključujući i sa zemljama Euroazijske ekonomske unije, Srbija još uvijek nije uvjerena u ekonomske koristi i svrsishodnost članstva u EU, prenose ruski mediji.

Vrijedi podsjetiti da su ovi pregovori počeli još 2016. i Beograd je tada rekao kako pregovore o trgovinskom sporazumu sa zemljama Euroazijske ekonomske unije pokreće iz čisto ekonomskih interesa, jer se tako otvaraju “bescarinska” vrata za izvoz srpskih proizvoda na tržišta zemalja članica EEU. Takav ugovor Srbija već ima s Europskom unijom.

Sada se postavlja pitanje reakcije Bruxellesa, koji bi svoja vrata mogao zalupiti Beogradu. No, još u vrijeme početka pregovora je predsjednik Srbije Vučić tvrdio kako to ne bi trebao predstavljati problem i “EU može da gleda na ovo kao na suradnju”.

“Pa, lijepo da gleda, kao što i mi lijepo gledamo na sve. Mi možemo da izvozimo sireve, druge mliječne proizvode, što je naš interes. Možemo izvoziti druge stočarske proizvode, također je značajno da možemo izvoziti i Fiat, da pomognemo kragujevačkim radnicima. To je ono što je za nas bitno”, rekao je Vučić u trenutku kada su to svi tumačili kao politički blef.

Rusija, Kazahstan i Bjelorusija već imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Srbijom, dok s Armenijom i Kirgistanom  Srbija ima povlašten trgovinski režim. Ali ako ili kada Srbija uđe u Europsku uniju, svi ovi ugovori o slobodnoj trgovini se moraju raskinuti.

“Ovo što se sada radi s Euroazijskom unijom je taktički, a ne strateški potez, da bi se dobila prilika za izvoz na cijelo to tržište od sada, pa do trenutka ulaska u Europsku uniju. To je horizont u kome se nešto uraditi može, poslije toga više ne, jer trenutkom ulaska Srbije u EU svi ostali trgovinski sporazumi, slobodna trgovina i slično,… sve se to gasi”, upozorio je prije tri godine Mihajlo Crnobrnja, profesor Ekonomskog fakulteta.

Neovisno o onome što će se dogoditi u budućnosti, službena stranica Euroazijske komisije je sredinom siječnja ove godine potvrdila da je treći krug pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Euroazijske ekonomske unije (EAEC) i Republike Srbije, održan u Beogradu 10.i 11 siječnja, završio.

Pregovarali su Veronika Nikišina, čelnica odbora za trgovinu EEU,te Rasim Ljajić, zamjenik premijera, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Tada je dogovoreno da će se novim trgovinskim sporazumom osigurati kvalitetne mogućnosti za poboljšanje trgovinske bilance Armenije i Kirgistana sa Srbijom, te ažurirati pravila trgovanja s partnerom svih pet zemalja EAU.

Nakon dva dana rada u siječnju je postignut značajan napredak u usuglašavanju teksta sporazuma, istaknula je Veronika Nikišina, čija je verzija sada konačna i spremna za ratificiranje od strane članica Euroazijske ekonomske unije i Beograda.

Anna News

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sve je to dobro samo triba vidit kako će funkcionirat ti sporazum i koliko će bit zloupotrebe sporazuma . . . a do jednoga dana kad u EU Srbija uđe triba preživit . . . inače u životu je najteže prvih sto godin, posli sve već nekako ide

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Da sam neko i nesto pa da imam moc…..kaznjavao bih u Srbiji dozivotnom robijom (prisilni rad u korist gradjana i drzave) glorifikaciju EU a smrtnom kaznom glorifijaciju NATO pakt.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Uloga zločinačke Nato/ss soldateske ista kao i nacističkog vermahta. Devastacije, poribljavanje, pljačka čitavih država i na kraju biološko uništenje njihovih naroda. Malo su metode drugačije u odnosu na Waffen SS, ipak je evolucija otišla mali kotačić dalje.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Samo sto ne streljaju 100 za 1 inace nema razlike.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@Mamajev Kurgan, Ti si već neko, kad kažeš ovo !! Naklon Tebi i @Tadmuru (donji komentar) !!!

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Potpisujem.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Pazi sine, nije problem EU kao EU problem su ljudi koji nemaju kicmu i koji su kleknui pred amerikenjcima i puse bez razmisljanja. Imas najnoviji slucaj gdije su EU pralamentarci izglasali da je potrebno zaustaviti sjeverni tok 2 i kupovinu jeftinog ruskog plina jer je bolje kupovati skupi americki.
Ma da su samo pola sekunde razmisljali to nebi izglasali, ali doslo naredjenje kako glasati i to je to kada nema mozga ni kicme. Jer da ima mozga onda bi se poradilo na ujedinjenju EU sa EAU.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Sjedenje na dva stolca.
Sad će im EU pokazati mrkvu i odma’ će zaboraviti EEU. Kao i Bugarska ono sa plinom ali obrnuto.
Nije mi samo jasno zašto su Rusi još uvijek tako naivni u vezi s Blakanom….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

*Fala kur*..! Konačno nešto korisno od “vječnog” i neuništivog ministra Rasima Ljajića.Tri godine pregovora, tri izgubljene godine za srpsku ekonomiju. Otvara se tržište od blizu 200 mil. ljudi, s druge strane na policama EU trgovina imamo imamo 2metra kvadratna prostora za smoki, eurokrem i plazmu i poneku flašu Vranca… dok je Srbija u međuvremenu postala deponija evropskog otpada. Srbi jedu, piju, voze i oblače ono što EU baca na smeće.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

rasim je kod njizi otprilike ka pupi u nas. di goda da je, uvijek drma vladom.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Pupi je samo kusur za podmirivanje, dizanje halabuka oko njega kao bitnog lika je jako učinkovito. Svjestan je on svoje uloge, ušićari nešto za sebe i ćuti ili povremeno baci “buvu”, dok ostali imaju u
koga upirati prstom i zapjeniti:”evo ga, vladar Hrvatske iz sjene” “!! :)) Rasim je mnogo ozbiljniji igrač na srpskoj sceni.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Tko je pupi? Ne mislite valjda na Pupovca?!?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Hahaha.. Jbg Ivo, ne znaš ko je duboka država u Hrvatskoj..:))))))

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Pupi je totalno spaljen lik :))))))

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Tadmur- Dao sam ti plus za prvu rečenicu.
A dio o 2m2 u EU trgovinama ne stoji. U Hrvatskoj (a ona je u EU) svega nabrojanog ima u svakoj boljoj trgovini na više kvadrata. I mi to kupujemo jer znamo što je, da je bolje od onoga što dolazi iz “razvijenih” EU zemalja, i zato jer je jeftinije.
A europski otpad imamo i mi.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Tadmure – znas li da je Ljajic ostvario “stanarsko pravo” u zgradi vlade Srbije! 🙂

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Ljudi, ne mogu nama Rusi pomoći koliko mi možemo skenjati, pogledajte Agrokor i odnedavno0 Bambi, ode nam plazma u Coca-Coline ruke, malo nam je rakova i ostalih boleština! NapreDno sa Vučkom!

kum
Gost
kum
1 godina prije

Kakva je to jaka trgovinska unija ima Srbija da procvjeta kao što je procvjetala Armenija,Bjelorusija,Kazahstan i Rusija.Sve ekonomske velesile :-))))

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

E moj kume???tebe kao da je neko za vrijeme Jeljcina zatvorio u podrum i pustio danas?!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

“Predrasuda je majka svih zaheba”, kume. Govoriš kao da si zaleđen u prošlom veku. Imaš internet, ne brukaj se.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah… Ili kao što je Ukrajina procvjetala u EU! Ahahah, kume ne lupetaj svega ti.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Kume, imas od mene –

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Nemamo ni mi ekonomjiu ali bitno je da cemo nesto da prodamo i zaradimo koji dinar vise.
Zrno po zrno pogaca, kamen po kamen palaca.
Belorusi su povecali GDP 6 puta od 2000 do 2014 pa ti vidi…

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

6 puta! Pričate bajke. To nije niti jednoj državi uspjelo, možda je Turkmenistan blizu jer je polazna točka bila izuzetno niska. Istina je da je Bjelorusija imala 1990 godine ukupan BDP oko 25 milijardi USD, a 2017 oko 54 milijarde USD. Ili po glavi 8300 USD računajući onaj relevantniji GDP po PPP metodi, a lani pak 17.167 USD. Par minuta za provjeru i dobijete dvostruko povećanje u zadnjih trideset godina. S obzirom na resurse koje ima Bjelorusija, više nego skromno. Činjenica je da sam uvidio velike promjene u Minsku od moje prve posjete prije 17-18 godina do danas. LP

kum
Gost
kum
1 godina prije

Očito da volite Rusiju i njen projekat ujedinjenja bivših sovjetskih republika te pokušaj spašavanja sopstvene ekonomije od kolapsa i sankcija koje su im uvedene, živjela Rusija ali ja idem raditi na Zapad.Zar to nije licemjerni stava većine Rusoljubitelja na Balkanu, da su ekonomski razvijene ove pomenute zemlje cio svijet bi išao raditi u ovu zajednicu.A ne na zapad.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Nije. Na Zapadu san jer su me opljačkali, od mojih pradedova, do mene i došla sam po svoje. Rusija mi je predaleko i to je jedini razlog zašto nisam tamo. I Fr sam napustila i došla bliže kući na 7 sati vožnje. Rusija majka. Potpuno poseban i divan narod.

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

??? Ovo je zaista vrhunac licemjerja. Sreća što poznajem puno razumnije ljude

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

mislim na Helenu

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Dobro Zdenko, ako je ovo što Helena piše vrhunac licemjerja, dužan si Heleni i nama objašnjenje. OK, ništa ti ovdje nisi nikome dužan ali onako, bio bi red..

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

Što treba objasniti? Licemjerje! Naravno, licemjerno je raditi za nekoga koga ne poštujete. Licemjerno je tvrditi da je EU pljačkala Srbiji (prepostavljam da je Helena iz Srbije po jezičnom izražavanju), jer nije. Pradjedove je vjerojatno pljačkala Turska, a u zadnjih stotinjak godina Eurpa to nije mogla činiti.
Da, ne postoje dobri i loši narodi, postoje samo dobri i loši ljudi. Život me u zadnjih dvadesetak godina vodio po mnogim državama svijeta, te zaista mogu tvrditi svugdje su ljudi slični od krvi i mesa, a ne vodim se stereotipima poput Amerikanci ili Rusi su loši ili dobri. Nadalje, Moskva nije bitno udaljenija od Beograda, nego od Pariza, tako da imate još jedan dodatak licemjerju.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Nemoj ti meni da pripisujes tvoje stereotipe i predrasude o Rusiji kao moje misljenje..
Nemoj da filozofiras nego lepo reci gde je veca verovarnoca da ce da kupe proizvode iz Srbije u EU ili u Evroaziskoj Uniji?
Gde su nasi proizvodi konkurentniji, gde mozemo da imamo bolji plasman?
I zasto ne bi izvozili i u Euroazijsku uniju, zasto ne reci da novom trzistu od 200 miliona?
Zar to nije sansa za ekonomiju?
Sta tu ima lose ?

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

Ridick, vi se samo nosite emocijama. Robna razmjena Srbije i Kine je, -1.7 milijardi USD na štetu Srbije. Srbija izvozi samo 60 milijuna u Kinu, a uvozi 1.78 milijarde USD. U EU Srbija izvozi 11 milijardi USD (ili 9.45 milijardi Eura), a uvozi malo više.
Slično je i u Hrvatskoj. Budući često putujem u Kinu, znam jako dobro kako oni štite svoje tržište. Visokim carinama i taksama. Probajte potražiti neke proizvode iz Europe un kineskim prodavaonicama, ja sjesam. Zaprepastio sam kad sam vidio cijene uvoznih srednjih i jeftinih vina ili sireva poput gaude, ementalera, maslinovog ulja, popularne čokolade, losione nakon brijanja, a da ne govorim o visokim brendovima poput VW Golf, itd. Sve je puno skuplje nego kod nas, a za Kineze je neisplativo osim za rijetke bogate namjernike. A vi i dalje sanjajte. LP.

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

A i s Rusijom robna razmjena ne prelazi 2 milijarde. Opet je duplo veći uvoz iz Rusije, nego izvoz tamo.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ko prica ovde o Kinezima?
Nasi proizvodi imaju vecu sansu za plasman na tom trzistu.

Zdenko
Gost
Zdenko
1 godina prije

Ne vidite poantu mog posta! Spomenuli ste tržište EEU od 200 mil. ljudi, a ja sam ga proširio na najmnogoljudniju državu svijeta. Ili još slikovitije objašnjenje, Srbija duplo više izvozi u Hrvatsku i Sloveniju (naravno, kao i u BIH također) nego u cijelu Aziju koja broji više od 3 milijarde stanovnika. Tržiše diktira puno više faktora nego sama veličina zemlje. Mi u susjedstvu rado konzumiramo proizvode na koje smo navikli, prepoznajemo kvalitetu, okus i trud. I dalje tvrdim, glavnina naših razmjena će se odvijati u EU državama što naravno ne znači da treba zanemariti ostale.

nebitan
Gost
nebitan
1 godina prije

Kume samo da ti kažem da se u Bjelorusiji pravi 15% svjerske proizvodnje traktora

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
1 godina prije

Samo principijelno pitanje gdije je vece trziste EU ili EEU. zasto bi netko iz velikog trzista izasao i usao u manje? Euroazijska unija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, Iranom, Vijetnamom a ocekuje se uskoro i sa Indijom te ostalim clanicama BRIX-a.dakle skoro polovina populacija na planetu. Osim toga Euroazijska Unije nije ni politicka ni vojna unija, vec cisto ekonomska

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

dakle eau potpisala sporazum sa srbijom iako srbija ima sličan sporazum sa eu a ako srbija uđe u eu onda će morati raskinuti sporazum sa eau. s druge strane jedna njemačka članica eu ima strateške sporazume sa kinom. neznam zašto bi srbija pod tim uvjetima uopće ulazila u eu kada ovako ima puno bolje trgovinske sporazume i mogućnosti

ps. najbolje je slijediti švicarski model političke I vojne neutralnosti I surađivati sa svima nego ulaziti u eu pa se odreći sporazuma sa 90% preostalog čovječanstva

nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Ako Srbija uđe u EU sve ovo šta izvozi u EEU bez carina morat če uvoziti iz EU kad ih lupe kvotama.Samo neka pogledaju Hrvatsku kako su uništili mljekare i poljuprivredu

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Anarho: Sinisa, smanji dozivljaj ... ono sto te muci, mozes reci i bez arogancije i uvreda.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Apsolutno,ali šta pametno reći na neugodnu konstantu!?

Anarho
Famed Member
Anarho
1 godina prije

Ako ne znas ispravniji nacin onda bolje ne pisi nista, jer ces biti brisan. A znas vec kako ide dalje sa uzastopnim krsenjem pravila …

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A šta ako sam izkoristio sve načine lijepog i kulturnog;slažem se sa tvojom primjedbom ali onda neka se toga svi pridržavaju te ako ne znaju neka se i ne upuštaju u nešto strano njihovom srcu ili znanju.

dane
Gost
dane
1 godina prije

ne kaze se srbijansko nego srbsko

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

To je na ‘cistom srbskom’ u kojem ne postoji palatalizacija. Mi stariji znamo sta je to i tako i pisemo i govorimo.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

To nije palatalizacija vec gramaticka greska.
Palatalizaciju sam i ja ucio u skoli i danas je djaci uce i niko je nije izbacio iz gramatike.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Au ! “Srbijanski mediji” sta li je sad to?!?
Kako si od imenice Srbija izveo prisvojni pridev srbijanski, pa zar ti ne para usi i ne zvuci nepravilno?
Koja je to gramatika?!?
Kako glasi genitiv od imenice Srbija Nermine?

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Nema ništa od Europe.
Istok kupuje istok prodaje, otvara se tržište.
Ima različitih mišljenja,
ali jedno je sigurno,
Srbija raste.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ako kupiš 5 krava ili koze,
možeš imat 100 litara mlijeka ili 1000 l sa tridesetak životinja, dnevno.
Što su stotine kila sira svaki dan,
ako imaš odmah kome prodat,
a imaš,
rubalja ko salate.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Zaboravljena epizoda.
Hrvatska je imala šansu graditi i održavati veliki broj brodova za Iran.
Pod pritiskom je popustila i propustila taj posao.
Posao su zgrabila francuska brodogradilišta.
Hrvatska je imala šansu graditi i veliki broj ribarskih brodova za Rusiju.
Normalno, i od toga nije bilo ništa.
Uz domaći lopovluk i nesposobnost, tu smo gdje smo. S brodogradnjom.
I zato, susjedi zajebite ove @kumove i kumeke i trgujte gdje god možete.
Nama stalno obećavaju neke strane investicije, pa……..
Ne mogu napraviti ni tvornicu usisivača.
Ma kakvih usisivača.
Ni radionicu.
Pegli.
P.S.
Vučiću Nijemci obećavaju tvornicu.
Dok Volkswagen istovremeno otpušta radnike.
Samo da prizna Kosovo.
A ako tvornica kojim čudom i dođe, nije je problem danas sutra zatvoriti.
I Amerikanci su kupili željezare u Smederevu i Sisku.
Dok nisu rastopili tenkove i topove. A onda su otišli.
Jer čini mi se, nisam baš siguran, u takvim slučajevima Srbija investitoru plaća koješta i sufinancira svako radno mjesto.

Map
Gost
Map
1 godina prije

Odakle taj mem kod Hrvata da kazu “Srbijanski” umesto “Srpski”, pa ne kaze se “Rusijanski” umesto “Ruski”. Jbg znam da nam sad navodno nisu isti jezici ali ovo je vec smesno.

Jadibijeda
Gost
Jadibijeda
1 godina prije

Ne pili, ljudi koji tu komentiraju zive svuda po svijetu, zaboravi se gramatika…nasi jezici ne postoje nego imamo isti jezik, zato se i razumijemo.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

pa nasilno su se približili. zašto se onda ne bi udaljili

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
56
0
()
x