Izbori u Moldaviji – Proruskim socijalistima najviše glasova, ali nedovoljno za vlast

Chisinau parlament Moldavije
2 komentara

U novom parlamentu Moldavije su na jučerašnjim izborima izabrane četiri stranke. Prema riječima predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva Aline Rusu, Socijalistička partija proruskog predsjednika Igora Dodona je dobila najveći broj glasova, ali nema parlamentarnu većinu.

Prema rezultatima obrade 98% glasačkih mjesta, Socijalistička partija proruskog predsjednika Dodona je osvojila nešto više od 31,39% glasova.

Drugi je proeuropski blok ACUM, koji je osvojio 26,07% glasova. Slijedi Demokratska stranka Moldavije, koja je osvojila 24,04% glasova.

Stranka Șor, koju predvodi poslovni čovjek Ilan Șor, kojeg je prvostupanjski sud osudio na 7,5 godina zatvora zbog umiješanosti u krađu novca iz moldavskog bankarskog sustava, također ulazi u parlament. Njegova stranka osvojila je 8,48% glasova.

Prema Središnjem izbornom povjerenstvu, konačni odaziv na parlamentarne izbore je bio 49,22% od ukupno upisanih birača u Moldaviji.

Prema ovim rezultatima je u jednočlanim okruzima Socijalistička stranka dobila 15 mandata, Demokratska stranka 18, blok ACUM 11 i Stranka Șor 2 mandata, a još tri mandata su otišla neovisnim kandidatima.

Ali prema izbornom sustavu to znači da cijela Socijalistička stranka može dobiti 33 do 35 mandata od ukupno 101, Demokratska stranka oko 30, bloka ACUM oko 25 mjesta u parlamentu, a Stranka Șor 8 mandata. Ostatak od oko 10 mandata ići će neovisnim kandidatima ili predstavnicima drugih stranaka u izbornim jedinicama samo s jednim mandatom.

Pred izbore je moldavski predsjednik Igor Dodon izjavio kako bi, ako niti jedna stranka ne dobije većinu, trebalo razmotriti mogućnost održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora početkom ljeta ili u jesen.

Proeuropski blok ACUM se protivi i Dodonu i Demokratskoj stranci Moldavije, koju vodi oligarh Vladimir Plahotniuc, koji još uvijek kontrolira vladu i parlament.

Moldavija izbori 2019
FOTO – Rezultati izbora u Moldaviji

Glavna borba se odvijala se između Socijalističke stranke, koju je predvodio predsjednik Dodon i koja se zalaže za približavanje Rusiji, te vladajuće Demokratske stranke i oporbenog bloka ACUM, koji se zalažu za europsku integraciju.

Na čelu Demokratske stranke je Vladimir Plahotniuc, najbogatiji čovjek u Moldaviji kojeg protivnici optužuju da kontrolira sve grane vlasti i većinu medija u zemlji.

Kako nitko nema parlamentarnu većinu, a samo je stranka oligarha Plahotniuca izrazila spremnost za pregovore o formiranju parlamentarne većine, nije jasno kako će se stvari razvijati.

Prije četiri godine je oligarh uspio namamiti izabrane zastupnike na svoju stranu. U međuvremenu, jedino Șoreova stranka, koju mediji nazivaju satelitom Demokratske stranke Moldavije, izrazila je spremnost za pridruživanje koaliciji.

Proruska Socijalistička stranka i proeuropski blok ACUM kategorički odbijaju stvaranje koalicije između sebe ili s Demokratskom strankom.

Na brifingu nakon zatvaranja biračkih mjesta je Plahotniuc pozvao sudionike parlamentarnih izbora na dijalog.

“Unatoč različitim doktrinama političara, trebali bi se usredotočiti na glavni cilj – poboljšati život ljudi. Mi ne čuvamo svoje osjećaje, ali nećemo tolerirati pritisak”, kazao je Vladimir Plahotniuc.

Zanimljivost ovih izbora je da dvije političke frakcije koje su godinama bile na vlasti u Moldaviji nisu ušle u parlament. Prema rezultatima posljednjih izbora je postalo jasno da komunisti i liberali neće biti u ovom sazivu parlamenta.

Prema rezultatima glasovanja, komunisti su dobili 3,77%, a liberali 1,24% glasova. Izborni prag je bio 6% glasova.

Komunistička partija Republike Moldavije, na čelu s bivšim predsjednikom Vladimirom Voronjinom, bila je u parlamentu od 1998. godine, ali sada neće biti zastupljena u parlamentu.

Liberalna stranka također više neće biti u Narodnoj skupštini, jer je dobila samo 2% glasova. Na parlamentarnim izborima u travnju 2009. godine je Liberalna stranka osvojila 15 mjesta u parlamentu.

Prva konstituirajuća sjednica novog saziva će se održati sredinom ožujka, a prva radna sjednica krajem sljedećeg mjeseca. Ako se ne formira većinska koalicija, Moldaviju čekaju još jedni izbori na kojima se opet predviđa pobjeda socijalista predsjednika Dodona, kojima je želja osvojiti natpolovičnu većinu i zaustaviti proces europskih integracija.

igor dodonKomunistička partija Republike MoldavijeVladimir Plahotniuc
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

dobit će oni I 90% kada za 5 godina otvore 1. poglavlje a za 20 godina budu otvorili 5. poglavlje u pregovorima sa eu od potrebnih 36

Stephen.
5 godine prije

Znači opet CIINI PRSTI, ali love nema

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI