Moldavski predsjednik Rumunjskoj i SAD-u: “Ne možete mi dijeliti lekcije”

Igor Dodon
7 komentara

Novi moldavski predsjednik Igor Dodon je veleposlanicima Rumunjske i Sjedinjenih Država u Moldaviji poručio kako nemaju pravo “davati lekcije moldavskom predsjedniku”, prenosi moldavski DC News.

Kamen spoticanja je odluka predsjednika Igora Dodona da kao vrhovni zapovjednik skupini vojnika Nacionalne vojske Moldavije zabrani sudjelovanje u međunarodnim vježbama u Rumunjskoj.

U zajedničkom pismu američkim ambasadorima i Rumunjskoj, Jamesu D. Pettitu i Danielu Ioniti, tražio je objašnjenja za njihove optužbe i “neprijateljskom” stavu moldavskog predsjednika.

U pismu dvojice veleposlanika stoji kako Dodonov stav “ne odražava predanost i cijeni podršku i doprinosa Sjedinjenih Država i Rumunjske u izgradnji kapaciteta Moldavije”.

U pismu Dodon dvojicu veleposlanika upozorava da “moldavska vojska sama sebi može osigurati odgovarajuću razinu obuke”.

U odgovoru je Igor Dodon podsjetio dvojicu diplomata “da je Moldavija je suverena i samostalna država“, te da “predsjednik ne prihvaća komentare vanjskog uplitanja u njegov radu i tumačenje njegovih odluka”.

Štoviše, zatražio od dva veleposlanika “da ne dijele lekcije moldavskom predsjedniku”.

Prema njegovim riječima, malo je vjerojatno da bi SAD ili Rumunjska trpjeli slične izjave Veleposlanstva Moldavije u njihovim zemljama.

Krajem siječnja je predsjednik Igor Dodon najavio namjeru da otkaže ugovor o otvaranju ureda za vezu s NATO paktom u Kišinjevu.

Prije toga, moldavski predsjednik je rekao da Kišinjev  može i potpisati sporazum s NATO paktom, ali da je Moldavija neutralna država.

Podsjetimo, Dodon se nada da će Moldaviju pridružiti Euroazijskoj ekonomskom uniji i da napušta proces eurointegracija.

Oporba je ogorčena izjavama Dodona tijekom njegova nedavnog posjeta Bruxellesu i poručuje da su Moldavije i Moldavci na posljednjim izborima glasovali za europski put zemlje i nastavak provedbe Sporazuma o pridruživanju s EU.

“Smatramo da se posjet predsjednika države pretvorio u posjet jedne strane i Socijalističke stranke koju predstavlja Igor Dodon. Njegove poruke su izjave Partije socijalista Republike Moldavije i politički projekti ove stranke. Predsjednik nije djelovao kao predsjednik svih Moldavaca i zanemario je želju većine građana, koji su na posljednjim izborima glasali za nastavak europskog puta Moldavije i za provedbu Sporazuma o pridruživanju s EU”, stoji u priopćenju parlamentarne većine koju predstavlja oporba predsjedniku.

Proeuropska Demokratska stranka je rekla da predsjednik Igor Dodon ima potpuno drugačiju strategiju od one koju promovira Vlada i parlamentarna većina, a njegovi stavovi su u suprotnosti s interesima zemlje i građana”, žali se moldavska Demokratska stranka.

Međutim, Igor Dodon ne posustaje. Posljednji čin je pismo premijeru Pavelu Filipu, koji odbija imenovanje tri kandidata za veleposlanike predložena od vlade.

Glasnogovornik predsjednika, Iona Ceban, objavila je pismo premijeru Pavelu Filipu, kojim je obaviješten da ured odbija za veleposlanike u Bjelorusiji, Austriji i Velikoj Britaniji postaviti vladine kandidate. Oni na dužnost neće biti imenovani predsjedničkim dekretom.

Radi se o kandidatu Vladimiru Ciobanu, predložen kao veleposlanik u Bjelorusiji, Valeriji Seica predloženoj za veleposlanicu u Republici Austriji i Igoru Klipii predloženom za ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Predsjednik Dodon je pozvao predstavnike vlade na daljnje konzultacije o tom pitanju “kako bi se izbjegao zastoj u radu vanjske diplomacije Moldavije”.

Neimenovanje navedena tri kandidata su zapravo poruka da će Dodon koristiti sve ustavne ovlasti kao predsjednik da provede u djelo svoj predizborni program, nadajući se da će na sljedećim izborima pomesti proeuropsku liberalnu oporbu, koja bi prema trenutnim anketama vjerojatno izgubila izbore.

igor dodonNapadiodgovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Natovac za novac
7 godine prije

Da je svijet jednopolarni, plesao bi on po americkom diktatu.

rodoljub
7 godine prije

Dugogodisnja praksa presla im u naviku. Sada je tesko odviknuti se od pozicije gospodara i naredbodavca. Ne postoji vise diplomatija i diplomatska etika medju zapadnim tzv. diplomatama. Sve se svodi na pretnje, zahteve i ucene . To je za njih “medjunarodno pravo” .

subaru
7 godine prije

Dodone gledaj što rade u Makedoniji Gruevskom i spriječi tu istu sudbinu koju i tebi spremaju.

Hash
7 godine prije

Pravi predsjednik.
Nadam se da ga unutrasnji i vanjski nato fasisti nece smaci. Treba ocitati bukvicu tim ambasadorima. Kad smo imali ozbiljnu drzavu, za razliku od ovih banana, bili su u misjim rupama. Danas ih premijeri banana drzava, umjesto da rade svoj posao za korist naroda, moraju slusati bar jednom nedeljno.
Srecno mu na pravom putu i svako dobro!

Guest
7 godine prije

Ovaj lik ce u bliskoj buducnosti biti ili smaknut ili medijski proglasen za diktatora i kriminalca.

iiiuuuu
7 godine prije

Da li će netko srušiti više ovu pro-putnističku sotonu? Dodadio je više ovaj Dodončina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI