Dodon: Neću dopustiti da se moldavska vojska integrira u NATO

Igor Dodon
7 komentara

Moldavski predsjednik Igor Dodon je oštro osudio inicijativu ministarstava obrane Rumunjske i Moldavije o stvaranju zajedničkog bataljuna. Prema riječima predsjednika države, ovo je još jedan korak ka potkopavanju statusa trajne neutralnosti Moldavije i njezine nacionalne sigurnosti.

Vrhovni zapovjednik je uvjeren kako je za neutralnost Moldavije neprihvatljivo da vojnici njezine armije sudjeluju u mješovitim jedinicama, posebice ako dolaze iz zemalja NATO pakta.

“Stoga je potpisivanje nekih nejasnih ugovora o osnivanju zajedničkog paravojnog bataljuna izravno kršenje odredbi Ustava Republike Moldavije”, rekao je predsjednik Igor Dodon.

Također je istaknuo da takve inicijative, koje provode moldavska armija i NATO, koji ima urede u Kišinjevu, uz neprestane pozive za sudjelovanjem u vježbama moldavskih jedinica, postaje sustavna praksa u zemlji.

“Prema Ustavu, Moldavija je neutralna država, a kao predsjednik i jamac Ustava neću dopustiti da se republika uvuče u geopolitičke igre koje samo mogu naškoditi našoj državi”, zaključio je predsjednik Dodon.

Podsjetimo da je ministar obrane Rumunjske Mihai Fifor u Kišinjevu s moldavskim kolegom Jevgenijem  Sturzom razgovarao o pitanjima suradnje u području jačanja borbene sposobnosti Narodne armije Moldavije. Tijekom sastanka su ministri razgovarali o stvaranju mješovitog moldavsko-rumunjskog bataljuna.

Međudržavni sporazum o vojnoj suradnji između Kišinjeva i Bukurešta je potpisan 2012. godine.

Predsjednik Igor Dodon nema značajne ovlasti u Moldaviji i od početka mandata ga opstruira koalicijska proeuropska liberalna vlada, iako su liberali na zadnjim izborima dobili jedva 9,7% glasova. Proeuropski demokrati su dobili 15,8%. Komunisti Voronjina su dobili 17.5%, a socijalisti predsjednika Dodona, odnosno aktualne čelnice stranke Zinaide Greceani, dobili su 20,55 glasova. Prevagu u sastavljanju liberalne  koalicijske vlade je dala Demokratsko-liberalna stranka Moldavije, koja je osvojila 20,5% glasova i tako je stvoren  moldavski “Savez za europske integracije III”.

Novi parlamentarni izbori se u Moldaviji održavaju u studenom ove godine i predsjednik Igor Dodon vjeruje u pobjedu socijalista i stvaranje koalicije kojom će očuvati neutralnost zemlje, pokušati uspostaviti što čvršće veze s odcijepljenim Pridnjestrovljem, što vidi kao nužan put na ponovnoj uspostavi integriteta zemlje, a jedna od ključnih točaka programa je prekid pregovora o ulasku u EU i NATO.

Bukureštigor dodonKišinjevNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlastimir
6 godine prije

Svaka mu čast.ima petlje i morala.

Ive
6 godine prije

Nisu svi sluge imeprijalizma krupnog kapitala.

Ivo Lola
6 godine prije

Bravo, majstore! Tako treba. NATO je zločinačka organizacija. Bolje blato, nego NATO!

Zvrk
6 godine prije

inače je on etnički rumunj, odnosno moldavac i kao takav je protiv ujedinjenja. ne zato jer je anacionalan, izrod i slično već radi globalnih implikacija i širenja nato-a.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

čuveni moldavci podignuti u revolucijonarna nebesa veličanstvenom pjesmom o moldvskoj partizanki za koju se pokazalo da je lažna propaganda jer je navodno manje od 10 pravih moldavaca bilo u pokretu otpora 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=d0DsOaLRbZ8

mmne
6 godine prije

ako ovaj uspe u svom nastojanju da udalji moldaviju od nato pakta….situacija se bitno menja….vise rumunija i bugarska…a o onim gore “baltickim drzavama” i da ne pricam…kad dodje vreme gase se za po podne!!!

jetflash
6 godine prije

znači neće biti dugo na vlasti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI