Moldavski predsjednik zabranio vježbe s NATO paktom – Vojska ga nije poslušala

Igor Dodon
36 komentara

Predsjednik Moldavije Igor Dodon je zatražio ostavku zamjenika ministra obrane Georgija Galbura. Naime, predsjednik Dodon je kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Moldavije zabranio sudjelovanje vojske zemlje u vježbama s NATO paktom, ali su se vlada i ministarstvo oglušili na njegovu naredbu i poslali trupe na vježbe NATO pakta koje će se održati na području Ukrajine.

”Potpisao sam dekret kojim zabranjujem moldavskoj vojsci da sudjeluje u aktivnostima izvan zemlje bez prethodne suglasnosti predsjednika”, rekao je  Dodon novinarima.

Pripadnici vojske Moldavije su već stigli stigao na ukrajinsko-američke vježbe ”Rapid Trident – 2017” u regiji Lavov, izvijestio je danas glasnogovornik manevara Anton Mironovič.

”Vojnici Oružanih snaga Moldavije koji su uključeni u vježbe ”Rapid Trident-2017” uspješno su stigli na područje Međunarodnog centra za uspostavljanje mira i sigurnosti u regiji Lavov. Izvucite vlastite zaključke”, napisao je Mironovič na svojoj stranici na Facebooku.

Prema podacima Ministarstva obrane Ukrajine, vježbe NATO pakta ulaze u aktivnu fazu 11. rujna i trajat će u Ukrajini do 23. rujna. Očekuje se da će u njima sudjelovati barem 2,5 tisuća  vojnika iz 15 zemalja.

Ranije je moldavska vlada odobrila sudjelovanje vojske zemlje u vježbama ”Rapid-Trident 2017”, ali je predsjednik Igor Dodon ukinuo ovu odluku. Međutim, predstavnici vojske Moldavije su se ipak pojavili u Ukrajini, čime je vlada htjela poručiti predsjedniku da će provoditi svoje odluke, svidjelo se to njemu ili ne.

U moldavskom parlamentu socijalisti imaju 25, a komunisti 21 zastupnika, dok Liberalno-demokratska stranka ima 23 zastupnika, Demokratska stranka 19 i Liberalna stanka 13. Potonje tri su ušle u koaliciju i formirale prozapadnu liberalnu vladu koja je u stalnom sukobu s uredom predsjednika.

Sljedeći parlamentarni izbori se održavaju u studenom 2018. i Igor Dodon je uvjeren u pobjedu njegovih socijalista, koji su se prvi put na izborima pojavili na prošlim izborima koji su održani 2014. Koalirajući s komunistima Vladimira Voronina bi mogao imati većinu u parlamentu, što bi značio radikalni zaokret u vanjskoj politici zemlje.

Anton Mironovičigor dodonMinistarstvo obrane UkrajineNATORapid Trident-2017ukraijna
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tabula
6 godine prije

Pitam se ima li u Moldaviji američka ambasada? Ako ima, eto još jednog puča. Na redu je Dodon. Postoji jedna južnoamerička pitalica koja glasi:”Zašto u USA ne može doći do puča”? Odgovor je: “Zato što u Washingtonu nema američke ambasade”.

basso
6 godine prije

Pametan covjek.

Ludiagresivan
6 godine prije

Ako je on vrhovni zapovjednik, a vojska ne slusa njega, to je prakticki vojni udar.

Koča Popović
6 godine prije

Jos jedan dokaz da je parlamentarna demokracija politicki servis kapitalistickog imperijalizma. Da su istu stvar napravile partije suprotnog bloka, Dodonovih socijalista i mojih komunista, bila bi organizirana obojena revolucija.

Stjepan Vujec
6 godine prije

To samo pokazuje koliko se zapadne zemlje bezobrazno upliću u unutarnje stvari drugih neovisnih zemalja i na koncu ni kriv ni dužan G Putko kriv ??!!XX KOMEDIJA

victory
6 godine prije

Pa nije predsjednik zabranio da se vojska sastaje s NATO-m već je zabranio da da izvode vježbe na stranom tlu, a to je sasvim druga stvar. ovakav naslov predstavlja Moldaviju kao rusku marionetu, a ne državu koja samo želi ne miješati se u tuđe probleme, tj. njezin predsjednik

Georgij Žukov
6 godine prije

Ne samo da bi trebao zabraniti vjezbe sa NATO placenicima , vec bi trebao zabraniti svojoj armiji svaki kontakt sa tom zlocinackom organizacijom a uplitanje politicko -mafijaskih organizacija povezanih sa NATO paktom u unutarnja pitanja moldavije smatrati cinom agresije na njegovu drzavu i slobodnu njegovog naroda .

Konstantin
6 godine prije

Umalo ds napisem glupi komentar/upit … ali sam jos jednom procitao text i kapiram. Slazem se sa delom komentatora! Moldavija ima veoma slicnu konstelaciju kao i moja Makedonija (iako je sada vec opoziciona kolacija u MK parlamentu jos uvek defacto & dejure “prozapadno orijentisana). Dakle forma je svuda manje vise slicna, ali je sustina ista! Ko ne igra bukvalno po “zapadnjackoj politickoj olugarhiji” taj dobija tihi drzavni udar! Kako je moguce da su ljudi toliko ovcoizirani i da ne vide jasnu sliku onoga sto ce se upravo dogadjati u svetu? Meni zadnje 20-30 godine veoma slice ba 50-70 tih proslig veka samo u drugom taboru – tadssnjem Varsavskom paktu (kada su na veoma slican nacin intervenisali u tadasnjoj Madjarskoj / Cehoslovackoj i ranih 80tih u Poljskoj)! Samo ima jedna veoma bitna razlika …. a to je da se oni koji jos uvek hoce da zadrze pravo na upravljanje svetom sada… Čitaj više »

Arijel
6 godine prije

Ovo je dokaz ruske ” moci ” i ” lukavog plana ” botoksiranog i ” posao ” koji ” radi ” Kremlj ! Neposlusnost proruskog predsednika u Moldaviju i NATO vezbe u Ukrajini – a sve ” pobeda ” za ” pobedom ” Kremlja ! Njih ne da niko ne postuje i slusa ( a predstavljaju se kao neki faktor ) , na stranu to sta svako malo im lupa ” samare ” ko kako stigne ( Turci obaraju avion , SAD i Izrael bombarduju Asadove sirijake snage kad god im se digne ona stvar , Ukrajinci spaljuju zive Ruse… ) , njih ne slusaju ni sopstvena deca i ne postuju ih – ako najblizi saradnik Putina ( Peskov ) ne moze da ubedi ( ili natera je da slusa ! ) ni rodjenu cerku ( pisala i pricala protiv Putina , ugrozena gaj prava itd. – naravno iz Pariza… Čitaj više »

Konstantin
6 godine prije

A da budem iskren … neznam za Hrvatsku / Sloveniju / Bosnu …. ali za Crnu Goru / Srbiju i Makedoniju to je i de jure ba snazi (“verbalni delikt”)! Ocigledno da je svet itekako uso u neku novu fazu “mracnog feudalizma” …. nedostaje im samo jos i javno sudjenje i “spaljivanje” politickih oponenata (iako su neki i od njihovih a i ood uopste polickih cinilaca doziveli likvidacije (politicke i javne, ili cak i fizicke)! Zalosno i bedno …. sto bi Vi Hrvati rekli …. “PRAVA BEDASTOCA” !!!

Narodni heroj Sava Kovačević
6 godine prije

Mironovič napisao na Facebooku!!?!??? nevjerovatno! da se državnici dopisuju i obavještavaju javnost preko Facebooka!?!

Netkić iz Netkićevaca
6 godine prije

17.09.2017. počinju pravi protesti u Moldaviji, nova Ukrajina.

Harman
6 godine prije

Ljudi, nevjerovatno je kako se zadnjih dana trolovi kote na svim portalima gdje god se i spomene Rusija. Bilo je toga i prije, ali ovo je sad uzelo maha i nije moguće da je spontano. Imperij je izgleda u panici, ako mu je soft power spao na trolanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI