Ako SAD uvedu nove poreze za europska piva, pivski sektor će potonuti

Pivo
12 komentara

Ako SAD odobre nove poreze na pivo iz Europe, ovaj će sektor trpjeti katastrofalne posljedice, izjavio je za Sputnik generalni tajnik uropskog udruženja pivara Pierre-Olivier Bergeron.

Izvoz europskog piva u Sjedinjene Države mogao bi gotovo prestati ako Bijela kuća uvede nove poreze, rekao je Pierre-Olivier Bergeron, generalni tajnik Europskog udruženja pivara.

Dana 23. lipnja ured trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država izjavio je da želi uvesti 100% carine na uvoz iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva na nekoliko proizvoda, uključujući masline, gin i pivo, kao i povećanje postojećih poreza na uvoz europskog sira, jogurta i zrakoplova. Glasnogovornik pivara rekao je da Sjedinjene Države čine 30% izvoza piva izvan Europe.

„100-postotna tarifa iz Sjedinjenih Država iznenađuje. Prije su planirali uvesti carine na bezalkoholno pivo … U takvoj mjeri to je bez presedana i može ugasiti većinu izvoza”, nastavlja Pierre-Oliver Bergeron.

Prema glavnom tajniku, male i srednje pivare posebno će patiti, dok velike kompanije, koje imaju proizvodne jedinice u Sjedinjenim Državama, neće osjetiti šok.

“Ali za mnoge male i srednje proizvođače to će biti katastrofa”, rekao je, napominjući da više craft pivovara razvija svoje poslovanje posebno za izvoz u Sjedinjene Države.

Muriel Korter, ekonomski direktor Europskog udruženja za čokoladu, kekse i slastičarstvo Europe (CAOBISCO), također je izrazio zabrinutost zbog ovih promjena. Korter dalje izjavljuje da bi kao rezultat ovih mjera CAOBISCO proizvodi mogli postati nekonkurentni, što bi rezultiralo gubitkom njihovog najvećeg izvoznog tržišta.

Da se ne lažemo, nekoliko europskih pivskih divova su pokupovali sve europske pivovoare, a prokletstvo za profitom im se vraća kao bumerang koji će ih povući u mogući bankrot.

Prošle godine, Svjetska trgovinska organizacija ovlastila je Sjedinjene Države da nametnu carinu za robu iz EU-a u iznosu od 7,5 milijardi dolara u slučaju Airbusove subvencije od strane Europske unije. Uslijedile su nove tarife u iznosu od 3,1 milijarde dolara.

Upravo ovih dana slušamo kako će EU spašavati Airbus, Lufthansa, Air France… što znači da će sankcije neće prestati, već naprotiv SAD će i dalje raditi na svom izvozno-uvoznom disbalansu, kako mi konačno dolar počeo ulaziti, a ne izlaziti iz države koja ja ga kreira.

Gledamo kako zemlje polako, ali sigurno zatvaraju svoje tržište, kako reset gospodarstva kojeg su vjerojatno planirale ne može proći globalno, nego samo lokalno. Dojučerašnji globalisti, koji su iskakali iz pašteta i tvrdili da su njihove zemlje premale i da se trebaju otvoriti za bilo koga tko nudi jeftiniji proizvod i bez obzira na socijalne posljedice, sada govore o prehrambenoj i industrijskoj autonomiji. Nije to ni loše, ako se iza svega nešto ne krije, što ćemo uskoro saznati.

euSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

“Nije to ni loše, ako se iza svega nešto ne krije, što ćemo uskoro saznati.”
Tko ovako razmišlja, nikada ništa nije zaradio niti će zaraditi.
A kako vrijeme prolazi…ovakva razmšljanja ugrožavaju i opstanak.

Jučer sam napisala da iz principa neću nositi masku, mada sam baš ja govorila da je potrebna i to baš u javnom prijevozu.
Danas ulazim u tramvaj.
SF.
Svi sjede, na svakom – maska.
Zamislite dobit. 7 x30= 210 kuna mj/jednu osobu.
Kaže mi poznata da ju je napao jučer kontrolor (?!) u tramvaju jer je spustila masku da odgovori na mob.
Laku noć.

weston
3 godine prije

Neke americki madjaroni su pljeskali Americi na uvodjenje tarifa Kini, sankcija Rusiji a doci ce i zemlje EU.
Kojim slucajem da Hrvatska nije u EU
mogla bi biti neutralna iz ove sadasnje situacija.
Sudbina svih ovih drzava ce biti usko povezana u ekonomskom ratu s Amerikom, Kinom ili Rusijom.

Dopizdilomi
3 godine prije

Ne vidim u čemu je problem. Samo recipročno. Koliko oni nama toliko mi njima kao da ameri nemaju stvari za carinjenje.

Max
3 godine prije

Uzvratiti istom mjerom..

Deda Pera
3 godine prije

Kad je Zeman reko da treba uvesti digitalni porez, odma mu se javio usa abasador u cz da netalasa i to nesanja, veoma ne diplomaski i jasno to mu objasnio.

Nil 1
3 godine prije

Bitno je da bosnu rasturamo karantenom ekonomski jeeeah

štefek stepinec
3 godine prije

ništa na ovom svijetu neće propasti ako padnu profiti raznim.multinacionalkama…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI