fbpx

Alfred McCoy: Američko carstvo će nestati 2030.

SAD imperijalizam

Poznati povjesničar Alfred McCoy očekuje kako će se u istoj mjeri u kojoj SAD gube međunarodni utjecaj Kina potvrditi kao nova vojna i ekonomska supersila. I dok predsjednika Trumpa istražuju zbog skandala ”Russiagate”, on obavlja dužnosti glavnog zapovjednika nad vojskom koja ubija i zastrašuje sve veći broj civila, dok na drugoj strani nitko ne obraća pozornost na ogroman američki dug i deficit koji će uništiti ”Američko carstvo”.

Pod Trumpom je Amerika ojačala vojno prisustvo u Afganistanu, jača aktivnosti u Siriji i Iraku, provodi napade u Somaliji i Saudijskoj Arabiji otvoreno olakšava razaranja i genocid u Jemenu.

U međuvremenu, Kina sve brže podriva američki utjecaj, bez potrebe da svoju vojsku šalje na strani teritorij. U svojoj novoj knjizi poznati povjesničar Alfred McCoy piše kako se Kina priprema za prevladavanje američkog utjecaja na globalnoj razini, kako vojnog tako i gospodarskog, najkasnije 2030. godine.

McCoy navodi kako će te godine ”Američko carstvo”, kakvog poznajemo, prestati postojati. Povjesničar Trumpovo predsjedanje ne vidi kao glavni uzrok propadanja, nego kao jasan nusprodukt erozije američke globalne dominacije.

Usprkos tome, on vjeruje da Trump može ubrzati pad ”Američkog carstva”. McCoy tvrdi kako je invazija Iraka 2003. zapravo bila početak kraja.

McCoy ne improvizira. Riječ je o vrlo ozbiljnom i višestruko nagrađivanom akademskom predavaču. Tijekom rata u Vijetnamu se McCoy skrivao zahvaljujući podršci paravojnih snaga koje je podupirala CIA, ali je tada provodio i istrage o trgovini heroinom. CIA je pokušala blokirati objavljivanje njegove knjige “The Heroine Policy”, koja je ubrzo postala klasik. Njegov je telefon tada presreo FBI, koji ga ja pronašao i bio je pod istragom.

McCoy je također napisao jednu od prvih knjiga o programu mučenja kojeg je CIA pokrenula od 11. rujna i jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za istrage o akcijama koje financira Washington. Njegova nova knjiga je naslovljena: “U sjeni američkog stoljeća – Strahopoštovanje i propadanje globalne moći Sjedinjenih Država”.

Profesor i povjesničar smatra da je predsjednik Donald Trump otkrio koji su bitni stupovi američke globalne moći koji su omogućili Washingtonu hegemoniju u proteklih 70 godina.

”Čini se da Trump pokušava uništiti svakog od njih, jednog po jednog”, piše Alfred McCoy.

Trump je oslabio NATO, uspio je oslabiti naše saveze s azijskim saveznicima duž pacifičke linije. Želi smanjiti proračun za znanstveno istraživanje američkog vojnog i industrijskog kompleksa, koji su zauzimali najvažnije mjesto i Americi davali prednost od početka Hladnog rata. Trump dijeli SAD, gotovo nehotice, po pitanju međunarodnog vodstva, spektakularnom izlasku iz Pariškog klimatskog sporazuma, ali i Transpacifičkog partnerstva. Čini se da Trump sustavno uništava globalnu hegemoniju Sjedinjenih Američkih Država”, piše McCoy.

“Sada moramo biti svjesni da SAD više nisu nadmoćna globalna sila, kao što je bila, kako kažu, na kraju Eisenowerovog predsjedništva 1960. godine. Naš udio u svjetskom gospodarstvu je znatno smanjen. Kina će nas preteći do 2030. godine, koja je tada postati prva svjetska super sila, a Sjedinjenim Državama će pokloniti drugo mjesto. Kina ostvaruje ogroman napredak u vojnoj tehnologiji. Svjetski sustav se širi i Kina povećava svoje bogatstvo u sve složenijem svijetu, tako da Sjedinjene Američke Države više ne mogu diktirati pravila u kao ’50-ih i ’60-ih”, nastavlja američki akademik.

“Američko stoljeće, koje je s puno pompe najavljivano početkom Drugog svjetskog rata, pri kraju je i nestajat će do 2025. godine, a prestati postojati već 2030.”, piše povjesničar.

Razmišljajući o utjecaju tog procesa u stvarnom životu i na američko gospodarstvo, McCoy nudi mračnu predviđanja.

Većina američkih građana će desetljeće nakon 2020. vjerojatno pamtiti po demoralizirajućem rastu cijena, smanjenju plaća i gubitku međunarodne konkurentnosti. Nakon godina deficita zbog ratova koje smo vodili u udaljenim zemljama, 2030. godine će američki dolar izgubiti svoj poseban status dominantne valute. Odjednom će doći do povećanja cijena, što će biti kazna za uvoz u SAD, od odjeće do računala i elektronike. Troškovi svih aktivnosti u inozemstvu također će porasti, zbog čega ni turisti, ali ni američki vojnici  neće moći ostati u inozemstvu. Zbog nemogućnosti prodaje trezorskih obveznica u inozemstvu, kojima će pasti vrijednost, Washington će na kraju biti prisiljen smanjiti vojni proračun”, vjeruje Alfred McCoy.

”Pod vanjskim i unutarnjim pritiskom će se američke snage početi povlačiti iz stotina inozemnih baza. Vraćat će se na perimetar kontinenta očajne, ali će ovaj potez doći prekasno. Suočeni s blijedom supersilom, nesposobnom da plaća svoje račune, Kina, Indija, Iran, Rusija i druge sile će provokativno izazivati našu  dominaciju na otvorenom moru, u svemiru i cyber prostoru”, zaključuje Alfred McCoy.

Alfred McCoy Harrigton je profesor povijesti na Sveučilištu Wisconsin-Madison. Ova razmišljanja i zaključci profesora McCoya su sadržaj njegova posljednjeg rada i nedavne knjige koja je izašla u rujnu, “U sjeni američkog stoljeća – Strahopoštovanje i propadanje globalne moći Sjedinjenih Država”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
3 godine prije

2030
Malo kasno ali bolje ikad nego nikad.
Bilo bi jako zgodno, da i SADisti dobiju malo vlastite medicine. Sankcije a možda i koju bombu na glavu. Pa neka sami osjete ono što drugima rade.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Da je istu knjigu napisao neki ruski analitičar, ne bi imala takvu težinu. Međutim, kad Amerikanac tako govori o SAD-u i njegovoj poziciji u svijetu, onda bi se Amerikanci morali zamisliti. Ono što se nekako ne uklapa u takav stereotip jest činjenica da je isti lik već napisao knjigu o američkoj trgovini narkoticima iz doba vijetnamskog rata i …i….i čovjeku vlas s glave nije pala, iako je CIA imala vremena, mogućnosti spriječiti objavljivanje njegove knjige, ali i njegovog disanja. No, iz nekog čudnog razloga CIA to nije napravila.
Predviđanja budućih događaja se oslanjaju na sadašnje stanje, sadašnje trendove, a onda se analitički to zbroji i donese zaključak. Ne možemo s jedne strane govoriti o svemoći CIA-e, NSA, onima koji stoje iza Novog svjetskog poretka i istovremeno s jednakim uvjerenjima govoriti o multipolarnom svijetu jer je riječ onda o kognitivnoj disonanci. Nije SAD postala najveća svjetska sila zbog resursa koje su imali ili zbog inteligencije stanovništva, autohtonog i doseljenog. Već zato što se svjetska elita (možemo ih zvati iluminatima, jezuitima, cionistima, reptilima, kako tko voli) preselila u SAD i odabrala tu zemlju za vodeću u svijetu. I to će SAD biti dok god to oni žele.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  A lerik

McCoy je najvjerojatnije lažnjak koji služi uspostavljanju određenog uvjerenja koje se onda može iskoristiti.
Uvjerenje o nemoći SAD-a pogoduje, među ostalim, manipulacijama na tržištu dionica.
Povlačenje iz baza ne znači nužno ukidanje istih, nego najvjerojatnije popunjavanje s vojnicima lokalnih snaga. Što u stvari predstavlja povećanje ukupnog kapaciteta.
Multipolarni svijet može funkcionirati jer postoji više paralelnih interesa koji su donekle u koliziji. Kad bi se svi ti interesi poklapali imali bi izrazito orwellovsko društvo.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Veliko je pitanje da li ce usa pristati da bude trecerazredna supersila.. Skloniji sam vjerovati da ce prije povuci sviju na dno nego to dopustiti..Britancima je bilo to lako jer su samo prepustili dominaciju svojoj koloniji tj u sjeni.su uvjek prisutni i uticu preko njih na svjetske dogadjaje.. Ovi jednostavno nemaju kud a ne nudi se.niti jedna.zapadna zemlja da preuzme stafetu…
Sad nakon stotina godina maltretiranja istoka od strane zapada gdje zapad postaje defakto donji veliki je strah kod njih…

kokoko
Gost
kokoko
3 godine prije

moje pjesme moji snovi…kad bi barem to tako jednostavno bilo

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Amerika je uništavajući socijalizam i komunizam na euroazijskom kontinetu, u stvari sebi zapečatila sudbinu.

Zašto? – Zato jer dok je u luđačkoj pohlepi svog kapitalističkog uređenja, bezgranično i brzo trošila svoje resurse, dotle je komunizam trošio onoliko koliko je ljudima potrebno za život, planski razvoj i samoobranu. Obzirom da je bogaćenje pojedinca bilo zakonom ograničeno, glavnina stanovništva se naučila na skromni život i sklona je raditi i za manju naknadu.
Amerika je pobjedom kapitalizma nad socijalizmom i komunizmom krenula u agresivno osvajanje svijeta što iziskuje velike troškove pa se po tom istom svijetu i zaduživala kako bi unaprijedila svoju ratnu tehnologiju i što brže istoga podjarmila.

Na sreću uspjeli su samo djelomično i to u inferiornim državicama srednje Europe, Bliskog Istoka i nešto u srednjoj Americi, ali glavni cilj, osvajanje istočne Europe i Azije neće nikad uspjeti, jer je upravo kapitalizam na bazi vlastitih resursa (Rusija-prirodna bogatstva, Kina – veliki broj jeftinih radnika) doveo do ubrzanog tehnološkog razvoja ekonomije i vojne industrije, uz daleko manji vanjski dug. Nepovoljna situacija će se samo produbljivati zato jer će im osvojeno bivati sve skuplje dok sa druge strane Kina i Rusija oko sebe okupljaju sve više partnera, baš zbog poštenog odnosa, koji ne zadire u unutarnje stvari svojih partnera (bar za sada).

Pero
Gost
Pero
3 godine prije
Reply to  otpisani

Amerika je sebi zapecatila sudbinu onog trenutka kada se podredila bankama i eliti. Socijalizam je unistila ali komunizam nije nikada niti probala. Zasto i bi, kada ga ima doma… Pozdrav

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Pero

Banke.su bile i prije amerike.. One su i financirale to otkrice a potom su tamo prisutne od kad i evropljani tako da dijelom si u pravu samo sto je ona bankarska od postanka…

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  otpisani

??? Ljevicarske gluposti. Pa najveca socijalisticka drzava na planeti jest upravo SAD.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije
Reply to  Ivan

Ako ćemo kapitalizam definirati kao socijalizam za bogate, onda jest tako.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Ne moze se vecito odrzavati moc i bogatstvo pljackom i terorom. Tome mora doci kraj. Carstvo koje pociva na porobljavanju i pljacki drugih ne treba ni da postoji .

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Nije naodmet podsjetiti da sve što valja oko nas, sve što imamo oko sebe, cjelokupni način života jest Zapad. Da je svima na svijetu do toga da postanu kao Zapad, to je jasno. I zadnjem jugonstalgičaru. Koji je putovnicu u ruke i preko granice- gdje? Na Zapad. Liberalni Zapad. Je li netko možda vidio kolone izbjeglica koje hrle na Istok? Ne treba stremiti tomu da crkne Zapada, već da se promijeni i postane normalan. Otprilike kako i Trump reče – America first. Počne li Amerika brinuti samo o sebi, bojim se da nam se ne piše dobro.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  A lerik

Hvala ti Alerik na tom zapadu, ali Juga je bila Juga ! 😉

bobrock
Gost
bobrock
3 godine prije
Reply to  A lerik

A lerik je mrzitelj svega Jugoslavenskog!

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  bobrock

@bobrock- Nije A lerik uopće spomenuo Jugoslaviju (ali jeste jugonostalgičare pa se oni odmah javljaju). Notorna je činjenica da bi svi htjeli živjeti, i imati standard kao na zapadu. Na kraju krajeva sumnjam da itko štedi (ako štedi) Juane ili Rublje što pokazuje u čiju ekonomiju još uvijek vjerujemo. A pretpostavka da bi se zapad, posebno Amerika, mogao pronijeniti je klimava jer bi promjena uspostavila jednake šanse za sve a to ne odgovara neoliberalnom kapitalizmu. Neće zapad nikada dobrovoljno promijeniti svoju paradigmu. Dok je ovako, kako je, njima dobro.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  A lerik

Koje ti bedastoće pišeš!

Rtrtrt
Gost
Rtrtrt
3 godine prije
Reply to  A lerik

Da nema Njemacke i Skandinavije, ne bi nitko nigdje hrlio. Nije sve zapad sto je zapadno. Dijelom si u pravu ali previse generaliziras.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

A kako će se do 2030. godine provesti vazalske državice poput Hrvatske, to nije napisao.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

Ko bosi po trnju!!!

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

SAD već sada ne mogu spriječiti navedeni scenarij. I nije to ništa neobično, uništila ih je najobičnija pohlepa, kao i sve dosadašnje civilizacije. Čim se politika carstva okrene pojedincu umjesto kolektivu slijedi njegov pad. Carstvo koje se prepusti pohlepi aktualne generacije ne razmišljajući o generacijama koje dolaze, neminovno biva pobjeđeno od strane carstva koje trči na duge pruge. A to se upravo dogodilo između Kine i SAD-a. Američke megakompanije pomamile su se za bagatelnom kineskom radnom snagom i stale izmještati poslove iz Amerike u Kinu kao da sutra ne postoji. Živo im se fućkalo za dugoročnu budućnost vlastitog društva, jedino je važno bilo – zaraditi. Što više i što prije. Brzina kineskog rasta bila je proporcionalna jačini američke pohlepe. No, vrijeme brzo prolazi pa Amerikanci nisu na vrijeme shvatili da su u neobranom grožđu. Sada, kad svi konkurenti već imaju nuklearno naoružanje, prekasno je za ispravljanje krivih drina silom.

A da su samo pročitali Marxov Kapital mogli su puno bolje proći.

davor
Gost
davor
3 godine prije

mc coy,pozlatile ti se riječi

logo
Gost
logo
3 godine prije

cudim se komentatorima kada se nastavlja rasprava o svjetskoj moci kao borba izmedju drzava kada svi znamo da svijetom upravlja internacinalna elita koja se vodi privatnim interesima dok su gotovo svi znacajni svjetski politicari novinari vojnici obavjestajci biznismeni ucenjaci vjerski poglavar su dio njihove mreze upravljanja svijetom dok je vrlo malo drzava u svijetu koje koliko tooliko uspijevaju biti svoje i pruzaju otpor tom orvelovskom sistemu vladanja svijetom i vrijeme bi bilo da se mi pocnemo baviti njima a ne bajkama koje nam se medijski serviraju te nam skrecu fokus razmisljanja s merituma stvari

Imam
Gost
Imam
3 godine prije
Reply to  logo

Napokon odgovor na ovu temu

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  logo

logo
Možemo stvari postaviti i ovako:
Stvoritelji zaduženi za ovaj planet su svoj tabor iz Europe preselili u Ameriku nakon što se Hitler odmetnuo. Od tada pa do sada sve moderne umotvorine su se prvo pojavile u Americi uz pomoć znanja i milosti Stvoritelja.
Odabrana elita (o kojoj govoriš) također je stacionirana u Americi i zahvaljujući moći koju su dobili, oni su bili na pragu da stvarno osvoje svijet u ime Stvoritelja. No, rastom moći rasla je izopačenost i pohlepa tog odabranog društva pa su se i oni udaljili od planova Stvoritelja.
Stoga, sklon sam vjerovati da Stvoritelji već duže vrijeme, paralelno surađuju i sa vladama Rusije i Kine, kako bi se ipak uspostavila ravnoteža u ekonomskoj i vojnoj moći među velikim državama, jer bilo kakav globalni sukob šteti i nazaduje Njihovu misiju na ovom planetu.
Ako ne griješim, Amerika neće postati “Etiopija” ali će njena moć pasti, toliko da će svijet biti ravnopravno podijeljen između 4-5 najmoćnijih zemalja kako bi konačno zavladao produktivan mir u kome će roblje koliko toliko dostojanstveno živjeti i biti korisni Stvoriteljima.

Ovo bi bio optimistični scenario, u suprotnom ako dođe do razdora između samih Stvoritelja doći će do uništenja ove civilizacije kakvu poznajemo.

viktor
Gost
viktor
3 godine prije

2030 ??? A jel moze malo brze?

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

iz tvojih usta u božije uši…

subotica
Gost
subotica
3 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Jedan kineski istoricar je racunao kroz istoriju izmedju zapada I istoka pocevsi od Rimske imperije do danas.Dosao je do zakljucka da svakih 570 godina se klackalica prelazi sa jedne na drugu stranu.Od renesanse do dsnas je bio naoredak na strani zapada ,Evrope I sad dolazi vreme dalekog istoka.Kine.Japana J. Koreje I td

ivan
Gost
ivan
3 godine prije

od najbogatije zemlje na svijetu po osobnom standardu gradjana do zemlje sa najvećim brojem beskučnika sa tri ili više poslova tek da bi se preživjelo u samo 25 godina to može samo amerika a da se o rasnim podjelama koje se zaoštravaju i ne govori

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

U clanku se moze prepoznati da McCoy gaji posebne osjecaje prema americkoj vojnoj industriji, tako da bih njegovo misljenje uzeo s rezervom – vjerojatno je placen da promovira vojni kompleks plasiranjem alarma, koji bi trebali u javnosti pobuditi podrsku za jos vecim investiranjima u vojne projekte – ili odrzavanjem statusa quo, prevencijom u smanjenju izdavanja. Ne zaboravimo da vojni proracun SAD-a nikada u povijesti nije bio veci – McCoy to ne spominje i ocigledno ima motivaciju iza toga.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

“U međuvremenu, Kina sve brže podriva američki utjecaj, bez potrebe da svoju vojsku šalje na strani teritorij.” Na koricama knjige Umjece ratovanja piše “Učitelj Sun rece: vrhunska odličnost nije u dobivanju bitke, već u dobivanju rata bez ulaska u bitku” Bravo Kina, bravo Rusija !

bato
Gost
bato
3 godine prije

pa bilo je več vreme da riknu, dabogda što prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik