Alžir nagovještava ulazak u BRICS

Abdelmadjid Tebboune
34 komentara

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune navodno je rekao da je njegova zemlja zainteresovana za pridruživanje BRICS-u i da je blizu ispunjavanja uslova za članstvo u toj grupi.

Alžir već u velikoj mjeri ispunjava uslove za pridruživanje BRICS-u, rekao je Tebboune u nedjelju u intervjuu za državnu radionicu. Grupa je dobila ime po svojim državama članicama – Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi – i planira da razmotri dodavanje Saudijske Arabije, Turske i Egipta na svom samitu sljedeće godine.

Ovogodišnji samit BRICS-a, koji je održan onlajn u junu, proširen je na učešće iz 13 drugih zemalja, uključujući Alžir. Tebboune je bio prvi gost koji je govorio, pozivajući na “novi ekonomski poredak u kojem će vladati paritet i jednakost između zemalja”.

“Naša dosadašnja iskustva su nam pokazala da neravnoteža zabilježena na međunarodnoj sceni i marginalizacija zemalja u usponu unutar svjetskih tijela predstavljaju izvor nestabilnosti, nedostatka pravičnosti i odsustva razvoja”, dodao je alžirski predsjednik.

Zemlje BRICS-a već čine više od 40 % svjetske populacije. Navedeni ciljevi bloka su promocija mira, sigurnosti, razvoja, globalne saradnje i razvoja čovječanstva. Iran i Argentina su se zvanično prijavili za pridruživanje grupi u junu.

Rusija, Kina i druge članice BRICS-a navodno razvijaju novu globalnu rezervnu valutu, potencijalno potkopavajući dominaciju američkog dolara.

Tebboune je tokom istog televizijskog intervjua rekao da će Alžir, bivša francuska kolonija, ove godine početi predavati engleski jezik u osnovnim školama. “Francuski je ratni plijen” , rekao je, “ali engleski je međunarodni jezik.”

AlžirBRICSIntegracije
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ta prirodno bogata i vojno jaka zemlja. Čuva svoj suverenitet.

mrdo
1 godina prije

Uskoro će se cijeli slobodni svijet pridružiti Rusiji. S druge će strane ostati izolovane USA i zapadne marionetske “države” pod kontrolom kaubojske velike imperije zla.

1 godina prije

Zeljno iscekujemo molbu za pristup BRICS-u od strane Floride i Texasa.hvala.

MKD
1 godina prije

Doci ce dan kada ce satanisti is USA iz ocaja sto ce da ostanu sami sa svojim mozgom UK zele da i oni udju u BRICS, ali … haha

Ringo10a
1 godina prije

Sta je ovo…svi hoce u BRIKS

Otpornik
1 godina prije

Sad će im Ameri uvesti malo demokracije i postaviti nekog Al-zelenog na vlast.

Dokurčilomi
1 godina prije

To vi samo mislite. Pazite da vam ameri ne uvedu demokraciju kao Libiji.

andrej
1 godina prije

U svijetu postoji BRICS
u njemu caruje drugarstvo

Tamo su kuće od čokolade
prozori su od marmelade
tamo svatko radi ono što hoće
tamo raste svako voće. :))

Jomla
1 godina prije

I dalje mislim da nije pametno proširivati brics, već da treba formirati savez na sličnim osnovama, čiji bi član bio i brics. S 5 glasova, naravno…

tihobl
1 godina prije

Ispod radara je prosla vijest o proslogodisnjem skupu nesvrstanih u Beogradu. Da nije ekipa Drzavnog posla napavila emisiju ni ja nebih je primjetio. Sad se pokazuje da znacaj tog skupa. Odziv je bio veliki, dosle su delegacije na visokom nivou, a sto je najznacajnije cvrsto je opredjeljenje da je se svijet uredi na principima nesvrstanih. Moglo bi doci do ozivljavanja tog pokreta ili pravljenje nekog slicnog na cvrscim osnovma gdje bi usao citav svijet osim tridesetak americkih vazala. BRICS i SOS bi sluzili za jos cvrsce integracije. Indija bi mogla biti moderator tog okupljanja, dok bi Kina zadrzala BRICS, a Rusija SOS. Zelja za odbacivanjem anglosaksonske dominacije medju narodima svijeta postoji, Sad samo treba organizvovati otpor. Evo MSM su ispustili da nam pomenu da je Indija prvi put odbila da dodje na sastanak Komonvelta. To je veci tektonski pomak nego ponazivanje Bajdena u Saudiskoj Arabiji kad su ga poslali kuci… Čitaj više »

Mali zloco
1 godina prije

Slava Alziru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI