Američka mornarica presrela je iranski dron u Perzijskom zalivu

F-18 Super Hornet nosač aviona US NAVY
5 komentara

Američki mornarički avioni presreli su iranski dron koji je leteo iznad Perzijskog zaliva, saopštila je u subotu Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Bespilotna letjelica je “radila na nebjezbedan i neprofesionalan način” u blizini udarne grupe koju je predvodio nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower, objavio je CENTCOM na X (bivši Twitter). Američka armada je raspoređena da podrži “pomorsku sigurnost i stabilnost u regionu Bliskog istoka”, saopštila je vojska.

Prijavljeni susret uslijedio je nakon niza napada i incidenata koji su uključivali brodove u regiji, a koji su se dogodili nakon što su 7. oktobra izbile borbe između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

U srijedu je dron lansiran iz područja pod kontrolom Huti u Jemenu, oborio je iznad Crvenog mora od strane razarača američke mornarice USS Carney. Pentagon je saopćio da je UAV proizveden u Iranu usmjeren prema njegovom ratnom brodu. Američki mornarički brod je na sličan način oborio rakete i dronove lansirane iz Jemena u oktobru.

SAD su poslale dvije udarne grupe nosača aviona na Bliski istok da pokažu podršku Izraelu tokom njegovog rata protiv Hamasa. Pentagon je tada rekao da šalje “poruku odvraćanja Iranu i libanonskoj militantnoj grupi Hezbolah”.

Ranije ove sedmice, kontejnerski brod u vlasništvu izraelskog milijardera bio je na meti za koje se sumnjalo da je iranski napad dronom u Indijskom okeanu, dok su nedelju dana ranije Huti zaplenili teretni brod u vlasništvu Britanaca u Crvenom moru. Pentagon je u nedjelju izvijestio da su njegovi brodovi osujetili pokušaj zauzimanja drugog komercijalnog broda od strane “naoružanih pojedinaca” u odvojenom incidentu.

Pobunjenici u Jemenu koje podržava Iran insistiraju da su brodovi izraelskog porijekla “legitimne mete” i kažu da djeluju kao podrška Palestincima.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napade na američku mornaricu. U utorak je Amir Saeed Irwani, iranski ambasador pri UN-u, odbacio američke optužbe kao “neosnovane”.

“Islamska Republika Iran nikada nije bila uključena u bilo kakvu akciju ili napad na američke vojne snage u Siriji ili drugdje”, rekao je on, a citirala je iranska poluvladina novinska agencija IRNA.

DronoviiranSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Ja samo vidim dron u međunarodnom zračnom prostoru isto kao što su i njihovi brodovi u međunarodnim vodama ako ćemo recipročno na što se stalno pozivaju. Ukoliko nećemo, iranski dron nije se nalazio u Meksičkom zaljevu kao što se američka flota nalazi u Perzijskom.

Max
4 mjeseci prije

Ako ih Iran ikada napadne neće ni znati što ih je snašlo.

tihobl
4 mjeseci prije

Dobar potez.
Iranci su dobili suhoje, a ameri su im ovim odvezali ruke da obaraju dronove nad medjunarodnim vodama.

dona
4 mjeseci prije

treba amerima sve te brodove porušiti , koji k…c uopće dolaze u perzijski zaljev

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI