Američka neprofitna organizacija tuži Apple i zahtjeva da ukloni Telegram zbog neuspjeha u cenzuri „govora mržnje“

Telegram na Apple Iphonu
21 komentar

Koalicija za sigurniju mrežu, neprofitna organizacija koju je osnovao bivši američki ambasador, tužila je Apple, tražećći da izbriše Telegram iz svoje prodavnice, tvrdeći da se aplikacija koristi za „podsticanje ekstremnog nasilja“ uoči inauguracije.

Neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu i njen predsjednik Marc Ginsberg, koji je bio američki ambasador u Maroku od 1994. do 1998. godine i zamjenik višeg savjetnika američkog predsjednika za bliskoistočnu politiku (1978–1981), tvrdi u nedavno podnijetoj saveznoj tužbi da Apple nije uspio da Telegram pozove na odgovornost zbog kršenja uslova korištenja usluge.

Žalba, podnesena u nedjelju američkom okružnom sudu za Sjevernu Kaliforniju, optužuje Telegram da je dozvolio antisemitima, bijelim supremacistima i drugim ekstremistima da napreduju na njegovoj platformi, pri čemu je Apple navodno zatvarao oči pred tom činjenicom.

„Telegram trenutno služi kao preferirani neonacistički / bijeli nacionalistički komunikacijski kanal, raspirujući antisemitsko i anticrnačko poticanje tokom trenutnog talasa protesta širom Amerike“, tvrdi se u tužbi. Navodi se da će aplikacija za razmjenu poruka usredsređenih na privatnost postati još veće leglo ekstremističkog sadržaja, jer korisnici “prelaze na Telegram” nakon Big Techove akcije protiv Parlera, koji je uklonjen iz Apple i Google prodavnica zbog pružanja usluga pro-Trump ekstremistima koji su bili uključeni u napad na Kapitol.

Tužba kaže da ako Apple ne ukloni aplikaciju, to može dovesti do nasilja na ulici, tvrdeći da se Telegram „trenutno koristi za koordinaciju i podsticanje ekstremnog nasilja prije inauguracije predsjednika Joea Bidena“.

Ginsberg, koji je potpisnik tužbe, primjećuje da je u pismu Appleu u julu već zatražio od tehnološkog giganta da natjera Telegram da “plati odštetu”, ali nije dobio odgovor. Bivši američki zvaničnik, koji je Jevrejin, tvrdi da mu je nereagovanje Applea izazvalo „emocionalnu bol“ dok je koristio njegov iPhone. Ginsberg procjenjuje štetu koju je navodno pretrpio kao rezultat Appleove snishodljivosti prema aplikaciji za razmjenu poruka na više od 75.000 američkih dolara.

„Nastavljajući da drži Telegram u Apple App Storeu, okrivljeni olakšava vjerske prijetnje njemu i njegovoj porodici zbog kojih se ambasador Ginsberg plaši za svoj život“, navodi se u žalbi.

Argumentujući da bi Apple trebao bez odlaganja protjerati Telegram iz svoje prodavnice, tužba se kao presedan oslanja na Parlerov slučaj, napominjući: „Apple nije preduzeo nijednu akciju protiv Telegrama uporedivu sa akcijom koju je preduzeo protiv Parlera da primora Telegram da poboljša svoje politike moderiranja sadržaja.“

Neprofitna organizacija je u nedjelju rekla za Washington Post da planira da pokrene sličnu tužbu protiv Googlea.

Telegram je zabilježio eksplozivan rast u svojoj bazi korisnika nakon što su uspostavljene platforme društvenih medija, poput Twittera, Facebooka i YouTubea, blokirale američkog predsjednika Donalda Trumpa i pokrenule akcije protiv njegovih pristalica.

Platforma za razmjenu poruka, koja se ponosi svojim end-to-end šifrovanjem poruka, prijavila je preko 500 miliona korisnika u prvoj nedjelji januara, a izvršni direktor Pavel Durov rekao je da je dodala 25 miliona novih korisnika za samo 72 sata. Međutim, iako bi jedan dio pridošlica zaista mogli biti konzervativci koji bježe od široke čistke društvenih mreža, Durov je rekao da gotovo dva od pet novih klijenata dolazi iz Azije, 27 odsto iz Evrope i 21 odsto iz Latinske Amerike.

Iako se suočava sa stalnim kritikama zbog svojih opuštenih politika moderiranja, Telegram je nedavno objavio naslove za zabranu „desetina javnih kanala“ zbog podsticanja na nasilje.

AppleKoalicija za sigurniju mrežuParlerTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Neprofitna udruga..u prijevodu udruga financirana od tajnih službi i,kao takva,njen operativac.imamo ih ovdje kod nas na bacanje.hvala.

Max
3 godine prije

Organizacija za odbačene diplomate i Cijine plaćenike želi nametnuti cebzuru.

3 godine prije

haha…
Koja sprdacina za lobotomirane “progresivce i ljevicare”…
Dakle – sada kad je Trump presao na ruski Telegram – i to je problem…
Ocito fanatici “progresivci-ljevicari” – jesu najgori nacisti 21 vijeka
(Cak mislim da ni nacisti nisu bili ovoliko ekstremni, premda su i jedne i druge obucavali – a ko drugi nego Hazarska banda)…

Evo Trumpa na Telegramu 🙂 … Jedino sto mu je ostalo…
A video je stvarno jednostavan i dobar…
Sve kaze u 1 minuti:
https://t.me/Mrdonald_trump/308

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Brzipuz
3 godine prije

Hmmm, a facebook, twiter i svi ovi globalusticki i politicki korektni mediji predstavljaju ozbiljnu opasnost od lijevog fasizma. toj opasnist smo trenutno puno vise izlozeni nego ovoj drugoj

piždro
3 godine prije

Jel’ moguće u zemlji neograničenih sloboda..?

Starina
3 godine prije

Koliko ta udruga ima članova?
50? I sve zaposlenici Ciae?!
Tko su oni uopće da ih se uvažava za bilo šta ozbiljno?! A kamoli za 500 milijuna korišten proizvod? Tužit ću ja njega za nanešeni strah 80.000 $, plus još i troškovi puta privatnim jetom do usa, pa neću valjda vadit još i vakcinacijski pasoš..

3 godine prije zadnji put uredio Starina
Stara kuka
3 godine prije

In 1994, President Bill Clinton appointed Ginsberg the Ambassador to Morocco, making Ginsberg the first Jewish American to be appointed as an ambassador to a country in the Arab World.

Ma tko bi rekao.

Slonica
3 godine prije

Neprofitne organizacije, nevladine udruge, stručnjaci ,analitičari,političari, agencije,
Dobro da kruha nismo gladni..
Gdje su zidari,poljoprivrednici, čistači
Učenici, mučenici

eks
3 godine prije

Fašizam pojačava pritisak. Žele uništiti i pozatvarati sve i svakoga ko nije pod njihovim diktatom. Pardon – pod njihovom “demokratijom”.

Bili
3 godine prije

A što niste tužili vlasnike Ruse za “antisemitsko i anticrnačko poticanje tokom trenutnog talasa protesta širom Amerike“? Ne smete jer se bojite.

Bosanac
3 godine prije

Očekujem novi OS, nove telefone i neki novi store uskoro da se pojavi na tržištu, apple i google odlučili izgleda samoinicijativno da se ukopaju.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Boba Lazarević
3 godine prije

Jako zanimljivo da će Telegram nadrapati, s obzirom da se pokazalo da je napad na Kongres dogovoren preko Facebooka i Twittera. I da je jedan od uhapšenih BLM-ovac. I da je policija otvorila barikade i pustila ljude u zgradu.

A ako Ginsberg i Zuckerberg ne žele rast antisemitizma u svijetu onda se trebaju prestati ponašati kao Gestapo.

Bosanac
3 godine prije

Šta rade ovi danas sa Apple-om, Steve Jobs se okreće u grobu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI