Američki analitičar ruši narative o udarima na nuklearne elektrane

Jeffrey Sachs
19 komentara

Američki analitičar javne politike Jeffrey Sachs ponovo je prekinuo narativ Zapada o sukobu između Rusije i Ukrajine, tvrdeći da administracija predsjednika Joea Bidena mora narediti Kijevu da prestane s granatiranjem najveće nuklearne elektrane u Evropi i lažno okrivljuje Rusiju za napade.

„Gotovo je sigurno da Ukrajina granatira elektranu, a mi se ne možemo natjerati da izrazimo jednostavnu istinu“, rekao je Sachs u nedjelju u podcastu Grayzone. “To boli jer oni i dalje nekažnjeno granatiraju elektranu.”

Sachs, nagrađivani ekonomista koji je postao ozloglašen u Rusiji po pokretanju  reformi “šok terapije”  1990-ih, primijetio je da su se zapadni mediji pretvarali da nemaju pojma ko granatira nuklearnu elektranu Zaporožje iako je pod ruskom kontrolom od marta . „Oni ne mogu spojiti jedno i drugo da kažu, pa, ako Rusija kontroliše fabriku, možda oni ne granatiraju svoju fabriku. Možda Ukrajina granatira fabriku.”

Analitičar je požalio da američki zvaničnici čak ne mogu pronaći riječi da kažu Kijevu da ne granatira nuklearnu elektranu, uprkos potencijalnoj katastrofi koja bi mogla rezultirati. On je tvrdio da je Vašington dao ukrajinskoj vladi slobodu da provocira Rusiju i eskalira sukob.

 

“To je problem jer mi na neki način glumimo cijelu stvar, kao da ovo nije stvar između SAD-a i Rusije”, rekao je Sachs, koji je također predsjednik Mreže za rješenja za održivi razvoj UN-a. Dodao je: „Ovo je rat između Rusije i Sjedinjenih Država. SAD nemaju toliko ljudi na terenu – mi zapravo ne znamo ko je na terenu iz SAD-a u Ukrajini – ali mnogo oružja, finansija, obavještajnih podataka. SAD vode ovaj rat i to je sasvim jasno.”

Sachs je izazvao pometnju na društvenim mrežama prošle sedmice intervjuom za Bloomberg TV u kojem je spekulirao da bi SAD mogle stajati iza eksplozija koje su oštetile gasovode za prirodni gas Sjeverni tok od Rusije do Njemačke. Dok je analitičar počeo da objašnjava svoju teoriju o napadu, ubacio se Bloomberg voditelj i sugerisao da nema dokaza. Kada je Sachs tada počeo da iznosi svoje obrazloženje, druga voditeljka je pokušala da ga prekine i rekla je da ne želi da ulazi u “sicu za dlaku” u nedostatku dokaza.

Sachs je rekao domaćinima Grayzonea da Biden nije uspio smiriti krizu, u suštini je krenuo u rat s Rusijom umjesto da pristane da zadrži Ukrajinu izvan NATO-a. “Posao predsjednika Sjedinjenih Država je da zakoči jer je ovoj zemlji ratna mašina na vrhu… Glavni posao predsjednika Sjedinjenih Država je da zaustavi ratnu mašinu da pravi ratove, a mi smo sada u eskalaciji, ide prema Armagedonu.”

Analitičar je sugerisao da je Ukrajina ključni „geografski stožer” američke neokonzervativne politike da bude jedina svetska supersila. “Plan igre je, kontrolirati Crno more. To su Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Turska i Gruzija – sve u okruženju Rusije, gde je njihova pomorska flota.”

Trenutno direktor Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Sachs je stekao glas među Rusima zbog svojih   reformi „šok terapije” 1991-1993. Remont cjelokupne sovjetske ekonomije završio je uništavanjem života miliona Rusa i predajom bogatstva zemlje nekolicini oligarha.

Jeffrey SachsrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Atlas
1 godina prije

“Americki” analiticar-glumac Dzefri Seks je podrijetlom Zidov. Pametnom dosta

Red Dog
1 godina prije

Ako neko veruje da rusi granatiraju sami sebe mesecima kod NE Zaporozje, onda tu nema pomoci. Ti ce verovati sve.
Nadajmo se da ih samo potcenjuju, da nisu stvarno tako glupi.

Max
1 godina prije

Prilično realno izlaganje.

gigi pinna
1 godina prije

Kao bez Jeffreyja Sachsa ne bi se pojavila pretvorba, privatizacija, tajkuni, oligarsi…
Toi se dogodilo u onim ex-komunističkim zemljama gdje je “tranziciju” radila domaća tajna služba.
Uvijek netko drugi kriv. Sami pali, sami se ubili.

tihobl
1 godina prije

Poljaci se hvalili pustanjem gasovoda iz Norveske, a sad kukaju:

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је норвешке власти да покушавају индиректно да профитирају од сукоба у Украјини и истакао да би Норвешка требало овај изненадни ‘гигантски’ прилив новца да подели са Украјином.
Норвешка ће ове године зарадити 109€ милијарди од продаје нафте и гаса, што је за 82€ милијарде више него прошле 2021. године.

tihobl
1 godina prije

Готово трећина резервиста естонске војске није се појавила на вежби уз ангажовање војних лица која се налазе у резервном саставу.

tihobl
1 godina prije

У Ненечком аутономном округу узгајивачи ирваса биће изузети из мобилизације.

Cudni su ovi rusi – svaki dan prosiruju spisak izuzetih od mobilizacije, dok ameri siju pilotske kombinezone za trudnice.

tri p
1 godina prije

He,he….ameri nemaju snage reci ukrajincima da prestanu gadjat NE Zaporozje. To su ta lagana pomicanja, fino stelanje. Ameri imaju snage, volje i ludosti da ukrajincima daju naredbe i koordinate, vjerovatno nato vojnik ispaljuje projektile, a ukrajinci su tu pomocna radna snaga.

Istina
1 godina prije

To, je ISTINA, ovog zlog rata.
dementni Beiden, i njegovi uhljebi moraju unistit jakog Rusa, da bi prezivjeli krizu inflacije.
Jedan mora propast, da bi drugi prezivio.😡

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI