Američki Kongres odbacuje povlačenje vojske iz Sirije

Sirija SAD
16 komentara

Američki zastupnici odbili su nacrt zakona kojim se želi povući sve američke trupe iz Sirije, odlučivši se za nastavak višegodišnje vojne okupacije uprkos ponovljenim prigovorima vlade u Damasku, koja je odbacila oružano prisustvo kao nezakonito.

Dok se 56 demokrata pridružilo 47 republikanaca kako bi podržali nacrt zakona koji je sponzorirala GOP, Rezolucija o ratnim ovlastima u Siriji u srijedu nije prošla sa 103 za 321 , suočavajući se s oštrom dvostranačkom opozicijom.

Zakon koji je uveo republikanac sa Floride Met Gaetz prošlog mjeseca, zakon bi naložio predsjedniku Joeu Bidenu da u roku od šest mjeseci ukloni 900 američkih vojnika koji su još uvijek raspoređeni u bliskoistočnu zemlju. Tvrdeći da Kongres nikada nije odobrio vojnu akciju u Siriji za početak, Gaetz je nakon nesrećnog glasanja kritikovao zakonodavce s obje strane.

“Nema uloge Sjedinjenih Američkih Država u Siriji. Mi nismo bliskoistočna sila. Pokušali smo da izgradimo demokratiju od pijeska, krvi i arapskih milicija”, rekao  je on  u Domu. “Posao koji radimo uvijek iznova ne smanjuje haos. Često izaziva haos – sam haos koji potom vodi u terorizam. Iako je današnje glasanje možda propalo, moja borba da okončam vječne ratove i vratim naše trupe kući tek je počela.”

Protivnici Rezolucije o ratnim ovlastima izrazili su bojazan da bi povlačenje SAD moglo značiti oživljavanje terorističkih grupa u regionu. Demokrata Gregory Meeks je tvrdio da, iako ne podržava “neograničeno” raspoređivanje, povlačenje bi bilo “preuranjeno”. On nije ponudio alternativni vremenski okvir kada bi američke snage trebale da napuste zemlju, budući da su povremeno okupirali sirijsku teritoriju skoro deceniju uprkos godinama glasnih prigovora vlade u Damasku.

Gaetz je rekao da je nekoliko prethodnih izvještaja glavnog inspektora zaključilo da je ponovno oživljavanje Islamske države (IS, bivši ISIS) u Siriji “malo vjerojatno”, umjesto toga tvrdeći da je američko prisustvo poslužilo kao “oruđe za regrutaciju” za zloglasnu terorističku ćeliju.

“Moramo također priznati da su Sirija i Irak dvije zemlje na planeti Zemlji u kojima smo najviše učinili za finansiranje ISIS-a. Dajemo oružje ovim takozvanim umjerenim pobunjenicima… a ispostavilo se da nisu toliko umjereni”, nastavio je, misleći na politiku predsjednika Baracka Obame da naoruža pobunjeničke grupe koje žele svrgnuti sirijskog predsjednika Bashara Assada, od kojih su mnoge održavale bliske veze. sa Al-Kaidom i drugim džihadističkim frakcijama.

Iako Kongres nikada nije odobrio raspoređivanje trupa u Siriji, tri uzastopna predsjednika navela su vojnu dozvolu donesenu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. kao podršku toj odluci. Ista mjera se pozivala kao pravno opravdanje za više od 40 američkih vojnih operacija u najmanje 19 zemalja širom svijeta od 2001. godine, prema Istraživačkoj službi Kongresa.

KongresSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tri p
1 godina prije

Demokrate ili republikanci, svejedno, kad treba legalizirati pljacku, tu su slozni. Svaki dan kradu naftu iz Sirije i nikome nista. Vampiri

Hattori Hanzo
1 godina prije

Besplatna nafta se ne propušta.

Viktor
1 godina prije

Us rani su dosli osloboditi Siriju od nafte

Rusmir
1 godina prije

Bušotine je potrebno dodatno demokratizirati do daljnjega dok se ne izvuče zadnja crna kap

Sir Oliver
1 godina prije

Treba dnevno samo jedan neindentifikovani dron poslat pa se brzo bježi kući Još ako ima u napadu mrtvih i ranjenih bježaće brzinom zvuka.

JATO
1 godina prije

Demokracija na djelu, tipično kaubojski,.
Srećom dolazi kraj njihovoj dominaciji a mislim da će se save ovo što smo gledali u Africi, Bliskom istoku , Aziji i sad u Ukraini preseliti na Američki kontinent.

Tupko Glupko
1 godina prije

Rusiji deset mjera sankcija što je ušla u dio Ukrajine gdje ima mnogo Rusa, a izuzetnima niti jedna od nikoga što deset godina drže okupirani dio Sirije gdje nema niti jednog pripadnika izuzetne nacije.

Dok vladaju takvi dvostruki kriteriji, i dok je izuzetna i odabrana nacija iznad svih međunarodnih zakona, neće se smiriti, i dalje će se bahatiti, i dalje će okupirati tuđe države i uništavati ih, izazivati krvave ratove, ogroman broj mrtvih i obogaljenih. Krajnje je vrijeme da ih netko prizemlji.

Max
1 godina prije

Protuzakonita okupacija.

Dux
1 godina prije

Još malo pa napunili prazne bušotine u Texasu, a onda strateško povlačenje, pljačka pod izgovorom borbe protiv terorizma i njima prihvatljive demokracije.

nekoime
1 godina prije

Ako neće Biden, onda hoće Wagner.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa ništ Arapi .. Onda ih napadnite – pa pomlatite ak možete ! Ak ne možete s vi nadjite savjeznika , koji bi to rado učinjeo ! Imate ih u susjedstvu , koliko želite .. Osvrnite se oko sebe .

Krle
1 godina prije

Pa nije valjda da su ameri izvršili agresiju na suverenu državu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI