Američki kongresmen poziva na prekid finansiranja kijevske vojske

Matt Gaetz
15 komentara

SAD moraju prestati slati milijarde dolara za jačanje ukrajinske vojske, rekao je republikanski kongresmen Matt Gaetz tokom govora u Predstavničkom domu u ponedjeljak. On je osudio predsjednika Joea Bidena i obje strane, rekavši da sukob u Ukrajini koristi samo vojnim izvođačima.

“Sutra na obraćanju o stanju u Uniji predsjednik Biden će nam reći koliko još moramo učiniti za Ukrajinu”, rekao je Gaetz, dodajući da neprijateljstva koja su u toku samo pune džepove američke vojne industrije.

“Izvođačima za odbranu je potrebno da se negdje vodi rat. Bilo da oružje završi u rukama ISIS-a, talibana, bataljona Azov ili na crnom tržištu”, navodi Gaetz. Podrška Vašingtona Ukrajini beskrajnim oružjem neće okončati rat, već samo “produžiti ubijanje” , rekao je on.

Ozbiljna nacija nikada ne bi dozvolila da strani interesi u inostranstvu ili posebni interesi kod kuće diktiraju njenu spoljnu politiku.

“Banditi u planinama Sinaloa povrijedili su više Amerikanaca nego [ruske] muškarce na Krimu”, rekao je Gaetz, dodajući da su koristi od sukoba za normalne Amerikance “nejasne”.

Požalio se da su “stranci” došli u Washington “da nam drže predavanja o trošenju novca naših birača na sukob hiljadama milja daleko” – što se odnosi na posjetu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog američkom Kapitolu u decembru.

Optužio je Bidena da čini “sve što je moguće” da izazove nuklearni rat s Rusijom i pozvao Bijelu kuću da traži rješenje putem diplomatije.

Bajden je krajem januara obećao 31 američki tenk M1 Abrams za Ukrajinu, ali je rekao da Vašington neće slati borbene avione F-16. Gaetz je napomenuo da je Lockheed Martin, proizvođač ratnog aviona, pojačavao proizvodnju u iščekivanju da bi uskoro moglo doći do “transfera treće strane” aviona u Kijev.

Upitan o isporukama tenkova, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u januaru rekao da će oni “gorjeti” kao i svako drugo oružje u zoni sukoba.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Hurseda haber, pozivajući se na izvore iz izraelskih obaveštajnih službi, tvrdi sledeće za gubitke obe strane:

Rusija, sa 418.000 vojnika uključenih u borbena dejstva, ima sledeće gubitke:

– 23 aviona;

– 56 helikoptera;

– 200 dronova;

– 889 tenkova i oklopnih vozila;

– 427 artiljerijskih sistema;

– 12 sistema PVO;

– 18.480 poginulih i teško ranjenih;

– 44.500 lakše ranjenih;

– 323 zarobljena.

Snage kijevskog režima, sa 734.000 vojnika (+100.000 rezervista) i neutvrđenim brojem NATO oficira, vojnika i plaćenika, ima sledeće gubitke:

– 302 aviona;

– 212 helikoptera;

– 2.750 dronova;

– 6.320 tenkova i oklopnih vozila;

– 7.360 artiljerijskih sistema;

– 497 sistema PVO;

– 157.000 poginulih;

– 234.000 ranjenih;

– 17.230 zarobljenih;

– 234 poginula NATO oficira (SAD i Velika Britanija);

– 2.458 poginulih NATO vojnika (Nemačka, Poljska, Litvanija, itd.);

– 5.360 poginulih plaćenika.

tihobl
1 godina prije

Kako me ovi rusi nerviraju. Na sjeveru fronta kernuli su i zauzeli selo Sinjkovka, zarobivsi nekoliko tenkova i transportera. I onda umjesto da se ukopaju i pripreme za sledece nastupanje sta su uradili – unistili su zarobljeno oruzje i municiju i povukli se nazad ostavivsi Sinjkovku u sivoj zoni. Ukri ce se po obicaju ponovo dovuci, zauzti polozaje i ponovo ce rusi oslobadjati isto selo. Nervira me izraz “selo je stavljeno u sivu zonu”.

Tupko Glupko
1 godina prije

Za to vrijeme ukrajinski žicar je došao u Brisel po prvi puta nakon početka rata gdje će se obratiti EU parlamentu.

Neposredno prije toga je bio u Londonu, a zatim u Parizu gdje je pričao sa francuskim predsjednikom Macronom i njemačkim kancelarom Scholzom.

Nakon obraćanja EU parlamentu, održat će niz bilateralnih sastanaka s čelnicima država članica, među njima i s hrvatskim premijerom Plenkovićem.

Već se zna da je došao žicati teško naoružanje dugog dometa i avione.

Sir Oliver
1 godina prije

Samo ti pričaj pa kad te stave Ukrajinci na listu za pogubljenje kao Milanovića onda ćeš da se žališ i cviliš .

Tone
1 godina prije

Slovački je euposlanik Miroslav Radačovsky, prije 6 dana, u EU parlamentu izjavio: “Svi ste uvjereni da ćemo zajedno sa SAD pobijediti Rusiju. Što će se dogoditi ako ne pobijedimo Rusiju? Do sada u povijesti nikome to nije uspjelo. Što će se dalje događati? Podsjetio je zapadnoeuropske kolege da su njihovi očevi i djedovi ubili oko 20 miliona Slavena u borbi protiv Rusije u II svj. ratu. Što mislite koliko će Ukrajinaca i Rusa biti ubijeno prije nego što se rat završi? ALI VJEROVATNO VAS NIJE BRIGA, TO JEDNOSTAVNO IMATE U GENIMA. Pozvao je eu poslanike da prestanu s ludilom, jer će se na kraju ugušiti tom slavenskom krvlju. Pregovarajmo o miru, u suprotnom ćemo se međusobno poubijati kao zečevi”!

Max
1 godina prije

Sto milijardi je previše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI