Američki senat glasaće o zakonu o pomoći isključivo za Izrael

SAD Senat
3 komentara

Predsjednik Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, Mike Johnson, objavio je u subotu da će održati glasanje o “čistom, nezavisnom” paketu pomoći Izraelu koji neće obuhvatiti smanjenje troškova.

Novi predloženi zakon trebao bi uključivati dodatnih 17,6 milijardi dolara vojne pomoći Zapadnom Jeruzalemu, kao i “važnu podršku američkim snagama u regiji”. Početni paket od 14,3 milijarde dolara, odbijen od strane Senata prošle godine, uključivao je jednak iznos smanjenja troškova za Poresku upravu (IRS), zbog čega su ga demokrati nazvali “otrovnom pilulom”.

“Naredne sedmice, razmotrit ćemo i usvojiti čist, nezavisan dodatni paket za Izrael”, napisao je u pismu kolegama koje je poslao u subotu popodne. “Senat više neće imati izgovore, koliko god pogrešni bili, protiv brzog usvajanja ove ključne podrške našem savezniku.”

Ova najava dolazi dok se Senat priprema glasati o dugo očekivanom dodatnom paketu za nacionalnu sigurnost koji je zatražio predsjednik SAD-a Joe Biden, a koji će uključivati strože kontrole američke granice zajedno s gotovo 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, te dodatnu pomoć Izraelu i Tajvanu. Većinski lider Chuck Schumer je rekao u petak da se priprema objaviti tekst zakonodavstva “najkasnije do nedjelje”, s prvim proceduralnim glasanjem koje će uslijediti sredinom sedmice.

Međutim, Johnson je prethodno kritikovao nadolazeći dogovor, tvrdeći da je “mrtav po dolasku” u donjem domu ako su odredbe sporazuma onakve kako se nagađa. Senatsko vodstvo “svjesno je da su izostavljanjem Doma u njihovim pregovorima eliminirali mogućnost brzog razmatranja bilo kakvog zakonodavstva”, napisao je Johnson.

Bijela kuća je prethodno naznačila da bi se usprotivila samostalnom zakonu o pomoći Izraelu, a John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Nacionalnog vijeća za sigurnost, rekao je da će predsjednik Biden uložiti veto na to.

Dok Washington pokušava osigurati dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, Brisel je u četvrtak odobrio paket pomoći od 50 milijardi dolara, nakon što je izvršio pritisak na mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče veto. Orban, koji je prethodno nazvao Ukrajinu “jednom od najkorumpiranijih zemalja na svijetu”, optužio je “imperijalističku EU” da ga “ucjenjuje” kako bi prihvatio sporazum.

IZRAELSADSenat
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mučki Provokator
2 mjeseci prije

A ja “naivan ko francuska sobarica” mislio da ce oni pomoc dati onim Šiptarima u Gazi.

Max
2 mjeseci prije

A što je s američkom sirotinjom?

samo u prolazu
2 mjeseci prije

Jedino sto njima treba je osuda svijeta, sankcije i izolacija!
(Ne iz razloga sto se brane od teroristickih napada vec iz razloga sto ubijaju zene, djecu i civile)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI