Američki Senat odobrio konfiskaciju ruske imovine

Lindsey Graham
51 komentar

Američki Senat ima zeleno svjetlo kojim se administracija predsjednika Joea Bidena ovlašćuje da zaplijeni američku imovinu ruskih zvaničnika, biznismena i entiteta i pošalje prihod Ukrajini. Republikanska senatorka iz Južne Karoline Lindsey Graham rekla je da će promjena zakona Kijevu donijeti “milijarde dolara” .

Amandman su predložili Graham i senator Rhode Islanda Sheldon Whitehouse, demokrata. Usvojen je jednoglasno i dodat je omnibus paketu troškova od 1,7 biliona dolara, koji je Senat potom usvojio sa 68 glasova za i 29, čime je udobno prešao prag od 60 glasova neophodan za unapređenje zakona.

Amandmanom se mijenja američki zakon kako bi se omogućilo Ministarstvu pravde da rasproda imovinu “oligarha…i drugih subjekata pod sankcijama”, objasnila je Graham prije glasanja. “Očekujem da će s vremenom milijarde dolara zaplijenjene imovine biti poslane u pomoć Ukrajini”, napisao je poslanik Južne Karoline nakon toga na Tviteru.

Ministarstvo pravde je već pozvalo Kongres da izmijeni američki zakon kako bi novac koji je zaplijenjen Rusima pod sankcijama mogao biti dat Ukrajini.

Graham i Whitehouse bili su među najglasnijim antiruskim glasovima na Capitol Hillu, čak i prije nego što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru. Graham je otputovao u Ukrajinu 2016. godine u znak podrške Kijevu dok su njegove snage granatirale civile u Donjecku i Lugansku, a posljednjih mjeseci pozivao je na atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

SAD su do danas sankcionirale 1.097 ruskih subjekata i 1.331 pojedinca, prema podacima Atlantic Councila, trusta mozgova koji finansiraju NATO i zapadni proizvođači oružja. Ukupna vrijednost imovine koju drže SAD koja pripada ovim ciljevima nije jasna.

SAD i njihovi saveznici zamrznuli su i imovinu ruske centralne banke u ukupnom iznosu od oko 300 milijardi dolara. Međutim, zvaničnici EU i SAD do sada nisu pronašli legalan način zapljene ove imovine, koja se uglavnom sastoji od strane valute.

„Veliki dio naše imovine u suštini su ukrale određene zapadne zemlje“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u oktobru. “Ovo su apsolutno nezakonite radnje, suprotne su međunarodnom pravu.”

Prijedlog zakona o potrošnji usvojen u četvrtak sljedeći će biti upućen Predstavničkom domu, gdje se očekuje da će ga odobriti Dom koji drže demokrate. Mali broj republikanaca obećao je da će se protiviti zakonu i kazniti svoje kolege poslanike iz GOP-a koji glasaju za njega.

KonsifikovanjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Ovi se previse zajebavaju.

Medo
1 godina prije

Ovo ustvari traje puno duže. Da li razumijete zašto Rusija mora pobijediti. Jer samo tako će ova fašistička pseta bit stavljena uz nogu. Oni razumiju samo silu. Ovakve stvari se dešavaju ali ispod stola sigurno zadnjih 30 godina.
Slava Rusiji, slava Putinu

eks
1 godina prije

Služeći se rečnikom Medvedeva, može se reći da Amerikom vlada “zoološka i manijakalna rusofobija” . USA je imperija zla .

Vojni analitičar
1 godina prije

Republikanska senatorka iz Južne Karoline Lindsey Graham...”
“Senatorka”? Spodoba pod imenom Lindsey Graham (na slici) je unatoč ženskom imenu muškarac. Barem se tako vodi.

A Rusima i svima ostalima neka ovo bude dobra škola. Pa onda neka alociraju svoju imovinu (koju su, ruku na srce, uglavnom bezočno pokrali od vlastitog naroda) u “sigurne” i “demokratske” zapadne zemlje koje imaju “vladavinu prava”..

eukolonija
1 godina prije

Sjevernojerjski hakeri su dosta humaniji. Doba slobode kretanja ljudi, roba i kapitala je završeno. Krenulo je doba pljačke. Vidim da im smeta izbacivanje dolara pa se ponašaju kao uvrijede ne mlade

ANTINAZY
1 godina prije

Interesantno, temeljem kojeg međunarodnog zakona, ili je to zakon kauboja, po kojem Rusija može uzvratiti istom mijerom?

Dokurčilomi
1 godina prije

Čuvajmo zlato i rezerve u SAD-u kako bi ih ameri mogli koristiti kada im zatreba.

pinčunela
1 godina prije

ovo je pucanje u vlastite noge, tko će poslije ove otimačine ipljačeke imati povjerenje u USA_UK institucije i ulagati i investirati na Zapadu, naprotiv švi će zaobilaziti financiske sustave Zapada!!!!

Max
1 godina prije

Čista otimačina.

ForSale
1 godina prije

Kradi, laži, ubijaj i budi sretan…

Nekoime
1 godina prije

Gdje je nestalo 400 milijardi libijskih dolara?

Zum
1 godina prije

Amerikanci ne mogu u svemu bit u pravu, za to oni imaju taktiku da ljude napumpaju mrznjom.

gargamel
1 godina prije

Više mrziš Ruse!

eks
1 godina prije

Da se razumemo: Lažeš. Voliš Amere, mrziš Ruse. Više od 70 % Srba je uz Ruse i Rusiju, a pojedini prozapadni korisni idioti su na Fejsu u ulozi širenja antiruske propagande. CIA takve plaća.

mrdo
1 godina prije

Na tu tvoju glumu niko ne pada.

dona
1 godina prije

najobičniji pljačkaši, koji se skrivaju iza zakona, znači tako mogu bilo kome oduzeti imovinu tko se s njima ne slaže..

MurtA
1 godina prije

Ime moje kad god procitam tvoj komentar dobijem transfer blama jer su ti komentari retkoo glupi cak je i debeli djuro pametniji od tebe.

mane
1 godina prije

kada momak i devojka posle dugogodisnje veze definitivno raskinu,neke njegove stvari ostanu kod nje,a njene kod njega..najmanje je bitno sta je ostalo kod koga.najbitnije je da je doslo do definitinog raskida.ovu odluku ce pratiti i evropa.deo novca koji bude otisao u ukrainu bi ce spaljen,drugi deo ovako ili onako vracen u ameriku

Jomla
1 godina prije

Već neko vrijeme samo debili drže vrijednosti (osim minimalnih količina neophodnih za poslovanje) u zapadnim “financijskim institucijama”! Uključujući i mnoge ruse…

tihobl
1 godina prije

Ovo je najbolji zakon sto je senat usvojio. Rusi ce morati odgovoriti reciprocno – plijeniti americku imovinu i pare poslati Dodiku.

Đuka Fićuka
1 godina prije

Republikanska senatorka iz Juzne Karoline……. Miso, pazi malo kad koristis google translate!! Graham je senator, osim ako nije promijenio spol!

Metabaron
1 godina prije

Sheldon Whitehouse nije los covjek ali je posve nesvjestan I naivan poput francuske sobarice…

nessy
1 godina prije

Bilo bi OK, da razrezu porez, recimo 30% ruskim gradjanima, na bruto prihod, i da zamole rusku vladu da to prikupi, i proslijedi Ukrajini, da se izbjegne birokracija.

nessy
1 godina prije

Pa, valjda ima i zapadne imovine u Rusiji?

nessy
1 godina prije

Jedan Avantgard na Fort Knox, bi bio pozeljan. Ako tamo ima ista, uopce. Obrazlozenje; ups.. greska, sory, naplatite se od zapljenjenih novaca.

goran
1 godina prije

ja da sam ruski biznismen ili oligarh,i da mi neki seronje u američkom kongresu žele zaplijenit moju imovinu jer im se ona stvar digla,osobno bi im ucijenio glave za 50 milijona pa da vidiš kad bi počeo lov na njih od strane svih plaćenika na planeti.
brzo bi promijenili mišljenja kad bi palo par njih

ANTIFASISTA
1 godina prije

Svaki Slaven na svijetu ima svetu obvezu ubiti barem jednog Amerikenjca. – Anglosaxa.
Slaveni svijeta postujte tu svetu obvezu.

Branko
1 godina prije

Nikad se nije ženio niti ima dicu pa ne razmišlja o posljedicama svojih stalnih ratnohukačkih izjava

CroExit
1 godina prije

Tko zna možda i je senatorka. S tim čuvarima krava nikad ne znaš šta rade dok krave pasu.

kiza
1 godina prije

Znači Wild west se vratio na velika vrata, samo ovaj put nemaju posla sa nenaoružanim Indijancima, što bi im se moglo obiti o glavu(čemu se iskreno nadam).

Ico
1 godina prije

5+ za KKK

Branko
1 godina prije

Pa ovako može da glase i sledeći naslovi – RUSKA DUMA ODOBRILA UNIŠTENJE SJEDINJENIH DRŽAVA ili KINESKI PARLAMENT ODOBRIO RAZARANJE AMERIČKE SEDME FLOTE – samo ne znam kuda to sve vodi ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI