Američki zakon o odbrani odobrava dodatnu pomoć Ukrajini i Tajvanu

Pentagon zgrada
15 komentara

Američki zakonodavci postigli su kompromis o Zakonu o nacionalnoj odbrani, slažući se da odobre 45 milijardi dolara više ukupne vojne potrošnje u 2023. nego što je predsjednik Joe Biden zatražio, kao i više odredbi za novu “sigurnosnu pomoć” Ukrajini i povećanu saradnju s Tajvanom .

Odbori Predstavničkog doma i Senata za oružane snage objavili su u utorak navečer svoj konačni nacrt NDAA nakon dugih pregovora, nastojeći da ga iznesu na glasanje u Domu do kraja sedmice. Nacrt zakona o ogromnoj potrošnji bi posvetio ukupno 858 milijardi dolara za budžet za odbranu naredne godine, a zakonodavci tvrde da je povećanje u odnosu na 2022. potrebno zbog rastuće inflacije i skupih isporuka oružja Kijevu.

Pored utvrđivanja osnovnog godišnjeg finansiranja za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo energetike, koje upravlja američkim nuklearnim arsenalom, najnovija NDAA bi odobrila još 800 miliona dolara za Inicijativu bezbednosne pomoći Ukrajini – 500 miliona dolara više od prvobitnog zahteva predsednika Bajdena.

Od februara, Bajdenova administracija je odobrila više od 19 milijardi dolara direktne vojne pomoći Kijevu iz zaliha Pentagona, a prijedlog zakona traži dodatna finansijska sredstva kako bi se povećala proizvodnja i popunile sve manje zalihe američke vojske.

Američki zvaničnici su se također složili da zahtijevaju periodične izvještaje Pentagona u  “kratkoročnom i srednjem roku”  o američkom oružju poslanom u Ukrajinu, nakon što je nekoliko republikanskih zakonodavaca  izrazilo zabrinutost  da se američko oružje ne prati na pravi način kada stigne do haotičnog bojnog polja u zemlji.

Novi zakon o potrošnji također odobrava Tajvanski zakon o poboljšanoj otpornosti, koji je osmišljen da ” poveća sigurnosnu saradnju” s ostrvom i koji bi u tu svrhu izdvojio do 10 milijardi dolara u narednih pet godina. Potonja odredba će vjerovatno izazvati osudu Pekinga, koji Tajvan smatra dijelom svoje suverene teritorije i koji je više puta pozivao Washington da zaustavi sve direktne odnose s Tajpejem.

Drugi projekat usmjeren na Kinu, američka Pacifička inicijativa za odvraćanje, dobit će još 11,5 milijardi dolara novih investicija prema sadašnjem nacrtu zakona. Pentagon je primijetio da inicijativa ima za cilj da se suprotstavi navodnoj “prijetnji više domena” koju predstavlja Peking i da proširi američki vojni otisak u indo-pacifičkom regionu.

Smatra se da je zakon koji se mora proći zbog njegovog sve šireg obima, verzije NDAA su odobravali američki zakonodavci svake godine od 1961. Mjera se također često opisuje kao „zakonodavno sredstvo“, kako republikanci i demokrate obično nastoje uključiti niz pitanja koja nisu vezana za odbranu u godišnjem računu potrošnje.

PentagonSADtajvanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Kao sto sam rekao, vojna pomoć Ukraini biti će udvostručena. Demoktati su od usvojenih 40 milijardi stvarno odobrili 8 milijardi. Sada stvarna pomoć ide na 17, a zbog pobjede republikanaca u kongresu vjerojatno i vise. Naravno, Ameri će i dalje ukraincima vezati jednu ruku u okršaju sa Putinom, sto sa Tajvanom nije slučaj. Čak su i HIMARSe modificirali da im skrate domet.

Crta
1 godina prije

Niste li pisali pred neki dan da USA neće imati novaca za daljnu potporu Ukrajine. Vidi sad ovo, novaca i na pretek. Svatko tko prati američku politiku zna da Ameri ne napuštaju svoje partnere. Podržavat će Ukrajinu do kraja. I ne samo oni već i cijeli svijet. Rusija se nalazi u vrlo teškoj situaciji. Sankcije su svakim danom sve žešće. Sad više nije pitanje tko će pobijediti već je pitanje kako se Rusija može izvući iz svega ovog.

Karma
1 godina prije

Amerika je okupirana psihopatima. Njihov narod radi dva, tri posla za prezivit, masu beskucnika a oni salju ratni krs po svijetu. Pale ratove i uzivaju u gomili mrtvaca.
Kometa od 50 km promjera je spas za tu bolesnu zemlju koja ratuje od pocetka postanka.

tihobl
1 godina prije

Malo je to, to Zelenskom nije dovoljno ni za mjesec dana rata.
Sve clanice NATO pakta trebaju se vise isprsiti, bar ko Estonija koja je 1% svog BDP poslala Kijevu.

Max
1 godina prije

Sve će to platiti američki radnici koji i ne znaju kuda to ide.

NOME
1 godina prije

Sada kreće “spec operacija” Tajvan. Sve je spremno. Kinezi ukidaju covid mjere, Tajvan (USA) seli proizvodnju čipova u USA, što je prikazano navodnim ulaganjem 40 milijardi dolara u tvornicu TSMC u Arizoni, Rusi zveckaju raketama na Kurilima..Lavrov u Vijetnamu, …..

Tupko
1 godina prije

Tih 17 podsjecaju na ono kad je mala placa pa ne znas sta bi kupio taj mjesec

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI