Američki zakonodavci pokušavaju da sukob u Ukrajini proglase “genocidom”

Ruska vojska u Siriji
30 komentara

Dvostranačka grupa američkih poslanika predstavila je u petak rezoluciju kojom se Rusija optužuje da je počinila “genocid” u Ukrajini. Nacrt rezolucije navodno optužuje Rusiju za zločine za koje Moskva kaže da su ih zapravo počinile ukrajinske snage i tvrdi da su izbjeglice koje govore ruski dovedene na rusku teritoriju protiv njihove volje.

Rezoluciju pod nazivom ”Prepoznavanje ruskih akcija u Ukrajini kao genocida” u petak je predstavio poslanik Steve Cohen
(D-Tennessee). Iako njegov tekst još nije dostupan na web stranici američkog Kongresa, Foreign Policy je u subotu tvrdio da je vidio nacrt.

Prema Foreign Policyu, rezolucija se “tvrdi da zločini koje su počinile ruske trupe u Ukrajini, uključujući neselektivne napade na civile, direktno gađanje porodilišta i medicinskih ustanova” predstavljaju genocid.

Sva gore navedena „ zvjerstva“ počinile su ukrajinske snage tokom granatiranja grada Donjecka sa većim dijelom ruskog govornog područja posljednjih sedmica, a manjim intenzitetom od 2014. godine, prema zvaničnicima Donjecka i izvještajima iz grada. Na početku ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da njegove snage ulaze u zemlju kako bi zaustavile tekuće “ponižavanje i genocid” nad stanovnicima Donjecka i Luganska.

U rezoluciji se također tvrdi da “prisilno premještanje stotina hiljada Ukrajinaca u Rusiju i teritoriju pod ruskom kontrolom” ispunjava kriterije koje su postavile Ujedinjene nacije u svojoj Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Otprilike 1,5 miliona Ukrajinaca koji uglavnom govore ruski pobjeglo je u Rusiju od izbijanja neprijateljstava u februaru, jer su izbjeglice krenule na istok, a ne na zapad. Desetine hiljada ušlo je u Rusiju prije početka sukoba.

Rezoluciju navodno podržava dvostranačka grupa poslanika Predstavničkog doma koji sjede u Helsinškoj komisiji, vladinoj agenciji SAD-a koja kaže da promoviše ljudska prava, vojnu sigurnost i ekonomsku saradnju u Evropi i Evroaziji. Komisija je još u aprilu podstakla Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju da podrži tvrdnje Kijeva bez dokaza da je Rusija počinila genocid.

Helsinška komisija je također ove sedmice zagovarala raspad i dekolonizaciju Ruske Federacije.

Ukoliko Cohenova rezolucija bude usvojena, to bi rezultiralo simboličkom deklaracijom, a ne službenim pomakom u politici SAD-a. Genocid je ozbiljna optužba koju treba dokazati, a političke implikacije optužbe znače da mogu proći vijekovi da se SAD službeno slože da se genocid dogodio, kao što je bio slučaj kada je američki predsjednik Joe Biden formalno priznao genocid nad Jermenima u aprilu, 107 godina nakon što se dogodio.

Bajden je u aprilu javno izjavio da „izgleda“ da je Rusija počinila genocid u Ukrajini, što je navelo njegove saradnike da objave da ova primjedba ne predstavlja političku izjavu. UN su saopštile da nisu vidjeli dokaze o genocidu u Ukrajini, a francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svjetske lidere da “budu veoma oprezni” u korištenju takvih izraza.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Što je onda indijanski slučaj.

Гавран
1 godina prije

Standardni pristup problemu. Odgovaralo je ratu sa malim protivnicima.
Ko pobedi sudiće pobeđenom za izazivanje genocida.

1 godina prije

Tako je, i meni dokurčilo.
Od Indijanaca, preko Vijetnamaca, koje su trovali ko pacove, pa do Afganistanaca, na koje su bacili bombu svih konvencionalnih bombi…

Adriana
1 godina prije

Većina američkih mnogobrojnih ratova od Indijanskog nadalje može se proglasiti genocidnim bez krzmanja, retroaktivno. Kao perjanica u novije vrijeme strši Vietnam.

“Helsinška komisija je također ove sedmice zagovarala raspad i dekolonizaciju Ruske Federacije.” I Amerika je federacija koja cijelu svoju povijest izaziva ratove i ratuje. Rat je dobar posao, samo, na nevolju, došli su do zaključka neka drugi investiraju svoje sinove, a i kćeri, na žalost po principu “ideje naše, benzin vaš”. Centrifugalne ideje pogonjene ekonomskim raspadom na vidiku, dobivaju impulse u carstvu upravljanom…poduži spisak zločestih profitera.

mrdo
1 godina prije

Ukoliko Cohenova rezolucija bude usvojena, to bi rezultiralo simboličkom deklaracijom…
—————————-

Pa da, simboličkom. Rusi nisu Palestinci. Cohen se može iživljavati na Rusima, ali samo verbalno, simbolički. Nek’ laprda koliko mu volja.

borjana
1 godina prije

“…uključujući neselektivne napade na civile, direktno gađanje porodilišta i medicinskih ustanova” vele amerikanci zakonodavci.
06.08.1945, po lokalnom vremenu u 8:16:02
09.08.1945, po lokalnom vremenu u 11:02

dvokrilac
1 godina prije

Vjerovatno će odmah zatim uvesti i zabranu negiranja istog.
Ta “gospoda” su odavno izgubila dodir sa stvrnošću.
Sve će im se,vrlo brzo obiti o glavu…

404
1 godina prije

Najprije neka osude američku invaziju na Irak kao genocid, pa tek posle mogu suditi ostalima. Ajd da se radi samo o Iraku, još bi nekako prošlo ali USA su direktno ili indirektno genocid vršile u više od 50 država.
Ima ona bibilijska poslovica; „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen“. Zato prije nego što počnete bacati kamenje na Rusiju, osudite svoje grehe.

404
1 godina prije

Po zapadnoj propagandi, Rusi trenutno prave genocid nad vlastitim narodom, a u realnosti taj isti narod ruske vojnike dočekuje kao oslobodioce, što se može vidjeti na svim snimkama, pa čak mnogi zapadni novinari na terenu to potvrđuju.
Zapadna svirepost, lopovluk, laž i cinizam su neograničeni…

tihobl
1 godina prije

Nije to invazija vec humanitarna intervencija, kao sto je na Kosovu bila humanitarna intervencija. Rusi nece okupirati Ukrajinu vec je osloboditi, kao sto je Kosovo oslobodjeno.
Nemoj istu pojavu krstiti cas ovako, cas onako. Sve ce ti se pomutiti u glavi.

tihobl
1 godina prije

Amerikanci kazu: u Ukrajini nema nacizma jer je predsjednik jevrej.
Ukrajinci kazu: ovoliko se gine i rusi u Ukrajini jer predsjenik nije ukrajinac. Ukrajincu bi bilo zao svog naroda.

Sve je vise grafita sa slovom Z po teritorijama pod kijevskim rezimom.

Jomla
1 godina prije

Toliko ima u novijoj povijesti (recimo zadnjih 3-stotinjak godina) radnji genocidnog karaktera da bi popis bio malo duži. Najistaknutije mjesto bi zauzeo odnos doseljenika na američki kontinent prema starosjediocima (tzv indijancima), skup genocidnih radnji koje su dovele do gotovo totalnog genocida!
I, naravno, nikome ništa!
A što se Rusije i Ukrajine tiče, ne prepoznajem nikakvih argumenata u smisli genocidnih radnji, osim ponašanja ukrajinskih vlada prema stanovnicima Ukrajine!

Praetorian
1 godina prije

Neka posalju sve pedere clanove americke vojske da ratuju za Ukrajinu. Dvije muhe jednim udarcem

Max
1 godina prije

A što je Irak Afganistan istrebljenje Indijanaca Vijetnam?

Inzersdorf
1 godina prije

Hmmmm…..sta je sa domacim, jedinim pravim Amerikancima, Indijancima ?
Kako se to zove sto su im napravili?

Inzersdorf
1 godina prije

Nikakva invazija, nego zastita 12.mio Rusa u Ukrajini, i rat USA i EU u Ukrajini protiv Rusije….ako mislis da ratuju Rusi i Ukri, onda ti nema pomoci….

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajinski izvori govore isključivo o udaru na devetokatnu stambenu zgradu. Ipak, ne ukazuju da se iza ove kuće nalazi obrambeni pogon Artem, gdje proizvode rakete zrak-zrak i artiljerijske granate.
Fotografija prikazuje što je stiglo u radionice tvornice. Upravo je on, kao objekt vojne infrastrukture, bio meta, a već je napadnut u travnju. Tada su ukrajinski mediji govorili i o napadu na stambenu zgradu – potpuno ista shema kao i ovaj put.
Činjenice štete na tvornici ukazuju da je napad bio usmjeren na Artema, a projektil protuzračne obrane pogodio je deveti kat, kao što se to dogodilo, primjerice, u Odesi ili Kijevu.
Kanali objavljuju snimke kako projektil protuzračne obrane pogađa stambena područja. Fotografija sa uništavanjem kuće pokazuje da šteta nije samo sa vrha, već i sa dna stambene zgrade, što potvrđuje i verziju pada. U isto vrijeme projektil MO pogađa točno u radionicu tvornice Artem.

nessy
1 godina prije

Ovi vrli ‘vodje naroda’, mogli bi za pocetak procitati definiciju genocida, pa im ne bi gluposti padale na pamet. Mogla bi i Rusija ovu operaciju proglasiti humanitarnom.

Partizan
1 godina prije

Našli se najveći genocidaši na kugli zemaljskoj kvalificirati genocid!

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Zar postoji genocidnija ili zločinačkija nacija od bijelih Amerikenjca ili država od SAD.

tata mata
1 godina prije

a sto je sa japanom ,,2 atomske ,,ebiga to nije genocid samo je pala bomba i pobila i ozracila pola japana ,,i to kaze drzava koja je natjerala sve da potpisu bianco da ih nece suditi za nikakve zlocine

Roccos
1 godina prije

Ima.Nomen est omen.

Kalle balle
1 godina prije

Cohen opet ta ekipa.. Hahaha
Fokusiraj se na Hiroshimu i Nagasaki.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI