Američki zakonodavci se utrkuju u naoružavanju Tajvana

Tajvan rat
10 komentara

Američki zakonodavci nastoje preplaviti Tajvan sa što više američkog naoružanja i vojne obuke, objavio je Washington Post uoči planiranog sastanka predsjednika Joea Bidena licem u lice sa njegovim kineskim kolegom Xi Jinpingom

Ako budu uspješni, dvostranački napori bi omogućili Pentagonu da iskoristi svoje zalihe oružja, uključujući raketne sisteme Javelin i Stinger, kako bi ubrzao vojno jačanje na Tajvanu, piše list u nedjelju, pozivajući se na američke zvaničnike. U izvještaju se, međutim, navodi da odobrenje za vojnu pomoć Tajpeju koju finansiraju poreski obveznici može zavisiti od podrške Bajdena, koji je obećao da će “shvatiti koje su crvene linije” tokom sastanka sa Xijem u ponedjeljak u Indoneziji.

Zakonodavci koji podržavaju napore očigledno se nadaju da će izbjeći ponavljanje rusko-ukrajinskog sukoba. “Jedna od lekcija Ukrajine je da morate naoružati svoje partnere prije nego što pucnjava počne, a to vam daje najbolje šanse da izbjegnete rat”, rekao je predstavnik Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina, za Post.

Samit Biden-Xi dolazi u vrijeme kada su američko-kineski odnosi na najnižoj tački u posljednje vrijeme. Peking je prekinuo vojne i klimatske veze s Washingtonom u augustu, nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi otišla u kontroverznu posjetu Tajvanu, prkoseći upozorenjima kineskih zvaničnika da će to putovanje potkopati suverenitet Kine i ohrabriti separatiste u Tajpeju.

Kineske snage su pojačale vojne vježbe u Tajvanskom moreuzu odmah nakon posjete Pelosijeve, a Xi je prošlog mjeseca rekao da Kina neće isključiti upotrebu sile, ako je potrebno, za ponovno ujedinjenje s pokrajinom. Pentagon, koji je Kinu označio kao najveću prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, obećao je u srijedu da će nastaviti pružati vojnu pomoć i obuku tajvanskim snagama.

Čak i dok održava politiku priznavanja – ali ne i odobravanja – kineskih zahtjeva za suverenitetom nad Tajvanom, SAD su desetljećima prodavale oružje ostrvu. Za razliku od tih sporazuma, predložena vojna pomoć bi bila data Tajvanu o trošku američkih poreskih obveznika. To bi moglo uključivati ​​oružje kao što su protivbrodske krstareće rakete, sistemi protivvazdušne odbrane, samodetonirajuće bespilotne letjelice i pomorske mine, navodi Post.

Pomoć bi mogla iznositi 3 milijarde dolara godišnje. Cilj je „učiniti Tajvan strašnom vojnom silom koja se može braniti, poput Ukrajinaca, ili barem otežati Narodnooslobodilačkoj vojsci da ih napadne“, rekao je senator Dan Sullivan, republikanac sa Aljaske.

naoružavanjeSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Sprema se 19-o vjenčanje u Bijeloj kući.
Ženi se unuka predsjednika Naomi Biden u 28-oj godini života.

AJeTo
1 godina prije

Svi zaboravljaju milijarde pomoći Izraelu kojem ne prijeti napad.

Gnostik
1 godina prije

A što očekivati od ratnih huškača krvavih ruku do pazuha.Nisu oni u panici jer nisu svjesni i ne znaju kakve sile vladaju njima.

Žito od kukolja.

Tupko Glupko
1 godina prije

Biden najavio blokadu izvoza naprednih računalnih čipova u Kinu neophodnih za razvoj umjetne inteligencije, kao i najpreciznijih strojeva za proizvodnju računalnih čipova. Tehnologiju za sada posjeduju samo SAD, Japan i Nizozemska, bez koje je nemoguće dovoljnom preciznošću ucrtavati mikroskopske tranzistore na silicijske vafere.

Ringo10
1 godina prije

Podrzavaju status JEDNE KINE, a sve rade da ne bude jedna Kina

Emiliano Zapata
1 godina prije

Eto nam novi rat. Hvala satanistima koji upravljaju amerikom i njihovim jadnim narodom koji se sam deblja pred tv om…

Max
1 godina prije

Spremaju ih za rat s Kinom kao što su i Ukrajinu za rat protiv Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI