fbpx

Američko bombardiranje baze Lafarge u Siriji je uništilo francuske tajne o vezama s ISIL-om

avion F-15 Eagle bomba GBU-32

Jučer smo izvijestili kako je pukovnik Myles Caggins potvrdio da su dva zrakoplova F-15E američke koalicije za navodnu borbu protiv Islamske države izvele su zračni napad na tvornicu cementa Lafarge u Siriji.

Službeno je cilj bio „uništiti američko skladište streljiva da ne bi moglo biti korišteno u terorističke svrhe“.

“16. listopada, nakon odlaska ključnog osoblja i taktičke opreme, dva koalicijska zrakoplova F-15E izvela su uspješan i planiran zračni napad na tvornicu cementa Lafarge kako bi uništili deponiju streljiva i smanjili njezin potencijal za ponovnu upotrebu u vojne svrhe”, napisao je na Twitteru Myles Caggins.

Naravno da to nije istina, jer su SAD sirijskim Kurdima proteklih godina isporučili na stotine kamiona oružja streljiva, a bivša tvornica cementa francuske kompanije Lafarge u Siriji je bila baza američkih i francuskih snaga, te zapovjedni i obavještajni centar u kojem su, blago rečeno, ostali brojni dokazi o sumnjivim aktivnostima američkih i francuskih trupa o njihovim aktivnostima u Siriji.

To je bio kirurški napad , savršen, da mu se ne može ući u trag. Ovo su naređenje primila od pilota F-15 koji su prekjučer letjeli iznad Sirije kako bi bombardirali ne terorističke položaje ili neku od ćelija, njihove šatorske „baze“ u pustinji ili mjesta gdje kriju oružje i municiju, već bivšu bazu američke koalicije, odnosno bivšu tvornicu cementa Lafarge, u Jalabiji .

Piloti su izvršili zadane naredbe, kako je izvijestio The Aviationist. Kasnije je pukovnik Myles Caggins potvrdio udare i kako je koalicija uspješno izvela unaprijed planirani precizni zračni napad na tvornicu cementa Lafarge. Objekt za mnoge gotovo anoniman je bio jedna od najtajanstvenijih točaka ovog povlačenja Sjedinjenih Država i krio je tajanstvenu zavjeru skrivenu u zamršenom gambitu na sjeveru Sirije. Jer ta baza nije samo bivša tvornica cementa, već i struktura u kojoj su godinama bili prisutni odjeli američke i francuske obavještajne službe. Iste one Francuske koja se sada zajedno sa Sjedinjenim Državama povlači jer više nema logističku potporu Pentagona.

Problem je što svako povlačenje za sobom ostavlja tajne. Pentagon je to jasno dao do znanja, prije svega s obzirom na to da postoji rizik da će Rusi koji će preuzeti kontrolu nad nekim bazama koje su pripadale Sjedinjenih Država detaljno pročešljati objekte  i saznati i najmanje tajne koje su zapadne službe bez sumnje zaboravile u brzopletom povlačenju.

A taj je strah, najvjerojatnije, posebno izražen u glavama nekolicine dužnosnika francuskih tajnih službi, obzirom na to da ta baza još uvijek predstavlja jednu od najvidljivijih strana kontroverzne misije Francuske u Siriji.

Kao što je napisano u ovom naslovu, bivša tvornica cementa Lafarge je jedan od čvorova koji bi raskrinkao  odnose francuskih tajnih službi, terorista Islamske države i snaga američke koalicije. Brojne su istrage utvrdile uznemirujuće veze između pojedinih ćelija ISIL-a i zapovjednika baze Lafarge koji su, prema novinarima i potvrdama francuskog tužitelja, plaćali mito nekim terorističkim skupinama da nastave raditi u tom postrojenju.

Novinari Le Mondea su pronašli čak i propusnicu koju su teroristi „kalifata“ davali kamiondžijama koji su prevozili cement iz tvornice, kako njihovu suborci na drugim punktovima ne bi zaustavili transport.

Kao što je izvijestio talijanski list Il Fatto Quotidiano, poruka sadržana u propusnici razbija sve sumnje: “Molimo našu braću da propuste ovo vozilo koje prevozi Lafargeov cement na kontrolnim točkama na temelju sporazuma kojeg smo sklopili s tom tvornicom”.

Dokument optužuje čitavu grupu, koja je nakon spajanja 2015. s Holcimom  postala Švicarska, čiji su suci htjeli jasno vidjeti o čemu je riječ.

Francuske vlade su uvijek objašnjavale ovu neugodnost s infantilnim izgovorima, a istraga je postala pravi trn u oku Emmanuela Macrona i njegovog prethodnika Françoisa Hollandea, koji su niz godina djelovali u Siriji. Ovaj i slični „bezazleni“ dokumenti, koji su mogli prati u ruke Rusima, rasvijetlili bi misterij kako Pariz znao i tolerirao transfer novca od francuskih poslodavaca i čelnika teroristima „Islamske države“ blizu Aleppa.

Bivši francuski veleposlanik u Siriji, Eric Chevallier, godinama je ponavljao kako nije održavao sastanke s rukovoditeljima Lafargea. Ali njegovo svjedočenje je sasvim drugačije od svjedočenja Christiana Herraulta, koji je u to vrijeme bio upravitelj Lafargea i koji je otkrio da su svakih šest mjeseci njihovi predstavnici posjećivali sjedište francuskog ministarstva vanjskih poslova u Parizu. Dugo vremena im je Pariz slao samo jednu poruku: ostati i poslovati u Siriji.

Bez obzira na to jesu li se održali ovi sastanci ili ne, sigurno je da se isplata dogodila i govori se o mitu od 123 milijuna eura, što je za ISIL bila pristojna financijska injekcija samo za poslovanje ovog postrojenja. Jednako je točno da su francuske tajne službe preuzele bivšu tvornicu cementa i pretvorile je u bazu tajnih službi Francuske na sjeveroistoku Sirije. Francuska služba za inozemno djelovanje DGSE nije mola ne znati što je u cementari.

Dva F-15 au uništila bazu Lafarge jednako kao što su SAD bombardirale svoju napuštenu bazu u Kobaneu, ili Ain Al-Arabu, kako bi bilo pravo ime ovog sirijskog grada, kada su se prema njoj kretale proturske milicije i Rusi i Assadovi vojnici. Iako je u bombardiranju sve uništeno i spaljeno, čak i ovako, zbog istrage u tijeku, potvrđuje da je tvornica, kasnije baza Lafargea mogla otkriti puno o Macronovih tajni. Ipak, sada francuski predsjednik može puno mirnije spavati.

Veze Francuske i Islamske države je 2017. Potvrdila i France24.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Pa kad holivudski forenzičari iz jedne dlake pročitaju ko je ubica, vaqda će i Rusi u onom pepelu naći potvrdu za ono što verovatno ionako znaju?

Damar Cro
Gost
Damar Cro
1 godina prije

Ajoj, grozno, tko će sad branit socijalistički feminizam u “Sjevernoj Siriji?” lolol

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Uvijek se, ako ustreba, može pronaći neka nesagoriva, izgubljena osobna, putovnica….
Rodni list, po potrebi i krštenica čak…..

hollywood mi je uzor
Gost
hollywood mi je uzor
1 godina prije

izgubljena osobna, putovnica….
Rodni list, po potrebi i krštenica čak….

.ahahaaaa, puno gledas americke filmove. ajde za pasos, ali ko ide u Siriju i jos muva sa ISILom i sa sobom nosi osobnu i rodni list o krstenici i ne treba govoriti. pa ti likovi bice nemaju ni vlastite otiske prstiju.

citajuci mnoge komentare ovo bi se prije trebalo zvati budalasto umjesto logicnog.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Prijatelju, kako da Ti kažem…… a da Te ne povrijedim……..?
Jesi čuo za asocijacije……. to je ono…..
Pazi vako;
”Životinja i lješnjak? Hm…… da nije majmun?
Vjeverica, pi*da ti materina! A ti si majmun!
Di si vidio majmuna da reklamira Cipiripi?!”

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Jel’ pomoglo?. Vidim da nije…..
Evo mig…… jesi čuo za aluzije……. to je ono……
Pazi vako;
Jedanaestoga rujna godine Gospodnje neke, dva zrakoplova udarila u dva oblakodera…..
Od njih ništa ne osta……
Al’ osta putovnica……. vatrostalna neka!
(izgubljena osobna, putovnica….
Rodni list, po potrebi i krštenica čak….)
Zvoni li šta??!!

Keko
Gost
Keko
1 godina prije

Hahahahahaha 😂

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Zbog ovih stvari mi se više gade zapadni sponzori nego glavosječe,jer da nije njih nebi bilo ni ovih glavosječa.znači da su VEĆI krivci ti koji ih naoružavaju i financiraju…

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Stara metoda. Zločinac briše tragove zločina

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da, uništavanje sanduka streljiva je bio malo glup izgovor, stvarno

burt
Gost
burt
1 godina prije

Pence priča gluposti i dogovara prekid vatre i povlačenje Kurda iz turske sigurnosne zone a u isto vrijeme Kurdi su izmakli kontroli i sad rade u interesu Assada, vidi se da su idiot Trump, Pence i cijela administracija pogubili kontrolu iz ruku i oni i dalje pričaju o prekidu vatre i sankcijama Turskoj a Trump tweeta budalaštine o Turcima i Kurdima kao djeci, i razni senatori i kongresmeni su idioti kao i Trumpova administracija i nemaju blage veze o čemu pričaju dok se vodi odlučna bitka između budućeg federalističkog ili unitarnog uređenja Sirije, SDF su omogućili da SAA dovede još vojske prema turskoj strani i utvrde položaje uz tursku granicu a o prekidu vatre nema se što ni pričati jer dok salonski idioti u Washingtonu ne znaju kako riješit ovu konfuznu situaciju dotle SDF i YPG sada rade usklađeno sa assadovskim strukturama, turska vojska i FSA nemaju izbora nego moraju nastaviti ofanzivu pod svaku cijenu i potisnuti SDF sa graničnog područja jer ako stanu dovest će SDF i SAA u još bolju poziciju a posebno je nepovoljno što su SAA utvrdili položaje oko Jarablusa, Kobanea i Qamishlija i sada skupa sa SDF-om nadziru tursku granicu oko tih gradova jer Erdogan još nije ubacio u borbu glavninu na cijelom graničnom frontu

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Dobro burte. Svi vidimo da Turci i FSA glavosječe neće ni milimetra dalje od puta Manbidž – Hasaka. SAA ih je ispresijecala tako da i ako ostanu tu teritorija neće biti homogena. Kako god bilo ti ćeš i dalje da melješ kao prazan mlin a nećeš da nabrojiš neke od federalnih jedinica o kojima nekontrolisano drobiš danima na svakom tekstu vezanom za ovu temu. Kurdi se vraćaju u prirodne okvire, dobit će što im pripada, ništa više,ništa nisu zaslužili. Nadam se da je Damask naučio lekciju i da se funjarama ne smije vjerovati. Mahali američkim, izraelskim, sada sirijskim zastavama, kakvi su sutra će sa turskim mlatarati. Nabroj te tvoje imaginarne federalne jedinice i nemoj nas više maltretirati sa Trampom i Pompeom.

burt
Gost
burt
1 godina prije

vodi se bitka za teritorij i buduće unutrašnje odnose, još se ne zna tko će izvući pobjedu u ovoj bici, situacija je komplicirana a ovo je sigurno odlučujuća bitka za budućnost Sirije

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

burt; objasni ti njima da je ovo “bitka na Neretvi” i poslije nje će se sakupiti mudre glave i osnovati federalnu Siriju kao onomad u bivšoj YU i svi će lijepo živjeti u “bratstvu i jedinstvu” svih sirijskih građana!!! Juga je propala ali ima nade za federalnu siriju!!!

Crni Scenarij
Gost
Crni Scenarij
1 godina prije

@Mile

Hahahahaha fereralna Yuga sa glavosječama u Komitetu

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Ne mogu vjerovati da ti vecne znas ishod ove situacije, koja je fluidna i komplicirana. Ili atraktivna i zanimljiva, kao pozari kod Splita.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Federalne jedinice….?!?? 🤣🤣🤣🤣

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije

Dobar pokušaj ! 🙂

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Uništili su je poslije nekog vremena pošto su se povukli iz nje a u međuvremenu je i moja pokojna baba mogla ući u bazu i pregledati šta je ostalo u njoj a da ne pričam o ljudima ( Rusima,Irancima,Sirijcima,Kurdima,……. ) iz obavještajne zajednice kojima je to i tako posao,mislim ono nigdje veze sa pameću i stvarnošću !

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

1. Zar nisu imali dosta vremena sve fino unistiti tokom onih GODINA koje su proveli tamo?
2. Zasto bi kompromitirajuci materijal IKAD bio tamo?
3. Koja tajna? Za ovo se zna vec od…
4. Zar nemaju Francuzi vlastite avione i specijalce?
5. U krajnjem slucaju, zar ne bi ovo bilo prvo na spisku evakuacije, prije nego i ljudstvo?

Ono… ne’s analize… a da ne govorimo o dokazima za ovako ekstravagantne tvrdnje, no za takvo sto se ovdje ne pita. Ali ako ces vec pricati bajke, daj da si barem obicni ovisnici o fantazijama mogu zamisliti da je bajka istina. Ovo je do te mjere los “proizvod” da zadovoljava samo najocajnije dzankije.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Može Macron njakati koliko hoče , za francusku avijaciju Sirija je prestala biti žrtvom

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

@CPGS
Po broju minusa na tvom komentaru vidim da ljudi ne mogu da razumiju da nijedna vojska,policija,tajna služba i sl. ne bi sebi dozvolili luksuz da se povuku sa mjesta na kome su boravili a da predhodno ne spale ili unište dokaze koji ih mogu kompromitovati na bilo koji način ,čak i u slučaju hitne evakuacije ne ostavljaju se bilo koji važni podaci ako postoji mogućnost da se ponesu ili unište,znači mene da sad neko ubjedi da su se ameri i francuzi povuki ali su eto zaboravili takve podatke pa u poslali avione poslije nekoliko dana da ih unište a u međuvremenu kroz tu bazu je prodefilovao što bi kod nas u Bosni rekli i Kurta i Murta ne ide i ne pije vode pogotovo što su oni sigurno danima a možda i nedeljama prije toga znali šta se sprema !

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Ovo je preglupo cak i kad se uzme u obzir gdje je objavljeno.

Ovo ne bi ovca popasla s maslom.

Ups… gledajuci komentare… izgleda da bi!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Kad je ovo vec tako glupo, a i cijeli portal, ne znam sto ti tako pametan radis ovdje svakodnevno. Mozda je tvoja misija da prosvjetlis nas glupane?

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Moja je misija da vam narusim monopol. Da parafraziram, “jedino sto je potrebno da glupost trijumfira je da pametni ljudi sute.”

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Čuda rade sustavi S-300 i S-400 na sirijskom nebu!!! Blago Assadu sa takvim prijateljima koji mu pomažu da raskrinkaju cionističko-zapadnu propagandu!!!

Max
Member
Max
1 godina prije

Tko s zna se kime tikve sadi o glavu mu se razbiju oni štite džihadiste a ovi po gradovima ubijaju njihove civile.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x