Američko bombardiranje baze Lafarge u Siriji je uništilo francuske tajne o vezama s ISIL-om

avion F-15 Eagle bomba GBU-32
27 komentara

Jučer smo izvijestili kako je pukovnik Myles Caggins potvrdio da su dva zrakoplova F-15E američke koalicije za navodnu borbu protiv Islamske države izvele su zračni napad na tvornicu cementa Lafarge u Siriji.

Službeno je cilj bio „uništiti američko skladište streljiva da ne bi moglo biti korišteno u terorističke svrhe“.

“16. listopada, nakon odlaska ključnog osoblja i taktičke opreme, dva koalicijska zrakoplova F-15E izvela su uspješan i planiran zračni napad na tvornicu cementa Lafarge kako bi uništili deponiju streljiva i smanjili njezin potencijal za ponovnu upotrebu u vojne svrhe”, napisao je na Twitteru Myles Caggins.

Naravno da to nije istina, jer su SAD sirijskim Kurdima proteklih godina isporučili na stotine kamiona oružja streljiva, a bivša tvornica cementa francuske kompanije Lafarge u Siriji je bila baza američkih i francuskih snaga, te zapovjedni i obavještajni centar u kojem su, blago rečeno, ostali brojni dokazi o sumnjivim aktivnostima američkih i francuskih trupa o njihovim aktivnostima u Siriji.

To je bio kirurški napad , savršen, da mu se ne može ući u trag. Ovo su naređenje primila od pilota F-15 koji su prekjučer letjeli iznad Sirije kako bi bombardirali ne terorističke položaje ili neku od ćelija, njihove šatorske „baze“ u pustinji ili mjesta gdje kriju oružje i municiju, već bivšu bazu američke koalicije, odnosno bivšu tvornicu cementa Lafarge, u Jalabiji .

Piloti su izvršili zadane naredbe, kako je izvijestio The Aviationist. Kasnije je pukovnik Myles Caggins potvrdio udare i kako je koalicija uspješno izvela unaprijed planirani precizni zračni napad na tvornicu cementa Lafarge. Objekt za mnoge gotovo anoniman je bio jedna od najtajanstvenijih točaka ovog povlačenja Sjedinjenih Država i krio je tajanstvenu zavjeru skrivenu u zamršenom gambitu na sjeveru Sirije. Jer ta baza nije samo bivša tvornica cementa, već i struktura u kojoj su godinama bili prisutni odjeli američke i francuske obavještajne službe. Iste one Francuske koja se sada zajedno sa Sjedinjenim Državama povlači jer više nema logističku potporu Pentagona.

Problem je što svako povlačenje za sobom ostavlja tajne. Pentagon je to jasno dao do znanja, prije svega s obzirom na to da postoji rizik da će Rusi koji će preuzeti kontrolu nad nekim bazama koje su pripadale Sjedinjenih Država detaljno pročešljati objekte  i saznati i najmanje tajne koje su zapadne službe bez sumnje zaboravile u brzopletom povlačenju.

A taj je strah, najvjerojatnije, posebno izražen u glavama nekolicine dužnosnika francuskih tajnih službi, obzirom na to da ta baza još uvijek predstavlja jednu od najvidljivijih strana kontroverzne misije Francuske u Siriji.

Kao što je napisano u ovom naslovu, bivša tvornica cementa Lafarge je jedan od čvorova koji bi raskrinkao  odnose francuskih tajnih službi, terorista Islamske države i snaga američke koalicije. Brojne su istrage utvrdile uznemirujuće veze između pojedinih ćelija ISIL-a i zapovjednika baze Lafarge koji su, prema novinarima i potvrdama francuskog tužitelja, plaćali mito nekim terorističkim skupinama da nastave raditi u tom postrojenju.

Novinari Le Mondea su pronašli čak i propusnicu koju su teroristi „kalifata“ davali kamiondžijama koji su prevozili cement iz tvornice, kako njihovu suborci na drugim punktovima ne bi zaustavili transport.

Kao što je izvijestio talijanski list Il Fatto Quotidiano, poruka sadržana u propusnici razbija sve sumnje: “Molimo našu braću da propuste ovo vozilo koje prevozi Lafargeov cement na kontrolnim točkama na temelju sporazuma kojeg smo sklopili s tom tvornicom”.

Dokument optužuje čitavu grupu, koja je nakon spajanja 2015. s Holcimom  postala Švicarska, čiji su suci htjeli jasno vidjeti o čemu je riječ.

Francuske vlade su uvijek objašnjavale ovu neugodnost s infantilnim izgovorima, a istraga je postala pravi trn u oku Emmanuela Macrona i njegovog prethodnika Françoisa Hollandea, koji su niz godina djelovali u Siriji. Ovaj i slični „bezazleni“ dokumenti, koji su mogli prati u ruke Rusima, rasvijetlili bi misterij kako Pariz znao i tolerirao transfer novca od francuskih poslodavaca i čelnika teroristima „Islamske države“ blizu Aleppa.

Bivši francuski veleposlanik u Siriji, Eric Chevallier, godinama je ponavljao kako nije održavao sastanke s rukovoditeljima Lafargea. Ali njegovo svjedočenje je sasvim drugačije od svjedočenja Christiana Herraulta, koji je u to vrijeme bio upravitelj Lafargea i koji je otkrio da su svakih šest mjeseci njihovi predstavnici posjećivali sjedište francuskog ministarstva vanjskih poslova u Parizu. Dugo vremena im je Pariz slao samo jednu poruku: ostati i poslovati u Siriji.

Bez obzira na to jesu li se održali ovi sastanci ili ne, sigurno je da se isplata dogodila i govori se o mitu od 123 milijuna eura, što je za ISIL bila pristojna financijska injekcija samo za poslovanje ovog postrojenja. Jednako je točno da su francuske tajne službe preuzele bivšu tvornicu cementa i pretvorile je u bazu tajnih službi Francuske na sjeveroistoku Sirije. Francuska služba za inozemno djelovanje DGSE nije mola ne znati što je u cementari.

Dva F-15 au uništila bazu Lafarge jednako kao što su SAD bombardirale svoju napuštenu bazu u Kobaneu, ili Ain Al-Arabu, kako bi bilo pravo ime ovog sirijskog grada, kada su se prema njoj kretale proturske milicije i Rusi i Assadovi vojnici. Iako je u bombardiranju sve uništeno i spaljeno, čak i ovako, zbog istrage u tijeku, potvrđuje da je tvornica, kasnije baza Lafargea mogla otkriti puno o Macronovih tajni. Ipak, sada francuski predsjednik može puno mirnije spavati.

Veze Francuske i Islamske države je 2017. Potvrdila i France24.

bombardovanjeKalifatPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dulebg
4 godine prije

Pa kad holivudski forenzičari iz jedne dlake pročitaju ko je ubica, vaqda će i Rusi u onom pepelu naći potvrdu za ono što verovatno ionako znaju?

Damar Cro
4 godine prije

Ajoj, grozno, tko će sad branit socijalistički feminizam u “Sjevernoj Siriji?” lolol

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Uvijek se, ako ustreba, može pronaći neka nesagoriva, izgubljena osobna, putovnica….
Rodni list, po potrebi i krštenica čak…..

Ivi.tz
4 godine prije

Zbog ovih stvari mi se više gade zapadni sponzori nego glavosječe,jer da nije njih nebi bilo ni ovih glavosječa.znači da su VEĆI krivci ti koji ih naoružavaju i financiraju…

Sarmat
4 godine prije

Stara metoda. Zločinac briše tragove zločina

Laki Topalović
4 godine prije

Da, uništavanje sanduka streljiva je bio malo glup izgovor, stvarno

burt
4 godine prije

Pence priča gluposti i dogovara prekid vatre i povlačenje Kurda iz turske sigurnosne zone a u isto vrijeme Kurdi su izmakli kontroli i sad rade u interesu Assada, vidi se da su idiot Trump, Pence i cijela administracija pogubili kontrolu iz ruku i oni i dalje pričaju o prekidu vatre i sankcijama Turskoj a Trump tweeta budalaštine o Turcima i Kurdima kao djeci, i razni senatori i kongresmeni su idioti kao i Trumpova administracija i nemaju blage veze o čemu pričaju dok se vodi odlučna bitka između budućeg federalističkog ili unitarnog uređenja Sirije, SDF su omogućili da SAA dovede još vojske prema turskoj strani i utvrde položaje uz tursku granicu a o prekidu vatre nema se što ni pričati jer dok salonski idioti u Washingtonu ne znaju kako riješit ovu konfuznu situaciju dotle SDF i YPG sada rade usklađeno sa assadovskim strukturama, turska vojska i FSA nemaju izbora nego moraju… Čitaj više »

Kajzer Soze
4 godine prije

Uništili su je poslije nekog vremena pošto su se povukli iz nje a u međuvremenu je i moja pokojna baba mogla ući u bazu i pregledati šta je ostalo u njoj a da ne pričam o ljudima ( Rusima,Irancima,Sirijcima,Kurdima,……. ) iz obavještajne zajednice kojima je to i tako posao,mislim ono nigdje veze sa pameću i stvarnošću !

CPGS
4 godine prije

Ovo je preglupo cak i kad se uzme u obzir gdje je objavljeno.

Ovo ne bi ovca popasla s maslom.

Ups… gledajuci komentare… izgleda da bi!

Mile
4 godine prije

Čuda rade sustavi S-300 i S-400 na sirijskom nebu!!! Blago Assadu sa takvim prijateljima koji mu pomažu da raskrinkaju cionističko-zapadnu propagandu!!!

Max
4 godine prije

Tko s zna se kime tikve sadi o glavu mu se razbiju oni štite džihadiste a ovi po gradovima ubijaju njihove civile.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI