Američko zeleno svjetlo za prodaju 3.000 bombi vrijednih 290 miliona dolara Saudijskoj Arabiji i niz drugih bliskoistočnih ugovora o naoružanju

Oruzje
14 komentara

Američki State department odobrio je moguću prodaju 3.000 precizno navođene municije Saudijskoj Arabiji, zajedno sa više od 4 milijarde dolara vrijedan transfer oružja drugim regionalnim državama, argumentujući da sporazumi podržavaju „nacionalnu bezbjednost“.

Prodaju municije Saudijskoj Arabiji odobrio je State department u utorak, navodi se u obavještenju Agencije za bezbjednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA), dajući zeleno svjetlo za prenos,vrijedan nekih 290 miliona dolara, 3.000 GBU-39 bombi malog prečnika u Zalivsku monarhiju.

DSCA je rekla da će predložena prodaja „podržati američku spoljnu politiku i ciljeve nacionalne bezbjednosti“ poboljšanjem bezbjednosti „prijateljske zemlje“ koja promoviše „stabilnost“ na Bliskom istoku.

Mogući dogovor dolazi manje od nedjelju dana nakon što je State department obavijestio Kongres da će izdati dozvolu za prodaju 7.500 municije vazduh-zemlja u iznosu od 478 miliona dolara, omogućavajući Raytheonu da direktno proda rakete saudijskoj vladi.

Poput Kongresa, novoizabrani predsjednik Joe Biden imat će mogućnost da blokira prodaju nakon što preuzme dužnost u januaru i obećao je da će „ponovo procijeniti“ američko-saudijske odnose, ali ostaje da se vidi da li će preduzeti taj korak. Administracija Baraka Obame – pod kojom je Biden bio potpredsjednik – odobrila je kraljevstvu milijarde dolara u trgovinama oružjem tokom njegova dva mandata, više nego bilo koji prethodni predsjednik, dok je Bajdenov kandidat za ministra odbrane, Lloyd Austin, u Raytheonovom upravnom odboru od 2016. godine.

Transfer oružja u Rijad našao se na udaru kritika na Capitol Hillu i šire, tokom posljednjih mjeseci, a poslanici poput senatora New Jerseyja Boba Menendeza, rangiranog demokrate u Senatskom komitetu za spoljne poslove, odbili su da podrže raketni sporazum od 478 miliona dolara kada je prvi put predložen ranije ove godine. William Hartung, direktor Projekta naoružanja i bezbjednosti u Centru za međunarodnu politiku, insistirao je da prodaja “ne smije biti dozvoljena”, ukazujući na smrtonosnu petogodišnju kampanju bombardovanja Jemena od strane Rijada, u kojoj je oružje američke proizvodnje umiješano u moguće ratne zločine.

„Sjedinjene Države trenutno ne bi smjele da prodaju precizno vođene bombe Saudijskoj Arabiji, s obzirom na njihovu vodeću ulogu u vazdušnom ratu u Jemenu koji je ubio hiljade civila i produžio sukob koji je danas najgora humanitarna katastrofa na svijetu“, Hartung je napisao u izjavi.

Prošle godine Trumpova administracija stavila je veto na seriju dvostranačkih mjera kojima se nastojalo blokirati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, u kojoj su poslanici naglasili rat u Jemenu i ubistvo novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, za kojeg se vjeruje da je ubijen i raskomadan u saudijskom konzulatu Turske. Trump je tvrdio da bi blokiranje prodaje „oslabilo američku globalnu konkurentnost“ i „oštetilo“ američko-saudijske veze i nadmašilo prethodni pokušaj blokiranja pozivajući se na široka „hitna“ ovlaštenja zbog navodne „prijetnje“ iz Irana, uprkos krajnjem skepticizmu zakonodavaca.

Zajedno sa sporazumom o municiji vrijednom 290 miliona dolara, odobrenim u utorak, State department je takođe dao zeleno svjetlo za čitav niz drugih prodaja naoružanja susjednim zemljama, uključujući dva transfera u Kuvajt vrijedna 4,2 milijarde dolara za grupu napadačkih helikoptera Apache i rezervne raketne dijelove, kao i nekih 170 miliona dolara u komponentama aviona za Egipat. Ta prodaja dolazi usred naglog povećanja broja trgovina oružjem, kako je Trumpova administracija ušla u posljednje mjesece, odobrivši paket od 23 milijarde dolara Ujedinjenim Arapskim Emiratima i seriju transfera na Tajvan, čija je cijena, između ostalog, preko 22 milijarde dolara.

AmerikaOružjesaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ztal
3 godine prije

To je samo jedna vrsta reketa. Dobro su im uvali.

Umpah Pah
3 godine prije

Ipak je S.Barbarija opasno
okružena Iranom
s jedne strane .

SULE
3 godine prije

Bliži se dan udara na Iran pa je normalno da saveznike opskrbis naoruzanjem jer će Iran napast Saudijce- zestoko Idući tjedan je preloman zato je ministar obrane Izraela napustio Ganca jer želi rat sa Netanyahu -a Trump iste želje ima

Sir Oliver
3 godine prije

Mozes im prodat sta hoces jer imaju para.A sto to neznajukoristit je nesto drugo.Malo je komplikovanije nego upravljat kamilom.

vinko
3 godine prije

Saudijska Arabija ima dobar polozaj u srcu svake americke adminstracije.
Kakva suga od covjeka mora biti Hrvat kad vidi kako zapad udara po slavenskoj Rusiji a istovremeno daje preferentialni tretmant KSA?

Weteran
3 godine prije

Licemerje i Dvostruki Standardi se ne kriju!?
Globalistička Elita više brine o kućnim ljubimcima, potrebama svojih kučića i mačića, nego o milijardama ljudi!?
Ne može ovo još dugo ovako!

3 godine prije zadnji put uredio Weteran
ifnvinesfvwefvunerwf
3 godine prije

Uskoro će ovo istresati nad Iranom zrakoplove će pilotirati oni iz bebena jer saudi ni nemaju pilota za toliki broz zrakoplova kupljenih.

Komunjara
3 godine prije

Uzalud je Saudiji sve. Huti u sandalama će ih razvalit svaki put😁

Max
3 godine prije

Ovo nije ništa novo. Te države kupuju Američko naoružanje a zauzvrat rade razne zločine nekažnjeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI