Amerikanci sve više sumnjaju u podršku Ukrajini

Amerikanci sumnjaju u podrsku Ukrajini
12 komentara

Šest mjeseci od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, skoro tri od deset Amerikanaca nisu sigurni da li će nastaviti podržavati Kijev u sukobu, pokazala je nova anketa.

Dok se 53 % odraslih Amerikanaca slaže da Vašington treba da nastavi da podržava Kijev “sve dok se sve ruske snage ne povuku sa teritorije na koju polaže Ukrajina”, 28 % je neodlučno, prema anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u srijedu. Sumnje o nastavku upumpavanja oružja i druge pomoći u Ukrajinu posebno su rasprostranjene među nezavisnima, njih 37 %, dok se 18 % Amerikanaca u potpunosti protivi isporukama.

Istraživanje ukazuje na slabljenje podrške američkom angažmanu kako se sukob odugovlači, što doprinosi rastućoj inflaciji na domaćem frontu. Zapravo, 40 % Amerikanaca se sada slaže s izjavom da se „problemi Ukrajine ne tiče nas i da se ne trebamo miješati. To je u poređenju sa 31 % kada je isto pitanje postavljeno u aprilu.

Štaviše, 59 posto ispitanika, uključujući 69 posto republikanaca, slaže se s izjavom da “s obzirom na trenutnu ekonomsku krizu, SAD ne mogu priuštiti da daju finansijsku podršku Ukrajini”. Otprilike polovina (51 %) i dalje podržava nabavku oružja Ukrajini, u odnosu na 73 % u aprilu. Samo 26 % podržava slanje američkih trupa u Ukrajinu, u odnosu na 39 % u aprilu.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu 3 milijarde dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, što je najveći paket oružja namijenjen Kijevu od početka borbi u februaru. SAD su posvetile više od 15,5 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini otkako su podržale rušenje izabrane vlade u Kijevu 2014. godine. Lavovski dio te pomoći, 13,5 milijardi dolara, objavljen je u posljednjih šest mjeseci.

Amerikanci su ravnomjerno podijeljeni o pitanju ograničavanja uvoza ruske nafte i prirodnog plina ako to znači da plaćaju više cijene za vlastitu potrošnju energije. Istraživanje je pokazalo da 50 % podržava ograničenja na uvoz iz Rusije, čak i na račun viših cijena. Slično, 49 % se slaže da je važnije da imaju zalihe gasa za svoje domove i preduzeća nego da pokušavaju da utiču na Rusiju. Međutim, samo 21 % se slaže da sankcije protiv Rusije nisu vrijedne uticaja koji imaju na SAD.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Kad govoriš o mišljenju američkog roblja, potpuno je nevažno… ma koja vlada više uopće drži do mišljenja svoje “tegleće stoke” ? (važno je samo što vlast misli po tom pitanju)

goran
1 godina prije

Prosjecni Amerikanac samo misli kako postati miljuner. Bio sam u Americi I pitao sam prove koje sam upoznao, jesi li miljuner. On kaze da je samo momentalno tu na dnu ljestvice ali bit ce. Za vanjsku politiku ih nije briga, naucili su I srasli s americkom pljackom I imperijalizmom.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Dok se 53 % odraslih Amerikanaca slaže da Vašington treba da nastavi da podržava Kijev “sve dok se sve ruske snage ne povuku sa teritorije na koju polaže Ukrajina”

Toliko o političkoj pismenosti izuzetnih.
Do zime će biti obrnute brojke.
Kladim se da 90% ne bi znalo niti pokazati Ukrajinu na karti svijeta.

Izbori su tamo za dva i pol mjeseca, Demokrati na čelu sa dementnim će biti potučeni do nogu.

Max
1 godina prije

Bilo im je vrijeme.

LZN
1 godina prije

Šta zna amerikanac o ukrajini i rusiji:
YT
American School of Geography (SUBTITLES)

Alen
1 godina prije

Koga danas boli k šta gradjani usa misle !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI