Antiruska rezolucija o Ukrajini dobija ograničenu podršku SZO

SZO - Svjetska zdravstvena organizacija
14 komentara

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) usvojila je u srijedu nacrt antiruske rezolucije o Ukrajini, osuđujući tamošnju specijalnu vojnu operaciju koja je u toku i optužujući Moskvu da cilja na zdravstvene službe zemlje.

Rezoluciju pod nazivom “Hitna situacija u Ukrajini i zemljama koje primaju i ugošćuju izbjeglice, proizašle iz agresije Ruske Federacije” su sponzorisale sve članice EU osim Mađarske i nekoliko drugih nacija, uključujući SAD i Veliku Britaniju. Dokument je podržalo 80 od 194 države članice Svjetske zdravstvene organizacije, 52 su bile suzdržane, devet je glasalo protiv, a 36 je bilo odsutno tokom glasanja iz različitih razloga.

Nacrt rezolucije direktno okrivljuje Rusiju za „stalnu zdravstvenu situaciju“ u Ukrajini i zemljama u kojima se nalaze izbjeglice, optužujući Moskvu za „napade na zdravstvene ustanove“, kao i „široko rasprostranjene napade na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu“ koji su navodno rezultirali “teške žrtve.” Taj stav je u stvari u skladu s narativom koji je Kijev gurao, dok je Moskva više puta govorila da cilja isključivo vojne objekte ili objekte dvostruke namjene u zemlji.

Štaviše, Rusija je više puta optuživala Ukrajinu za stacioniranje vojnika u civilnim objektima kao što su škole ili bolnice, što ih pretvara u legitimne mete. Istovremeno, kijevske snage rutinski granatiraju civilne objekte, uključujući škole i bolnice, u ruskim gradovima blizu linija fronta.

Tokom skupštine SZO, ukrajinski predstavnik je tvrdio da je u neprijateljstvima oštećeno oko 1.256 zdravstvenih ustanova. Oko 177 njih je potpuno uništeno, a oko 237 zdravstvenih radnika i pacijenata je ubijeno ili povrijeđeno. Osim njih, zemlja je izgubila preko 20 odsto svog voznog parka, tvrdi predstavnik.

Osim usvajanja antiruske rezolucije, globalno zdravstveno tijelo odbacilo je alternativni, politički neutralan dokument koji je predložila Rusija, pod nazivom „Hitna situacija u Ukrajini i oko nje“. Oko 62 člana glasala su protiv, još 61 je bio uzdržan, a samo 13 ga je podržalo. Ni ostale zemlje članice nisu bile zastupljene prilikom glasanja o alternativnom dokumentu.

Rusija je osudila odluku SZO i one zemlje koje su progurale rezoluciju, navodeći da je ta akcija postala samo najnoviji pokušaj da se „pogrešno politizuje“ navodno neutralno međunarodno telo.

„Pružanje medicinske nege treba da bude oslobođeno politike, kao i SZO“, rekao je ruski predstavnik toj organizaciji. “Zapadne zemlje unose politiku u ovu organizaciju.”

RezolucijarusijaSZOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neon
11 mjeseci prije

“Rusija je ‘osudila’ odluku SZO…” – samo da se smijes… Zasto Ruske “vlasti” ne donesu odluku o istupanju Rusije iz zlocinacke SZO i ucine ogromnu uslugu ruskom narodu? Zasto su postupale po “preporukama” Rokfelerove SZO za vrijeme pLandemije? Moze biti zato sto su “vlasti”, a ne vlasti i zato sto je ruska “vlada” privatizirana i pod komandom globalnog Zidovstva.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

I SZO postaje multipolaran, odnosno najvjerojatnije će se raspasti na dva dijela.
Ako sve ovo nije predstava za javnost.

Neki dan sam objavio deset najvećih financijera SZO (WHO), na drugom mjestu po uplatama Bill & Melinda Gates Foundation, u Top 10 i GAVI Alliance i Rotary International.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)…

– osuđujući tamošnju specijalnu vojnu operaciju koja je u toku i
– optužujući Moskvu da cilja na zdravstvene službe zemlje.”

Jbt, pa ovi već misle da su svjetska vlada. 😏

Otkad se WHO bavi ovakvim stvarima?

Ah, da. Kako se ovo uklapa u ono: “svi su isti”?

Vidjet ćemo razvoj događaja do ponedjeljka. Uopće se ne zna tko je tamo, iz Hrvatske? Beroš? A, mora biti i AP.
S obzirom na ono što misle donijeti.
Sigurno nešto super.
Kao što je bilo i ovo sad za vrijeme korone 😄

kiza
11 mjeseci prije

Normalno je da će SZO da osudi SVO.Pa pokvarili su im posao sa američkim labaratorijama u Ukrajini, a oni su toliko nade polagali u njih.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Joj su se Rusi potresli … Uh , uh , uh … Eto njima jeda i za sutra … 🤣

Drago
11 mjeseci prije

Ta szo je globalisticko pedofilska organizacija.Ili pojednostavljeno legalizirane ubojica

Мунгос
11 mjeseci prije

Светска здравствена организација која је „стручно“ донела одлуку да педерастија није болест.
Сада доноси одлуке о кривцима у ратовима који Америка води по свету.
Светска здравствена организација је стручна да доноси резолуције по наруџби својих сорошоида, такође ће нам из својих лабораторија испоручити нову пандемијску врсту.

Max
11 mjeseci prije

Jedan Iskander.

Roccos
11 mjeseci prije

Pazi kako su se štakori iz who već uživjeli u ulogu svjetske vlade.Neće moći ove noći,SZO-Svjetska Zločinačka Organizacija i tako treba biti tretirana.

Janko
11 mjeseci prije

Kad sr zna tko ih financira i kadrovira ,jasna ti je i njihova politika

Rimtutituki
10 mjeseci prije

Sto su i. Ruje sjebale magazu,silne labor da experimenisu na nama,valja ih sad selit po eu,nema vise Afganistan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI