Apple upozorava da će se zakoni EU koji dozvoljavaju „bočno učitavanje“ aplikacija bez App Store „uništiti“ iPhone sigurnost

Apple
3 komentara

Izvršni direktor Apple Tim Cook upozorio je korisnike iPhonea na velikoj tehnološkoj konferenciji da je nekoliko funkcija koje štite privatnost na uređaju u opasnosti da bude potpuno izbrisano zahvaljujući predstojećim propisima EU o privatnosti.

Američki tehnološki gigant, koji trenutno zahtijeva da se aplikacije preuzimaju na uređaje putem svoje vlasničke prodavnice aplikacija, će biti prinuđen da dozvoli „bočno učitavanje“ – omogućavajući korisnicima da sami preuzimaju aplikacije bez prolaska kroz Apple centralnu prodavnicu – prema predloženom Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) koji čeka usvajanje u Evropskoj uniji.

Cook je tvrdio da se efekat evropskog zakona na korisnike iPhonea potcjenjuje. Bočno učitavanje „bilo bi alternativni način prenošenja aplikacija na iPhone, kako vidimo, to bi uništilo sigurnost iPhonea“, rekao je publici na francuskoj tehnološkoj konferenciji Viva Tech u srijedu. Morate da prođete kroz App Store, to „osigurava visokokvalitetne aplikacije i čuva telefone korisnika od zlonamjernih programa“, rekao je Cook.

Na prvi pogled moglo bi se činiti da bočno učitavanje, koje ne zahtjeva od korisnika da unese svoj Apple ID ili se na drugi način identifikuje, izgleda pogodnije za zaštitu privatnosti ili barem anonimnosti, ali Cook je umjesto toga tvrdio da bi dozvoljavanje zaobilaznog rješenja neopozivo naštetilo privatnosti korisnika. Apple je više puta objasnio da se njegovi sistemi za zaštitu privatnosti trude da sve mrežne zadatke vrše na samim telefonima, održavajući podatke lokalnim, a ne da telefoni komuniciraju sa obližnjim ćelijskim tornjevima – ili samom kompanijom – kad god je to moguće.

Iako je Cook insistirao da se brine prvenstveno za „najbolji interes“ Apple korisnika, kompanija uzima cijelih 30 % od svake kupovine u App Store. Pored toga, prisiljavanje cjelokupnog saobraćaja za preuzimanje aplikacija da prolazi kroz App Store osigurava da nijedna „neovlaštena“ aplikacija ne pređe na iPhone, što je problem koji se više puta pojavljivao posljednjih mjeseci kod manjih platformi društvenih medija kao što su Parler i Telegram. Iako nijedna aplikacija nije prekršila američki zakon, mediji poput CNN i političari koji su izloženi necenzurisanim tržištima ideja prikazani su kao prijetnja.

Programeri aplikacija sukobili su se sa tehnološkim titanima zbog navodno antikonkurentske prakse, tvrdeći da nemaju ista prava ako im Apple blokira pristup do App Store. Takva postavka predstavlja monopol, prema Epic Games, koji su napravili široko popularnu igru Fortnite.

Epic trenutno tuži Apple zbog prava da zaobiđe naknadu za transakcije od 30 %; ako uspiju, takođe će dobiti pravo da instaliraju sopstvenu prodavnicu aplikacija na iPhone uređajima i vjerovatno će utrti put drugim programerima aplikacija koji su se iz jednog ili drugog razloga našli isključeni iz App Store.

DMA bi primorao velike tehnološke korporacije da dozvole konkurenciju ili će se suočiti sa oštrim kaznama. Prekršitelji pravila mogli bi biti kažnjeni sa 10 % ukupne globalne dobiti, što je u Appleovom slučaju ogromnih 26 milijardi dolara.

Međutim, dok su se Apple i Google usprotivili zakonu, čini se da ga pozdravljaju druge kompanije poput Facebooka i Spotifyja. Spotify je tužio Apple zbog njegove „nepravedne prednosti“ nad rivalima, dok se Facebook žalio da je Apple alat za praćenje, koji štiti korisnike od gladnih oglašivača od aplikacije do aplikacije, nepravedan i da šteti programerima i potrošačima.

U međuvremenu, Cook se žalio da je tržišni udio iPhonea u Francuskoj samo 23 procenta, ukazujući da je ova sudbina Googleovih Android telefona – koji su na meti više zlonamjernih programa – rezultat otvaranja sistema za bočno učitavanje.

app storeAppleeuTim Cook
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
2 godine prije

Wow i drugi će moći prikupljati podatke a ne samo oni. Strašno.

Suze Roni
2 godine prije

Bagra na aparatima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI