Assange na saslušanju zbog navodnog silovanja

Julian Assange
0
0

Švedska glavna tužiteljica Ingrid Isgren doputovala je u londonsku ambasadu Ekvadora da bi saslušala Juliana Assangea, a u vezi sa slučajem silovanja koji je otvoren u Švedskoj prije šest godina.

Assange boravi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu još od 2012. godine kada je zatražio politički azil, nakon što je Švedska izdala nalog za njegovo hapšenje. Ekvadorski tužilac ispituje Assangea, postavljajući pitanja koja mu je ranije dostavila švedska strana. Saslušanju prisustvuje glavna švedska tužiteljica Ingrid Isgren. Inspektorka švedske policije Cecilia Redell je takođe prisutna. Dozvoljeno im je da traže pojašnjenje odgovora koje Assange daje, ali ne i postavljanje novih pitanja.

Tužiteljica je kazala da će tražiti uzimanje DNK uzorka od Assangea, ukoliko on bude saglasan sa time.

Osnivača WikiLeaksa zastupaće ekvadorski advokat. Jennifer Robinson, njegova pravna savjetnica i bliska saradnica, takođe je doputovala jutros u London.

Saslušanje će trajati tri dana, a transkript saslušanja biće dostavljen švedskim vlastima.

Ekvadorski ministar inostranih poslova Guillaume Lond kazao je da je zadovoljan ovim saslušanjem.

“To je nešto na šta je Ekvador pozivao švedske tužioce još od dana kada smo dodijelili azil gospodinu Assangeu 2012. godine”, kazao je on.

Manja grupa pristalica Juliana Assangea okupila se ispred ambasade noseći transparente podrške.

Assange je optužen od strane švedskih vlasti po četiri tačke optužnice zbog navodnih seksualnih prestupa nad dvjema ženama 2010. godine, što on poriče od samog početka. Tri tačke optužnice su već zastarjele po švedskim zakonima. Tehnički slobodan da napusti ambasadu, osnivač WikiLeaksa je odlučio ostati u njoj, navodeći da se boji da će ga švedske vlasti izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, a gdje je optužen za odavanje strogo povjerljivih državnih tajni i špijunažu.

jennifer robinsonsaslušanjeŠpijunažaWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI