Assange podnio žalbu na izručenje SAD-a

Julian Assange
5 komentara

Pravni tim Juliana Assangea uložio je u petak žalbu da zaustavi izručenje suosnivača WikiLeaksa u SAD, gdje se suočava sa optužbama za špijunažu za koju je zaprijećena zatvorska kazna do 175 godina.

Prema WikiLeaksu, Assangeovi advokati su podnijeli “savršene žalbene osnove” pred Visokim sudom pravde Ujedinjenog Kraljevstva protiv američke vlade i britanske ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel, koji su sredinom juna odobrili izručenje urednika rođenog u Australiji.

U žalbi se tvrdi da je “Julian Assange procesuiran i kažnjen zbog svojih političkih mišljenja”, dok je američka vlada “pogrešno predstavila ključne činjenice” slučaja pravosuđu Ujedinjenog Kraljevstva. Dodaje se da zahtjev za izručenjem suosnivača WikiLeaksa krši relevantni sporazum između SAD-a i UK-a, kao i međunarodno pravo.

Dokument također navodno sadrži neke nove dokaze koji su prikupljeni otkako je britanski sud donio odluku o izručenju Assangea početkom 2021. godine.

Urednikova supruga, Stella Assange, rekla je: “Pojavili su se ogromni dokazi koji dokazuju da je američko tužilaštvo protiv mog muža krivično djelo”, dodajući da će visoki sud sada odlučiti da li je njenom mužu data prilika da iznese svoj slučaj protiv SAD-a pred otvorenim sudom po žalbi.

Početkom juna Wall Street Journal je objavio da su Assangeovi advokati uložili dvije žalbe u borbi protiv njegovog izručenja u SAD, samo dan prije isteka roka za tužbu. Tačni detalji žalbe, međutim, nisu jasni.

Assange je zapravo bio u zatočeništvu od 2012. godine, kada je zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, nastojeći izbjeći izručenje Švedskoj, gdje se suočio s optužbama za seksualni napad, koje su u međuvremenu odbačene. Ekvador je 2019. godine ukinuo Assangeov status azila, a britanska policija ga je prebacila iz ambasade u strogo obezbjeđeni zatvor Belmarsh, gdje je ostao do danas.

Britanski sud je prvobitno odbio da preda Asanža SAD, navodeći strah da će on biti podvrgnut nehumanom tretmanu. Kasnije je Washington uspio uvjeriti britanske sudije da će se poštovati prava novinara. Kao rezultat toga, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel je sredinom juna stavila pečat na izručenje suosnivača WikiLeaksa SAD-u.

Assange je meta za SAD od 2010. godine, kada je WikiLeaks objavio niz povjerljivih dokumenata koji prikazuju navodne ratne zločine koje su počinile američke snage tokom ratova u Iraku i Afganistanu. Od tada je optužen za zavjeru radi hakovanja Pentagonovih kompjutera i optužen je prema američkom Zakonu o špijunaži iz 1917. zbog objavljivanja povjerljivih materijala.

AssangeSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zuzu
1 godina prije

Može se žaliti upravi vodovoda.

Max
1 godina prije

Žrtva struktura moći.

Lucija, prva
1 godina prije

A tko zna?

Možda juriš na Belmarsh postane novi juriš na Bastilju? 😁
🔥🔥🔥🔥

Filip
1 godina prije

Kad živimo u društvu gdje je istina zločin…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI