Australija bi mogla da obučava regionalne vojske protiv Kine

Australski vojnik
18 komentara

Opozicioni lideri predlažu novu „školu odbrane“ dok i dalje postoje upozorenja o prijetnji iz Pekinga.

Australijska laburistička partija iznijela je plan za povećanje izdataka za bezbjednost u Pacifiku i izdvajanje resursa za obuku regionalnih saveznika, a portparol opozicije kritikuje aktuelnu vladu jer se nije pozabavila rastućom prijetnjom koju navodno predstavlja Kina. Stranka lijevog centra u utorak je predstavila ideju da „izgradi jači pacifički region“, rekavši da će pojačati angažman sa lokalnim partnerima ako laburisti pobijede na izborima zakazanim za 21. maj, uključujući i novu „školu odbrane Australije i Pacifika“ za vojnu obuku.

Iako nije elaborirala tačno kakvu će ulogu škola imati, stranka je takođe pozvala na dvostruko povećanje sredstava za Pacifički program pomorske bezbjednosti – rekavši da će to pomoći da se „zaštite ekonomske ekskluzivne zone pacifičkih zemalja” – kao i da se predstavi „sadržaj australijskih javnih medija publici u našem regionu“.

Obraćajući se novinarima, portparolka laburista za spoljne poslove Penny Wong kritikovala je navodnu slabost premijera Scotta Morrisona prema Pekingu, upozoravajući da bi Kina mogla da poveća svoje vojno prisustvo u Pacifiku nakon što je prošle sedmice potpisala bezbjednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima.

„Da budemo jasni: izgledi za kinesku bazu na manje od 2.000 kilometara od obale Australije su dramatično štetni po bezbjednosne interese Australije“, rekla je ona. „To se dogodilo dok je gospodin Morrison na vlasti, a odgovor je izgleda bio više busanje u grudi.“

Wong je dalje opisala bezbjednosni pakt Kine i Solomonskih ostrva kao „najgori neuspjeh australijske spoljne politike na Pacifiku od kraja Drugog svjetskog rata“.

Iako su zvaničnici u Canberri i Washingtonu upozorili da bi sporazum sa ostrvima mogao da znači novu kinesku vojnu bazu u regionu, Peking je odbacio ove prijedloge kao „potpuno lažne vijesti koje je napravilo nekoliko ljudi sa skrivenim motivima“. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe podsjetilo da su Solomonska ostrva „nezavisna suverena zemlja, a ne „dvorište“ Sjedinjenih Država i Australije“, nakon glasnih primjedbi obje zemlje zbog novog aranžmana. Dok je Laburistička partija napala Morrisonovu „haotičnu vladu” dugačkom listom pritužbi uoči predstojećih izbora – uključujući smanjenje određenih vojnih programa – premijer je odbacio te kritike kao „farsične”.

„Ono što efektivno govore je da će nastaviti da rade ono što smo mi radili“, rekao je Morrison u utorak, tvrdeći da je pod njegovom administracijom  Australija pružila Pacifiku oko 1,3 milijarde dolara godišnje pomoći.

Australija je jedina zemlja koja ima diplomatske misije u svim državama članicama Foruma pacifičkih ostrva od 13 nacija, koji uključuje Solomonska ostrva, i jedina koja godinama obezbjeđuje mornaričke patrolne čamce, navodi Associated Press.

australijakinavojna obukaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Gle, gle, amerikanci vjeruju samo poljacima i australcima. To sto ne vjeruju srbima, hrvatima i bugarma ne iznenadjuje me, ali ne vjeruju ni nijemcima i francuzima.

Ecco
1 godina prije

Izgledalo je za vrijeme Trumpa da Amerika zeli napasti najprije Kinu. Kad je dosao Biden on se usmjerio najprije na Rusiju, vjerovatno radi biznisa u Kini. Istovremeno je prestalo zapadno rezimsko novinarstvo pisati o logorima u Xinyang……. Izgleda da Engleska i njen bratic Australija ne gledaju tako pa ce iscenirati nesto da ukljuce i svjetskog siledjuju Ameriku da se ukljuci. USA nece imati izbora i morat ce se prikljuciti udaru na Kinu. Dakle, zakljucak je da oni u Downing street 10 mislu da Anglosaksonske drzave s svojim satelitima mogu voditi rat na dvije fronte. Ja se potpuno slazem s razmisljanjem da je bezkorisno udariti na Rusiju a ostaviti Kinu na miru koja moze cak i profitirati od kaosa sto ga anglosaksi izazivaju. S druge strane anglosaksi nemaju izbora, tako ja vidim iz njihove perspektive i oni ce ponovo podijeliti svijet na blokove kao sto su napravili odmah poslje drugog rata.… Čitaj više »

hajde
1 godina prije

Englez, bivsi zapovjednik NATO , Sir Richard Shirreff – ono Sir znaci da je krao i pljackao za englesku drzavu i englesku naciju – je danas izjavio da se NATO mora pripremiti za rat s Rusijom. Ustvari to moze znaciti da moraju biti spremni da prvi bacu na tisuce nuklearnih raketa na Rusiju.

łedeno doba
1 godina prije
"Australija bi mogla da obučava regionalne vojske protiv Kine"


he, he, he…
najprije pajdaši iz 2 kabale, zaključavaju i malretiraju vlastite goyime, sa fašističkim lokdaunovima, australija lani Melbourne i Sidney (a možda će opet uskoro, kad kod njih nastane zima), a Kina Šangaj i uskoro Peking, pa će onda možda poslati goyime da se međusobno ubijaju.
australija šalje svoje goyime, a Kina svoje.. dadnu im oružje u ruke i da se međusobno kokaju..

a kabalini političari u Australiji, u SAD-u, na Zapadu, i Kini će u javnosti glumiti kazališe geopolitike- da su mnogo, mnogo ljuti jedni na druge

Max
1 godina prije

sve te sile skupa su slabije od NR Kine.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

U cemu ce ih klokani obucavati ?! Cricket ?

tuf
1 godina prije

Pazi Australija se kao nešto prijeti Kini a njihova ukupna populacija gotovo ista jednom gradu Šangaju.
Klokani izvucite se iz američkog dupeta, ne glumite neku silu. Ima vas tek nešto više nego što je imala Jugoslavija a ostavljate dojam kao da ćete u pohode na druge kontinente.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Dali ijedan član Australskog parlamenta ili vlade ima IQ broj veći od broja cipela?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ovo je bas 1984!
Toboznje sile ratuju a neznas ciji stanovnici losije zive i koji su vise porobljeni.
Pitam se citaju li Australci i Kinezi uopce knjige?

držnedaj
1 godina prije

Anglosaksi bi htjeli da sve bude ko u sedsmnestom i osamnestom vjeku…e neće ići ! A australija im je samo podguzna muva

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI