Australski putnik na američkoj granici skinut do gola, zadržan u zatvoru i deportiran zbog apsurdnih pravila

Jack Dunn
28 komentara

Australskom putniku odbijen je ulazak u SAD, pretraženi su mu tjelesni otvori, poslan u zatvor zajedno s kriminalcima i nakon toga deportiran 30 sati nakon dolaska, zbog malo poznatih uvjeta za ulazak u SAD.

23-godišnji student Jack Dunn iz Australije podnio je zahtjev za svoje putovanje u SAD u svibnju i planirao je otputovati u Meksiko. Bio je upozoren na potrebu da dokaže svoj plan za izlazak iz SAD-a, ali nije bio svjestan pravila koje zahtijeva da oni koji uđu na odricanje moraju rezervirati povratni let ili dalje putovanje u zemlju koja ne graniči sa SAD-om.

Nakon dolaska u Honolulu Dunnu je odbijen ulazak u SAD i zatočen je u saveznom zatvoru sve dok nije mogao biti stavljen na povratni let za Australiju. Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine potvrdilo je da je nekoliko Australaca uhvaćeno tim pravilom i vraćeno sa granice.

Dunn je rekao da je od tada trpio napade panike zbog svog pritvora i pozvao je američku vlast da jasno reklamira pravilo ulaska na svoju web stranicu Smartraveller kako bi drugi mogli izbjeći njegovo iskustvo.

Internetske stranice američke vlade na kojima se objašnjava ispunjavanje uvjeta za program ukidanja viza, za koji Smartraveller savjetuje Australce da se konzultiraju, ne spominju posebno pravilo ulaska koje je rezultiralo deportacijom Dunna.

Dunn, 23, proveo je više od pola godine štedeći za svoje putovanje, a do svibnja je imao dovoljno za tri do četiri mjeseca avanture. Planirao je započeti u SAD-u kako bi vidio doigravanje NBA lige, a zatim većinu svog putovanja provesti sa ruksakom po Meksiku i Južnoj Americi.

Početkom svibnja dao je otkaz kao omladinski radnik i ukrcao se na Jetstarov let za Honolulu.

Nakon što je 5. svibnja sletio u 6 ujutro, ispitao ga je službenik američke carine i granične zaštite (CBP), koji mu je odbio ulazak nakon što je utvrdio da nije rezervirao daljnje putovanje iz Meksika.

Smješten je u sobu za ispitivanje bez wifija. Budući da nije imao lokalnu sim karticu, nije imao pristup internetu. U jednom trenutku, tvrdi Dunn, radnik zrakoplovne kompanije ponudio mu je svoj telefon da rezervira let iz Meksika u treću zemlju.

Dunn je pokušao rezervirati let za Panamu, ali nije imao dovoljno novca na računu debitne kartice, a kako njegov vlastiti telefon nije bio povezan s internetom, nije mogao prebaciti novac sa svog štednog računa na kojem je bilo nekoliko tisuća dolara. Zatim je pokušao rezervirati jeftiniji let za Gvatemalu, ali je službenik CBP-a ponovno ušao u sobu i naredio radniku zrakoplovne tvrtke da vrati telefon, tvrdi Dunn.

U transkriptu ispitivanja koji je vidio Guardian, policajac je također ispitivao Dunna o njegovoj nemogućnosti da rezervira daljnji let iz Meksika i ima li dovoljno novca da se izdržava u SAD-u.

U konačnici mu je odbijen ulazak u SAD jer “nije posjedovao kartu koja vrijedi najmanje godinu dana za bilo koje strano mjesto/luku osim susjednog teritorija ili susjednog otoka, osim ako tamo stalno borave”.

“Nedopušten vam je ulazak u Sjedinjene Države… zbog vaše nesposobnosti da prevladate pretpostavku o namjeravanom imigrantu. Nemate nikakve veze ili dionice sa svojom matičnom državom niti dovoljno sredstava da se uzdržavate za namjeravani boravak”, rečeno mu je na kraju ispitivanja.

Dunn je rekao da su mu oko šest sati nakon slijetanja stavljene lisice na ruke i odveden u Federalni pritvorski centar u Honoluluu, gdje su mu rekli da se skine gol i dvaput su mu pretraženi  dijelovi oko  skrotuma i anusa tražeći krijumčarene stvari prije nego što je primljen.

Nije imao pristup svom telefonu niti kontakt s roditeljima u Australiji, a tvrdio je da je smješten u ćeliju s drugim zatvorenikom koji je krvlju i izmetom namazao zid. Rečeno mu je da spava na betonskom podu s papirnatom vrećicom za jastuk.

“Kada vas policija ostavi, nalazite se u zatvoru, tako da tamošnji stražari i zatvorenici nemaju pojma zbog čega ste tamo, samo pretpostavljaju da je ovaj klinac učinio nešto loše”, rekao je Dunn. “Tretiraju te kao kriminalca, tretiraju te kao govno.”

Dunn je proveo oko 30 sati u pritvorskom centru, prije nego što je vraćen u zračnu luku i stavljen na let za Sydney. Tijekom cijele epizode dužnosnici CBP-a i Dfata rekli su Dunnovim roditeljima da je na sigurnom. Njegova obitelj podnijela je pritužbu CBP-u na njegov tretman i ponašanje pojedinog službenika.

Dunn je od tada pokušao otići na drugi odmor na Tajland, ali je tamo imao nekoliko napada panike i morao se vratiti kući.

“Očito ovo treba dodati na web stranicu Smartravellera, jer svi tamo idu provjeriti pravila. Ne želim da itko drugi prolazi kroz ono što sam ja prošao, jednostavno nije u redu – rekao je Dunn.

Kad je Guardian Australia upitao ministarstvo jesu li svjesni pravila ulaska, glasnogovornik je rekao da je “svjestan brojnih slučajeva u kojima je australski državljanin deportiran iz Sjedinjenih Država”, ali nije mogao dati dodatne detalje.

Izvor: theguardian.com

australijaJack DunnPutnikSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sara
1 godina prije

Omladinski radnik nije bio dobro informiran. Šteta.

U prolazu
1 godina prije

Španjolsko ime za dotičnu demokraciju: Guantanamo…

Katon
1 godina prije

Lud ko putuje u tu prdaru , mogu te vratit nazad bez razloga, lutrija je hoćeš li uć ili bit vraćen. Predlažem totalni reciprocitet.

Tupko Glupko
1 godina prije

Meksikanci im ulaze u SAD ilegalno u milijunima, a treniraju strogoću na putnicima sa drugih kontinenata.
Ne vidim tko bi normalan u ovo vrijeme želio preseliti u SAD iz bogatih zapadnih država.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ići u Australiju ili Jameriku, ni slučajno, ni da mi plate da ih posjetom. Australija se pokazala na slučaju Novaka, a Jamerika se svakodnevno pokazuje sa svojom birokratskom demokracijom krupnog kapitala, ubistvima nedužnih po ulicama. FUJ SADA, FUJ AUSTRALIJA.

Max
1 godina prije

Zašto su mu to učinili? nije mi jasno.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma nije valjda. I vi se u Australiji ispričate kada nekoga onako izbacite. Pa gledali smo na TV-u zaštita granica Australije.

Benny
1 godina prije

Bezvezno pravilo, kao da se ne moze kupiti let iz Meksika gdjegod, gdje ne granice sa SAD, a ostati u Meksiku kao emigrant.

1 godina prije

Guardian je ok, do neke mjere, ne izmišlja, nije žuti tisak, Jest anglosaksonsko trubilo, a vjerujem.

tuf
1 godina prije

U borbi za titulu Apsurdistan 2022-e ulazi i Njemačka s ovim slučajem: “Međunarodna radionica za tvorce softvera u Njemačkoj otkazana je nakon što je postalo jasno da među predavačima nema niti jedna žene. Godišnja konferencija PHP Central Europe bila je zakazana za početak listopada u Dresdenu, no zbog razloga što se niti jedna žena nije našla na popisu predavača (bez obzira što je samo jedna i predala zahtjev za sudjelovanjem), konferencija je otkazana pod izlikom „nedovoljno različitosti“. Organizatori događaja najavljivali su da će događaj biti čime je više moguće „uključiv“ (jer to bi valjda poboljšalo kvalitetu i stručnost predavanja?), no događaj se ipak sveo na to da se radilo gotovo u potpunosti o muškom društvu. Nakon što su neki „progresivni predavači“ doznali da u njihovom društvu neće biti žena, naprasno su odlučili otkazati svoje sudjelovanje. Jedan od njih, Mark Baber, jasno je i otvoreno poručio da njemu „različitost vrijedi više… Čitaj više »

Jadranka S.
1 godina prije

Trebali su davno pa i danas tako indijanci postupiti / uraditi ………………….

Mali Boro
1 godina prije

Ne razumijem ičiju potrebu za ići tamo.

radoznalo_mače
1 godina prije

Koja Amerika, u nas je sto puta luđe. Isječak iz članka u Slobodnoj:

Nevjerojatnu fotografiju poslao nam je jedan naš sugrađanin, a na njoj se može vidjeti žena u srednjim godinama, kako stoji pred jednim od bolnici i Hitnoj pomoći okolnih fast-foodova, pokraj taxi stajališta, pred kompleksom KBC-a Firule i naručuje nešto za jelo. I ništa to ne bi bilo sporno da žena sa sobom ne vuče stalak na kotačima, na kojemu visi kesica infuzije iz koje joj infuzija curi u lijevu ruku.
Žena u kućnim papučama, u tri kvarta hlačama, majici kratkih rukava mirno, bez imalo stresa nešto naručuje. Isto kao da je to normalno. Glad ne pita za infuziju, a poznavajući kako kvalitetnu hranu i obilate obroke dobivaju pacijenti u hrvatskim zdravstvenim ustanovama i nije čudo da je ova pacijentica malo pobjegla.

Kalle balle
1 godina prije

Bolesna gamad. Jesu mu penis gurali u anus?

Hattori Hanzo
1 godina prije

Čitajući naslov pomislio sam da je na granici pokazao BiH pasoš.

Joksimov D.
1 godina prije

SAD ukidaju testiranje na koronavirus
SAD u nedelju ukidaju obavezno testiranje putnika na ulasku u SAD na koronavirus, saopštio je danas neimenovani visoki predstavnik Bajdenove administracije.

IZVOR: TANJUG PETAK, 10.06.2022. | 19:00

Lucija, prva
1 godina prije

To bi bio logični zaključak, naročito zbog plana putovanja, ali…čovjek ne izgleda tako…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI