Bajden će se sastati sa Zelenskim na samitu NATO-a

Biden i Zelenski
14 komentara

Američki predsjednik Joe Biden navodno će održati sastanak jedan na jedan s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim tokom ovosedmičnog samita NATO-a u Vilniusu u Litvaniji kao demonstracija jedinstva usred neslaganja oko predloženih sigurnosnih obaveza zapadne vojne alijanse prema Kijevu.

Razgovori će biti održani u srijedu na marginama konferencije NATO-a, izvijestili su u ponedjeljak brojni američki mediji, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bijele kuće. „Sastanak će označiti znak jedinstva, jer je prisustvo Zelenskog na samitu dovedeno u pitanje“, rekao je CNN.

Medijski izvještaji sugerirali su ranije u ponedjeljak da ukrajinski predsjednik možda neće prisustvovati samitu. Ured Zelenskog nije potvrdio njegovo prisustvo, navodno zato što članice NATO-a nisu jasno stavile do znanja šta je obećano da će podržati Kijev u njegovom sukobu s Rusijom.

Zelenski je rekao da bi za njega bilo besmisleno prisustvovati sastanku NATO-a osim ako alijansa ne ponudi Ukrajini da se pridruži vojnom bloku koji predvode SAD ili ne pruži jasnu mapu puta za pristupanje Kijeva.

“Bila bi važna poruka reći da se NATO ne boji Rusije”, rekao je predsjednik u prošlosedmičnom intervjuu za ABC News. “Ukrajina bi trebala dobiti jasne sigurnosne garancije dok nije u NATO-u. Samo pod ovim uslovima, naš sastanak bi imao smisla.”

Dok je Zelenski priznao da nije izvodljivo da se Ukrajina pridruži NATO-u dok je sukob s Rusijom još uvijek u toku, članice 31-člane alijanse imaju različite stavove o tome da li treba da daju konkretna obećanja o budućem pristupanju. SAD su nedavno ustvrdile da bi Kijevu mogle biti ponuđene sigurnosne garancije u ‘izraelskom stilu’ umjesto punopravnog članstva.

Biden će vjerovatno razgovarati o američkim sigurnosnim garancijama sa Zelenskim u Vilniusu, rekao je novinarima u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Ukrajina neće biti spremna za članstvo u NATO-u dok se sukob s Rusijom ne završi, a čak i nakon te tačke, Kijev će i dalje morati da izvrši reforme prije nego što se pridruži alijansi, rekao je Biden u intervjuu za CNN emitiran u nedjelju.

BidenNATOSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
9 mjeseci prije

A to znaci licko rukovanje …

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Bajden ce se sastati sa predsjednikom iraka, bar on tako misli.

hiber
9 mjeseci prije

Tehnički, raspravlja se o pristupanju NATO-a Ukraini, a ne obrnuto. Ukraina je trenutno najjača država u Europi sto se tiče vojnog iskustva i ovladavanja tehnike zapada. Tu je činjenicu nedavno spoznao i bugarski predsjednik. Ukratko, ako prije nije bilo za za*ebavati se sa rusima, sada neće biti za*ebavati se sa ukraincima.

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Nista od traktora,prije 500. dana bio kod frizera, unutra jedan sipac, kaze sipac frizeru, slijedeci put kad dodjem na sisanje, putina vise nece biti.

Vidim ga neki dan u gradu, kosa do pola ledja.

Max
9 mjeseci prije

Dvije sluge istih gospodara.

dona
9 mjeseci prije

najbolje da ih se oboje tada otruje i mir

rope
9 mjeseci prije

BOLEK I LOLEK

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI