Bajden odobrio još bombi za Izrael

Biden podrska Izraelu
8 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno je pristala da Izraelu dostavi hiljade dodatnih bombi, pomažući da se popune zalihe koje su iscrpljene šestomjesečnim bombardiranjem Gaze od strane Zapadnog Jerusalema.

Najnoviji transfer oružja odobren je u ponedjeljak, objavili su u četvrtak CNN i Washington Post, pozivajući se na neidentifikovane zvaničnike američke vlade. Paket uključuje više od 1.000 MK-82 bombi, koje teže 500 funti svaka, kao i preko 1.000 municije malog prečnika i upaljača za MK-80 bombe.

Prijenos oružja je završen nekoliko sati nakon što su se pojavile vijesti da su Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile sedam humanitarnih radnika, uključujući državljane SAD-a i Velike Britanije, u napadu dronom na konvoj humanitarne pomoći u palestinskoj enklavi. Gotovo 200 humanitarnih radnika navodno je ubijeno u Gazi i na Zapadnoj obali od početka rata Izraela protiv Hamasa u oktobru.

Iako je Bajden zamjerio Izraelu što ne čini dovoljno da zaštiti humanitarne radnike i druge civile u Gazi, njegova administracija je odbila da umanji svoju podršku IDF-u ili postavi uslove za isporuke oružja. Preko 33.000 Palestinaca je ubijeno od početka rata, prema zdravstvenim vlastima Gaze, a UN su upozorile na humanitarnu “katastrofu” ako IDF prođe sa planiranom kopnenom ofanzivom na južnom kraju enklave.

“Vjerujemo da pristup koji koristimo funkcionira u smislu da Izraelcima jasno stavimo do znanja kakva su naša očekivanja”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u srijedu. Dodao je: “Trenutno, nastavljamo podržavati Izrael jer im je i dalje potrebna vojna pomoć jer se i dalje suočavaju s održivom prijetnjom.”

Josh Paul, bivši dužnosnik američkog State Departmenta koji je prošlog oktobra dao ostavku zbog vojne pomoći Izraelu, rekao je za CNN da je najnoviji transfer oružja mogao biti zaustavljen nakon napada dronom na humanitarne radnike u ponedjeljak. “Stejt department ima mogućnost da suspenduje svako odobrenje čak i nakon činjenice, što biste, s obzirom na okolnosti, pomislili da bi barem razmotrili,” rekao je.

Samo prošle sedmice Washington je navodno odobrio isporuku oružja Izraelu koja uključuje hiljade MK-84 bombi, od kojih je svaka teška 2.000 funti. Kao i ovonedeljni paket, nije bilo potrebno odobrenje Kongresa jer je proistekao iz prethodno odobrene prodaje oružja. Bajdenova administracija navodno zagovara zakonsko odobrenje nove prodaje borbenih aviona F-15 Izraelu od 18 milijardi dolara.

BidenIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
24 dana prije

Nedavno je odobrio i 300 miliona za Kijev. Ukropi su slavili nekoliko dana dok nisu saznali da je za municiju koju je pentagon poslao u novembru. Sve u svemu ni republikanci ni demokrate ne misle slati pare Kijevu.

A stalno salju Izraelu: i pare i oruzje i municiju.

Stoltenberg obecava 100 milijardi, obecava da ce svaka clanica (osim SAD) Kijevu slati 2%BDP, a nije u stanju da skupi 500 miliona.

Josip
24 dana prije

Prkleta trula svinja.

BanOvan
24 dana prije

A jest ćuna svima velika i moćna kada se dokopaju sirotinje.Čak i jeBidenu koji više nije svjestan da je uopštei ima.

Max
24 dana prije

Dabogda ih na njemu iskušali.

Bruno
24 dana prije

Ko mu kitu nosa. Glavu niko, a i ne treba mu. Kreten.

Tim
23 dana prije

Bila bi to dobra vijest kada bi te bombe isporučili na Izrael.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI