Bajden pokušava da okrivi Putina za inflaciju

Bajden
27 komentara

Američki predsjednik Džo Bajden u petak je okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina za rekordne cijene gasa i 40-godišnju inflaciju koja trenutno potresa SAD. Usred sumornih anketnih podataka, Bajden je insistirao na tome da njegova administracija pokušava da obuzda nepotrebne troškove.

Govoreći u luci Los Anđelesa, Bajden je pohvalio napore svoje administracije da ublaži zaostale u lancu snabdevanja i pozvao Kongres da se obračuna sa globalnim brodarskim kompanijama za koje je tvrdio da su nepravedno podigle cene od pandemije Covid-19.

Međutim, njegov govor uslijedio je nekoliko sati nakon što je Biro za statistiku rada objavio sumorni izvještaj koji pokazuje da su potrošačke cijene porasle za 8,6% u maju u odnosu na 12 mjeseci ranije, što je najveća stopa inflacije od 1981. Cijene hrane i benzina porasle su za znatno više od 8,6%. sa povećanjem gasa za skoro 50% u odnosu na prošlu godinu i dostizanjem rekordnih nivoa u junu.

Bajden je posebno pokušao da okrivi Putina za ove troškove.

“Današnji izvještaj o inflaciji potvrđuje ono što Amerikanci već znaju. Putinovo poskupljenje jako pogađa Ameriku” , izjavio je on. Insistirajući da je američko tržište rada „najjače od Drugog svetskog rata“, Bajden je ponovio „nikada nismo videli ništa poput Putinovog poreza na hranu i gas“.

Uprkos Bajdenovim tvrdnjama, stopa inflacije u SAD je naglo porasla otkako je Bajden preuzeo dužnost prošlog januara, sa prosječnih 1,4% u decembru 2020. na 7% u decembru 2021., dva mjeseca prije početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Cijene plina su također porasle sa prosječnih 2,28 dolara po galonu u decembru 2020. na 3,40 dolara godinu dana kasnije.

Bidenovi konzervativni kritičari krivili su agresivnu potrošnju njegove administracije za povećanje inflacije, a njegovu politiku protiv fosilnih goriva – uključujući zabranu zakupa novih bušotina i zatvaranje naftovoda Kanada-SAD Keystone XL tokom njegove prve sedmice na funkciji – za povećanje troškova goriva . Bajden je također uveo embargo na uvoz ruske nafte i plina, koji su činili mali udio u uvozu SAD-a.

Oko 71% Amerikanaca se ne slaže s Bajdenovim načinom na koji se bavi inflacijom, prema anketi ABC Newsa objavljenoj prošlog vikenda. Pored toga, anketa je pokazala da su inflacija i ekonomija najviše rangirani među pitanjima koje glasači smatraju „izuzetno važnim“, te da je inflacija „najvažnije pitanje“ za više birača nego bilo koje drugo pitanje.

Bajden je u petak rekao da će napori njegove administracije da snizi cijene lijekova na recept i troškove interneta velike brzine uštedjeti radnim porodicama nešto novca, iako je predsjednik priznao da ove uštede neće nadoknaditi povećane troškove goriva.

inflacijajoe bidenPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Bajden: Sta mene napadate, nisam ja kriv sto morate placati Putinu porez.

Hrvatska placa porez Briselu, Brisel placa SAD, a SAD placaju Rusiji.

Lucija, prva
1 godina prije

Britanija: “СВАКИ ЧЕТВРТИ БРИТАНАЦ ВЕЋ НЕМА ДОВОЉНО ЗА НОРМАЛНУ ИСХРАНУ, а сада се проблем глади међу поданицима краљице Елизабете Друге додатно заоштравajy        Британска прехрамбена индустрија је на ивици колапса због растућих трошкова за енергију услед антируских санкција, објавио је The Telegraph.        Претходно је компанија CF Fertilizers најавилоа затварање највеће фабрике азотних ђубрива која се налази у близини града Честера. Објавила је да више не може обезбеђивати рентабилност производње због  „растућих цена гаса и високих еколошких пореза.        Заменик шефа Националне уније фармера (НФУ) Том Бредшо рекао је да је вест о затварању фабрике још један ударац за британској пољопривреди која  „већ пати и од невероватно високе инфлације“.        Пољопривредни тручњак Џо Гилбертсон оценио је да ће недостатак азотног ђубрива ће утицати на цене млека, меса и хлеба, тим пре што је и увоз житарица сада „изузетно отежан због заоштравања украјинске кризе“.        Цена пшенице је порасла… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Njemačka:

“Zbog sve većih cena 16 odsto Nemaca se odriče redovnih obroka, a još 13 odsto razmišlja da učini isto – ako inflacija nastavi da raste.

Da smanji obroke nije spremno 68 odsto ispitanika u anketi Inse. Međutim, 32 odsto učesnika sa neto prihodom domaćinstva manjim od 1.000 evra je na isto pitanje odgovorilo potvrdno, preneo je list Bild u petak.

Među svim ispitanicima, 41 odsto kupuje u jeftinijim supermarketima, dok 42 odsto štedljivije kuva, na primer tako što se odriče mesa i ribe.”

Ovi sa prihodima manjim od 1000€ su u umirovljenici.
Njima je već prije savjetovano da presele u druge jeftinije zemlje.
Ove godine čitala o jednoj takvoj u Bugarskoj.

Gostioničar
1 godina prije

Držite lopova.

Schwairze Hunderte
1 godina prije

Taj covjek je odraz Americe , danas u vlastitom zrcalu I obican hochstapler , kojemu slabo tko vise u icemu vjeruje a jos manje , uvazava . Vrijeme je da se I America – redefinira ! Ovak vise ne ide – kraj !

1 godina prije

Zašto ne prizna, da mu je Putin kriv senilnosti?
Spržio mu je mozak toliko, da ne zna voditi države.
90% ljudi nikad nije pratilo američkog novičarskog portala da bi videlo šta taj čovijek govori!!!
Jučer sem pratio njegov nastup na Fox, pa taj čovijek nije normalan!

eks
1 godina prije

Gledao sam neke njegove nastupe i govore od pre 23 – 24 godine, kada je tražio da Amerika pošalje vojsku i izvrši invaziju na Srbiju. Histerično i šizofrenično je ponavljao neke reči i po 3 – 4 puta. Mnogo je podsećao na Hitlera. Nikada nije bio normalan , a sada se to potvrdjuje u svakoj prilici. Nije to samo demencija u pitanju, ima tu i genetičkih “grešaka” .

Antivax
1 godina prije

Kao da je bitno šta kaže taj senilni prdonja

Tupko Glupko
1 godina prije

Biden je mala maca prema Leyenovoj – ta već optužuje Putina i zbog nestašice hrane, ne samo nafte i plina u Europskoj Uniji.

Tupko Glupko
1 godina prije

A što se Zapad buni?

Je li tiskao do besvijesti dolare i eure zbog Covid mjera i gospodarskog zatvaranja za bolest koja nije ni jednu desetinu smrtonosna kako su mediji prikazivali?
Zamisli ti to, 6 milijuna umrlo u svijetu u dvije godine od/sa Covid-19, a od drugih bolesti još 120 milijuna. I to u preko 92% slučaja oni stariji od 60 godina. Prsojek starosti umrlih 75+ godina, kao i za druge bolesti.
Jesu li na sve moguće načine prisiljavali svoje stanovnike da se truju eksperimentalnom genetski modficiranom terapijom?
Jesu li dali sankcije Rusiji koja najviše pogađa njih same?
Sada kada će nestašica hrane i mineralnih gnojiva zbog sankcija Rusiji, opet će im Putin biti kriv.

Mislim da Putin i Rusi umiru od smijeha i sa sažaljenjem gledaju kako se Zapad sam ekonomski uništava.

gandi
1 godina prije

Nije jedini Biden koji se fiksirao za Putina, tu je nas komentator Hiber a nije daleko od njega ni ledeno doba samo on u rukavicama radi.

nekoime
1 godina prije

Vjerojatno mu se Putin i usrao u pelene.

Mark
1 godina prije

Od nekoliko miliona spermica bas se on priljepio

Max
1 godina prije

On je senilan.

Ahmat sila
1 godina prije

Rusija je kriva več samo zbog toga što uopšte postoji.

Ahmat sila
1 godina prije

U USA vladaju kriminalci najgore sorte…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI