Biden sugeriše da Rusija ne stoji iza “raketnog udara” Poljske

Joe Biden
11 komentara

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je “malo vjerovatno” da je projektil koji je pogodio poljsku teritoriju blizu ukrajinske granice, ubivši dvije osobe, ispalila Rusija. Napomenuo je da putanja municije nije u skladu s napadom koji su pokrenule ruske snage.

Obraćajući se novinarima na samitu G20 na Baliju u Indoneziji u srijedu ujutro, nakon ranih konsultacija sa članicama NATO-a, Bidenje upitan da li je “prerano reći da li je ovaj projektil ispaljen iz Rusije”.

“Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju”, odgovorio je Biden i dodao “Ne želim to reći dok ne istražimo u potpunosti, ali malo je vjerovatno, s obzirom na putanju, da je ispaljen iz Rusije. Ali vidjećemo. Vidjećemo.”

Bijela kuća je ranije saopćila da je Biden sazvao “hitan” okrugli sto među visokim zvaničnicima iz država NATO-a, kao i Japana, kako bi razgovarali o misterioznoj eksploziji u Przewodowu u Poljskoj u utorak. U zajedničkoj izjavi nakon sjednice, čelnici su rekli da su se složili da “podrže istragu Poljske” o incidentu i da će “ostati u bliskom kontaktu kako bi odredili odgovarajuće sljedeće korake”.

Nejasno je šta bi se moglo preduzeti kao odgovor, jer zvaničnici kažu da će to biti utvrđeno nalazima njihove istrage. Međutim, Varšava je ranije sugerirala da bi se mogla pozvati na odredbu člana 4 NATO-a, koja zahtijeva od 30 država bloka da održe konsultacije ako bilo koja članica vjeruje da je pod vojnom prijetnjom ili želi razgovarati o bilo kojem drugom “pitanju koje izaziva zabrinutost”. Mjera se razlikuje od člana 5, garancije kolektivne sigurnosti koja primorava sve države NATO-a da stanu u odbranu druge članice.

Kako prenosi Reuters, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je “velika vjerovatnoća” da će se Poljska uskoro pozvati na član 4, iako je dodao da istražiteljima trenutno nedostaju konkretni dokazi koji ukazuju na bilo koju odgovornu stranu koja stoji iza eksplozije.

Dok je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski gubio malo vremena prije nego što je eksploziju prikačio Moskvi, rusko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem negira bilo kakvu odgovornost, insistirajući da fotografije koje kruže u poljskim medijima koje navodno pokazuju fragmente projektila “nemaju nikakve veze s ruskim oružjem”. Ministarstvo je dodalo da su takve optužbe “namjerna provokacija u cilju eskalacije situacije”.

Nekoliko sati nakon eksplozije u utorak, američka vojska je rekla da ne može potvrditi tvrdnje o ruskoj umiješanosti, očigledno pobijajući raniji izvještaj Associated Pressa koji se poziva na neimenovanog američkog obavještajnog zvaničnika koji je rekao da je ruski projektil pogodio poljsko selo.

BidenrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Jedna od manifestacija demencije, smanjena sposobnost laganja. Ajmo Brandon.

Fluke
1 godina prije

Biden sugeriše da Rusija ne stoji iza “raketnog udara” Poljske
Sam dobro pročitao da Budem ne krivi Ruse ili me oči varaju?

Dobro…

1 godina prije

Dobro – Rusi nisu krivi, da li su i ono dvoje mrtvi… ili se samo foliraju?
Suštinsko pitanje je šta će se preduzeti da se otkrije prava istina, pronađu krivci i kazne – nije u pitanju masovni zločin već pokušaj izazivanja svetskog rata! Kakva je kazna koja bi mogla odgovarati takvom zločinu?

Ali ne treba se zavaravati, odavno smo svesni da je ovakav razvoj neminovan, provokacije dok ne dođe do direktnog sukoba NATO i Rusije i kao rezultat čvrste granice preko kojih nema prelaska. Sve između je nebitno (za “one gore”): kakva će biti razaranja, koliko će ljudi poginuti, koliko će pakao trajati…

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Trebate update-at članak. Već su priznali da je projektil ukrajinski.

Interesantno sad kolonijalnim mafijašima ne paše razvoj događaja za ono što se po svojoj dosadašnjoj ratobornoj retorici istinski trude – da dobiju ww3. A sad kad su dobili savršenu priliku za taj spin – stali su i povukli se ko pudla ispred pit bulla. Toliko o tome.

Još je interesantnije kako preko bombaških napada u Istanbulu nastoje Tursku odvući u intervenciju u Siriji kontra ruskog sponzoriranog primirja i u svjetlu nedavno sklopljenih sporazuma o plinskom hub-u u Turskoj.

Max
1 godina prije

Iza toga stoji Ukrajina.

Ico
1 godina prije

Ne vjerujem da politički i gospordarski sustav Kine i Rusije može parirati sustavu USA! Nemojte se zanositi iluzijama!

Gnostik
1 godina prije

Dvije nacrtane guske ti ne bi provjerio na čuvanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI