Benjamin Netanyahu: Napadamo Iran

Benjamin Netanyahu
28 komentara

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da čini sve moguće napore da “spriječi Iran da dobije nuklearno oružje” i da Izrael već izvodi direktne napade na Islamsku Republiku.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u Tel Avivu u subotu o tome zašto Izrael vrši napade na iranske proksije, a ne da direktno napada Iran, Netanyahu je odgovorio: “Ko kaže da ne napadamo Iran, mi napadamo.”

Izrael tvrdi da je Iran bio umiješan u planiranje napada 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, a desetine zarobljene kao taoci u iznenadnom napadu Hamasa u blizini Gaze. Izrael je uzvratio granatiranjem palestinske enklave artiljerijom i zračnim napadima, pri čemu je do sada, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima, poginulo oko 24.000 ljudi. Operacija je usmjerena na uništavanje militantne grupe, kaže Izrael.

Izrael je ranije otvoreno optužio Iran da pomaže Hamasu “novcem, obukom, oružjem i tehnološkim znanjem” i obavještajnim podacima.

“Iran stoji iza toga. Mi smo u sukobu sa Iranom. Ne zamišljajte šta nam Iran može učiniti, da nas uništi”, rekao je Netanyahu. Izrael će pristati samo na sporazum kojim će dobiti sigurnosnu kontrolu nad cijelom Gazom, dodao je Netanyahu.

Iran je negirao bilo kakvu ulogu u napadu Hamasa na Izrael, a glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani rekao je da su takve optužbe “bazirane na političkim razlozima”.

Netanyahu je dodao da je “Iran glava hobotnice i vidite njegove pipke svuda unaokolo, od Hutija preko Hezbolaha do Hamasa.”

Izrael i SAD naširoko vide Iran i kao glavnu destabilizirajuću silu na Bliskom istoku, koja navodno isporučuje oružje, vojnu ekspertizu i obuku Hamasu u Gazi, Hezbolahu u Libanu i Huti pobunjenicima u Jemenu.

SAD su ranije tvrdile da je Iran “duboko umiješan” u napade Huti na komercijalne brodove u Crvenom moru, tvrdeći da je pobunjenicima dao bespilotne letjelice, projektile i obavještajne podatke. Teheran je negirao tvrdnje, insistirajući da “grupe otpora” djeluju nezavisno i “ne primaju naređenja od Teherana da se suprotstave ratnim zločinima i genocidu koje je počinio Izrael”.

Izrael rijetko javno priznaje da je direktno napao Iran, ali Islamska Republika je dugo bila meta premijera Benjamina Netanyahua tokom njegovih nekoliko mandata na vlasti.

U decembru je bivši izraelski premijer Naftali Bennett otkrio da je Izrael napao bazu bespilotnih letjelica u Iranu i ubio višeg komandanta Korpusa garde Islamske revolucionarne revolucije. Bennett, koji je bio izraelski premijer od juna 2021. do juna 2022., priznao je to u tekstu objavljenom u The Wall Street Journalu.

Benjamin NatanjahuiranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Napadamo Iran zar ne vidite?
On je ko Usrulja: pobjedjujemo Rusiju zar ne vidite?

Antee
3 mjeseci prije

Odgovarajući na novinarsko pitanje u Washington u subotu o tome zašto Amerika i NATO pakt vrši napade na Ruse u Ukrajini, a ne da direktno napada Rusiju, Biden je odgovorio:
“Ko kaže da ne napadamo Rusiju, mi napadamo.”

borjana
3 mjeseci prije

Ovaj dokazani zločinac nastoji sa što više orkestrirana besmislenih problema, prijetnji, oružanih prepucavanja svako protiv svakog, zamaskirati zločin u Gazi, ali već su odpočele besane noći i nikakvo doibro mu se ne sprema, jednako kao ni njrgovim pomagačima u zločinu. U suđenju koje odpočelo protiv izraela nemoguće je za pretpostaviti da će sud ignorirati nasilnu i okrutnu smrt tisuća civilnih žrtava, žena i djece i da neće reagirati da se pod hitno spriječi nastavak zločina. Sud će jednostavno morati donijeti neku privremenu mjeru zaustavljanja zločina do njegove konačne odluke, a zbog velikog interesovanja javnosti neće moći stvar trivijalizirati bilo čime. Vjerojatna reakcija suda o uvođenju privremene mjere zaustavljanja sukoba, odnosno zločina, sud će morati u njegovom obrazloženju navesti na čemu temelji tu odluku. Od tog momenta više neće biti ništa isto i zaista su sve mogućnosti otvorene, od nastavka sudskih procesa koja će neminovno uslijediti, do velikih politčkih odluka u… Čitaj više »

3 mjeseci prije

Jeste taj Iran bezobrazan – nikako da krene u napad pa će Bibi morati da prizna i da su organizovali teroristički napad na godišnjicu Suleimanijevog ubistva ne bi li ih naterao da odgovore…

borjana
3 mjeseci prije

Nastavak Kako sud nema nikakvih alata za sprovedbu njegove odluke i strana u sukobu koji je nemoraju prihvatiti, time će definitvno dovesti i do podjele na međunarodnoj sceni, na one koji po prirodi stvari bi trebale prihvatiti odluke suda kao najviše svjetske pravne instance i na one koje će upotrjebiti svu njihovu moć da se odluka ne sprovede. Za izraelske glavešine definitvno treške odluke i vrijeme dolazi i njima, da iz naroda-žrtve nad kojim je sproveden genocid i uživa veliku pažnju i privilegije na svjetskoj sceni, to bi sve mogalo prerasti u jednu veliku povjesnu mrlju na židovskoj naciji i Izraelu koji se iz genocida pretvorio u genocidnu državu.  Vidjet ćemo da li je Palestinska Država toga vrijedna, da bi židovi i izrael sačuvali ono šta imaju kao žrtve i budu prinuđeni na priznanje Palestinske Države. U tom sličaju ili će ovaj zločinac biti prvooptuženi u procesu protiv njegove zločinačke… Čitaj više »

Fluke
3 mjeseci prije

Pod Izrael se misli da Amerika napada Iran. Počinje ha…

zoran
3 mjeseci prije

Hoce da provjere dali je Iran zavrsio sa atomskom bombom, pa ako jest da odustanu.

tuf
3 mjeseci prije

Netanyahu je takav kronični lažljivac da bi pri prenošenju bilo koje njegove izjave u fusnoti trebala stajati napomena/upozorenje. Kada je u jednom navratu sazvao “hitnu” konferenciju nakon tobožnje zaplijene velike količine dokumenata koji dokazuju iranski nuklearni program – doslovno su se prisutni američki predstavnici smijali i odmahivali rukom. Bibi je bio frustriran što ga nitko ne doživljava ozbiljno (kako i bi kad plasira laži na razini žutog tiska) ali eto ga ipak još uvijek na vrhu vlasti. Kao, neće dugo. Možda i neće, ali ne bude umjesto njega došao nitko racionalniji.

Željko
3 mjeseci prije

Budala!!

mile
3 mjeseci prije

Malo po malo bude Iran cioniste zarobio u mrežu

Bruno
3 mjeseci prije

Ma bravo Benja, zapad naoružava Ukrajinu, daje joj savjete, satelite. Treba li iz iste logike zaključiti da će i Rusija napasti zjapad?

Dosta
3 mjeseci prije

E,jadan Iran ,trosi snagu da gadja neku sirotinju po iraku i pakistanu,a izrael mu unistava sto god hoce.Bar da sute i trpe,a ne da se prave vazni i prijete praznom puskom.Samo ako imaju nuklearno oruzje mogu biti prijetnja,ali amerika zna da nemaju,pa ih izrael iscrpljuje dok amerikanci dostavljaju sve moguce oruzje izraelu i povremeno ih bombardiraju avionima i dronovima.

Max
3 mjeseci prije

Oni podmuklo ubijaju časnike i civile u terorističkim napadima i atentatima koristeći teroriste podmetnute bombe računalne viruse otrove u slićno ali Iran na to uzvraća likvidirajući njihove plaćene ubojice, i okružujući Izrael grupama otpora.

Josip
3 mjeseci prije

Iranci zgazite te smrdljive crve

BOKI
3 mjeseci prije

Vrijeme je ta konačno Izrael potaraca te zadrte mule i Iransku nazadnu viziju nekakve tzv. “teokratske države”. I sve te njihove silne revolucionarne garde, korpuse i slične gorde nazive.

oli
3 mjeseci prije

Sigurno su dobili pouzdanu informaciju da se Sadamovo kemijsko oruzje nalazi u Iranu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI