Bennett upozorava da Izrael neće biti vezan bilo kakvim iranskim nuklearnim sporazumom, da će „zadržati slobodu djelovanja“

Naftali Bennett o Iranskom nuklearnom sporazumu
21 komentar

Teheran, drugi potpisnik Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije iranskog nuklearnog sporazuma i Sjedinjene Države pregovaraju o vraćanju sporazuma na snagu. Izrael je više puta prijetio da će izvesti napade na Islamsku Republiku ciljajući njen nuklearni program, bilo jednostrano ili u koordinaciji sa Washingtonom.

„Izrael nije dio pregovora u Beču o JCPOA i neće biti vezan njihovim uslovima“, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett.

„Što se tiče nuklearnih pregovora u Beču, mi smo definitivno zabrinuti… Izrael nije strana sporazuma. Izrael nije vezan onim što će pisati u sporazumima, ako budu potpisani, a Izrael će nastaviti punu slobodu djelovanja bilo gdje, bilo kada, bez ograničenja“, rekao je Bennett, govoreći u ponedjeljak na brifingu komiteta za spoljne poslove i odbranu Knesseta.

Karakterišući Iran kao „glavu hobotnice koja neprestano prijeti preko svojih zastupnika“, Bennett je upozorio da je Izrael „dosljedno prelazio sa odbrane na napad“ kako bi se suočio sa prijetnjama.

Premijer je prokomentarisao i bezbjednosnu situaciju u Izraelu, rekavši da je „dobra“ i „popravlja se“.

Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici podijeljeni su u pogledu JCPOA i njegovih implikacija na nacionalnu bezbjednost Tel Aviva. Dok su Bennett i njegov prethodnik, Benjamin Netanyahu, u više navrata osuđivali značajan sporazum (i u Netanyahuovom slučaju, pomogli su da se potopi 2018.), drugi, uključujući načelnika Uprave za operacije Izraelskih odbrambenih snaga Aharona Halivu i bivšeg zamjenika savjetnika za nacionalnu bezbjednost Chucka Frailiha, su ga okarakterisali kao „najbolju od loših opcija“ za Tel Aviv. Alternative, upozorio je Frailih u nedavnom intervjuu za Haaretz, uključuju masovne raketne napade Irana i Hezbolaha na Tel Aviv u znak odmazde za bilo kakvu izraelsku agresiju.

Krajem decembra Iran je pokazao svoje precizne rakete i bespilotne letjelice, gađajući maketu objekta u pustinji koji je izgrađen da liči na visoko tajni izraelski centar za nuklearna istraživanja Shimon Peres Negev – za koji se sumnja da je mjesto nastanka izraelske nuklearne bombe.

Izrael niti potvrđuje niti negira da posjeduje nuklearno oružje, ali se sumnja da u svom arsenalu ima između 80 i 400 bojevih glava. Istovremeno, Tel Aviv je više puta prijetio da će napasti bilo koju bliskoistočnu naciju za koju vjeruje da bi mogla da razvija nuklearno oružje, čineći to više puta tokom decenija, ciljajući Irak, Siriju i Pakistan. Izraelska obavještajna služba je takođe optužena za ubistvo više iranskih nuklearnih naučnika i za sabotažu protiv nuklearnog programa Teherana.

Iran je glasno negirao bilo kakvu namjeru da razvija nuklearno oružje, pri čemu su zvaničnici zemlje ukazali na odvraćanje balističkih i krstarećih projektila u zemlji i njihove sposobnosti bespilotnih letjelica, i okarakterisali nuklearno oružje i oružje za masovno uništenje generalno kao nekompatibilne sa islamom. Islamska Republika je više puta kritikovala međunarodnu zajednicu zbog njenih navodnih dvostrukih standarda o pitanju nuklearnog pitanja, ističući da iako je potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, ostaje podvrgnuta strogim nuklearnim inspekcijama Ujedinjenih nacija, i suočava se sa oštrim sankcijama Zapada. Tel Aviv se, ističe Teheran, ne suočava sa takvim ograničenjima, uprkos tome što zapravo ima veliki nuklearni arsenal.

iranIranski nuklearni sporazumIZRAELNaftali BennettSADSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
izgrael
2 godine prije

Izrael je rasturao Siriju, upropastio Libanon, Izrael je dijete imperijalne Amerike.

Alen
2 godine prije

Izrael očigledno nezadovoljan budućom ulogom irana , vjerovatno mosad kopa punom snagom , ali veći su ulozi u pitanju od njihovog straha od kazne za njihove postupke u prošlosti…
Pametnije je da se pokupe , šute i ne talasaju , jer paranoja bi mogla da dovede upravo do onog od čega strepe…

preseren3
2 godine prije

Ko NIJE vidio Zero Days..
Amerikanci su pomoči Mossad agenta usadili Stuxnet virus u Nantez, Iranski centar za obogačivanje Urana. Znači, i Izrael je došao do tog programa, koji je bio stvoren da uništi Iranske centrifuge. Hiljade njih. Onda je Izrael taj virus počeo koristiti i drugdje po svetu.
Dok ga nisu registrovali u Belorusiji… Normalno, do njega je došla i Rusija..
E, kad se taj virus pojavi u SAD, PANIKA! Kako se je to moglo desiti. Ko je kriv?
A glavni namjen je bio, prisiliti Iran u sporazum sa zapadom, koji je zatim postignut, a niko ga nije poštovao…
Ali, nije ni Iran naivan… Od onda razvio je kibernetičku jedinicu, koja je poštovanje vrijedna.
Srušila je Aramco i dio bankarskog sistema u SAD.
Sada niko više nezna, šta ima….
Šta ne pouka?
Ne diraj lava, dok spava. Šta tek medvjeda….

Dupla Kamilica
2 godine prije

Hazarija je na sigurnom, na drugim kontinentima. Ovi lajavci, sitno broje.

Novak-ero
2 godine prije

Od kako je Iran napravio rupu na izraelskom tankeru ni Amerikanci ni Izrael vise ne diraju iranske brodove.

davor
2 godine prije

Ovo je poruka Bidenovoj administraciji, Irancima ovo nije novost.

Max
2 godine prije

Izrael je oduvijek bio odmetnuta država koja je ubijala gdje je htjela ali ako napadne Iran slijedi razoran odgovor.

Diego Delgado
2 godine prije

A šta drugo i rade, šta drugo i znaju raditi osim ratovati. To im je u genima, samo znaju ratovati, ubijati i biti destruktivni prema drugim narodima.
A kada će vratiti Palestincima zemlju?
A kada će platiti Palestincima reparaciju za svo zlo koje su im uradili?
Oni su jaki dok im je bolesna amerika saveznik, a gdje će bježati sada kad im se saveznik amerika raspadne iznutra i potone u građanski rat kojeg su opet oni orkestrirali?
Nadam se da će se sve arapske zemlje ujediniti protiv njih i poslati kaznu kakvu zaslužuju.
Allah je velik! izrael je mali.

gigi pinna
2 godine prije

I Hezbollah, vaša najveća noćna mora, ima slobodu djelovanja. Uvlačenje u kopneni sukob je ono što želite izbjeći pod svaku cijenu. Da ste mislili napasti Iran nuklearnim oružjem napravili biste to već.

nessy
2 godine prije

Rimski vojskovodja i govornik, Scipion Africki, sve govore u senatu je pocinjao sa “Kartagu treba sravniti sa zemljom”.
Sto vise citam o Izraelskoj politici, sve sam vise sklon, da izraz Kartaga, treba zamijeniti sa Izrael.
Zasto Zidovi misle da mogu imati Bombu, a svima drugima bi je zabranili, po cijenu bombardiranja?

Oli
2 godine prije

Pa hajde više puknite židi

Markagionne
2 godine prije

Vuna kićo…….a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI