Berlin poziva na više diplomatskih napora da se okonča sukob u Ukrajini

Olaf Scholz - Njemacko protivljenje NATO i Ukrajine
26 komentara

Nedavni samit o Ukrajini u Džedi bio je “veoma poseban” događaj, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, pozivajući na veće diplomatske napore kako bi se okončao tekući sukob između Moskve i Kijeva.

Šolc je to rekao u svom velikom godišnjem letnjem intervjuu za nemačku radionicu ZDF, koji je emitovan u nedelju. Kancelar je pozvala na daljnje diplomatske napore, navodeći da je zapravo bilo korisno “pritisnuti” Rusiju.

“Ima smisla da nastavimo ove razgovore jer oni povećavaju pritisak na Rusiju da shvati da je krenula pogrešnim putem i da mora povući svoje trupe i omogućiti mir”, rekao je Šolc . Kancelar je također primijetio sličan diplomatski događaj čiji je domaćin bila Danska u junu, navodeći da su ovi razgovori i samit čiji je domaćin Saudijska Arabija bili ” veoma posebni” događaji.

„One su veoma važni zapravo su samo početak“, rekao je Šolc.

Sastanak u Džedi, koji je okupio savjetnike za sigurnost i visoke diplomate iz zemalja učesnica, nije dao nikakve značajne rezultate. U stvari, učesnici su se samo složili da treba poštovati Povelju UN-a, kao i teritorijalni integritet Ukrajine.

Moskva je odbacila pregovore čiji je domaćin Saudijska Arabija, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da “bez ruskog učešća i bez uzimanja u obzir njenih interesa, nijedan sastanak o ukrajinskoj krizi nema nikakvu dodatnu vrijednost”.

Na pitanje o izgledima za dalju vojnu podršku Ukrajini, a posebno o navodnoj skoroj isporuci krstarećih raketa dugog dometa Taurus, njemačka kancelarka nije dala direktan odgovor.

„Kao i u prošlosti, uvek ćemo pažljivo razmatrati svaku odluku, šta je moguće, šta ima smisla, šta može biti naš doprinos“, rekao je Šolc.

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Njemačka se dugo opirala ukrajinskim zahtjevima da isporučuje sve sofisticiraniju vojnu opremu. Situacija se promijenila početkom ove godine, kada je Berlin popustio pred sve većim pritiskom i pristao da isporuči glavne borbene tenkove Leopard 2, kao i da trećim stranama omogući ponovni izvoz njemačkih vojnih vozila u Ukrajinu.

njemačkaOlaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
8 mjeseci prije

i USA je trebalo pritisnuti bar 10-tak puta zbog njihivih avantura

GMBH
8 mjeseci prije

Ovom tulipanu nebi dao da vodi mjesnu zajednicu, a kamoli državu od skoro devedeset miliona ljudi. Potkapacitiran i netalentiran.. Ovo je definitivno najnesposobnija njemačka politička garnitura s lijeva i desna u njenoj povjesti..

borjana
8 mjeseci prije

Pa ukoliko je gnjlavi šolc siguran da rade pravu stvar namjesto šta poruke putem MSM odašilje Rusiji šta joj je za činiti i da se mora povući, zašto jednostavno sa svim točkama koje su na tom sastanku donijeli jednostavno ne odnese Moskvi na potpis, osobno, a ukoliko mu nedostaje malo kuraža, pošalje nekim njegovim osobnim tajnikom. Rusiji ništa drugo ne treba da shvati u kokavoj je situaciji, dovoljno joj je samo da nalog stiže iz “BERLINA”. A inače šta su bili zaključci tog visokog sastanka u perspektivi?!? Berlin veoma brine Ukrajina i tamošnja zbivanja i za koju se bori, međutim to što berlin današnjice ima toliku političku, ekonomsku i svaku drugu moć i utjecaj za projicirati na međunarodnoj razini, izuzev što je postao glavni promotor i organizator godišnje pederijade i okupljalište svih 359+ spolova, od berlina se izuzev tih provincijskih derneka ništa više niti očekuje niti berlin ima kakvu veću… Čitaj više »

eks
8 mjeseci prije

Samit u Džedi ? Bio je , zaista, poseban – “račun bez krčmara” . Za Šolca Peskov kaže: “Njegove reči ništa ne znače” . Apsolutno tačno .

Rudar
8 mjeseci prije

A di si bija 2014/15. ?

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Scholz je Bidenov lutak na koncu.
To je do sada valjda svima postalo jasno.

Odustao od njemačke vojne neutralnosti, gospodarski vrlo uspješno uništava Njemačku, šuti tko je sabotirao Sjeverne Tokove, inicijator svih jedanaest slijeda sankcija Rusiji skupa s Macronom.

Zadnji primjer je uništenje tržišta nekretnina u Njemačkoj koji čini otprilike petinu ekonomske proizvodnje u toj zemlji i jedno od deset radnih mjesta.
Novogradnja je u prvoj polovici ove godine pala za 47%, broj izdanih građevinskih dozvola za 27%.

Schroder
8 mjeseci prije

Ovaj covjek je postavljen da unisti Njemacku on i Zelena stranka .Njegov ministar Habek je ucenk Klausa Schvaba kao i ostali ministari u vladi Oni su postavljeni od Davosa da sve zivo uniste radi agende 2030 a to znaci NECES IMATI NISTA A BITI CES SRETAN

Mrdomir
8 mjeseci prije

Ahahaha, i ovaj Riter skont’o ono o čemu mi pišemo ođe već duže vremena – da je Zelenski ruski agent. Ipak mu je djed bio oficir Crvene Armije. ———————- Skot Riter: „Zelenski je najbolje oružje koje Moskva ima“ Nesposobnost Vladimira Zelenskog da pravilno upravlja zemljom tokom vojnog sukoba igra na ruku Rusiji, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu Džordža Galoveja. „Zelenski je najbolje oružje koje Moskva ima. Njegova nesposobnost je doprinela masovnoj pobedi Rusije“, rekao je on. Prema Riteru, borci Oružanih snaga Ukrajine mogu ustati protiv šefa kijevskog režima i svrgnuti ga zbog neuspeha na prvoj liniji fronta. Sa rastom gubitaka u njihovim redovima, takav scenario postaje sve verovatniji. „U stvari, zabrinut sam za budućnost Zelenskog, jer po mom mišljenju, najbrži način da se okonča sukob je da Zelenski ostane tu gde jeste“, dodao je bivši obaveštajac. Ukrajina je 4. juna krenula u kontraofanzivu na pravcu… Čitaj više »

borjana
8 mjeseci prije

Znači da ovoga puta nije proširenje životnoga prostora dojčlanda, nego samo humanitarna akcija pomaganja Ikrajine, a koje bi opet trebalo rezultirati ubijanjem ruskog naroda. Švabe vjeruju da ovoga puta Rusi neće imati ništa protiv da oni opet sufdjeluju u ubijanju ruskog naroda u jednom sukobu koji ih se uopće i nipočemu nebi trebao ticati, zato šta je ovoga puta u savezu sa amerikom, a ameri bi kao navodno trebali zbog dojčlanda zaratiti ako triba i nuklearnim oružjem protiv Rusa. Zaista je Njemačka običan izgubljen slučaj, a upravo su oni najveće žrtve ruskih sankcija gdje im se zbog nedostatka ruskog jeftinog plina skoro urušava cijela industrija i zbog nedostatka energenata značajno poskupio život njihovih građana, a zašto je senilni đo ustvrdio da će sa lakoćom prihvatiti tu cijenu u nametnutom sukobu sa Rusijom. U svom njenom bogatstvu na ovom svijetu ne postoji bogatija i beznačajnija zemlja ovog momenta od njemačke, zaista,… Čitaj više »

Roccos
8 mjeseci prije

Kakva faca!Samo mu treba dodati kosu i prepoznatljive brčiće i voila- pljunuti Hićo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI