Bez novca Europske unije, Ukrajina nema plan B

EU pomoc Ukrajini
53 komentara

Zastupnici u Kijevu vjeruju da će vlada, u slučaju izostanka pomoći sa Zapada, jedva moći ispuniti obveze u vezi civilne potrošnje, izvijestio je Politico

Ukrajina teško da će moći nastaviti svoj sukob s Rusijom i održati svoje gospodarstvo, bez dobivanja financijske pomoći od EU-a i SAD-a, izvijestio je u ponedjeljak Politico, pozivajući se na ukrajinske zakonodavce i analitičare. Kijev čak i ne razmišlja o scenariju u kojem neće dobiti obećanu pomoć, priznao je novini jedan zastupnik. Čelnici EU-a raspravljat će o korištenju zajedničkog proračuna Unije za usmjeravanje 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) pomoći Kijevu kasnije ovog tjedna. Mađarska je prethodno blokirala paket, sugerirajući da bi Ukrajina trebala dobiti godišnji transfer za gospodarsku pomoć, umjesto četverogodišnje obveze koja se odnosi na pomoć od 50 milijardi eura odjednom. ”Trenutačno niti ne razmatramo opciju da ne dobijemo ovaj iznos”, rekao je za Politico Daniil Getmantsev, čelnik odbora za financije i porez ukrajinskog parlamenta. Zastupnik je rekao da je paket “kritičan” za Kijev, dodajući da o njemu ovisi potrošnja za civilne potrebe ukrajinske vlade.

Još jedan paket pomoći, kojeg je Washington obećao Kijevu, još nije isporučen zbog određenih problema u Kongresu. Predsjednik Joe Biden zatražio je 60 milijardi dolara za Kijev u listopadu 2023., ali zastupnici GOP-a odbili su dati zeleno svjetlo za prijedlog zakona, osim ako Biden ne pristane revidirati i pooštriti američke zakone o kontroli granica.

U izvješću, koje je izdalo ukrajinsko Ministarstvo financija u studenom prošle godine, navodi se da državni proračun za 2024. koji je usvojio parlament ima manjak od 1,6 trilijuna hrivnji (42 milijarde dolara). Zapadni podupiratelji Ukrajine pružili su joj oko 73,6 milijardi dolara financijske pomoći od početka sukoba između Moskve i Kijeva, koji je počeo u veljači 2022., izvijestio je Politico, pozivajući se na Centar za ekonomsku strategiju; odnosno trust mozgova sa sjedištem u Kijevu. ”Unutarnja financijska sredstva ne bi bila dovoljna za ispunjavanje civilnih potreba potrošnje Kijeva”, rekla je za Politico Maria Repko, voditeljica Centra za ekonomsku strategiju. “Svi se analitičari sada slažu da je najveći rizik ove godine ne dobivanje pomoći”, rekla je, dodajući da bi Kijevu u ovom slučaju jedina alternativa bila tiskanje novca.

U prosincu je ukrajinski premijer Denis Shmygal navodno zatražio hitan sastanak sa zapadnim podupirateljima Kijeva, kako bi se razgovaralo o proračunskim problemima s kojima se njegova nacija suočava. Ukrajinsko Ministarstvo financija objavilo je istog mjeseca da bi državni proračun mogao pretrpjeti deficit u prva dva mjeseca ove godine. Repko je za Politico priznala da je četvrtina ukrajinskog BDP-a stvorena na pokrajinama, koje su u međuvremenu postale dio Rusije, nakon referenduma koji su se održali u jesen 2022. Ranije je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov usporedio nacionalno gospodarstvo sa “zombijem”, koji samo pokazuje znakove života i to zahvaljujući novcu Zapada.

euSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Observeterius
3 mjeseci prije

Obzirom da Mađari imaju teritorijalne pretenzije prema djelu Ukrajine, napoštenije im je pomoći obrani te zemlje i zaslužiti prava koja misle da polažu.
Dojma sam i da je volja EU i NATO postići konsensuz na naćin da oni koji su podmetali noge se moraju najviše dokazivati, što je jedino ispravno.

Antee
3 mjeseci prije

Jel ima EU plan B ako Rusija ne kolapsira? Tu je najveci problem. EU politicari su masovno srljali kao guske u maglu, motivirani pljackom Rusije i mrznjom naspram Rusije. Zasto je mrzu? Zato jer bi mogla biti u mnogim stvarima njima konkurencija, zato jer bi mogla za sobom povuci Europljane, da, Europljani bi gravitirali prema Rusiji, ne svi a bi jedan dio i to je puno za EU politicare.. Nesto slicno sam vidio na YouTube kako guske ili patke na tisuce slijedu jednog kineskog farmera, danas ih vodi na hranu a sutra na klanje. Ima jedan kanal na YouTube koji vodi jedan Kanadjanin Kanal se zove COUNTRYSIDE ACRES Covjek s zenom i osmero djece iselio se u Rusiju. Po zanimanju je farmer. Bilo bi toga jos vise, samo kad bi EU politicari pustali Rusiju na miru da se razvija. Nece sotona, ne da vrag mira, hoce rat, permanenti rat, vjecni… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Ukrajina je u dugovima do guse, ali ne mora vracati kredit vec samo placati kamate.
Ne mora ni isplacivati plate i penzije, ali mora pacati kamate.
MI6 je smislio kako da Zelenski namakne pare za kamate – prodavace ukrajincima olobodjenje od mobilizacije za 50.000 grivni.
Sad ce ukrajinci imati izbor – ili ginuti za britanske interese ili placati bankarima svaki mjesec. Ovo je gore od robovlasnistva, ali bar imaju demokratski izbor – ili poginuti ili svaki mjesec pllacati za odgodu pogibije.

tihobl
3 mjeseci prije

Siri se seljacka buna:
Три велика пољопривредна синдиката у Шпанији придружиће се протестима пољопривредника који се одржавају у многим европским земљама због кризе у индустрији, саопштило је Шпанско удружење младих фармера (АСАЈА).

Eno danas i kod mene u BL traktoristi su se digli protiv gradonacelnika. Potrosio je pare iz budzeta namjenjene za subvencije na svoje LGBT organizacije.

Max
3 mjeseci prije

Znači da će propasti.

Tысяча = Tisuća
3 mjeseci prije

Sindikati u Finskoj stupili su u srijedu u štrajk, čime su započeli trodnevnu radničku akciju koja će utjecati na do 300.000 radnika i ozbiljno poremetiti svakodnevni život.
Dobro im je bilo dok su trgovali s Rusijom.
Za vrijeme SSSR su isli ljudi u Helsinki kao mi u Trst po traperice.
I danas bi bila ziva trgovina izmedju te dvije zemlje kad bi finski politicarima ljudima dozvolili.
Za vrijeme drugog svj. rata Finska je bila na strani nacisticke Njemacke i tako se tretirala odmah poslje rata ali duh nacizma medju politicarima i dalje zivi u Finskoj

tihobl
3 mjeseci prije

Anatolij Sarilj (ukrajinski bloger) o tome kako se zelenski bori protiv korupcije: Бивши председник Врховног суда Украјине Књажев, ухваћен при примању мита од милион долара, на слободи То је урађено врло демонстративно, пред стадом. У мају 2023. одређен му је притвор уз могућност кауције од 107 милиона УАХ. После 2 недеље, жалба је смањила кауцију на 75 милиона УАХ. У августу је истражни судија смањио Књажеву кауцију на 55 милиона УАХ. Месец дана касније, жалба је ресетовала кауцију на 45 милиона УАХ. У октобру је истражни судија смањио кауцију на 35 милиона. У децембру је депозит два пута смањен: прво на 27 милиона, а затим на 20 милиона. Књажевљева кауција је јуче смањена на 18,168 УАХ. Нико не зна ко је за њега положио кауцију, али је на слободи. Крдо то није ни приметило, као ни олош из иностранства, који се претварао да се ова држава приближава ЕУ по митским… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Стигла је информација да је јуче поново погођена локација страних плаћеника у Харкову.

tihobl
3 mjeseci prije

Наш извор близак Залужном рекао је да је сукоб између врховног команданта и председника избио на састанку са Зеленским у вези са предлогом закона о мобилизацији. Залужни не само да је одбио да прогура предлог закона, већ је и дао оштар одговор председнику да су то његове уставне одговорности, што је Зеленског разбеснело и најавио оставку врховног команданта.

Izvor: резидент_уа

tihobl
3 mjeseci prije

Наш извор у ОП-у рекао је да је хитна посета заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд Кијеву повезана са покушајем Зеленског да отпусти Залужног. Американци су против смене врховног команданта, они су у понедељак обуставили објављивање указа, сада ће бити детаљни преговори.

Nulandica sasjekla pokusaje MI6 da preuzme vojsku.

tihobl
3 mjeseci prije

Путин:

Ил-76 у Белгородској области оборио је амерички систем Патриот, то је утврђено испитивањем.

Украјинске оружане снаге су 24. јануара обориле Ил-76 са 65 украјинских ратних заробљеника. Отприлике у 12 часова на авион је испаљена ракета ПАЦ-2 из ПВО система Патриот са удаљености од приближно 130-140 км. Пилоти су имали 30-40 секунди да искоче из падобрана, али је посада одлучила да остане у кокпиту и одведе Ил на безбедну удаљеност од села Јаблоново.

Hеки од заробљених украјинских Оружаних снага били су мртви или тешко повређени и пре пада војног транспортера – услед последица удара ПАЦ-2 . Ударни елементи пројектила су направљени од волфрама и теже 45 грама. Претходно је граната погодила средњи део авиона, у простору товарне палубе – где су се налазили украјински ратни заробљеници.

Darko
3 mjeseci prije

Mogu si uzeti ukrajinsku kurvu Ursulu da zarađuje na prostituciji..

gogo
3 mjeseci prije

opet će ukri kupovati hotele po hrvatskoj ! Eu ološ im je dao 50mlrd € ! Tamani bagru Vlado

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI