Biden će se prvi put sastati sa Xijem kao predsjednik Bijele kuće

Biden razgovarao sa Xi Jinpingom
11 komentara

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na marginama samita G20 sljedeće sedmice u Indoneziji, saopštila je u četvrtak Bijela kuća. Dok će Biden i Xi navodno razgovarati o “naporima da se održe linije komunikacije”, odnosi između Washingtona i Pekinga su u posljednje vrijeme zategnuti zbog Tajvana.

Par bi se trebao sastati u ponedjeljak, rekla je novinarima sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre, dodajući da će “razgovarati o nizu regionalnih i globalnih pitanja”.

“Lideri će razgovarati o naporima da se održe i prodube linije komunikacije… odgovorno upravljati konkurencijom i raditi zajedno tamo gdje su naši interesi usklađeni”, izjavio je Jean-Pierre.

Biden i Xi su posljednji put razgovarali telefonom krajem jula, a nisu se sastali licem u lice otkako je Biden preuzeo dužnost prošlog januara.

Odnosi između Washingtona i Pekinga su se pogoršali pod Bidenovim nadzorom, a američki predsjednik je u četiri odvojena navrata zaprijetio da će vojno intervenirati ako Kina pokuša silom da stavi ostrvo pod svoju kontrolu. U svakoj prilici, pomoćnici Bijele kuće povukli su se na Bidenove izjave, uvjeravajući Peking da se SAD i dalje pridržava politike ”Jedne Kine” – prema kojoj SAD priznaje, ali ne podržava, kineski suverenitet nad Tajvanom.

Kina je također tretirala posjetu Tajvanu predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi u avgustu kao prećutno potvrđivanje tajvanskog separatizma od strane Washingtona, budući da je Pelosi najviši član Bidenove političke stranke. Peking je kao odgovor pokrenuo potpune vojne vježbe u Tajvanskom moreuzu i prekinuo ključne linije komunikacije sa SAD-om.

Biden je u srijedu rekao da će razgovarati o Tajvanu sa Xijem i da se stav SAD o ostrvu “nije uopšte promijenio od početka”, vjerovatno misleći na pridržavanje Washingtona politici Jedne Kine. Biden je dodao da “traži konkurenciju, a ne sukob” sa Kinom.

Biden i Xi će također razgovarati o sukobu u Ukrajini i povećanom testiranju projektila Sjeverne Koreje, rekao je američki zvaničnik novinarima u četvrtak. Biden namjerava sa Xijem pokrenuti navodnu represiju Kine nad Ujgurskim muslimanima, što Peking negira, dodao je zvaničnik.

BidenkinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lupo
1 godina prije

Anglosaksi i EU su odredili da slavenska Rusija mora umrijeti a Kina zivjeti….greskom maloprije otislo na krivo mjesto. Sorry

AJeTo
1 godina prije

Ako je nekome stalo do muslimana i ljudskih prava onda su to ameri.

1 godina prije

Biden ce mu vjerovatno najaviti povlačenje US vojske iz Vijetnama!!hvala.

Tupko Glupko
1 godina prije

Dvije godine predsjednik SAD-a, i tek sada se nalazi sa kineskim predsjednikom Kine – trećom gospodarskom silom i drugom vojnom silom svijeta, i to na marginama samita unatoč svim problemima na relaciji SAD – Kina.

Sramota.
Ne samo da je dementan, nego je i fikus u uredu.

Nekoime
1 godina prije

Mislit će da se sastaje s Mao Zedongom.

tihobl
1 godina prije

Vidjecemo hoce li proci kao Solc koji je putovao 22 sata za sastanak od 2 sata u kome su se usaglasili samo da nije lijepo bacati atomske bombe i da to ne treba niko da radi.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Svakome tko imalo prati geopolitiku mora biti jasno da bi Anglo-Saxi najradije odmah ušli u Rusiju i razbucaju je kao kurvinu guzicu, ali nadajmo se da u tome nikada neće uspjeti.
Što se pak samog Bidena tiče dvije Italijanske riječi (PORKA MISERIJA) ga jasno definiraju.
I na kraju:
SLAVENI CIJELOG SVIJETA UJEDINITE SE!!!

tuf
1 godina prije

Biden ako i bude lucidan neće na vrijeme shvatiti kako se Kinezima više ne može pristupati s visoka kao što je njegova administracija isplanirala za ovaj susret.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI