Biden i Xi će se sastati u potrazi za ”crvenim linijama”

Xi i Biden - Kina i SAD
4 komentara

Sa američko-kineskim odnosima koji su na najnižoj tački u posljednje vrijeme, predsjednici Joe Biden i Xi Jinping okupit će se u ponedjeljak na samitu u nadi da će jasno uspostaviti granice koje se moraju poštovati kako bi se izbjegao potencijalno katastrofalan sukob između dvije svjetske sile.

Lideri će se okupiti u Indoneziji na svom prvom susretu licem u lice otkako je Biden preuzeo dužnost predsjednika u januaru 2021. Odnosi između dvije zemlje pogoršali su se u posljednjih 21 mjesec kako tenzije eskaliraju, posebno oko Tajvana, i rusko-ukrajinskog sukoba.

Washington je bezuspješno pokušavao natjerati Peking da se pridruži Zapadu u kampanji sankcija protiv Rusije, umjesto da ostane neutralan o pitanju ukrajinske krize, dok Kina pokušava jasno pokazati svoju netrpeljivost prema akcijama za koje smatra da potkopavaju njen suverenitet nad Tajvanom. Kina je prekinula vojne i klimatske veze sa SAD u avgustu, nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi prkosila upozorenjima Xijeve vlade i doputovala u kontroverznu posjetu Tajpeju, potencijalno ohrabrujući separatiste na samoupravnom ostrvu.

Obraćajući se novinarima u nedjelju u Pnom Penu u Kambodži, Biden je rekao da ima za cilj “direktne” razgovore sa Xijem. “Imamo vrlo malo nesporazuma”, rekao je on o svojim prethodnim razgovorima sa kineskim liderom. “Moramo samo da shvatimo šta su crvene linije.”

Za Kinu, Tajvan je očigledno jedna od onih crvenih linija. Peking namjerava reintegrirati Tajvan, po mogućnosti mirnim putem. “Zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve potrebne mjere”, rekao je Xi prošlog mjeseca na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine. “Ovo je usmjereno isključivo na uplitanje vanjskih snaga i nekoliko separatista koji traže nezavisnost Tajvana.”

Američki najviši general, predsjedavajući Združenog generalštaba Mark Milley, obećao je u srijedu da će nastaviti podržavati tajvansku vojsku oružjem i obukom. On je takođe optužio Kinu da traži “globalnu vojnu superiornost”. Kina je i dalje najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a, rekli su iz Pentagona prošlog mjeseca.

Kineski zvaničnici žalili su se na ono što smatraju “zastarjelim hladnoratovskim mentalitetom” u Washingtonu i pozvali su na “korisnu suradnju”. Američka vanjska politika je vođena “logikom dominacije i hegemonizma i govori sve o lošoj namjeri SAD-a da obuzda i potisne Kinu pod raznim lažnim izgovorima”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian ranije ovog mjeseca.

BidenG20kinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Proci ce Bajden kao Solc. Nista nece dogovoriti.

Max
1 godina prije

Biden je sve jači zbog bolje terapije.

BanOvan
1 godina prije

Bez burt-ovca neka ne pocinju o crvenim linijama, Niko ih ne zna bolje postaviti od burtovca…

tuf
1 godina prije

Jedino oko čega se oni mogu složiti je da dogovora ne može biti. Jer dok ameri okružuju Kinu vojnim bazama, dok im kroz Pivot to Asia otvoreno planiraju pomorsku blokadu, dok im u dvorištu naoružavaju nacionaliste i ucjenjuju unutarnjim pitanjima (od granice s Indijom, preko Tibeta i Hong Konga sve do pokrajine Xinjiang) – samo bi komad budaletine smatrao da je sve to dobronamjerno i za obostrani benefit.
S druge strane kaže Xi da je protiv konflikta i da treba tražiti zajedničke interese. No to je isto u prijevodu – hoćemo kupiti još vremena dok dodatno ne ojačamo prije otvorenog sukoba.
Kako god okreneš neće izaći na dobro. Niti za njihove narode – a bome niti za nas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI