Biden inzistira da je ruska invazija “izrazito moguća” unatoč demobilizaciji postrojbi

Biden i Putin
33 komentara

Ruske postrojbe koje su sudjelovale u obrambenim vježbama u Bjelorusiji i na Krimu sada se vraćaju u svoje vojarne, što je u suprotnosti s naširoko rasprostranjenim izvješćima da će Rusija napasti Ukrajinu. Iako je Moskva u više navrata naglašavala da je mobilizacija trupa namijenjena obrambenim vježbama, slabo i neprovjereno curenje obavještajnih podataka koje se širilo zapadnim medijima tvrdilo je da će Rusija napasti Ukrajinu 16. veljače.

Udvostručujući slabu informaciju o neminovnoj invaziji, zapadni mediji su čak propustili sarkazam ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kada se osvrnuo na izvješće. Ne shvaćajući ironiju Zelenskog, zapadni mediji izvijestili su o njegovoj “potvrdi” o danu ruske invazije 16. veljače.

U intervjuu za Die Welt, ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov sarkastično je rekao:

“Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu.” Sa svoje strane, ruski predsjednik Vladimir Putin je 15. veljače rekao: “Želimo li ovaj [rat] ili ne? Naravno da ne.”

Nakon tjedana propagiranja o neizbježnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, vijesti o demobilizaciji trupa iz pogranične regije sa završetkom vježbi razočarale su čak i najglasnije ratne huškače. Nadali su se da će narativ o ruskoj invaziji barem pružiti opravdanje za oštrije ekonomske sankcije.

Ipak, unatoč povlačenju ruskih trupa nakon završetka vježbi, američki predsjednik Joe Biden pokušava zadržati narativ o invaziji. Biden je rekao da će “pružiti […] diplomaciji svaku priliku”, ali je provokativno dodao da su ruske snage i dalje “u velikoj mjeri u prijetećoj poziciji” i da je “invazija i dalje sasvim moguća”.

S obzirom na to da je Biden naizgled nepopustljiv u otpuštanju narativa o neminovnoj invaziji, situacija oko Ukrajine i dalje je opasna i nestabilna unatoč demobilizaciji ruskih vojnika. Ukrajina, bez intervencije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), nastavlja rasporediti svoje oružane snage duž linije dodira s Donbasom. Sve dok ukrajinska vojska prijeti da će ponovno zapaliti rat u Donbasu, bez obzira na to ima li ruskih vojnika na granici ili ne, Zapad će zadržati narativ da je Moskva agresor.

Bez obzira na to, Zelenskom ne preostaje ništa drugo nego da nastavi ovim putem. Novinar Time magazina Simon Shuster, 14. veljače tweetao je:

“Izvor blizak Zelenskom rekao mi je da je SAD prvi upozorio njegov tim na rusku invaziju prošle jeseni, stavljajući šanse na 80 %. Ukrajinci to nisu prihvatili, ali su vidjeli priliku ”više pomoći, više pažnje” i pristali su na tu igru Sada im je žao. Previše pažnje.”

Ipak, zapadni mislioci, poput profesora Jorgea Guire koji piše za The Conversation, pokušavaju izokrenuti narativ i tvrde da je “moguće da je cijela ova napeta afera blef za slabljenje ukrajinskog gospodarstva i sijanje europske nesloge”. Ovaj argument zanemaruje skoro svakodnevne izjave Moskve u kojima se naglašava da nema planova za invaziju na Ukrajinu. Međutim, sada se tvrdi da je cijelu ovu krizu proizvela Rusija kako bi ciljala ukrajinsko gospodarstvo i stvorila podjele unutar EU.

Ovakav način razmišljanja ne samo da zanemaruje kontinuirane izjave Rusije da nema namjeru invazije na Ukrajinu, već i zanemaruje da u EU nema takvih podjela, s tim da samo tri male baltičke države i Poljska krše konsenzus. Ove četiri zemlje jedva da predstavljaju 27-člani blok, odnosno njegove dvije najvažnije zemlje, Francusku i Njemačku.

Kao što je već pomno ispitano, ukrajinsko gospodarstvo zapravo je najveći gubitnik zbog narativa o upadu koji je Kijev pomogao osmisliti i promovirati. Uz nenamjerne i nepredviđene ekonomske posljedice optužbi za rusku invaziju, američki državni tajnik Antony Blinken objavio je 15. veljače “jamstvo suverenog zajma Ukrajini” u iznosu od milijardu dolara za podršku programu ekonomskih reformi zemlje i nastavak suradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Ova ponuda, u kombinaciji sa snažnim partnerstvom između Ukrajine, MMF-a, drugih međunarodnih financijskih institucija, G7 i drugih bilateralnih donatora, ojačat će sposobnost Ukrajine da osigura ekonomsku stabilnost, rast i prosperitet za svoj narod suočenih s destabilizirajućim ponašanjem Rusije”, rekao je Blinken.

Zauzvrat, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je na Twitteru rekao: “Još jedan razgovor s Blinkenom. Nastavljamo aktivno koordinirati napore za zaštitu Ukrajine. Zahvalan SAD-u na odluci da Ukrajini pruži makrofinancijsku pomoć.”

Zelenski je dopustio da scenarij ruske invazije izmakne kontroli, a ono što se pretvorilo u kratkovidnu priliku za dobivanje veće vojne pomoći od Zapada sada je ono što je ekonomski zadužilo Ukrajinu u SAD-u i pod većom kontrolom MMF-a. Neprijateljstva Kijeva s Moskvom dovest će do gubitka milijardi u tranzitnim naknadama kada se aktivira plinovod Sjeverni tok 2, a sada zbog propagiranja neminovne ruske invazije strani poslovni ljudi, tvrtke i diplomati bježe iz zemlje.

Bez obzira na to, čak i uz demobilizaciju ruskih trupa nakon završetka obrambenih vježbi, čini se da će se tvrdnje o neizbježnom upadu zadržati, pogotovo jer Ukrajina nastavlja provokativno raspoređivati postrojbe na granicu Donbasa, a OESS šuti.

Autor: Paul Antonopoulos
BidenInvazijarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Senilni bolestnik!
Svakako je moguča. Pa Rusija je tu kod kuče.
A gdje je vaša kuča????

Neznanje
2 godine prije

Za Bidena se pisalo da je u intervju pobrkao Afganistan i Ukrainu. To je ono o čemu ameri raspravljaju, izbilo slučajno iz podsvijesti; kako navesti Rusiju da zaglavi u Ukraini kao što je prije toga zaglavila u Afganistanu.

burt
2 godine prije

separatisti nisu u ugodnoj situaciji jer za razliku od 2014 sada ukrajinska vojska ima slobodu djelovanja, okruživanja i raspoređivanja vojnika i oružja a NATO izviđački avioni i dronovi snimaju svaki položaj separatista jer neometano djeluju poviše separatističkog teritorija

ledeno doba
2 godine prije

pogled u budućnost….

2032. godina:

SAD inzistira da je ruska invazija “izrazito moguća” unatoč demobilizaciji postrojbi i da će Rusija uskoro napasti Ukrajinu… evo samo što nije..

za to vrijeme, traje cjepljenje stanovništva sa sto pedesetom dozom.
WHO, CDC i EMA su odbacili tvrdnje mračnih antivaksera da je u zadnjih 11 godina od posljedica cjepljenja umrlo 2 milijarde ljudi…
SAD imau još samo 40 milijuna stanovnika, Kina- 300 milijuna, a Rusija 20 milijuna..

to smanjenje stanovništva je rezultat prehlada, kihavica, podrigivanja, phroljeva, zagađenja CO2, zatopljenja klime, ozonske rupe, loše ishrane stanovništva, pretjerane konzumacije piva i rakije, uboda komaraca i mravi, najezde krpelja, invazije skakavaca , okliznuća na banane, padanja teških saksija cvijeća sa balkona na glave prolaznika i pretjeranog prđenja prevelikog broja krava i ovaca, koje tako stvaraju štetni plin metan
cjepivo štiti, jer da nije njega, onda bi umrlo 4 milijarde ljudi

Alen
2 godine prije

Oni (usa ) ako su odlučili da će biti sukob onda će biti , a po svemu sudeći da jesu jer je medijska , politička mašinerija u punoj borbenoj gotovosti.. Kako će to sad da se završi i hoće li se preliti vidjećemo ali sve ide ka tome da je požar u ukrajini neminovan..

Demokrata
2 godine prije

možeš misli što se vraćaju… Nadam se da će odustati od daljnjeg napada na Ukrajnu, mada sumnjam.

Mrčikola
2 godine prije

Čita s “idiota” što mu majstori napišu da bi se srušile cijene ovo još malo zanimljivih “mirnodobskih” dionica kojih se BlackRock i Vanguard nisu dočepali (ovo, valjda, više rade iz nekakve zayebancije ili zbog pokojeg tvrdoglavog dioničara, jer ako nešto ima vrijednost spomenutima cijene ne znače, ama baš, ništa) i da bi se napuhale cijene dionica vojne industrije koje su, ne treba ni sumnjati, već odavno u njihovom vlasništvu (ovo već ima nekakvog smisla zbog dioničara kokošara koji svoj dolar nasušni moraju “zaraditi” jer nemaju udjele u tvornici novca). 😁

Ja to onako
2 godine prije

Jel zna mrcina matora da je invazija na Evropu od strane sotona odavno pocela.

hajde
2 godine prije

Nemojmo se zavaravati, sigurno da je ruski napadaj na ovaj americki pupetski rezim moguc.
Rusi bi bili bu-da-le kad ne bi dobili NISTA i povukli se bas onako kako natovci zelu.
Treba znati je dnu stvar, ako Rusija na bilo koji nacin ustupne zapad ce udariti po Rusiji, ili s propagandom, ili s nekim Novichok, Navalni, sankcije mogucne svih vrsta pa i sam ukrajinski napadaj je moguc na Donbas i Lugansk.
Tu nema mira.
Rusija mora pasti ili se boriti.
Ja mislim da je Rusija shvatila da ako se ne koristi A-oruzje da je ona u prednosti u konvencionalnom ratovanju.

nekoime
2 godine prije

Biden predviđa kako bi Rusi ipak mogli pobijediti u bitci kod Staljingrada.

tihobl
2 godine prije

Gledao sam juce Bajdena kad kaze: Rusija nam nije neprijatelj. A malo kasnije kaze: Rusija nam nije meta (cilj).

U pravu je oba puta.
Rusija nije neprijatelj SAD, ali je potencijalni saveznik anglosaksonskim neprijateljima. Znaju ameri da ih rusi nikad nece prvi napasti, ali mogu im pokvariti napad na trece zemlje kao u Siriji.
Isto tako tacno je da Rusija nije meta, vec IV rajh i Kina.

tuf
2 godine prije

Jedino pravi spin-majstori mogu eskalaciju ukrajinske kampanje prikazati kao plod ruskog rada na gospodarskoj destabilizaciji Ukrajine i sijanju europske nesloge. Jer upravo su amerikanci ti koji su histeriju i paniku oko ruskog napada doveli do razine frustracije samog Zelenskija koji im je rekao da prekinu jer uzrokuju direktnu štetu ukrajinskom gospodarstvu. I zaista, šteta je već učinjena, netko vjerojatno bude izračunao i iznose. A u negativnom utjecaju na Europu – gospodarskom, političkom i društvenom – amerikancima nema ravnih. Investicijska klima je zbog posijane panike iz američke kuhinje već u Europi oštećena. Amerikanci su svoju vojsku još dublje integrirali u Europu. Srednjeročno i dugoročno uzrokovali milijarde eura gubitaka zbog nametnute politike usmjeravanja na skupi LNG, a uslijed čije nedovoljne opskrbe nastati će neizmjerne štete zbog neplaniranog gašenja industrije i/ili nužde za preusmjeravanjem na druge energente (što će uzrokovati dodatnu nekonkurentnost europskih proizvoda). Njemačka skladišta plina su već sada na samo 30%.… Čitaj više »

Gorki šećer
2 godine prije

7 veljače slučajno ili ne , Biden na preskonferenciji izjavljuje” If Russia invades, that means tanks or troops crossing the border of Ukraine again, then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.”
Dakle sve ovo je usmjereno protiv Sjevernog toka 2 i Njemačke koju Amerika drži okupiranom već 75 godina. Naravno i Ukrajincima odgovara da Sjeverni tok 2 nikada ne proradi.

tihobl
2 godine prije

Seceru ukrajinci misle da im odgovara, jer su ih tako spinovali. Hajde da vidimo brojke: kapacitet ukrajinskih plinovoda je sa 200 milijardi spao na 40. Jesenas je gasprom gurao i preko 40 i tehnicari su strahovali od eksplozija. Za 2-3 godine spasce protok na kolicine manje od onih koje su dovoljne za potrebe Ukrajine, a za 10 bice sekundarna sirovina za reciklazu i nista vise.
U doba Julije svabe i rusi su htjeli da obnove cijevi kroz Ukrajinu, ali komisije su ustanovile da se vise isplati raditi nove plinovode nego krpiti stare. Od Julije do danas ukri nisu ulozili ni pare u obnavljanje plinovoda.

Max
2 godine prije

Eno već proruse optužuju za granatiranje škole hoće rat i to je to.

Antivax
2 godine prije

Odjebite iz europe smradovi amerikenjski

tihobl
2 godine prije

Bajden je danas dobio ruski odgovor, a na kraju pisma pise:

U nedostatku spremnosti američke strane da se dogovori o čvrstim, pravno obvezujućim jamstvima za osiguranje naše sigurnosti od Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, Rusija će biti prisiljena odgovoriti, uključujući i provedbom vojno-tehničkih mjera.

Danas sam ovde napisao da je prva ruska ponuda najpovoljnija, a svaka sledeca sve skuplja.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Biden prestani srat !!! – brzojav Pape Franje , Americkom Prejedsedniku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI