Biden je ‘vrlo ponosan’ na širenje NATO-a do ruskih granica

Biden nagovjestava sastanak Rusije i NATO
8 komentara

Američki čelnik vjeruje da bi bila “katastrofa” ako bi se blok raspao

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je daljnje širenje NATO-a prema ruskim granicama, dok je optužio republikanskog rivala Donalda Trumpa za potkopavanje jedinstva vojnog bloka predvođenog Amerikancima.

Rusija je godinama izražavala zabrinutost zbog sve većeg prodora NATO-a, smatrajući njegovu politiku egzistencijalnom prijetnjom. Međutim, u intervjuu za televiziju Univision na španjolskom jeziku koji je emitiran u utorak, Biden je pohvalio nedavno pridruživanje Finske i Švedske redovima bloka usred sukoba u Ukrajini kao veliko postignuće.

“Napravili smo nešto na što sam bio jako ponosan. Cijelu sam karijeru angažiran u NATO-u. Uspjeli smo proširiti NATO i imamo 2000 milja granice jer imate dvije nordijske nacije koje su se pridružile NATO-u. Imate cijeli niz zemalja NATO-a duž ruske granice”, rekao je američki predsjednik.

Biden je dalje tvrdio da je zastoj u Kongresu oko njegovog paketa vojne pomoći Kijevu od 61 milijarde dolara “vrlo opasan” za jedinstvo bloka, optužujući svog bivšeg američkog čelnika Trumpa da praktički drži tu mjeru – i cijelu Republikansku stranku – taocima.

“Trump vodi tu stranku. On to drži kao smrtonosni stisak. Svi ga se boje uhvatiti u koštac bez obzira slagali se s njim ili ne, a to je nevjerojatno opasno. Posljednje što nam treba je vidjeti kako se NATO počinje raspadati. To bi bila katastrofa za Sjedinjene Države, katastrofa za Europu, katastrofa za svijet”, rekao je Biden.

SAD je pružio Ukrajini više od 113 milijardi dolara u različitim oblicima pomoći od početka neprijateljstava s Rusijom. Moskva je opetovano osudila strane isporuke oružja Kijevu, tvrdeći da će one samo produžiti sukob, dok će Zapad učiniti izravnim sudionikom u neprijateljstvima.

Finska dijeli granicu od 1300 km s Rusijom, a Moskva je tvrdila da je članstvo u NATO-u ugrozilo, a ne zajamčilo finsku sigurnost. Nakon što se Helsinki prošle godine pridružio savezu, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je stvaranje novog vojnog okruga koji graniči s nordijskom nacijom. Švedska se pridružila bloku prošlog mjeseca.

Putin je gotovo dva desetljeća upozoravao da politika NATO-a potkopava rusku nacionalnu sigurnost, ali prava “crvena linija” za Moskvu bio bi pokušaj premještanja snaga bloka u Ukrajinu. Sukob u Ukrajini za Moskvu je “egzistencijalni” i “pitanje života i smrti”, rekao je Putin u veljači, dok je za Zapad jednostavno pitanje “poboljšanja svojih taktičkih pozicija”.

BidenNATOrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

Sjećate se kako je nedavno klimajući Stoltenberg ponovio omiljenu prodajnu mantru kako naoružavanje Ukrajine i dalje ima smisla jer je značajno oslabilo ruski vojni potencijal?
Američki general ima upravo suprotnu informaciju: “Russian Army grew 15% since the start of Ukraine conflict – US General
“In sum, Russia is on track to command the largest military on the continent,” US Army General Christopher Cavoli, NATO’s Supreme Allied Commander Europe, told the House Armed Services Committee.
The US general added that regardless of the outcome of the Ukraine conflict, “Russia will be larger, more lethal and angrier with the West.”

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Biden ?! Pa taj ne zna niti gdje su Američke granice 🤣 🤣 🤣

tihobl
3 mjeseci prije

Cost-benefit analizu niko da pomene.

Valja uporediti brojeve koliko je NATO zbirno potrosio za dvije godine, a koliko Rusija sa brojevima koliko je NATO oslabio, a Rusija ojacala.

Rusija se vec dvije godine bori protiv NATO+ u uslovima apsolutne takticke vidljivosti. I pokazala je da je u stanju da se bori protiv nadmocnijeg protivnika koji vidi svaki njen pokret i da napreduje. A u poslednje vrijeme Rusija je povecala izvidjacke sposobnosti. Vampiri koji su gadjali Beograd jedan po jedan dobili su pogodak iskanderom. PVO dobija pogotke iskanderom. A prije dva dana 32 haubice su istovarili ispred hangara, nisu stigli ni da ih sklone sa parkinga kad je iskander pogodio parking. Nista od haubica nije ostalo.

Ivek
3 mjeseci prije

Ne potkopava niko nikog, Putin, Zelensky, Kim Jong, Biden, Bin Laden, Sadam Hussein su sve njihovi igrači.

Max
3 mjeseci prije

Tip je budala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI