Biden komentira ”blanko ček” za Ukrajinu

Biden rat u Ukrajini
12 komentara

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da očekuje da će se američka pomoć Ukrajini nastaviti na neodređeno vrijeme, ali je ustvrdio da pomoć zemlji ima ograničenja nakon što su republikanski kritičari osudili milijarde u pošiljkama oružja i gotovinskim transferima koje je odobrila njegova administracija.

Upitan da li će se pomoć nastaviti “neprekidno”, Biden je rekao novinarima “To je moje očekivanje”, odgovarajući na optužbe nekih poslanika republičke stranke da je američka pomoć Ukrajini bila pretjerana.

“I uzgred, mi Ukrajini nismo dali blanko ček. Ima mnogo stvari koje Ukrajina želi, a mi nismo uradili”, rekao je on u srijedu, napominjući da je Kijev zatražio od američkih aviona da brane njeno nebo.

“Rekao sam ‘Ne, nećemo to učiniti. Nećemo ulaziti u treći svjetski rat, napadajući ruske avione i direktno se angažujući”, nastavio je, dodajući da je Washington odbio i određena dalekometna oružja “jer ih ne tražim da počnu bombardirati rusku teritoriju.” 

Uoči ovosedmičnih izbora na sredini mandata, čelnik republikanskog doma Kevin McCarthy obećao je da Kijev više neće primati “blanko ček” ako njegova stranka preuzme kontrolu nad Kongresom. Biden je, međutim, rekao da bi bio “iznenađen” ako bi poslanik “čak i imao većinu svojih republikanskih kolega koji kažu da neće finansirati legitimne odbrambene potrebe Ukrajine”.

U jednom trenutku tokom obraćanja novinarima, predsjednik je rekao da se ruske snage “povlače iz Faludže”, očito zamjenjujući irački grad za ukrajinski Herson prije nego što se ispravio.

Moskva je u srijedu najavila povlačenje iz grada kako bi uspostavila novu liniju odbrane duž rijeke Dnjepar kako bi spasila živote vojnika i civila, prema vojnim zvaničnicima.

Biden je također upitan o nedavnim komentarima u kojima se činilo da sugerira da bi Kijev mogao napraviti teritorijalne ustupke kao dio mirovnog sporazuma, ali je odbio da je dao takav prijedlog.

„To je na Ukrajincima. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine”, rekao je on, ponavljajući uobičajeni refren iz njegove administracije. Dodao je da, iako je ranije govorio o “kompromisima”, nije imao na umu nikakve konkretne ideje.

“Rekao sam… obojica će polizati rane, odlučiti šta će raditi preko zime i odlučiti hoće li napraviti kompromis. To će se dogoditi”, nastavio je Biden. „Ne znam šta će da urade. Ali znam jednu stvar, nećemo im reći šta moraju da rade.”

BidenrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

ovaj je ludji od debelog djure

tihobl
1 godina prije

Amerikanci pokusavaju da ispoluju primirje na bar 6 mjeseci. Putin ih je zeznuo sa mobilizacijom od 300.000 i sad ameri moraju na zapadu da mobilisu bar 500.000 i posalju Zelenskom. Kijev grabi po dnu mobilizacone baze, sto se vidi po zarobljenima od oko 60 godina.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukrajinska vlast se počinje sama od sebe urušavati. Zelenski je ukinuo ukrajinsko državljanstvo ukrajinskom oligarhu Igoru Kolomojskiju na čijem se televizijskom kanalu 1+1 emitirala serija Sluga naroda, u kojoj je Volodimir Zelenski glumio glavnog lika – ukrajinskog predsjednika. Kolomojskij je značajno podržavao Zelenskog na predsjedničkim izborima, a ta serija je kasnije korištena na spomenutom kanalu u političke svrhe, kada je bilo jasno da će se Zelenski kandidirati za predsjednika Ukrajine. Kolomojskij je tada bio u otovrenom sukobu sa tadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom, koji je bio protukandidat Zelenskom na izborima. Kolomojskiju neće teško pasti oduzimanje ukrajinske putovnice, jer kao pripadnik židovske zajednice (a pripadnik iste je i Zelenski) ima i ukrajinsku i trenutno se nalazi u Izraelu. Zelenski trenutno nacionalizira strateške kompanije oduzimajući ih ukrajinskim oligarsima. Inače je za Kolomojskim izdana Interpolova tjeralica jer FBI istražuje njegove poslove u Zapadnoj Virginiji te Ohiju. Sud u SAD-u je naveo i opisao kako… Čitaj više »

Umpah Pah
1 godina prije

Druže Biden

mi ti se glasamo !

Tvoj PrevarAnte

Ivan
1 godina prije

Niti sanjati nismo mogli kakvog je kretena Amerika u stanju drzati na vlasti? Pa gdje ti ljudi zive?

eks
1 godina prije

Nije reč o pomoći. Američki vojnici , kao i vojnici Poljske i Engeleske, u velikom broju aktivno učestvuju u borbama. NATO izvidjački avioni, sateliti, specijalci i oružje zapada sa posadom, sve je to sastavni deo snaga na frontu protiv Rusa. Strani borci već čine 15 – 20 % snaga u uniformama Ukrajine. Amerikanci + NATO vojnici su aktivni učesnici u borbama. Za razliku od Rusa, koji vode računa da sačuvaju živote svojih ljudi, koliko god je to moguće, Ameri guraju Ukrajince u prve redove i oni ginu u velikom broju. Sada je svakome jasno da je ovo rat USA-NATO protiv Rusije.

Max
1 godina prije

Ne plaća on.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI